A może autor napisze coś o spostrzeżeniach brzmieniowych. Z moich doświadczeń z projektami Pana Kisiela to jak dla mnie trochę za żywe i męczące robi zwrotki, za dużo góry w mojej ocenie daje.
Nie jestem audiofilem i nie mam muzycznego słuchu, ale trochę mnie zaskoczyła opinia, że HDS ma słabą średnicę. Bezpośrednie porównanie mam z moją poprzednią konstrukcją na Vifach XG18WH + XT19TD i właśnie wyraźna różnica jest na średnicy na korzyść HDSa.
Kolumny są bardziej detaliczne, z lepszą stereofonią.
Podłączone do triodowego wzmacniacza maja dobrą górę, ale nie natarczywą, ani zbyt ostrą.
Kiedyś rozważałem tego Peerlessa ale wyszło inaczej i nigdy nie słuchałem więc nie wypowiem się na temat brzmienia. Wizualnie po prostu dobrze wykonane wąskie kolumny pasujące do mebli.
Co do dotyczy terminali, sam planowałem takich użyć, kupiłem w ZAP-ie ale okazał się badziew, chociaż to akurat łatwo można zmienić, tutaj przy ciemnym fornirze lepiej mógłby wyglądać nawet zwykły plastikowy.
Ocena = 9/10
Przetwornik = 9/10
Obudowa = 9/10
----------------
Peerless HDS164 - good midwoofer [potrafi zagrać dobrym Bass i Midrange] i jeszcze pamiętam 6-7lat temu można było kupić za ~100zł/1szt.
DC - loteria [Wielka tajemnica]
Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
My Amplituner - Sherwood RV-7050R
Dziękuję za przedstawienie opisu konstrukcji! Kolumny prezentują się bardzo przyzwoicie, o brzmieniu chętnie przekonałbym się budując coś podobnego jako swoją pierwszą konstrukcje DIY. Na stronie Akustyka nie ma już projektów z głośnikami Peerless, są tylko droższe z Scan Speak, które przekraczają mój budżet na eksperymenty. Chciałbym zbudować kolumny, które docelowo będą współpracować z wzmacniaczem lampowym i HDS-164 wydaje się być dobrym kandydatem. Natknąłem się na jego wykorzystanie z lampami także tutaj: http://skarabo.net/sid-23-kolumny-jozef.htm
Chciałbym wprowadzić jednak pewne zmiany w stosunku do oryginalnego projektu, a mianowicie porzerzyć nieco front aby głośnik niskotonowy był wpuszczony w frez. Teraz zastanawiam się czy np. po 6 mm z każdej strony wystarczy i jak to wpłynie na charakterystykę, tzn. dopasowanie zwrotnicy? Czy cały misterny plan diabli wezmą czy może da się ewentualne rożnice tylko na słuch skompensować poprzez modyfikacje zwrotnicy?
Byćmoże są lepiej brzmiące konstrukcje w podobnym budżecie (HDS-164 jest już chyba nieco leciwym głośnikiem?) godne polecenia, jednak jak narazie nie udało mi się znaleźć na tym i innych forach podobnych z wąskimi obudowami.
Skomentuj