Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton sc5 + w100s

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To ja jestem jakiś dziwny, bo dla mnie to wygląda, jakby woofer był na wprost, a pozostałe lekko w górę. Widocznie perspektywa przekłamuje...

Skomentuj

Podziwiam zapal pracy nad czyms tak brzydkim i chyba nie do konca przemyslanym od strony akustycznej.

Skomentuj

"Brzydota" to pojęcie subiektywne, ale akustycznie też mam pewne uwagi.
        Co do popełnionego projektu, piękna stolarka, ale delikatniej wyglądałoby coś na wzór avalon mixing monitor. Tu jak by były na sterydach.
        I dlaczego sc5? Słyszałeś go przed zakupem? Jeśli chodzi o względy ekonomiczne, to też jest jeszcze kilka przetworników w podobne cenie, a moim zdaniem lepiej brzmiących.

Skomentuj

przy takiej aplikacji wysokotonowca, możesz mieć niezłą dziurę w jednym punkcie charakterystyki częstotliwościowej. Żeby to sprawdzić, musiałbym znać wymiary geometryczne miejsca osadzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
            I dlaczego sc5? Słyszałeś go przed zakupem? Jeśli chodzi o względy ekonomiczne, to też jest jeszcze kilka przetworników w podobne cenie, a moim zdaniem lepiej brzmiących.
            Nie słuchałem go przed zakupem i nie chodziło o ekonomię, bardziej o estetykę. Po prostu wizualnie pasował mi do całości. Panowie nie jestem małolatem, który uważa że zrobił cudo. Zdawałem sobie sprawę, że jeżeli pokarzę te skrzynki na forum to spotkam się z krytyką. Jednym się podoba innym nie musi. Jak to mówią, gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania. Co do wyglądu mi pasują, chciałem coś innego, no to mam. Przecież jestem początkujący i wiem, że moja wiedza do waszej odnośnie przetworników, akustyki, itd. jest znikoma. Ale stolarka jest ok.

Także jeśli możecie to podpowiedzcie co można zmienić, co wymienić – chętnie poeksperymentuje

---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post o 23:55 ----------

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            przy takiej aplikacji wysokotonowca, możesz mieć niezłą dziurę w jednym punkcie charakterystyki częstotliwościowej. Żeby to sprawdzić, musiałbym znać wymiary geometryczne miejsca osadzenia.
            http://diyaudio.pl/i/20518/thumbs/hr...1382987274.jpg

---------- Post dodany 30.10.2013 o 00:03 ---------- Poprzedni post 29.10.2013 o 23:58 ----------

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta

Skomentuj

adikob
              1, pomieszałeś swoje konstrukcje i teraz będą niedomówienia. El_liero i Pogromcy mitów z pewnością chodzi o tą b&w podobną.
              2, jeśli przy doborze przetworników kierowałeś się wyglądem, to dziwi mnie czemu konstruktywna krytyka Ciebie dziwi?
              3, forum nie jest poświęcone stolarce a konstrukcjom elektroakustycznym, wykonałeś kawał dobrej roboty stolarskiej, ale wysoko-tonowy to porażka Lepszy byłby CS10N8 czy TW70 (w podobnej cenie).
              4, jeśli nie względy ekonomiczne, to ładniejszy jest DSM 25 FFL - 8 Ohm
              5, strasznie dziwne porównanie i urocza argumentacja przy porównaniu G20SC i SC5.
              Last edited by przemo-lukas; 30.10.2013, 08:16.

Skomentuj

[QUOTE=przemo-lukas;376662]adikob
                1, pomieszałeś swoje konstrukcje i teraz będą niedomówienia. El_liero i Pogromcy mitów z pewnością chodzi o tą b&w podobną.

Nie zawracajcie sibie głowy tą niby b&w, to było tylko dla porównania ilości roboty. Temat dotyczy ''kartofelków''

2, jeśli przy doborze przetworników kierowałeś się wyglądem, to dziwi mnie czemu konstruktywna krytyka Ciebie dziwi? 3, forum nie jest poświęcone stolarce a konstrukcjom elektroakustycznym, wykonałeś kawał dobrej roboty stolarskiej, ale wysoko-tonowy to porażka

Nie dziwi mnie krytyka, przecież napisałem że spodziewałem się jej - naprawdę cieszę się jaka by nie była. Źle zrozumiałeś nie chodziło o wygłąd głośnika, tylko o całość kolumienki. Głośnik miał być nie duży gabarytowo. Sam zastanawiałem się nad zmianą głośnika. Dla moich potrzeb gra to dobrze, ale może być lepiej. Zakupię mission tm025 i porównam. Takie połączenie głośników robił Delphin 123( przy TLki )
                Dziękuje za sugestie.

Skomentuj

Nie na temat...
                  aaaa i wszystko jasne

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez adikob Zobacz posta
                    Delphin 123
                    No chyba jednak nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Nie na temat...
                      No chyba jednak nie.
                      Bardzo przepraszam za pomyłką

Skomentuj

Odnowione kartofelki zostały odchudzone i urosły o 1 cm. Zmieniony głośnik na G20sc. Obudowa szerokość 16 cm, wysokość 28 cm. 5 litrów. z płyty MDF 1,6. Okleina palisander modyfikowany, lakier do parkietów Hartz Lack super strong połysk. Zmiany w zwrotnicy Ari Light to zmieniony kondesator 6,8 na 8,2 i rezystor 15 na 10 ohm.

Skomentuj

NAJS czym kleiłeś fornir i w jaki sposób lakierowałeś ??

Skomentuj

Tak jak poprzednio Patex Univesal, lakier na początku pędzlami, potem gąbką tapicerską 3 cm. Za dużo pędzli szło.

Skomentuj

Skomentuj

Poprosimy dużą fotkę do tematu z kalendarzem

Skomentuj

Genialny pomył na terminal ze zwrotką :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X