Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fountek CD1.0 + FW168 Białaski ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LINK

Tu masz pokazane jak działa dyfrakcja mniej więcej. Chodzi o to żeby, jak marian powiedział, zlikwidować ten kant żeby uniknąć nierównomiernego rozpraszania fali. Front tweetera ma tworzyć powierzchnię płaską z frontem kolumny.

Podłoże nie ma tu znaczenia, te fale nie wytworzą takiego ciśnienia żeby skaj się ugiął. To musiałby być materiał porowaty, chropowaty. Ale też nie wiadomo jakie pasmo by to tłumiło, i byc może efektem też byłaby dziura na charce. Robiąc płasko, dodatkowo z odpowiednim umieszczeniem masz duże prawdopodobieństwo, że charka nie będzie pofalowana.
    Last edited by waloos; 11.09.2014, 09:15.

Skomentuj

Co do "miękkiego" podłoża, to Raven przeprowadzał testy :p
      Wyszło delikatnie na plus, więc może warto to pokazać.

Skomentuj

http://www.salksound.com/wp/?p=160
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        http://www.rane.com/note160.html
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          to Raven przeprowadzał testy
          A to o tym nie wiedziałem. :)

Skomentuj

Co do "miękkiego" podłoża, to Raven przeprowadzał testy
            Wyszło delikatnie na plus, więc może warto to pokazać.
            Ale te testy dotyczyły "miękkiego" na froncie wysokotonowki a nie kolumny
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jakby tak przykleic filc dookola kopulki/wstegi ktory bylby rowny po naklejeniu z frontem, czyli frez we froncie kolumny musialby uwzgledniac grubosc filcu??

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Ale te testy dotyczyły "miękkiego" na froncie wysokotonowki a nie kolumny
                No to były takie testy "próbne", aby zobaczyć czy cokolwiek to daje, ale jak by dać dookoła wysokotonówki, to różnica też by jakaś była, zapewne też na plus.

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
                A jakby tak przykleic filc dookola kopulki/wstegi ktory bylby rowny po naklejeniu z frontem, czyli frez we froncie kolumny musialby uwzgledniac grubosc filcu??
                Jeśli chodzi Tobie o to, aby zamiast robić frezy nakleić na front filc o grubości frontu wyokotonówki (4mm), wyciąć otwór i wpuścić tam głośnik, to tak, zdało by egzamin, tak samo jak taśma.

Skomentuj

Filc na froncie, ciekaw jestem jak wyglądało by to na pomiarze.

Skomentuj

Napewno sie tym pobawie gdy dojda drugie cd1.0 do moich Stx AWX niestety pomiary i opis zamieszcze dopiero po niedzieli bo nie mam ich na tel a zbyt pozno wracam zeby jeszcze kompa odpalac...

Skomentuj

Cd1.0 do awx??
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Uwazam ze bedzie to swietne polaczenie, ale okaze sie

Skomentuj

Dźwiękowo moze i tak
                          Połączyć oba bedziesz miał trudno
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No wiemwlasnie robilem przymiarki gdy skladalem biale i ciezko chcialy sie zgrac fazowo :( pamietam ze chyba dobiero bylo fajnie na 6/24 dB jesli chodzi o zgranie ale porzucilem to narazie i teraz zamowilem nowe

Skomentuj

Tak więc jak obiecałem tak zrobiłem :)
                              Obiecany pomiar w HOLMImpulse, amplituda +27dB tak wyszło z kalibracji którą robię przed każdym pomiarem, pomiar wygładzony N=5

No i schemat zwrotnicy prosty ale wg mnie gra dobrze, a poet nie jestem kolega dla którego je robiłem był mega zachwycony mówił że "nigdy takiego dźwięku nie słyszał a muzyka jakby wydobywała się z całego pokoju" to tyle :)

Wszelakie rady są dla mnie cenniejsze od złota a niepotrzebne zgryzoty są tu nie potrzebne :)
                              a jak komuś zależy niech złoży i posłucha
                              Pozdrawiam :)

Skomentuj

Zwrotnice musisz zrobic od nowa. Ta jest niedobra.
                                Last edited by Pogromca mitow; 15.09.2014, 16:57.

Skomentuj

Nie dobra bo? Za wysoko cieta? Nie zgrana? Czy czemu

Skomentuj

Za wysokie ciecie, zerowa korekcja BS, chyba ze glosniki masz zamontowane w regale na ksiazki?

Skomentuj

Hmm korekcja BS? Nigdy o tym nie slyszalem

Skomentuj

Widać, że byłeś za szybki, bo przed zaprojektowaniem dobrej zwrotnicy stoi sporo teorii, a efekt zostaje zweryfikowany przez mikrofon i wreszcie słuch, zresztą w takim przypadku to już wolałbym użyć gotowego projektu.

Jaki masz tam reverse null?

BS -> baffle step (po tym haśle znajdziesz materiały do przestudiowania).
                                        Last edited by ampli; 15.09.2014, 19:22.

Skomentuj

Tak fajnie wykonana obudowa aż się o frezy prosi...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X