Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja i modernizacja sprzetu unitry

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Renowacja i modernizacja sprzetu unitry

Witam chcialbym sie skromnie pochwalic swoim dzielem.
    Mianowicie jest to calkowicie odbudowany i zmodernizowany wg. wlasnego pomyslu wzmacniacz unitry pw9013,tuner t9015 i kolumny tonsil space86

O tunerze

Zostal on przedtrojony wymienione wszystkie kondensatory na nowe, dodane gniazda rca i delikatnie zmieniony wyglad zewnetrzny

O wzmacniaczu

Zostal on calkowicie zaprojektowany od nowa:
    Zasilacz dostal mostek 10A i filtr z 4x4700uF
    Przedwzmacniacz jest oryginalny lecz odlaczany przyciskiem loudness (direct) ktory pozostawia tylko potencjometr glosniosci
    Stopien wzmacniacza mocy zaprojektowalem i zbudowalem od nowa wiecej w temacie:

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...go-kana%C5%82u

Kolumny

Glosniki sredniotonowe i niskotonowe zostaly zregenerowane a wysokotonowy to cos taniego z internetu jako baza i kopulka jedwabna dobrej jakosci
    Zwrotnice byly mierzone i strojone od nowa w holmi i doswiadczenia 6dB/6dB/6dB/18dB obudowa zostala oklejona okleina calvados ciemnoczerwony front to skora z gabka 3mm pierscienie polakierowane czarna perla dodane kolce i bass refleks strojony na 40hz by dodac troche mieska bo kolumna strasznie dudnila, obudowa od srodka wyklejona mata filcowa i do polowy wypelniona wata.

Niestety kolumny beda musialy przejsc jeszcze wymiane glosnikow niskotonowych, myslalem ze wzmacniacz daje chudy bass ale gdy podlaczylem paradigmy studio40 to basik sie pojawil niski i kontrolowany ale niestety paradigmy wymiekly na srednicy przy tonsilach, duzo wiecej pierdul slychac na tonsilach. Wiec kupie jakas 20 pod te obudowe i bass reflex. pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mam nadzieje ze dobry dzial
    Last edited by wydra9; 22.06.2014, 21:53.

Wzmacniacz i tuner wyglądają bardzo fajnie, mógłbyś dać zdjęcia takie które pokażą więcej szczegółów.
    Natomiast co do kolumn to jak dla mnie nieładne, szczególnie front wygląda kiepsko z tą pianką/gąbką cokolwiek tam włożyłeś..
    No i okleina..mogłeś pokusić się o fornir.
    Okleina jest tak cienka że widać pod nią wszystko i u Ciebie jest podobnie, widać "opiłki/pyłki" płyty wiórowej pod spodem, do tego nie estetyczne łączenie po skosie na froncie.
    Żeby dobrze wyglądała taka okleina trzeba obudowę pomalować podkładem wtedy jest gładziutka powierzchnia.

Ale to tylko moje zdanie subiektywne zdanie :)
    Last edited by Rfck; 23.06.2014, 02:02.

Skomentuj

Gdy stoja w pokoju nie widac zadnych niedociagniec okleiny a koszt 10zl na wykonczenie obydwu bylo kuszace , mi szczerze powiedziawszy tez ta gabka srednio teraz podchodzi ale juz za pozno, lepiej byloby bez niej o jakieszczegoly chodzi?
      Last edited by wydra9; 23.06.2014, 06:52.

Skomentuj

Fronty w kolumnach chyba wyglądały by lepiej bez gąbki pod skajem.

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
        Niestety kolumny beda musialy przejsc jeszcze wymiane glosnikow niskotonowych, myslalem ze wzmacniacz daje chudy bass
        Jeśli sie nie mylę to siedzi tam gdn 20/40/14 a on raczej nie nadaje sie do br... lepiej będzie sobie radził w obudowie zamkniętej ok 20l czyli tak jak oryginalnie w space 86. Możesz spróbować zaślepić ten br, porządnie uszczelnić obudowe i dobrze wytłumić a bass powinien sie poprawić, chociaż teraz to może być troche jak na loterii bo przez nowe membrany i zawieszenia (oryginalnie była pianka) zmieniły się parametry głośnika.

Ale za to wzmacniacz z tunerem rzeczywiście fajnie wyglądają :)

Skomentuj

Br zakladalem ja tluklo jak cholera zalozenie bylo takie zeby zmiekczyc ten bass i udalo sie schodzi nizej i juz nie tlucze ale jest sporo ciszej. Basu trzeba szukac w muzyce wiec zdecyduje sie na inny glosnik z wiekszym SPL i niskim Fs i moze uda sie cos dobrac pod ta obudowe z tym br

Skomentuj

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
            o jakieszczegoly chodzi?
            Fronty obu sprzętów Co właściwie zmieniłeś w tunerze jeśli chodzi o wygląd ?
            Wzmacniacz rozumiem wygląda jak oryginał ? ( miałem go kiedyś :) )

Skomentuj

Zmiany to lakier na obudowie i nozki reszta to oryginal wzmak zmienil sie calkowicie w srodku a tuner jest odswierzony i przestrojony niestety skala jest stara.

Skomentuj

Czaruję...
              X