Witam,
przedstawiam Wam moją wersję kolumn z zastosowaniem głośników STX'a jak w tytule.
Kolumny powstały oczywiście na projekcie LuSzTi-ego - postanowiłem jednak zmienić "nieco" ich wykończenie.
Rozkład głośników oraz pojemność dla FG.X'a starałem się zachować.
były to moje pierwsze zmagania odnośnie budowy kolumn - fajna sprawa i mocno wciągająca!
przynajmniej dla mnie
kolumny zbudowałem praktycznie opierając się tylko na wiedzy zaczerpniętej z tego forum.
Budowane ponad 2 miesiące ale przekładało się to także na studiowanie teorii i poszczególnych zagadnień
Zastosowane głośniki:
Głośnik wysokotonowy: STX T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X
Głośnik średnio-niskotonowy: STX WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X
obudowa:
wykonana z płyty mdf 18mm, oklejona hdfem
wykończenie to naturalny fornir - orzech amerykański + lakier półmat domalux bezzapachowy (2 warstwy)
panel przedni oklejony czarnym skajem. fornir i skaj klejone na pattex universal classic
Zaokrąglenia wykonane przy użyciu hdfu i pianki montażowej.
Koszty
nie mając zbytnio doświadczenia w budowie kolumn chciałem wykonać niezbyt ambitny finansowo projekt
początkowy budżet zakładał kwotę ok 600zł - wyszło w przybliżeniu 800zł (sam materiał). Niestety pierwsza budowa pociąga za sobą kupno praktycznie wszystkiego co potrzebne dlatego koszty są trochę wyższe niż początkowo zakładałem.
tak z grubsza:
głośniki plus części do zwrotnicy - 430zł
tunele, terminale, przewody - 50
wygłuszenie, skaj, fornir - 70zł
płyty mdf, hdf - 100zł
kleje, lakier, pianka - 90zl
reszta poszła na duperelki typu papiery ścierne, jakieś listewki, śrubki itp.
Zdjęcia z budowy i efekt końcowy:

przedstawiam Wam moją wersję kolumn z zastosowaniem głośników STX'a jak w tytule.
Kolumny powstały oczywiście na projekcie LuSzTi-ego - postanowiłem jednak zmienić "nieco" ich wykończenie.
Rozkład głośników oraz pojemność dla FG.X'a starałem się zachować.
były to moje pierwsze zmagania odnośnie budowy kolumn - fajna sprawa i mocno wciągająca!
przynajmniej dla mnie

kolumny zbudowałem praktycznie opierając się tylko na wiedzy zaczerpniętej z tego forum.
Budowane ponad 2 miesiące ale przekładało się to także na studiowanie teorii i poszczególnych zagadnień

Zastosowane głośniki:
Głośnik wysokotonowy: STX T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X
Głośnik średnio-niskotonowy: STX WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X
obudowa:
wykonana z płyty mdf 18mm, oklejona hdfem
wykończenie to naturalny fornir - orzech amerykański + lakier półmat domalux bezzapachowy (2 warstwy)
panel przedni oklejony czarnym skajem. fornir i skaj klejone na pattex universal classic
Zaokrąglenia wykonane przy użyciu hdfu i pianki montażowej.
Koszty
nie mając zbytnio doświadczenia w budowie kolumn chciałem wykonać niezbyt ambitny finansowo projekt
początkowy budżet zakładał kwotę ok 600zł - wyszło w przybliżeniu 800zł (sam materiał). Niestety pierwsza budowa pociąga za sobą kupno praktycznie wszystkiego co potrzebne dlatego koszty są trochę wyższe niż początkowo zakładałem.
tak z grubsza:
głośniki plus części do zwrotnicy - 430zł
tunele, terminale, przewody - 50
wygłuszenie, skaj, fornir - 70zł
płyty mdf, hdf - 100zł
kleje, lakier, pianka - 90zl
reszta poszła na duperelki typu papiery ścierne, jakieś listewki, śrubki itp.
Zdjęcia z budowy i efekt końcowy:

Skomentuj