Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAS: CA18RLY + 22TAF-G w bia³ym wysokim po³ysku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

[2-dro¿ne] SEAS: CA18RLY + 22TAF-G w bia³ym wysokim po³ysku.

Za³o¿enia:

S³uchaj±c ró¿nych konstrukcji czy to na audioshow, czy to w sklepach lub innych ods³uchach zawsze podoba³y mi siê brzmieniowo m.in. konstrukcje z osiemnastk± papierow± Seasa na dole i metalowym wysokotonowym na górze - takie trochê „efekciarskie” brzmienie, od razu wpadaj±ce w ucho. Postanowi³em wiêc co¶ w tym stylu wykonaæ, zw³aszcza ¿e mia³em ju¿ u siebie naprawdê sporo ró¿nych kolumn, ale nigdy dotychczas nie mia³em czego¶ z metalow± wysokotonówk±. Chcia³em ¿eby wpada³y równie¿ w oko, st±d wygl±d nowoczesny - bia³y lakier w wysokim po³ysku, ostatnim czasem bardzo modny, ³adnie kontrastuj±cy z czarnymi przetwornikami, tunelem i podstaw±.

Konstrukcja:

Konstrukcja nie jest moja. Jest to projekt Troelsa Gravesena opisany tu: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm wiêc nie bêdê opisywa³ ponownie szczegó³ów technicznych. Jest to wersja pod³ogowa. Ca³kowity koszt wykonania w tym wykoñczeniu wyniós³ co¶ oko³o 2500z³. Mo¿na by³o trochê taniej robi±c w fornirze, ale ten bia³y lakier jest na ¿ywo piêkny. Brakuje mi jeszcze tyko ³adnych wkrêtów, które mam nadziejê w ci±gu najbli¿szego tygodnia ju¿ bêd±.

Brzmienie:

No i najciekawsza czê¶æ – czyli brzmienie. Jest to niew±tpliwie tak jak napisa³em wy¿ej, brzmienie takie trochê „efekciarskie”. Kolumny graj± jasno, s± ³atwe do napêdzenia, ich skuteczno¶æ to chyba oko³o 88dB.
    Brzmienie jest stosunkowo lekkie i szybkie. Metalowa kopu³ka w odró¿nieniu od tekstylnej inaczej odtwarza brzmienie metalowych instrumentów – jest wiêksza realno¶æ tych instrumentów. ¦rodek pasma te¿ jest wyra¼ny. Kolumny maj± bardzo szybki atak – nie wiem czy ka¿dy mnie zrozumie, ale osoby graj±ce na instrumentach na pewno bêd± wiedzia³y o co chodzi. Zestawienie góry i ¶rodka w ten sposób w po³±czeniu ze spor± szybko¶ci± g³o¶ników powoduje, ¿e w jakim¶ utworze us³ysza³em graj±cy w tle tamburyn, którego na innych g³o¶nikach jako¶ nie dostrzega³em. W innym utworze s³ychaæ wyra¼nie jak w pewnym momencie struna gitary akustycznej wpada w drganie po obtarciu siê o próg. Fajnie s³ychaæ te¿ szarpniêcia palcami o struny jak i przesuwanie rêki po gryfie gitary z metalowymi strunami. Ogólnie wszystkie metalowe instrumenty maj± taki „prawdziwy” wyd¼wiêk. Kto¶ kto ma na co dzieñ metalowe wysokotonowce pewnie jest do tego ju¿ przyzwyczajony, ale dla mnie to taka nowo¶æ. I co ciekawe metal wcale nie k³uje w uszy, w przeciwieñstwie na przyk³ad do pier¶cieniowej (tekstylnej) vify któr± kiedy¶ mia³em.
    Wokale brzmi± dosyæ naturalnie, nie ma jaki¶ mêcz±cych sybilantów czy te¿ zbytniego szeleszczenia. Wokale nie s± ani wysuniête jako¶ blisko do przodu, ani te¿ nie s± gdzie¶ daleko w tyle. Ca³a „akcja” sceny rozgrywa siê mniej wiêcej zaraz za kolumnami. ¦rodek pasma mimo ¿e wyra¼ny jest typowo dla tej wielko¶ci przetwornika raczej nieco ch³odny, ale z tendencj± do „wczuwania” siê w barwê elektroniki. Jestem pewny, ¿e ciep³a elektronika a najlepiej jaki¶ ciep³o brzmi±cy przedwzmacniacz lampowy jest w stanie stworzyæ z tymi kolumnami magiê ¶rednicy.
    Bas jest stosunkowo lekki ale bardzo nisko schodz±cy i szybki. Przy niektórych utworach niski bas potrafi dos³ownie zalaæ d¼wiêkiem (-nawet ca³kiem du¿e-) pomieszczenie, chocia¿ zdarzaj± siê te¿ czasem utwory, gdzie przyda³oby siê trochê wiêcej tego wy¿szego basu. Je¿eli kto¶ bêdzie robi³ ten projekt to ma jednak do wyboru dwa rodzaje strojenia zaproponowane przez autora projektu jedno ni¿sze drugie wy¿sze. Ja wybra³em ni¿sze strojenie z ni¿szym zej¶ciem. Jeszcze co do szybko¶ci basu to napiszê, ¿e pod 50 watowym wzmacniaczem w jednej sekundzie jakiego¶ utworu s³ychaæ trzy uderzenia basu, podczas gdy dla porównania moje Vienny z tym samym wzmacniaczem te szybkie uderzenia bardziej zlewaj± razem, ¿e ciê¿ko jest je tak wyra¼nie wyczuæ.
    Ogólnie podsumowuj±c kolumny graj± zdecydowanie ¿ywo, brzmienie jest wci±gaj±ce, dynamiczne. Bardzo dobrze moim zdaniem sprawdz± siê w klasyce, ¶wietnie te¿ m.in. s³ucha siê T-Love, Edyty Bartosiewicz, Boz Scaggs, Celine Dion, Basi, Rogera Taylora, nawet Scootera. W zasadzie sprawdzaj± siê w 90% moich preferencji. Natomiast mo¿e bêdzie ³atwiej napisaæ do czego siê nie nadaj± – moim zdaniem nadaj± siê raczej ¶rednio do cichutkiego s³uchania muzyki w sypialni w celu za¶niêcia – po pierwsze to brzmienie jest za dynamiczne do spania, s³uchaj±c wokali mamy wra¿enie, ¿e kto¶ tu z nami jest, a po drugie przy cichutkim s³uchaniu te kolumny „nie rozwijaj± skrzyde³”. Kolumny moim zdaniem te¿ raczej mog± nie zadowoliæ fanów ciê¿kiego rockowego ³ojenia. Nie jestem tutaj mo¿e ekspertem, bo sam takiej muzyki nie s³ucham, ale wydaje mi siê, ¿e lekkie membrany papierowe w po³±czeniu z miêkkim zawieszeniem g³o¶ników mog± byæ dla fanów ciê¿kiego brzmienia nie wystarczaj±co zadowalaj±ce.
    Je¶li kto¶ kiedy¶ rozwa¿a³by zrobienie tego projektu i chcia³by wcze¶niej pos³uchaæ to zapraszam na ods³uch, o ile kolumny u mnie zostan± na d³u¿ej – bo to ju¿ szósta para kolumn w moim domu a ju¿ mi w g³owie rodzi siê pomys³ na kolejne :-) Nied³ugo nie bêdzie gdzie tego trzymaæ :-)))

bardzo ladne

Skomentuj

Eleganckie :)

Z ciekawo¶ci, sam lakierowa³e¶ ?

Skomentuj

Wykonanie super i do tego elegancko siê prezentuj±

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
          Eleganckie :)

Z ciekawo¶ci, sam lakierowa³e¶ ?
          Powoli uczê siê lakierowania, ale niestety jeszcze nie idzie mi tak dobrze, ¿ebym sam siê podj±³ wykonaæ taki lakier.

Skomentuj

Bardzo fajnie siê prezentuj± :)

Mo¿esz zdradziæ jaki jest koszt +- takiego polakierowania ?

Skomentuj

Ca³kiem ³adne kolumny w klasycznej formie. Dobra robota.

Skomentuj

£adne, fajnie wykonane kolumny. Oby cieszy³y ucho tak jak ciesz± oko. Mo¿esz zdradziæ z czego jest cokó³ ? Jaki¶ kamieñ, czy lakierowany mdf ?

Skomentuj

Cokó³ to lakierowany mdf w czarnym macie.

---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post o 13:11 ----------

Zamieszczone przez maniek860824 Zobacz posta
                  Bardzo fajnie siê prezentuj± :)

Mo¿esz zdradziæ jaki jest koszt +- takiego polakierowania ?
                  Pos³u¿y³ mi pomoc± forumowy kolega, wiêc nie wiem czy powinienem pisaæ tu o kosztach. Jak planujesz jak±¶ konstrukcjê i potrzebujesz pomocy to jak poszukasz po forum, to na pewno siê znajd± do¶wiadczone osoby które chêtnie pomog± czy to w projektowaniu zwrotki, obudowy, czy na przyk³ad przy skrzynkach. Dlatego lubiê to forum.

Skomentuj

£adny lakier :) tylko cieplej siê zrobi to swoje TL bêdê tak malowaæ - tylko ¿e na czarno :)

Skomentuj

Piêkne kolumny, takie inne ni¿ wszystkie. Bardzo ³adnie wysz³o to malowanie.

Skomentuj

Naprawdê bardzo ³adne kolumny, du¿y plus ze niczego takiego nie by³o jeszcze na forum!

Skomentuj

Dziêki wielkie. Napiszcie czy te¿ mo¿e mieli¶cie do¶wiadczenia z tymi przetwornikami i jak oceniacie ich brzmienie?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            du¿y plus ze niczego takiego nie by³o jeszcze na forum!
                            mialem byc pierwszy, ale kolega mnie wystawil z robota pol roku temu :(

ale jak widac warto dokonczyc kolumny w bialym polysku

Skomentuj

Bardzo ³adne kolumny, gratulacje!

Skomentuj

Dobra robota, jak mówisz kto¶ ci pomóg³ z lakierowaniem z forum ale wykonanie osobiste?
                                Gratulacje.
                                Last edited by Marios; 08.03.2014, 22:32.

Skomentuj

Piêkne wykonanie. Te¿ planujê wykoñczenie swoich kolumn w ten sposób i mam jedno pytanko - o odcieñ bieli. Zastanawiam siê, czy dobrze bêdzie wygl±da³a taka ¶nie¿na biel, czy jednak jaki¶ odcieñ np bardziej perlisty? Akurat moje kolumienki s± na seasie CA22 RNY, wiêc bêdzie to wygl±da³o podobnie. Móg³by¶ napisaæ swoj± opiniê na ten temat?

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                                    Piêkne wykonanie. Te¿ planujê wykoñczenie swoich kolumn w ten sposób i mam jedno pytanko - o odcieñ bieli. Zastanawiam siê, czy dobrze bêdzie wygl±da³a taka ¶nie¿na biel, czy jednak jaki¶ odcieñ np bardziej perlisty? Akurat moje kolumienki s± na seasie CA22 RNY, wiêc bêdzie to wygl±da³o podobnie. Móg³by¶ napisaæ swoj± opiniê na ten temat?
                                    Dwie drogi czy trzy robisz? taki wiêkszy seas to chyba a¿ siê o trzy drogi prosi? Co do bieli, to zale¿y jakie masz wykoñczenie pokoju - je¿eli kolorystyka pokoju i mebli bardziej ch³odna to szukaj odcieni ch³odniejszych. Je¿eli natomiast ciep³a to i cieplejszy odcieñ siê dobrze wpasuje. Ale nie wiem czy mnie warto o to pytaæ, bo dla mnie ka¿dy bia³y to bia³y ;-)

Skomentuj

bardzo ladne! ja osobiscie bym sie przyczepil do wysokosci terminala ,jak dla mnie za wysoko i to jeszcze w osi z BR?

Skomentuj

Super wygl±d, umocni³y mnie tylko w przekonaniu ¿e takie wykoñczenia jest super. Ja w³a¶nie jestem w trakcie wykañczania swoich 3V w bia³ym lakierze tylko chyba mam wiêksze frezy na krawêdziach :)

Skomentuj

Czarujê...
                                        X