Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny DIY "Lotus 1" Głośniki AUDAX.RCF.Visaton.EMT...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    Darodff nie daj się porwać gniewu. Koledzy znaleźli dobry temat do rozmowy, tylko trochę mało delikatnie się wypowiadają :)
    Swoją drogą, też się podczepiam pod pytanie odnośnie 120dB. Przypomnę ci że, decybel nie jest jednostką miary, a współczynnikiem względności. Powinieneś napisać 120dB SPL, wtedy mamy odniesienie.
    Teraz czy przypadkiem nie mówisz o maksymalnym ciśnieniu akustycznym, uśrednionym w pasmie 20Hz-20kHz, generowany przez twój STEREO zestaw głośnikowy, przy podaniu nominalnej mocy wejsciowej, ograniczonej najsłabszym przetwornikiem elektroakustycznym, w odległości 1 metra, na osi symetrii zestawu stereo w warunkach pola "swobodnego"? :)

Opisz obliczenia, nie musisz przytaczać wzorów. Właśnie liczyłem w głowie i istnieje iskierka, że w przy spełnieniu pewnych założeń/parametrów wejściowych uzyskasz te 120dB SPL. Ale te założenia ty określiłeś już podczas obliczeń, my możemy je tylko pozanć.
    Niemożliwe z tego basika 120dB 20-20kHz, chodźby nie wiem jak mierzyl

Skomentuj

120 dB ... szacun w takim razie sam basowiec bez zwrotki musi mieć 130dB ale ja się nie znam

Skomentuj

Tak, jak napisał tu kolega inżynier zapewne chodzi o max SPL jaki zestaw jest w stanie osiągnąć przy określonych założeniach. Korzystając z głośników Visatona zrobiłem symulację takiej kolumny, której efektywność wynosi ok.95 dB, a max SPL ok. 120dB.
        Ciężko jest ze zwykłych domowych głośników uzyskać taki max SPL.

Skomentuj

Zamieszczone przez Darodff Zobacz posta
          doświadczenie w byłej pracy jako elektronik serwisant i akustyk
          Juz teraz wiem dlaczego w "byłej"...

Skomentuj

Po co teoretyzować, przecież kolega zaprasza na osłuch oceniający i porównawczy, tylko komu starczy odwagi...? :)
            Jednak zaproszenie powinno być uwiarygodnione jakimiś wynikami pomiarów, a w tym przypadku wydaje się, że najbardziej interesujące może być THD.

Skomentuj

Ale po co odsluch?
              Tu specjaliści wiedza wszystko po wykresach
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Tu specjaliści wiedza wszystko po wykresach
                Nie, jeszcze muszą miec kalkulator :)

Skomentuj

Każdy jakoś zaczynał. Widziałem gorsze wynalazki. Jeżeli Tobie podobają się i grają tak jak lubisz to tylko pogratulować.

Ale nie pisał bym że grają jak kolumny za 120 000. Masz poprostu miłych kolegów :)

Skomentuj

Wiem ze miłych ;-) ale coś jest na rzeczy skoro ludzie zajmujący sie dźwiękiem zawodowo (klienci mojego serwisu) których nie znam po osłuch są mile zaskoczeni brzmieniem tu na to ma też wpływ cały zestaw z którym współpracują.

To nie sa takie typowe domowe (basowe) Audax y :-)

Skomentuj

Najlepsze wynalazki są na szczytach obu zestawów głośnikowych ...

Skomentuj

A cóż w nich nietypowego?

Skomentuj

Darodff, jaki filtr zastosowałeś na tą pomarańczową tubę i jakie zalety ma włączenie jej do zestawu?
                          Ja nie widzę sensu mieszania przetworników tubowych z kopułkami obsługującymi to samo pasmo.

Skomentuj

Do tuby jest prosty filtr, a dodanie jej do zestawu poprawiło naturalność trąbki i saksofonu w nagraniach plus wokal jest inny trzeba tego posłuchać bo tak ciężko to opisać.

Pasmo to samo i podobne a jedna gra inaczej...

Skomentuj

Ja tam jeszcze wyżej bym pudło rezonansowe od gitary wrzucił to może gitara by się poprawiła

Skomentuj

Zamieszczone przez Darodff Zobacz posta
                                (....)trzeba tego posłuchać bo tak ciężko to opisać.

Pasmo to samo i podobne a jedna gra inaczej...
                                To przynajmiej dobrze napisane, a nie jakies kulawe poezję...

Skomentuj

Ja też zauważyłem taką zależność np połączenie wstęgi z głośnikiem kopułkowym tytanowym. Wstęga gra delikatnie ale detalicznie do samego końca pasma ale gitara elektryczna i talerze brzmią bezjajecznie... za to kopułka tytanowa ma pazur ale potrafi popiszczeć :)

Skomentuj

To jak zatem wygląda zwrotnica ? wstęga jest jako super tweeter ?

Skomentuj

tak jako "0,5 drogi" tylko w drugą stronę. Chodzi mi też po głowie czy nie połączyć tak sredniotonowca lub szerokopasmowca ze wstęgą znacznie uprości to zwrotnice i zgranie fazowe między nimi, średniak wyglądałby wtedy jak nisko strojony wysokotonowiec. Ale to póki co gdybanie...
                                      Last edited by wydra9; 21.09.2015, 13:06.

Skomentuj

Pokażesz jakieś pomiary ?

Skomentuj

I te wszystkie głośniki na pewno są zgrane fazowo… Jeszcze jedno pytanie: słuchasz tych kolumn tak jak stoją, czyli jedna pół metra od ściany, a druga w narożniku za stołem?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X