Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - by Tomekk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - by Tomekk

Witam,
    przedstawiam Wam moją wersję kolumn z zastosowaniem głośników STX'a jak w tytule.
    Kolumny powstały oczywiście na projekcie LuSzTi-ego - postanowiłem jednak zmienić "nieco" ich wykończenie.
    Rozkład głośników oraz pojemność dla FG.X'a starałem się zachować.

były to moje pierwsze zmagania odnośnie budowy kolumn - fajna sprawa i mocno wciągająca!
    przynajmniej dla mnie
    kolumny zbudowałem praktycznie opierając się tylko na wiedzy zaczerpniętej z tego forum.
    Budowane ponad 2 miesiące ale przekładało się to także na studiowanie teorii i poszczególnych zagadnień

Zastosowane głośniki:
    Głośnik wysokotonowy: STX T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X
    Głośnik średnio-niskotonowy: STX WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X

obudowa:

wykonana z płyty mdf 18mm, oklejona hdfem
    wykończenie to naturalny fornir - orzech amerykański + lakier półmat domalux bezzapachowy (2 warstwy)
    panel przedni oklejony czarnym skajem. fornir i skaj klejone na pattex universal classic
    Zaokrąglenia wykonane przy użyciu hdfu i pianki montażowej.

Koszty

nie mając zbytnio doświadczenia w budowie kolumn chciałem wykonać niezbyt ambitny finansowo projekt
    początkowy budżet zakładał kwotę ok 600zł - wyszło w przybliżeniu 800zł (sam materiał). Niestety pierwsza budowa pociąga za sobą kupno praktycznie wszystkiego co potrzebne dlatego koszty są trochę wyższe niż początkowo zakładałem.

tak z grubsza:
    głośniki plus części do zwrotnicy - 430zł
    tunele, terminale, przewody - 50
    wygłuszenie, skaj, fornir - 70zł
    płyty mdf, hdf - 100zł
    kleje, lakier, pianka - 90zl
    reszta poszła na duperelki typu papiery ścierne, jakieś listewki, śrubki itp.

Zdjęcia z budowy i efekt końcowy:

Bardzo ładnie wyszły, tylko pozazdrościć :) Zdjęcia w sam raz do kalendarza.

Skomentuj

Podoba się :thumbup::drool:

Skomentuj

Zapytam z czystej ciekawości .... lakier

Domalux bezzapachowy ale kładziony jak ?? Pędzel czy wałek ?? Bo zawsze po pędzlu mi taka dziwna faktura wychodzi ... ;/

Skomentuj

Bardzo ładnie wykończone, aż miło oko zawiesić

Skomentuj

Pogratulować, wyglądają bardzo dobrze.

Skomentuj

Czysto, schludnie, naprawdę bajka. Jedna z ładniejszych konstrukcji jakie widziałem ostatnio.
              Gratulacje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                Zapytam z czystej ciekawości .... lakier

Domalux bezzapachowy ale kładziony jak ?? Pędzel czy wałek ?? Bo zawsze po pędzlu mi taka dziwna faktura wychodzi ... ;/
                wybrałem ten lakier ze względu na tę "zapachowość" bo jak widać na fotkach lakierowałem to w domu...w kuchni - dobrze że mnie żona nie zabiła po akcji ze szlifowaniem mdfu

ogólnie lakierowałem pędzlem z miękkim włosiem - sam lakier jest jak woda więc bardzo dobrze daje się rozprowadzić i nie powstają żadne zacieki - trzeba tylko mało lakieru na raz nałożyć i dobrze rozprowadzić - wychodzi bardzo dobrze (przynajmniej wg mnie bo nie mam porównania do innych produktów)

Dzięki wszystkim za słowa uznania - jak pisałem wcześniej w temacie z projektu chciałem aby kolumny cieszyły oko i stanowiły ozdobę mojego pokoju stąd taka odsłona.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                  Bardzo ładnie wyszły, tylko pozazdrościć :) Zdjęcia w sam raz do kalendarza.
                  Tez o tym pomyslalem. Jak masz czas i checi to pobaw sie z ladnym tlem i rob wiecej zdjec (najlepiej w poziomie)
                  Wybierzemy cos do kalendarza

Skomentuj

A mógłbyś wstawić zdjęcie łączenia forniru na przedniej ścianie a w zasadzie na rantach wokół frontu ?

Skomentuj

Świetnie się prezentują. I wykończenie bardzo dokładne. Podobają mi się

Skomentuj

Zamieszczone przez artus20 Zobacz posta
                        Cytat Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                        Bardzo ładnie wyszły, tylko pozazdrościć Zdjęcia w sam raz do kalendarza.
                        Tez o tym pomyslalem. Jak masz czas i checi to pobaw sie z ladnym tlem i rob wiecej zdjec (najlepiej w poziomie)
                        Wybierzemy cos do kalendarza
                        może jak znajdę wolną chwilę to coś pokombinuję

Zamieszczone przez artus20 Zobacz posta
                        A mógłbyś wstawić zdjęcie łączenia forniru na przedniej ścianie a w zasadzie na rantach wokół frontu ?
                        takie fotki mam z budowy...widać jak jest łączony fornir z przodu - nie miałem zbytnio pomysłu jak to zrobić inaczej. Z bardzo bliska oczywiście widać łączenie ale tragedii nie ma tak mi się przynajmniej wydaje.

Skomentuj

A jak wrażenia z odsłuchu?

Skomentuj

Łączenie bardzo mało widoczne dobrze wygląda, jak to kleiłeś ? na Kkontaktowy miałeś jedną szansę utrafić, chyba że robiłeś inaczej

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                              A jak wrażenia z odsłuchu?
                              o wrażeniach z odsłuchu specjalnie wcześniej nie pisałem bo to długa historia
                              Kolumny powstały tak naprawdę z powodu spalenia wcześniejszych moich kolumn tzn. monitorów magnata Motion 22 90W (widocznych zresztą w tle na jednym z fotek z budowy) podczas domówki sylwestrowej. Jak później doczytałem to spaliłem niskotonowe przez swoją głupotę i nieumiejętne kręcenie potencjometrem amplitunera. W każdym bądź razie uszkodzeniu chyba uległ też mój amplituner (onkyo tx-8522). Niby wszystko gra i działa ale wydaje mi się że nie ma mocy takiej jak wcześniej - obecne kolumny z tematu grają prawie tak samo dobrze a może nawet ciutkę lepiej gdy są podpięte pod starą wieże o mocy ok 30W aniżeli pod tym ampli gdzie powinien mieć ok 100W. Jedynie grają na pewno czyściej pod onkyo niż pod tą wieżą ale nie mocniej. Czy to może świadczyć o nie w pełni sprawnym ampli??
                              Z elektroniki jestem noga więc mając nawet miernik nie wiem zbytnio czy da się go jakoś sprawdzić czy raczej oddać na serwis (choć teoretycznie działa).
                              ciężko zatem jest mi się odnieść do porównania tych 2 kolumn w tych warunkach.

Do tej pory Magnaty pod tym ampli mi wystarczały choć wiem że to jest kiepska liga - ale grały dla mnie ok - słaby ze mnie audiofil jak się okazuje
                              Jakbym miał na siłę porównać akurat te 2 konstrukcje to FG.X z PC.X jest zdecydowanie lepszy na średnicy i wysokich od tych Magnatów - jest po prostu bardziej szczegółowo, czysto i wyraźnie i to mi się bardzo podoba. Jeżeli chodzi o niskie tony to bas w Magnacie był szybszy, dynamiczny na zasadzie Kicku - nie wiem czy było go więcej czy mniej. FG.X ma na pewno lepsze zejście ale już nie jest tak szybki i mocny - tak mi się przynajmniej wydaje. Tutaj tez pojawia się pytanie czy po prostu nie za mało mocy czy taka jest charakterystyka tego głośnika? (magnat miał papierową membranę). Nie za bardzo umiem opisywać dźwięk i moje subiektywne odczucia ale może ktoś kto zrobił konstrukcję na tych głośnikach niech też się wypowie o swoich wrażeniach i tego czego można się spodziewać.

Tak na prawdę musiałbym mieć sprawdzony wzmacniacz żeby przedstawić swoje wrażenia z odsłuchu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Tomekk85 Zobacz posta
                              Łączenie bardzo mało widoczne dobrze wygląda, jak to kleiłeś ? na Kkontaktowy miałeś jedną szansę utrafić, chyba że robiłeś inaczej
                              dzięki,
                              kleiłem to na kontaktowy tylko naklejałem sobie taśmę malarską tak by posmarować klejem część kolumny tylko tam gdzie szedł pierwszy pasek forniru, przylepiałem fornir i odklejałem taśmę, następnie zaklejałem taśmą fornir już przyklejony na równo z krawędzią łączenia i smarowałem klejem drugi pasek i oczywiście kolumnę a przykładając fornir starałem się najpierw połączyć krawędzie od góry jakby pod kątem (tam gdzie się łączyły i co jest jakby widoczne) a potem dociskając do frontu tej krawędzi przylepiałem po długości dociskając do miejsca łączenia i tak to wyszło.

zupełnie nie wiem czy to co napisałem jest zrozumiałe :p

Skomentuj

w końcu udało mi się znaleźć chwilę na zrobienie nowych fotek kolumn - może coś by się zdało do kalendarza jakbyście chcieli :)

mam do nich sentyment z racji pierwszej budowy ale korci mnie żeby zbudować coś nowego, półkę wyżej...tylko w głowie mętlik co wybrać i gdzie znaleźć na to fundusze

Skomentuj

drugie zdjecie jest dobre

Skomentuj

Nie na temat...
                                    juz myslalem ze mi ktos kolumny zrobil ;p

Skomentuj

Witam od jakiegoś czasu śledzę to forum w poszukiwaniu jakiegoś fajnego projektu. Moje pytanie to czy zwrotnice wykonywałeś sam czy też komuś zlecałeś?

Skomentuj

Kolumny powstały oczywiście na projekcie LuSzTi-ego
                                        http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

czytanie ze zrozumieniem dwója!! :flapper:
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X