Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAS: CA18RLY + 22TAF-G w białym wysokim połysku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] SEAS: CA18RLY + 22TAF-G w białym wysokim połysku.

Założenia:

Słuchając różnych konstrukcji czy to na audioshow, czy to w sklepach lub innych odsłuchach zawsze podobały mi się brzmieniowo m.in. konstrukcje z osiemnastką papierową Seasa na dole i metalowym wysokotonowym na górze - takie trochę „efekciarskie” brzmienie, od razu wpadające w ucho. Postanowiłem więc coś w tym stylu wykonać, zwłaszcza że miałem już u siebie naprawdę sporo różnych kolumn, ale nigdy dotychczas nie miałem czegoś z metalową wysokotonówką. Chciałem żeby wpadały również w oko, stąd wygląd nowoczesny - biały lakier w wysokim połysku, ostatnim czasem bardzo modny, ładnie kontrastujący z czarnymi przetwornikami, tunelem i podstawą.

Konstrukcja:

Konstrukcja nie jest moja. Jest to projekt Troelsa Gravesena opisany tu: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm więc nie będę opisywał ponownie szczegółów technicznych. Jest to wersja podłogowa. Całkowity koszt wykonania w tym wykończeniu wyniósł coś około 2500zł. Można było trochę taniej robiąc w fornirze, ale ten biały lakier jest na żywo piękny. Brakuje mi jeszcze tyko ładnych wkrętów, które mam nadzieję w ciągu najbliższego tygodnia już będą.

Brzmienie:

No i najciekawsza część – czyli brzmienie. Jest to niewątpliwie tak jak napisałem wyżej, brzmienie takie trochę „efekciarskie”. Kolumny grają jasno, są łatwe do napędzenia, ich skuteczność to chyba około 88dB.
    Brzmienie jest stosunkowo lekkie i szybkie. Metalowa kopułka w odróżnieniu od tekstylnej inaczej odtwarza brzmienie metalowych instrumentów – jest większa realność tych instrumentów. Środek pasma też jest wyraźny. Kolumny mają bardzo szybki atak – nie wiem czy każdy mnie zrozumie, ale osoby grające na instrumentach na pewno będą wiedziały o co chodzi. Zestawienie góry i środka w ten sposób w połączeniu ze sporą szybkością głośników powoduje, że w jakimś utworze usłyszałem grający w tle tamburyn, którego na innych głośnikach jakoś nie dostrzegałem. W innym utworze słychać wyraźnie jak w pewnym momencie struna gitary akustycznej wpada w drganie po obtarciu się o próg. Fajnie słychać też szarpnięcia palcami o struny jak i przesuwanie ręki po gryfie gitary z metalowymi strunami. Ogólnie wszystkie metalowe instrumenty mają taki „prawdziwy” wydźwięk. Ktoś kto ma na co dzień metalowe wysokotonowce pewnie jest do tego już przyzwyczajony, ale dla mnie to taka nowość. I co ciekawe metal wcale nie kłuje w uszy, w przeciwieństwie na przykład do pierścieniowej (tekstylnej) vify którą kiedyś miałem.
    Wokale brzmią dosyć naturalnie, nie ma jakiś męczących sybilantów czy też zbytniego szeleszczenia. Wokale nie są ani wysunięte jakoś blisko do przodu, ani też nie są gdzieś daleko w tyle. Cała „akcja” sceny rozgrywa się mniej więcej zaraz za kolumnami. Środek pasma mimo że wyraźny jest typowo dla tej wielkości przetwornika raczej nieco chłodny, ale z tendencją do „wczuwania” się w barwę elektroniki. Jestem pewny, że ciepła elektronika a najlepiej jakiś ciepło brzmiący przedwzmacniacz lampowy jest w stanie stworzyć z tymi kolumnami magię średnicy.
    Bas jest stosunkowo lekki ale bardzo nisko schodzący i szybki. Przy niektórych utworach niski bas potrafi dosłownie zalać dźwiękiem (-nawet całkiem duże-) pomieszczenie, chociaż zdarzają się też czasem utwory, gdzie przydałoby się trochę więcej tego wyższego basu. Jeżeli ktoś będzie robił ten projekt to ma jednak do wyboru dwa rodzaje strojenia zaproponowane przez autora projektu jedno niższe drugie wyższe. Ja wybrałem niższe strojenie z niższym zejściem. Jeszcze co do szybkości basu to napiszę, że pod 50 watowym wzmacniaczem w jednej sekundzie jakiegoś utworu słychać trzy uderzenia basu, podczas gdy dla porównania moje Vienny z tym samym wzmacniaczem te szybkie uderzenia bardziej zlewają razem, że ciężko jest je tak wyraźnie wyczuć.
    Ogólnie podsumowując kolumny grają zdecydowanie żywo, brzmienie jest wciągające, dynamiczne. Bardzo dobrze moim zdaniem sprawdzą się w klasyce, świetnie też m.in. słucha się T-Love, Edyty Bartosiewicz, Boz Scaggs, Celine Dion, Basi, Rogera Taylora, nawet Scootera. W zasadzie sprawdzają się w 90% moich preferencji. Natomiast może będzie łatwiej napisać do czego się nie nadają – moim zdaniem nadają się raczej średnio do cichutkiego słuchania muzyki w sypialni w celu zaśnięcia – po pierwsze to brzmienie jest za dynamiczne do spania, słuchając wokali mamy wrażenie, że ktoś tu z nami jest, a po drugie przy cichutkim słuchaniu te kolumny „nie rozwijają skrzydeł”. Kolumny moim zdaniem też raczej mogą nie zadowolić fanów ciężkiego rockowego łojenia. Nie jestem tutaj może ekspertem, bo sam takiej muzyki nie słucham, ale wydaje mi się, że lekkie membrany papierowe w połączeniu z miękkim zawieszeniem głośników mogą być dla fanów ciężkiego brzmienia nie wystarczająco zadowalające.
    Jeśli ktoś kiedyś rozważałby zrobienie tego projektu i chciałby wcześniej posłuchać to zapraszam na odsłuch, o ile kolumny u mnie zostaną na dłużej – bo to już szósta para kolumn w moim domu a już mi w głowie rodzi się pomysł na kolejne :-) Niedługo nie będzie gdzie tego trzymać :-)))

bardzo ladne

Skomentuj

Eleganckie :)

Z ciekawości, sam lakierowałeś ?

Skomentuj

Wykonanie super i do tego elegancko się prezentują

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
          Eleganckie :)

Z ciekawości, sam lakierowałeś ?
          Powoli uczę się lakierowania, ale niestety jeszcze nie idzie mi tak dobrze, żebym sam się podjął wykonać taki lakier.

Skomentuj

Bardzo fajnie się prezentują :)

Możesz zdradzić jaki jest koszt +- takiego polakierowania ?

Skomentuj

Całkiem ładne kolumny w klasycznej formie. Dobra robota.

Skomentuj

Ładne, fajnie wykonane kolumny. Oby cieszyły ucho tak jak cieszą oko. Możesz zdradzić z czego jest cokół ? Jakiś kamień, czy lakierowany mdf ?

Skomentuj

Cokół to lakierowany mdf w czarnym macie.

---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post o 13:11 ----------

Zamieszczone przez maniek860824 Zobacz posta
                  Bardzo fajnie się prezentują :)

Możesz zdradzić jaki jest koszt +- takiego polakierowania ?
                  Posłużył mi pomocą forumowy kolega, więc nie wiem czy powinienem pisać tu o kosztach. Jak planujesz jakąś konstrukcję i potrzebujesz pomocy to jak poszukasz po forum, to na pewno się znajdą doświadczone osoby które chętnie pomogą czy to w projektowaniu zwrotki, obudowy, czy na przykład przy skrzynkach. Dlatego lubię to forum.

Skomentuj

Ładny lakier :) tylko cieplej się zrobi to swoje TL będę tak malować - tylko że na czarno :)

Skomentuj

Piękne kolumny, takie inne niż wszystkie. Bardzo ładnie wyszło to malowanie.

Skomentuj

Naprawdę bardzo ładne kolumny, duży plus ze niczego takiego nie było jeszcze na forum!

Skomentuj

Dzięki wielkie. Napiszcie czy też może mieliście doświadczenia z tymi przetwornikami i jak oceniacie ich brzmienie?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            duży plus ze niczego takiego nie było jeszcze na forum!
                            mialem byc pierwszy, ale kolega mnie wystawil z robota pol roku temu :(

ale jak widac warto dokonczyc kolumny w bialym polysku

Skomentuj

Bardzo ładne kolumny, gratulacje!

Skomentuj

Dobra robota, jak mówisz ktoś ci pomógł z lakierowaniem z forum ale wykonanie osobiste?
                                Gratulacje.
                                Last edited by Marios; 08.03.2014, 22:32.

Skomentuj

Piękne wykonanie. Też planuję wykończenie swoich kolumn w ten sposób i mam jedno pytanko - o odcień bieli. Zastanawiam się, czy dobrze będzie wyglądała taka śnieżna biel, czy jednak jakiś odcień np bardziej perlisty? Akurat moje kolumienki są na seasie CA22 RNY, więc będzie to wyglądało podobnie. Mógłbyś napisać swoją opinię na ten temat?

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                                    Piękne wykonanie. Też planuję wykończenie swoich kolumn w ten sposób i mam jedno pytanko - o odcień bieli. Zastanawiam się, czy dobrze będzie wyglądała taka śnieżna biel, czy jednak jakiś odcień np bardziej perlisty? Akurat moje kolumienki są na seasie CA22 RNY, więc będzie to wyglądało podobnie. Mógłbyś napisać swoją opinię na ten temat?
                                    Dwie drogi czy trzy robisz? taki większy seas to chyba aż się o trzy drogi prosi? Co do bieli, to zależy jakie masz wykończenie pokoju - jeżeli kolorystyka pokoju i mebli bardziej chłodna to szukaj odcieni chłodniejszych. Jeżeli natomiast ciepła to i cieplejszy odcień się dobrze wpasuje. Ale nie wiem czy mnie warto o to pytać, bo dla mnie każdy biały to biały ;-)

Skomentuj

bardzo ladne! ja osobiscie bym sie przyczepil do wysokosci terminala ,jak dla mnie za wysoko i to jeszcze w osi z BR?

Skomentuj

Super wygląd, umocniły mnie tylko w przekonaniu że takie wykończenia jest super. Ja właśnie jestem w trakcie wykańczania swoich 3V w białym lakierze tylko chyba mam większe frezy na krawędziach :)

Skomentuj

Czaruję...