Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.250.8.F.A.P.C.X + WMSTX5.1.160.8.F.A.F.C.X Black Piano

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
    Co nie bo nie rozumiem ?
    Chodziło o to to że chyba nie celowy zabieg.
    Bo centra można zbliżyć tak jak wielu na forum tutaj robiło przycinając front tweetera.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    To jest polemika jak z bass reflexem, umiescic go z przodu i widac na charce jak ja zaburza albo z tylu i walczyc z podbiciem jezeli stoja za blisko sciany.. :) zawsze beda kompromisy.
    Możesz dać na górnej ściance
    Patrzać na te pomiary na zwrotnicy to nie widać nic złego, ten dołek na ok 7-8khz jest też na pomiarach STXa chociaż u nich to jedna gruba kreska a nie pomiary, mogliby je prezentować porządnie jak np. akkus czy akustyk.

Skomentuj

Zblizenie nie wystepuje tylko w jednej osi. Mamy 3 osie w ktorych da sie to zrobic. Tylko w tyma wypadku trzeba by sie faktycznie zastanowic nad dyfrakcja ale to juz zostalo ustalone.

Skomentuj

zblizenie centr akustycznych.
        hmmm... jak definiujesz centra akustyczne?
        Autor:
        Co do projektu wyglądają nietuzinowo, za wiele o nich nie napisałeś ( z punktu technicznego ) to i ja mało mogę napisać :)

Skomentuj

Uzylem w zasadzie nieprawidlowego okreslenia i zapewne stad to pytanie. Otoz w mojej ocenie jest to srodek geometryczny powierzchni drgajacej. Dlatego takze pisalem o 3 osiach majac na uwadze wyrownanie dlugosci odleglosci "tegoz centru," (wybacz jesli jest to nieprawidlowe okreslenie lecz bardzo latwo sie go urzywa bo dosc jasno obrazuje sytuacje) od sluchacza. Sam osobiscie bawilem sie kiedys w takie wyznaczanie, a w zasadzie tylko szukanie roznicy bo samo w sobie wyznaczaniem to nie jest na podstawie pomiaru impulsu.

Skomentuj

Do kalendarza ! :)

Skomentuj

Otoz w mojej ocenie jest to srodek geometryczny powierzchni drgajacej.
              Rozumiem.
              Dodam, że tym określeniem posługiwałbym się bardziej w teorii. W praktyce dla przetworników elektroakustycznych (głośników) każde pole drgajace (membrana) ma swój zakres częstotliwości (odgraniczony od góry) w którym pracuje, jak sztywny tłok, a wiec całość drga w jednej fazie, w tym zakresie charakterystyki kierunkowe są najszersze. Czyli mówmy o całej powierzchni (bo nie chodzi tylko o jeden punkt :) ). Mówiąc prościej, wcale nie trzeba wysokotonówce kazać "wchodzić w dupe" :) midwooferowi, wystarczy zblizyć ją do krawędzi. Oczywiscie nie pisze, że jest to błąd i potępienie. Zresztą ładnie wygląda taki zabieg.
              No a w interferencje fal pochodzących od obu źródeł, oraz tematykę dyfrakcji i połączenia tego wszystkiego i opisaniu w stosunku do zbliżania czy oddalania tych, że żródeł od siebie, nie potrafię jednoznacznie opisać jak i nikt inny :) Wystarzczy wiedzieć, że ma wpływ i zastanowić sie czy można to użyć jako jedno z głównych narzędzi w strojeniu zestawu?

Skomentuj

Dzieki za odpowiedz. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze drga cala powierzchnia.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                każde pole drgajace (membrana) ma swój zakres częstotliwości (odgraniczony od góry) w którym pracuje, jak sztywny tłok
                Jeszcze tak zapytam puki mam okazje Jest to spowodowane modami membrany?

Skomentuj

Póki
                  Oczywiście. Są dwa rodzaje "łamania" sie membrany - obwodowe i radialne. Obwodowe występują jako pierwsze. Nie rozmawiam tutaj o jakiś fikaśnych, asymetrycznych membranach.

Skomentuj

Czytalem ostatnio na ten temat lecz ogromnym problemem jest poziom matematyki. Wszystko jak na tacy wyprowadzone tylko co z tego :/ Mam tylko nadzieje ze z czasem bd w stanie samodzielnie takie mody wyznaczac oczywiscie dla uproszczonych modeli.

Skomentuj

Faktycznie nietypowa konstrukcja, ale potrafi przyciągnąć wzrok... :thumbup:
                      Brakuje mi opisu i zdjec z budowy :P
                      A jak Ci wyszło cenowo za poszczególne elementy i za całość??
                      Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
                      i ciągle rośnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X