Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton sc5 + w100s

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Visaton sc5 + w100s

Witam
    Przedstawiam moje pierwsze kolumny, które wykonałem. Chciałem nieduże monitorki, coś jak ARIA LIGHT VISATON. Lecz w innej obudowie, zwykły sześcian mi nie pasował. Przejrzałem Internet i natknąłem się na DIPASONY Adamantes. Zrobiłem budki i stwierdziłem, że G20SC nie będzie pasować wizualnie do całości. Dlatego zamiana na SC5.
    PRZETWORNIKI
    SC5-8 ohm
    W100S-8 ohm
    OBUDOWA
    Wykonana z odpadów jakie mi pozostały, czyli : boki, góra, dół płyta 16mm. Front i tył z blatu kuchennego 30mm. Całość sklejona klejem do drewna Pattex i skręcona wkrętami. Okleina modyfikowana heban. Lakierowana Altax połysk trzy warstwy i spray Motip też trzy warstwy. Między lakierowanymi warstwami przecieranie papierem wodnym 600, w końcowym etapie 1000,1200,2000 i pasta tempo 2.
    Wysokość – 27 cm, Szerokość – 17 cm, Głębokość - 21 cm, wymiary zewnętrzne. Środek 5 litrów, Rurka BR 6,8 VISATON, wygłuszenie damping material na tylnej ściance.
    ZWROTNICA
    Pomiarów nie robiłem, brak sprzętu i wiedzy. Elementy dobierałem na słuch, wspomagając się programem Boxsim. Tak aby parametry były zbliżone do ari light. Przerobiłem z dziesięć zwrotnic, krew mnie zalewała. SC 5 był głośny i mnóstwo SSSSSSopranu, uszy więdły. W końcu jakoś się udało teraz jest w miarę dobrze .Kondensatory Visaton, cewki napowietrzne Jentzen, rezystory ceramiczne.
    WRAŻENIA
    Całkiem fajnie to gra. Jestem pod dużym wrażeniem wokalu bardzo czysty i wyrazisty. Co do basu to nie spodziewałem się, że z takich małych monitorów będzie aż tyle.
    OCENĘ pozostawiam wam i liczę na fachowe podpowiedzi. Pozdrawiam!

Dlaczego takie proporcje? Wygladaja jakby mialy grac z jakims modulem basowym. Ladnie wykonane, duzo pracy, ale jak dla mnie bryla przypomina wielkiego kartofla :)

Skomentuj

Fornir pięknie! Co do bryły to bym zostawił tył prosty i na dolnych skosach dał "słoje" wzdłuż jak na górnych! Ogólnie ładnie! Good job! :thumbsup:
      Last edited by Pteterycz; 26.10.2013, 22:05.
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Proporcje zachowalem jak w ARI,trochę powiększyłem litrarz. Dodałem z przodu i tyłu blat kuchenny na skosy.

---------- Post dodany o 23:03 ---------- Poprzedni post o 23:01 ----------

Masz rację, za późno się zoriętowałem, kiedyś to poprawię

Skomentuj

Jak dla mnie wyglądają naprawdę bardzo ładnie. Ile Cię kosztowała budowa?

Skomentuj

Iceman coś około 500zł. Dokładnie nie liczyłem, głośniki i elementy zwrotnicy zamawiałem w GRELTON. Skrzynkę wykonałem z tego co miałem.Okleina coś ok 30zł z ARTWOOD z Ostródy. Kleje i lakiery posiadałem.

Skomentuj

Znam W100 - bardzo fajny głośniczek. Ale buda tragiczna. Ciekaw jestem jaki litraż tam zrobiłeś skoro go jeszcze powiększałeś. Do tego Visatona wystarczy 6 litrów.

Skomentuj

adikob, mógłbyś pokazać parametry z zakładki "Baffle and position" z Boxsima na jakich robiłeś symulacje zwrotnic dla każdego z głośników. Skosy, które zrobiłeś mają duży wpływ na charakterystyki.

Skomentuj

Gratuluję, coś innego i orginalnego. Napewno było co robić :)
                  Co do forniru to przy tych kształtach wybrałbym chyba inny ale to kwestia gustu. Wyszło bardzo "avangarde"

---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post o 12:49 ----------

Spóbuj jeszcze dopolerować inną pastą polerską. Ręcznie polerowałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez adikob Zobacz posta
                    Okleina modyfikowana heban
                    On tak w rzeczywistości wygląda, czy to za sprawą aparatu czy coś się z nim stało?
                    Gdzie kupowałeś? czy on nie powinien wyglądać tak? http://diyaudio.pl/showthread.php/21...TL-AWX-8-Heban

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      On tak w rzeczywistości wygląda, czy to za sprawą aparatu czy coś się z nim stało?
                      Gdzie kupowałeś? czy on nie powinien wyglądać tak? http://diyaudio.pl/showthread.php/21...TL-AWX-8-Heban
                      Z aparatem wszystko ok. Jest 5 rodzaji hebanu,ja brałem heban 0004
                      http://www.art-wood.pl/okleina-modyf...267173f520928b

---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post o 18:59 ----------

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Gratuluję, coś innego i orginalnego. Napewno było co robić :)
                      Co do forniru to przy tych kształtach wybrałbym chyba inny ale to kwestia gustu. Wyszło bardzo "avangarde"

---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post o 12:49 ----------

Spóbuj jeszcze dopolerować inną pastą polerską. Ręcznie polerowałeś?
                      Ręcznie,jak będę przerabiał spody aby paski był pionowe jak na górze, wtedy polakieruje i pociągnę pastą G3

Skomentuj

ja brałem heban 0004
                        Ja również brałem 004.

Tak wyglądał mój po wyciągnięciu z kartonu:

...a po polakierowaniu tak jak to przedstawiają na stronie internetowej.
                        Wychodzi na to że albo dostałeś jakiś inny, albo ten lakier nie przyciemnił tego forniru.

Skomentuj

Może to wina lakieru, na początku jest Altax,potem Motip. Jak lakierowałem samym Motipem to było trochę ciemniejsze

Skomentuj

Ja dałem pierwszą warstwę poliuretanowy (aby przyciemnić), a później akrylowy półmat.

Skomentuj

Nie wiem co nich jest, ale maja swoj urok.
                              Fajne te kartofelki
                              Ładne.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                albo ten lakier nie przyciemnił tego forniru.
                                Na pewno przy kilku warstwach tak to wyjdzie.

Ręcznie,jak będę przerabiał spody aby paski był pionowe jak na górze, wtedy polakieruje i pociągnę pastą G3
                                Dokładnie choć są lepsze pasty niż G3. Widzę że jeśli dochodzisz do gradacji 2000, to orientujesz się o co chodzi w polerowaniu.
                                Ręcznie odpada, nawet przy tak małych powierzchniach nie osiągniesz tego co chcesz. Jeśli nie masz polerki to gąbką lub filc załóż na szlifierkę oscylacyjną.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  Na pewno przy kilku warstwach tak to wyjdzie.

Dokładnie choć są lepsze pasty niż G3. Widzę że jeśli dochodzisz do gradacji 2000, to orientujesz się o co chodzi w polerowaniu.
                                  Ręcznie odpada, nawet przy tak małych powierzchniach nie osiągniesz tego co chcesz. Jeśli nie masz polerki to gąbką lub filc załóż na szlifierkę oscylacyjną.
                                  Ja to wiem, jak trzeba będzie to nawet 2500, ale dziękuje za rady. Docelowo mają to być satelitki. Z tym to będzie zabawa

Skomentuj

No to zaszalałeś Chłopie, fajny projekt przynajmniej pod kątem geometrii obudowy.

Skomentuj

I jedne i drugie bardzo masywne, żeby nie powiedzieć "klockowate".

Ale co kto lubi. :)
                                      Ja po prostu wolę nieco lżejsze kształty.

Co do drugich, to jesteś pewien, że średniak i tweeter powinny być skierowane w górę?

Skomentuj

Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta
                                        Co do drugich, to jesteś pewien, że średniak i tweeter powinny być skierowane w górę?
                                        Głośniki są skierowane na wprost.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X