Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless HDS-164 nomex (p830875), SCAN-SPEAK d2604/830000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ładne paczki, brzydkie konektory :)
    Gratuluje konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      ładne paczki, brzydkie konektory :)
      Gratuluje konstrukcji.
      Na szczęście konektory są z tyłu i nie rzucają się w oczy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
      A może autor napisze coś o spostrzeżeniach brzmieniowych. Z moich doświadczeń z projektami Pana Kisiela to jak dla mnie trochę za żywe i męczące robi zwrotki, za dużo góry w mojej ocenie daje.
      Nie jestem audiofilem i nie mam muzycznego słuchu, ale trochę mnie zaskoczyła opinia, że HDS ma słabą średnicę. Bezpośrednie porównanie mam z moją poprzednią konstrukcją na Vifach XG18WH + XT19TD i właśnie wyraźna różnica jest na średnicy na korzyść HDSa.
      Kolumny są bardziej detaliczne, z lepszą stereofonią.
      Podłączone do triodowego wzmacniacza maja dobrą górę, ale nie natarczywą, ani zbyt ostrą.
      Last edited by zyr; 10.04.2014, 20:02.

Skomentuj

Były kiedys (za czasów tych vifa z tematu) takie wiśniowe z włóknem drewna w membranie
        Te grały z tych wszystkich najlepiej średnica
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Były kiedys (za czasów tych vifa z tematu) takie wiśniowe z włóknem drewna w membranie
          Te grały z tych wszystkich najlepiej średnica
          To były głośniki Vifa XT18WH-09-08. Po zbudowaniu mojej poprzedniej konstrukcji żałowałem, że kupiłem wersję XG z membraną z włókna szklanego.

Skomentuj

Tak to te
            I nie dziwie sie, ze żałowałes :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Paweł ma chyba takie w swoich kolumnach ?
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Te vify były dobre na średnicy i marne na basie

Skomentuj

Zgadza sie
                  O średnicy z nich juz podalem
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

schemat zwrotnicy znaleziony w sieci>
                    https://diyaudio.pl/i/3602/ceba87978...1453756528.jpg

Skomentuj

Kiedyś rozważałem tego Peerlessa ale wyszło inaczej i nigdy nie słuchałem więc nie wypowiem się na temat brzmienia. Wizualnie po prostu dobrze wykonane wąskie kolumny pasujące do mebli.

Co do dotyczy terminali, sam planowałem takich użyć, kupiłem w ZAP-ie ale okazał się badziew, chociaż to akurat łatwo można zmienić, tutaj przy ciemnym fornirze lepiej mógłby wyglądać nawet zwykły plastikowy.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ocena = 9/10
                        Przetwornik = 9/10
                        Obudowa = 9/10
                        ----------------
                        Peerless HDS164 - good midwoofer [potrafi zagrać dobrym Bass i Midrange] i jeszcze pamiętam 6-7lat temu można było kupić za ~100zł/1szt.
                        DC - loteria [Wielka tajemnica]
                        Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                        Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                        My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Dziękuję za przedstawienie opisu konstrukcji! Kolumny prezentują się bardzo przyzwoicie, o brzmieniu chętnie przekonałbym się budując coś podobnego jako swoją pierwszą konstrukcje DIY. Na stronie Akustyka nie ma już projektów z głośnikami Peerless, są tylko droższe z Scan Speak, które przekraczają mój budżet na eksperymenty. Chciałbym zbudować kolumny, które docelowo będą współpracować z wzmacniaczem lampowym i HDS-164 wydaje się być dobrym kandydatem. Natknąłem się na jego wykorzystanie z lampami także tutaj: http://skarabo.net/sid-23-kolumny-jozef.htm

Chciałbym wprowadzić jednak pewne zmiany w stosunku do oryginalnego projektu, a mianowicie porzerzyć nieco front aby głośnik niskotonowy był wpuszczony w frez. Teraz zastanawiam się czy np. po 6 mm z każdej strony wystarczy i jak to wpłynie na charakterystykę, tzn. dopasowanie zwrotnicy? Czy cały misterny plan diabli wezmą czy może da się ewentualne rożnice tylko na słuch skompensować poprzez modyfikacje zwrotnicy?

A tutaj jeszcze piękny moim zdaniem przykład wykończenia z podobnym głośnikiem: http://www.taylorspeakers.com/html/concerto.html.

Byćmoże są lepiej brzmiące konstrukcje w podobnym budżecie (HDS-164 jest już chyba nieco leciwym głośnikiem?) godne polecenia, jednak jak narazie nie udało mi się znaleźć na tym i innych forach podobnych z wąskimi obudowami.

Hmm, znalazłem częściową odpowiedź odnośnie poszerzenia frontu o kilka mm w tym wątku: http://diyaudio.pl/showthread.php/12...6-SDS-164-DX25
                          Last edited by sylvester; 21.09.2016, 22:27.

Skomentuj

Czaruję...
                          X