Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa + Morel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez HoNo_ Zobacz posta
    Gratuluję, fajne monitorki !
    A formy kolumien
    (Rfck: "Czemu nie zrobiłeś podłogówek przy takim litrażu ?")
    ja bym się nie czepiał.
    Lepiej zrobić coś nietypowego, niż powielać sztancę.
    10 razy się nie uda, ale za 11-astym razem poszerzysz horyzonty o to,
    czego nie wyczytasz w żadnej książce, ani na żadnym forum.
    Tak uważam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS.
    Są zdjęcia, ale ślepnę na starość :
    jakiego programu używałeś do projektowania skrzynek i symulacji zwrotnicy ?
    Witam

przepraszam za zwłokę ale zbyt często tu nie zaglądam, a przyznam, ze dzisiaj zauważyłe mze coś ruszyło w moim wątku.

Więc tak, chciałem zrobić coś swojego od początku do końca, a monitory zawsze mi się podobały, więc to był powód robienia monitórów nie podłogówek. następne będą podłogówki, tylk otrzeba nazbierać na głosniki. Do projektowania zwrotnicy używałem speaker workshop na wstepie, potem holmimpuls na dokanczanie z odsłuchem, jakoś work mi nie działał tak jakbym tego oczekiwał,

Zamieszczone przez szwed Zobacz posta
    Fader piękny projekt. Z czym porównywałeś swoje monitory? Jak to gra?
    dziękuję wszystkim za komentarze I opinie, cieszy takie coś, a to jest chyba najważniejsze w diy,
    nie porównywałem ich ze zbyt wieloma konstrukacjami,
    ale były to:
    tonsil maestro 130 (moje stare kolumny) po przeróbce o ile tak można to nazwać (zmiana okablowania I kondensatorów w zwrotnicy)
    2 konstrukcje Sonus Oliva na głosnikach accuton głośników niskotonowych nie pamietam firmy. w jednej na pewno był to scan.

Monitory mają świetną scene, w pomieszczeniu gdzie miały za sobą jakieś 4 m, głebia sceny powalała (przynajmniej mnie), lokalizacja instrumentów myslę ze na wysokim poziomie, bez problem wskazujemy co gdzie sie znajduję, cz ystudio miało pogłoś długi krótki, czy było tłumione. Bas dobrze kontrolowany z dobrym zejściem, potrafiący oddać różnorodnośc barw. Jedyne do czego można sie przyczepić to średnica, ale to wina Vify M18wo, kto z nia pracowałwie że średnice ma słabszą kosztem basu a na nim mi zależało, brakuje w niej troszkę życia, ale myślę że Morel duzo tu nadrabia.
    Ponadto mogę stwierdzić, że potrafią też bardzo różnicować nagrania, mysle ze tu dużo do powiedzenia ma też wzmacniacz.
    W pokoju w którym stoją, niestety już tej głębi sceny nie ma, ale jest lokalizacja. Jak płyta na to pozwala to np wokal może byc pokazany tak dokładnie jakby był ustawiony mikromierzem. To oczywiście moje odczucia, ktoś inny może miec całkiem onne zdanie na temat ich brzmienia.

Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
    Ocena = 10/10
    Przetwornik = 10/10
    Obudowa = 10/10
    -----------------
    Obudowa - skromna , nieskomplikowana i ładna [Nie musi być Finezyjna/Kosmiczna obudowa]
    Tak napisałeś "Cewka powietrzna, miała byc taśmową, ale działy sie dziwne rzeczy i powróciłem do pierwotnej cewki."
    Bardzo często czytam zagranicą to samo piszą - problemy z Cewką Taśmową.
    Firma Isophon bardzo często stosowała Cewki Taśmowe do Crossover 2Way or 3Way.
    Może nie mam dużego doświadczenia więc mogę mieć błedne odczucie co do cewek taśmowych. myślę, że jeżel istosujemy ją szeregowo to są warte każdej złotówki, dużo zyskujemy po ich zastosowaniu, natomiast opisane problem pojawiły mi się przy zastosowaniu równoległym, dźwięk zrobił sie bardziej analityczny I miałem wrażenie że część srednicy została podbita częśc przytłumiona, a do tego pogorszyła sie lokalizacja, co było powodem nie wiem, może to że tasmowa miała mniejszą rezystancje I to może namieszało.
    Last edited by fader_audio; 07.11.2016, 13:11.

Skomentuj

dasz rade zrobic taka fotke, ale z aparatem przesunietym nieco w praco?
      bylaby fotka do kalendarza

Skomentuj

pewnie że się da, szczegóły na priv

Skomentuj

podziekowal

Skomentuj

Czaruję...
          X