Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fountek CD1.0 + FW168 Białaski ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przy tak ładnych obudowach i tej klasy przetwornikach rzeczywiście warto byłoby o to zadbać, a o dobre zwrotnice w szczególności.

Do autora: używasz jakiegoś programu do symulowania zwrotnic?

Skomentuj

Najprostszy program do symulowania zwrotnic i wzory reszta to dazenie do jak najlepszego zgrania fazowego w pkt przeciecia. Poczytam o tym buffle step

Skomentuj

To jakie masz to zgranie fazowe w punkcie przecięcia?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak to jakie? Gdy najlepiej sie sumuje w fazie a bardzo mocno odejmuje w przeciwfazie to znaczy ze jest dobrze tak? Niestety nie mam juz tych kolumien zeby zmierzyc revers null a niestety tegonpomiaru nie zapisalem, Czytam o tym baffle step i niestety nie rozumiem , z tego co zrozumialem to jest to podbicie na charakterystyce midwoofera, u mnie takim wzrostem zajmuje sie filtr RC bo bez niego to strasznie wzrasta pod koniec i robi sie garb, ale wydaje mi sie ze to nie o to chodzi jakby byl ktos tak mily i pokazal na mojej charakterystyce gdzie to zjawisko wystepuje?

Skomentuj

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
            Hmm korekcja BS? Nigdy o tym nie slyszalem
            Przeczytaj artykuły na stronie głównej, to rozjaśni Ci się temat. Tam jest wszystko pokazane jeśli chodzi o podstawy, których Ci brakuje.

Skomentuj

podbicie u Ciebie to rezonans, który jest przeważnie wąskopasmowy. BS jest efektem szeroko pasmowym. Każda fala dźwiękowa ma jakąś określoną długość. Niskie są długie, wyższe krótkie. Kolumna ma ściankę przednią na której zamontowane są głośniki, które promieniują fale dookólnie. To co Ty słyszysz to fale wyprodukowane przez głośnik oraz fale odbite przez przednią ściankę (pomijając inne odbicia pomieszczenia). Jednak scianka ta ma ograniczone wymiary, skutkuje to tym że fale o największej długości nie są w stanie się odbić od frontu. Efekt jest taki, że fale krótsze niż wymiary ścianki są wzmacniane (poprzez to odbicie) w stosunku do fal dłuższych od wymiarów frontu (bo one się nie odbijają). Mówiąc w skrócie średnie i wysokie tony są podbijane a bas nie. Dlatego kolumny bez korekcji BS mają zagłuszony bas.

Na głównej jest fajny artykuł o tym, weź poczytaj. LINK Pierwsze screen idealnie pokazuje podbijanie fal poszczególnej długości.

Skomentuj

Chodzi o to, zeby przez odpowiednie zestrojenie i działanie zwrotnicy dojść do zrównoważenia tonalnego
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ja bym jeszcze radził poczytać o paśmie użytecznym głośnika co byś nie robił podziałów na 8kHz

Skomentuj

Hmm chyba rozumiem czyli np jakbym robil kolumne 2.5 drogi lub 3 drogi buffle step nie jest wtedy taki wazny no ma to sens wezme to pod uwage przy nastepnym projekcie, hmm wysokie podzialy u mnie to efekt moich doswiadczen i poprostu gustu , poprostu nie nawidze sredniego pasma odtwarzanego przez gwizdki, chodzi glownie o wokale czy dialogi, maja wtedy one takie dziwne szelesty np przy ś czy ć , najbardziej to slychac w kinie nie ma tego gdy jest jeden glosnik np w tv itp, wiec postanowilem ciac wysoko, poza pasmem a przeciez glosnik wysokotonowy nie jest wlaczany od tych 7.5khz tylko gra i wczesniej tylko ciszej a sredniaka staram sie ciagnac jak najwyzej da rade i jest w miare rowno dlatego najpierw mierze mu full pasmo i widze a koncowke jeszcze wygladzam zoblem. Tak wlasnie powstala ta zwrotnica wczesniej tez cialem nizej ale nie podobalo mi sie granie takich paczek zazwyczaj zalatuje takim mulem i wycofana srednica brakiem detali i swiszczeniem przy wokalach polskich :) pewnie robie zle ale gra to wg mnie poprostu lepiej, a w tej konstrukcji braklo mi basu juz wiem dlaczego za co bardzo dziekuje

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czyli zeby zachowac moja idee zwrotnicy musialbym dac cewke np 1.2mH zamiast 0.39 w midwooferze i zrobic lpad zamiast rezystora 10R we wstedze? Kolumny beda graly zdeka ciszej ale bas nie bedzie chudy? ile sie daje mniej wiecej dB podbicia dla basu?

Skomentuj

Musisz przyjac do wiadomosci kilka rzeczy. Nie kazdy midwoofer moze tak daleko siegac, wlasciwie to tylko wybitne glosniki sie do tego nadaje, a juz napewno nie glosnik z membrana aluminiowa. Chyba, ze bylby to szerokopasmowiec z membrana 8 cm.
                      To czego sluchasz to znieksztalcenia spowodowane rezonansami membrany. Do tego dochodzi problem kierunkowosci duzego glosnika, ktory odtwarzajac tak wysokie czestotliwosci, robi to w bardzo waskim zakresie. Suma sumarum generujesz znieksztalcenia. Aby poprawnie dobrac do siebie midbas i wysokotonowiec, musisz wykonac kilka pomiarow, w tym pomiary znieksztalcen obu glosnikow, pomiary wodospadowe, oraz pomiary poza osia glosnikow. Wtedy bedziesz mial obraz w jakim mniej wiecej miejscu warto przeprowadzic podzial pasma. To najprostsza i najczesciej stosowana metoda. Oczywiscie dochodzi do tego sposob filtrowania glosnikow, ktory rowniez musi byc dobrany tak, aby osiagnac jak najlepsza spojnosc fazowa dwoch glosnikow. W efekcie dostajesz kolumne, ktora bedzie miala mozliwie najmniejsze znieksztalcenia w pelnym pasmie oraz bardzo dobre charakterystyki katowe zestawu.

Czyli zeby zachowac moja idee zwrotnicy musialbym dac cewke np 1.2mH zamiast 0.39 w midwooferze i zrobic lpad zamiast rezystora 10R we wstedze? Kolumny beda graly zdeka ciszej ale bas nie bedzie chudy? ile sie daje mniej wiecej dB podbicia dla basu?
                      Twoja idea zwrotnicy jest technicznie do kitu i nie staraj sie bazowac na niej. Trzeba najpierw wykonac porzadne i wiarygodne pomiary, pozniej wrzuc je do programu symulacyjnego i znalesc metoda prob i bledow optymalne rozwiazanie. Jesli to dla Ciebie za duzo, to pewnie znajdziesz gdzies dobra zwrotnice dla tych przetwornikow, choc wczesniej koledzy pisali, ze polaczenie dokladnie tych modeli nie jest najszczesliwsze. Ale skoro juz je masz, to trzeba cos z tym zrobic.

Skomentuj

Czyli pomiar holmimpulse jest srednio dobry do projektu zwrotnicy? Nie bronie tej zwrotnicy tylko samej idei ktorej bede sie trzymac, a pewnie tak jak mowisz ta zwrotnica jest zla ale gra i nie uszkodzi przetwornikow chodzi mi raczej o ukierunkowanie i poprawe mojego myslenia, kolumn juz nie mam a kumpel jest zadowolony, moje przetworniki to 4x AWX i 2xCD1.0

Czy to zdanie jest poprawne jesli chodzi o baffle step?
                        Czyli zeby zachowac moja idee zwrotnicy musialbym dac cewke np 1.2mH zamiast 0.39 w midwooferze i zrobic lpad zamiast rezystora 10R we wstedze? Kolumny beda graly zdeka ciszej ale bas nie bedzie chudy? ile sie daje mniej wiecej dB podbicia dla basu?"

Skomentuj

Czy to zdanie jest poprawne jesli chodzi o baffle step?
                          Czyli zeby zachowac moja idee zwrotnicy musialbym dac cewke np 1.2mH zamiast 0.39 w midwooferze i zrobic lpad zamiast rezystora 10R we wstedze? Kolumny beda graly zdeka ciszej ale bas nie bedzie chudy? ile sie daje mniej wiecej dB podbicia dla basu?"
                          Teoretycznie jest poprawne, ale nie bedziesz wiedzial jakie elementy beda poprawne, bez poprawnych, zbramkowanych pomiarow.

Skomentuj

Wielkie dzieki do tego dojde z tymi radami wkrotce biore sie za nowa 2.5 drogi konstrukcje jeszcze raz dziekuje, wszelkie komentarze i uwagi sa niexwykle dla mnie cenne, z reszta choc to mało przyjemne wole czytać jakie błędy zrobiłem i ogólna krytyke niż pochwały ale wiadomo nie za często pozdrawiam

Skomentuj

Tak oto wygląda pomiar u mnie FW168 bez i z filtrem, wydaje mi się że chyba dobrze poradziłem sobie z częstotliwościami z którymi nie radzi sobie głośnik :)

Skomentuj

Niestety nie jest dobrze. Obnizyles jedynie rezonans glosnika do poziomu srednicy, zamiast zastosowac zwrotnice, ktora ten czesc pasma w znaczny sposob wytlumi. Ten glosnik nie powinien pracowac wyzej jak powiedzmy 2,5khz.

Skomentuj

Fajne kolumienki. Naprawdę świetnie wyglądają bez tych podfrezowań :-)

Skomentuj

Dzięki :) ale to już ostatnie kolumny bez frezów, przyszły nastepne cd1.0 i bawiłem się oklejaniem taśmą i faktycznie wygładza :) Dzięki jeszcze raz!!!

Skomentuj

Tak sobie ostatnio myślałem o tym frezowaniu gdy zrobie te frezy i charakterystyka glosnika bedzie gladsza, wszystko szlak trafi gdy zaloze maskownice? Np biorac kolumny paradigm studio 100 v2 tam glosniki wrecz wychodza z kolumny? A paczki tanie nie sa.

Skomentuj

wszystko szlak trafi gdy zaloze maskownice?
                                        Na pewno nie będzie to miało związku z fazą.

Skomentuj

A paczki tanie nie sa
                                          W dzisiejszym świecie nie cena jest wyznacznikiem jakości. Poza tym paki sklepowe muszą się wyróżniać designem. Dla niektórych pewnie to jest ważniejsze niż ich brzmienie.
                                          Last edited by waloos; 04.10.2014, 11:48.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X