Witam. Przedstawiam swój pierwszy projekt. Od 2 lat mnie męczyło, żeby zrobić swoje kolumny, które zagrałyby lepiej od tego co miałem wcześniej tj Altus 110, Bolero 200. Po paru miesiącach przemyśleń zabrałem się do roboty, zacząłem truć na forum co niektórzy zauważyli :)
Zbieranie materiałów od początku stycznia (głośniki), później czekanie za pomiarami, zwrotkowaniem, czekaniem za HDF, cnc i na sam koniec składanie, fornirowanie. Zeszło 6 miesięcy.
1. Obudowa - całość wykonana z HDF 16mm, front podwójny 32mm. W środku wzmocnienie + wygłuszenie filcem 10mm (klejone butaprenem) oraz wełną owczą.
2. Fornir - modyfikowany Kamela - trzeba uważać, bo pod słońce widać ładne sito :) W niektórych miejscach potrafił pęknąć, ale po naklejeniu nie widać. Obudowa porządnie wyszlifowana i bez żadnego oklejania HDFem. Klejony Rakoll GXL-3.
3. Lakierowanie - Olej "Osmo topoil 3058". Najpierw szlifowanie obudowy, pierwsza warstwa, schnięcie około 4h, po tym szlifowanie 600 + 1000, druga warstwa, czekanie oraz 3 warstwa ze względu na to, że przed 2 warstwą za mocno zjechałem papierem. Wyszedł bardzo ładny kolor, "ciemna czekolada". Pozostaje wypolerować szmatką.
4. Kosztorys :
- Głośniki 1400zł
- Fornir 90zł
- Polink około 400zł (części do zwrotnic, BR, wytłumienie,wkręty)
- Olej 45zł (brałem z drugą osobą na pół)
- CNC 35zł
- Fornirowanie 70zł
- Kolce 100zł
- HDF 0zł
- Kleje 50-60zł (do forniru, płyt HDF)
Wyjdzie około 2300-2400zł. Dokładny kosztorys rozpiszę jak będę w domu.
5. Zwrotnica - podziękowania dla projektanta za wykonanie porządnej roboty :) Jeśli będą pytania do zwrotnic/pomiarów - Proszę odpisać, nie wiem czy mogę podawać nick.

6. Zdjęcia - https://www.flickr.com/photos/125677...7644935737409/

7. Brzmienie - po podpięciu kolumn (najpierw się bałem je podpiąć (a co jeśli gdzieś coś jest nie tak?)
) byłem zaskoczony (wiem, że nie ma się co dziwić, jeśli wcześniej słuchałem na Altusach/Bolero. Brzmią "przyjemnie", nic nie kuje po uszach. Podczas budowy bałem się o ilość basu z SS, ale... tu też miłe zaskoczenie, bo nie wiadomo jakich różnić między SS a Altusami nie ma. Więcej nt brzmienia napiszę później, na razie słuchałem maksymalnie 4h. Na tych kolumnach od razu słychać różnicę, które nagrania są w bardzo dobrej jakości.
8. "System" - BG1 (możliwe, że założę z nim temat) + E-MU 0204. Żadnych przedwzmacniaczy czy innych "dodatków".
9. Pytania/komentarze, które już były i odpowiedziałem :
- kolce na tył dojdą, ale to później,
- terminale bardzo możliwe, że będą pomalowane na czarno (wycinane były laserowo)
Możliwe, że o czymś zapomniałem to dopiszę później.
Pozdrawiam
Zbieranie materiałów od początku stycznia (głośniki), później czekanie za pomiarami, zwrotkowaniem, czekaniem za HDF, cnc i na sam koniec składanie, fornirowanie. Zeszło 6 miesięcy.
1. Obudowa - całość wykonana z HDF 16mm, front podwójny 32mm. W środku wzmocnienie + wygłuszenie filcem 10mm (klejone butaprenem) oraz wełną owczą.
2. Fornir - modyfikowany Kamela - trzeba uważać, bo pod słońce widać ładne sito :) W niektórych miejscach potrafił pęknąć, ale po naklejeniu nie widać. Obudowa porządnie wyszlifowana i bez żadnego oklejania HDFem. Klejony Rakoll GXL-3.
3. Lakierowanie - Olej "Osmo topoil 3058". Najpierw szlifowanie obudowy, pierwsza warstwa, schnięcie około 4h, po tym szlifowanie 600 + 1000, druga warstwa, czekanie oraz 3 warstwa ze względu na to, że przed 2 warstwą za mocno zjechałem papierem. Wyszedł bardzo ładny kolor, "ciemna czekolada". Pozostaje wypolerować szmatką.
4. Kosztorys :
- Głośniki 1400zł
- Fornir 90zł
- Polink około 400zł (części do zwrotnic, BR, wytłumienie,wkręty)
- Olej 45zł (brałem z drugą osobą na pół)
- CNC 35zł
- Fornirowanie 70zł
- Kolce 100zł
- HDF 0zł
- Kleje 50-60zł (do forniru, płyt HDF)
Wyjdzie około 2300-2400zł. Dokładny kosztorys rozpiszę jak będę w domu.
5. Zwrotnica - podziękowania dla projektanta za wykonanie porządnej roboty :) Jeśli będą pytania do zwrotnic/pomiarów - Proszę odpisać, nie wiem czy mogę podawać nick.

6. Zdjęcia - https://www.flickr.com/photos/125677...7644935737409/

7. Brzmienie - po podpięciu kolumn (najpierw się bałem je podpiąć (a co jeśli gdzieś coś jest nie tak?)

8. "System" - BG1 (możliwe, że założę z nim temat) + E-MU 0204. Żadnych przedwzmacniaczy czy innych "dodatków".
9. Pytania/komentarze, które już były i odpowiedziałem :
- kolce na tył dojdą, ale to później,
- terminale bardzo możliwe, że będą pomalowane na czarno (wycinane były laserowo)
Możliwe, że o czymś zapomniałem to dopiszę później.
Pozdrawiam
Skomentuj