Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030WA05 + ScanSpeak Revelator 18W4531G00

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Wavecor TW030WA05 + ScanSpeak Revelator 18W4531G00

Witam. Przedstawiam swój pierwszy projekt. Od 2 lat mnie męczyło, żeby zrobić swoje kolumny, które zagrałyby lepiej od tego co miałem wcześniej tj Altus 110, Bolero 200. Po paru miesiącach przemyśleń zabrałem się do roboty, zacząłem truć na forum co niektórzy zauważyli :)

Zbieranie materiałów od początku stycznia (głośniki), później czekanie za pomiarami, zwrotkowaniem, czekaniem za HDF, cnc i na sam koniec składanie, fornirowanie. Zeszło 6 miesięcy.

1. Obudowa - całość wykonana z HDF 16mm, front podwójny 32mm. W środku wzmocnienie + wygłuszenie filcem 10mm (klejone butaprenem) oraz wełną owczą.

2. Fornir - modyfikowany Kamela - trzeba uważać, bo pod słońce widać ładne sito :) W niektórych miejscach potrafił pęknąć, ale po naklejeniu nie widać. Obudowa porządnie wyszlifowana i bez żadnego oklejania HDFem. Klejony Rakoll GXL-3.

3. Lakierowanie - Olej "Osmo topoil 3058". Najpierw szlifowanie obudowy, pierwsza warstwa, schnięcie około 4h, po tym szlifowanie 600 + 1000, druga warstwa, czekanie oraz 3 warstwa ze względu na to, że przed 2 warstwą za mocno zjechałem papierem. Wyszedł bardzo ładny kolor, "ciemna czekolada". Pozostaje wypolerować szmatką.

4. Kosztorys :

- Głośniki 1400zł
    - Fornir 90zł
    - Polink około 400zł (części do zwrotnic, BR, wytłumienie,wkręty)
    - Olej 45zł (brałem z drugą osobą na pół)
    - CNC 35zł
    - Fornirowanie 70zł
    - Kolce 100zł
    - HDF 0zł
    - Kleje 50-60zł (do forniru, płyt HDF)

Wyjdzie około 2300-2400zł. Dokładny kosztorys rozpiszę jak będę w domu.

5. Zwrotnica - podziękowania dla projektanta za wykonanie porządnej roboty :) Jeśli będą pytania do zwrotnic/pomiarów - Proszę odpisać, nie wiem czy mogę podawać nick.

6. Zdjęcia - https://www.flickr.com/photos/125677...7644935737409/

7. Brzmienie - po podpięciu kolumn (najpierw się bałem je podpiąć (a co jeśli gdzieś coś jest nie tak?) ) byłem zaskoczony (wiem, że nie ma się co dziwić, jeśli wcześniej słuchałem na Altusach/Bolero. Brzmią "przyjemnie", nic nie kuje po uszach. Podczas budowy bałem się o ilość basu z SS, ale... tu też miłe zaskoczenie, bo nie wiadomo jakich różnić między SS a Altusami nie ma. Więcej nt brzmienia napiszę później, na razie słuchałem maksymalnie 4h. Na tych kolumnach od razu słychać różnicę, które nagrania są w bardzo dobrej jakości.

8. "System" - BG1 (możliwe, że założę z nim temat) + E-MU 0204. Żadnych przedwzmacniaczy czy innych "dodatków".

9. Pytania/komentarze, które już były i odpowiedziałem :
    - kolce na tył dojdą, ale to później,
    - terminale bardzo możliwe, że będą pomalowane na czarno (wycinane były laserowo)

Możliwe, że o czymś zapomniałem to dopiszę później.

Pozdrawiam
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Zwrotnicami dla prostego frontu czy pochylonego?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dla pochylonego. Więcej informacji nt zwrotnicy wieczorem.

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukcja. Prosta w formie ale ładnie się prezentuje, dobre głośniki , czego chcieć więcej w takim budżecie :)

Skomentuj

Też mi się podoba, w prostocie elegancja.
          Gratulacje!

Skomentuj

Mi się tez podobają. Wosk ma jednak swój smaczek :)
            A że się tak zapytam ze względu na dysproporcje cenowe, ten wavecor jest aż tak dobry?

Skomentuj

(nie wiem czemu, ale nie mogę edytować 1 postu, a fajnie by było gdybym mógł to zrobić)

Odnośnie kosztorysu to dokładny :

Głośniki 1422,72zł
              Polink (wkręty,filc,wełna owcza, części do zwrotnic,BR) 433,95zł
              Fornir 89,28zł
              Kolce 100zł
              Olej 45zł
              Fornirowanie 70zł
              CNC 35zł
              Butapren 20zł

Razem 2215,95zł (chyba wszystko wypisałem)

Skomentuj

U mnie również była nierdzewka szlifowana

Ale nie pasowało to zupełnie , w czarnym lepiej wypadają te terminale

Skomentuj

U siebie mam alu 2mm :) Malowałeś "sprayem" ?

Skomentuj

To teraz pytanie za 100pkt. Kiedy planujesz wymienic kopulke na cos, przy czym Revelator sie nie bedzie marnowal ?:)

Skomentuj

Przed wyborem TW pytałem paru osób i wybór padł na niego. Opcją drugą był HDS. Gdybym wiedział, że projekt będzie się wydłużał to by były pieniądze na HDS

Skomentuj

Ładna, prosta konstrukcja. I do tego fajny kolorek wyszedł

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                          podziękowania
                          Proszę bardzo

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                          podawać nick.
                          A czemu nie ... no może jak bym skopał
                          Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Zwrotnicami dla prostego frontu czy pochylonego?
                          Oczywiście pochylonego

Trochę te kolumny u mnie siedziały .
                          I mile wspominam spędzony z nimi czas .
                          revelator schodzi nisko i może zawstydzić zejściem nie jedną ósemkę
                          Fajna średnica , chłodniejsza niż jego mniejszy 15cm kolega . Dla mnie to zaleta .
                          Jest to jeden z niewielu głośników który pozwala na łagodne filtrowanie .
                          Ze stromymi filtrami brakowało jakieś takiej lekkości, swobody w brzmieniu .

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Kiedy planujesz wymienic kopulke na cos, przy czym Revelator sie nie bedzie marnowal ?
                          To że tobie parohu się nie podoba to nie znaczy że wszystkim innym też
                          Moim zadaniem dopiero na 9700 czy jakiegoś illuminator -a warto się przesiąść żeby znaczącą różnice wartą dodatkowej kasy odczuć .
                          Na początek to dobry głośnik .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            A gdzie napisalem, ze mi sie nie podoba? Po prostu jest za slaby jakosciowo do tego Rewelatora. Nawet ciezko byloby dobrac cos w dwa razy wyzszym przedziale cenowym co ten wavecor, czyli 250zl. Mnie np Rewelator najlepiej zgrywal sie z Hiquphonem OWI.

Ale skoro budzet byl ograniczony, to jedynie zasugerowalem zmiany na przyszlosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Moim zadaniem dopiero na 9700 czy jakiegoś illuminator -a warto się przesiąść żeby znaczącą różnice wartą dodatkowej kasy odczuć .
                              Zgadzam sie całkowicie :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skad przekonanie że sie marnuje?

Skomentuj

Odnośnie forniru, literówka. Nie "kamela", a kamelia :) (z CDO KA - 0004PW)

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                    Skad przekonanie że sie marnuje?
                                    bo mialem oba glosniki.

Skomentuj

Wow chylę czoła.

Wychodzi na że mogłeś popełnić ten sam mezalians.

No i co dobrałeś do reveltora?

Skomentuj

Niestety prawda jest taka, ze przydalby sie lepszy TW. Nie mowie ze zle to gra, najwazniejsze aby to granie sie podobalo autorowi. Nie mniej jak juz dan napisal w innym watku, lepiej wstawic lepsza kopulke od woofera niz odwrotnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X