Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.250.8.F.A.P.C.X + WMSTX5.1.160.8.F.A.F.C.X Black Piano

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] T.STX.4.1.250.8.F.A.P.C.X + WMSTX5.1.160.8.F.A.F.C.X Black Piano

Witam wszystkich serdecznie.
    Jestem nowicjuszem na tym forum, ale z uwagi na zamiłowanie i pasje do budowania kolumn chciałem przedstawić swój nowy projekt monitorów oparty na głośnikmach STX
    Materiał do budowy: MDF 18mm
    Wykończenie : lakier black piano, front oraz płyta terminala - aluminium anodowane
    Wytłumienie: mata bitumiczna, gąbka + wełna
    Pojemność - 13l

Jestem miło zaskoczony efektem końcowym jeżeli chodzi o odsłuch. Kolumienki napędza wzmacniacz hybrydowy Taga. Dzwięk charakteryzuje się przyjemną nienachalną średnicą,szeroką sceną oraz jak na mój gust idealnym basem ( nadmieniam że słucham głównie Jazzu ).
    Poniżej kilka fotek:
    [IMG][/IMG]
    [IMG][/IMG]

Wyglądają fajnie :thumbsup:

Skomentuj

Jaką zwrotkę zastosowałeś?

Skomentuj

Akurat do tych kolumienek zwrotkę zamówiłem w Zap-Audio

Skomentuj

A pokażesz pomiary ?, oczywiście bez projektu zwrotki bo za to zapłaciłeś :).
          Czemu midwoofer bez podfrezowania ? Pewnie dlatego że patent z frontem alu?

Wyglądają ciekawie, ale podstawki mi się nie podobają, ot rura :).
          Dlaczego tak dziwnie stoją na podstawkach że widać nóżki monitora od spodu ?
          Last edited by Rfck; 24.11.2014, 01:58.

Skomentuj

Bardzo ladne kolumienki, widac jakis powiew swiezosci. Szkoda tylko ze wybrales STX, nie dlatego ze to zle glosniki, ale juz dosc oklepane na forum. Tak czy owak gratulacje, za ladny projekt :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Akurat do tych kolumienek zwrotkę zamówiłem w Zap-Audio
              Ale zamówiłeś gotowe z oferty czy pomiary i usługę zaprojektowania zwrotki?

Skomentuj

Wygląda bardzo sympatycznie, a jeśli gra podobnie jak wygląda to pogratulować

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                  A pokażesz pomiary ?, oczywiście bez projektu zwrotki bo za to zapłaciłeś :).

Wyglądają ciekawie, ale podstawki mi się nie podobają, ot rura :).
                  Dlaczego tak dziwnie stoją na podstawkach że widać nóżki monitora od spodu ?
                  w ofercie zapa masz opcje zwrotek projektowych i tam jet ten zestaw i w nim jest info, ze wysokotonowka sie naklada z wooferem 1 cm o ile pamietam. Stad kosz jest bez freza.

Bardzo fajnie to wyszlo. Gratulacje pierwszego diy.
                  <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Pewnie lepsze zgranie czasowe i zblizenie centr akustycznych.

Skomentuj

Tylko że może występować dyfrakcja na koszu midwoofera z racji że jest tak blisko kopółki.
                      Musze zajrzeć na ten projekt ale nie chce mi się szukać :) Pablo możesz wkleić link do tej zwrotnicy ?

Skomentuj

Nie moze, a z pewnoscia wystepuje :) lecz nie koniecznie musi to byc zle.
                        Byc moze yo celowy zabieg.

Skomentuj

Tylko że może występować dyfrakcja na koszu midwoofera z racji że jest tak blisko kopółki.
                          Musze zajrzeć na ten projekt ale nie chce mi się szukać :) Pablo możesz wkleić link do tej zwrotnicy ?
                          www.zap-audio.pl STRONA GŁÓWNA -> ZWROTNICE "PROJEKTOWE" -> UKŁADY DWU DROŻNE -> T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X OPTI

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                            Nie moze, a z pewnoscia wystepuje :) lecz nie koniecznie musi to byc zle.
                            Byc moze yo celowy zabieg.
                            No chyba nie Ale może sie dowiemy więcej od właściciela kolumn albo samego projektanta ?

Skomentuj

Co nie bo nie rozumiem ?

Skomentuj

Na pewno nie celowy zabieg aby wprowadzic dyfrakcje od kosza midwoofera. Centra zostaly zblizone do siebie ale o koszu zapomniano, cos za cos.

Skomentuj

Relatywnie korzysci z takiego zabiegu w odsluchu moga byc wieksze niz mniejsze. Nie pisze ze tak jest aczkolwiek jest to mozliwe.

Skomentuj

To jest polemika jak z bass reflexem, umiescic go z przodu i widac na charce jak ja zaburza albo z tylu i walczyc z podbiciem jezeli stoja za blisko sciany.. :) zawsze beda kompromisy.

Skomentuj

Dokladnie tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        To jest polemika jak z bass reflexem, umiescic go z przodu i widac na charce jak ja zaburza albo z tylu i walczyc z podbiciem jezeli stoja za blisko sciany.. :) zawsze beda kompromisy.
                                        Ale to też zależy co kto oczekuje, mi np odpowiada podbicie tylnego basreflexu bo mam trudne pomieszczenie akustycznie i to jest jedyny sposób żeby usłyszeć bas w miejscu siedzenia, a już myślałem że w ogóle 18awx basu nie ma, więc tak jak mówisz zawsze będą jakieś kompromisy , może głupie czy nie, ale nie dało się lekko frontu wysokotonówki podciąć, czy to już za duże DIY by było

Skomentuj

Czaruję...
                                        X