Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way ala Wilson Audio Sophia 3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] 3way ala Wilson Audio Sophia 3

Witajcie, moje kolumny po 19-stu miesiącach od rozpoczęcia zabawy z nimi, zostały ukończone.
    Kto obserwował ten temat: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...phia-3-obudowy ten wie że było duuużo pomysłów. Głośniki się zmieniały jak i cała koncepcja, ale na sam koniec i tak wyszło klasycznie, pasywne trzy drogi (między innymi za sprawą finansów).

Opcja 2.2 nie była zła, planuję jeszcze powrócić do tej koncepcji, ale tym razem w pełni dopracowanej.

GŁOŚNIKI:

T.10.200.8.ALX http://stx.pl/t-10-200-8-alx.html
    M.15.150.8.MCX http://stx.pl/m-15-150-8-mcx.html
    W.27.400.8.MC http://stx.pl/w-27-400-8-mc.html

OBUDOWA:

Obudowa wykonana z płyty wiórowej (front kolumny 40mm), oklejona HDF-em, wykończenie biały "baranek" w stylu obudów estradowych. Na froncie czarny filc o grubości 4mm. Komora na GDN 45L, strojona na 35Hz (porty bas reflex zamontowane od spodu), wytłumiona matą filcową prasowaną oraz fizeliną. Komora na GDM 6L zamknięta, wytłumiona w dużej ilosci matą filcową prasowaną oraz fizeliną.
    Kolumny posiadają wózki transportowe, które można odłączyć, a zamiast nich przymocować kolce.
    Waga jednej kolumny 39kg.

POMIARY I ZWROTNICA:

Jest to mój pierwszy projekt kolumn 3way. Pomiary robiłem u siebie w pokoju i już wiem, że jak będę robił kolejne kolumny 3way (a szykuje się już coś nowego), to pomiary wykonam gdzie indziej, może nawet na świerzym powietrzu (wiosna tuż tuż :) ).
    Chciałem aby zwrotnica nie była zbyt skomplikowana z racji kosztów, a i tak ta nie była tania z racji że zakupiłem elementy od razu na dwie opcje, gdyż jeszcze nie posiadam tylu cewek aby każdą opcję zwrotnicy posłuchać przed zakupem docelowych elementów.

Okazało się (mimo "ładniejszej" charakterystyki), że ani jedna ani druga opcja mi nie grała tak jak chciałem. Postanowiłem więc pokombinować z tymi cewkami które zakupiłem i stworzyć z nich jedną grającą zwrotnicę. Kondensatory trzeba było wymienić w kilku przypadkach na inne, ale na szczęście kondensatorów trochę mam na stanie.

Opcja z wyciętym rezonansem kopułki na 22kHz, ale finalnie nie dałem tego, w odsłuchu jak dla mnie brakowało wybrzmień talerzy.

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Jestem bardzo zadowolony z brzmienia jakie udało mi się uzyskać.
    W porównaniu z poprzednią opcją 2.2, bas teraz jest bardziej spójny z resztą głośników (choć nie tak potężny). Mimo iż wcześniej w tej obudowie grały lepsze głośniki, nie odczuwam drastycznie pogorszenia jakości, a w niektórych aspektach teraz jest nawet lepiej. Kolumny zagrają każdą muzykę, sprawdzone, i to mi się podoba.
    Bas schodzi nisko i gdy trzeba to potrafi nieźle kopnąć. Niestety aby te kolumny "rozbujać" potrzebny jest mocny wzmacniacz.

ZDJĘCIA:

Zapraszam do komentowania :)
    Last edited by marian; 14.02.2016, 20:24.

Próbowałeś niżej robić podziały ?

Skomentuj

No i fajnie.
      Moze jak dla mnie ciut za wysoki podzial, ale najwazniejsze ze calosc nabrala fasonu i zgrania. Chyba musze sie zabrac za swoje "wilsony"

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Próbowałeś niżej robić podziały ?
        Tak, między średniakiem a wysokotonówką.
        Niestety przy finalnej wersji zwrotnicy, właśnie przez to że tamte dwie opcje mi nie grały, przy użyciu tych cewek co już miałem, wyszło trochę wyzej.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Niestety przy finalnej wersji zwrotnicy, właśnie przez to że tamte dwie opcje mi nie grały, przy użyciu tych cewek co już miałem, wyszło trochę wyzej.
          Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem... :P

Skomentuj

Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem... :P
            Chodzi o to, że był niższy podział, w symulacjach.
            Zakupiłem części do dwóch zwrotnic (z tym niższym podziałem), ale żadna mi nie grała, nie byłem zadowolony.
            Z tych elementów co miałem, a dokładnie cewek (bo kondów trochę mam), złożyłem trzecią wersję zwrotnicy, ale zastosowane cewki nie pozwalały na niższy podział aby jeszcze było dodatkowo zgranie fazowe.

Skomentuj

Masz na nie jakieś opakowania że tak z nimi jeździsz wszędzie i są całe :) ?
              Mi się ogólnie nie podoba bryła wilsonów ale Twoja praca zdecydowanie tak.
              Fajnie że się zabrałeś za pomiary ! :)

Skomentuj

No i super. Jak w stosunku do SB ?

Skomentuj

malowanie kolumn daje do zyczenia... ale filc na tych kolumnach wyglada lepiej niz na oryginalnych wilsonach!
                  co mnie bardzo zaskoczylo na audio show :p

co to za miejsce w tle? to jakis sklep? czy prywatna kolekcja?
                  zdecydowanie najlepsze zdjecie od lat! :thumbsup:

Skomentuj

marian, z ciekawości jak dokonywałeś pomiarów w małym pokoju (głównie chodzi mi o wf).
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

No miejscówka super sklep Jacka Danielsa😀 tak mysle.
                      Wilsony fajne Marian sie napracował.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        co to za miejsce w tle? to jakis sklep? czy prywatna kolekcja?
                        zdecydowanie najlepsze zdjecie od lat!
                        Nie na temat...
                        Możemy tam zrobić spota :P

Skomentuj

Pogratulować tylko talentu i wysiłku przy wyłożonej pracy. Zmysł estetyczny to Twoja mocna strona. Fajną masz piwnicę w takiej mógłbym siedzieć non stop

Skomentuj

Panowie, zdziwicie się, ale to nie jest sklep, tylko prywatna kolekcja... i tego jest duuużo więcej :)
                            Oczywiście nie moje, bo gdyby było moje, to kolumny nie były by na STX-ach

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                            Masz na nie jakieś opakowania że tak z nimi jeździsz wszędzie i są całe ?
                            Na początku miał być lakier połysk... gdybym go wykonał to zrobił bym skrzynie transportowe (ale wtedy kto by to nosił...).
                            Teraz tylko owijam folią strecz i gitara.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Jak w stosunku do SB ?
                            No na pewno SB grał lepiej niższe częstotliwości, co powodowało że ta średnica miała taką "ciepłą głębię". Ciężko porównać ponieważ SB wtedy nie było odcięte od dołu. Jeśłi chodzi o samą średnicę, to teraz jest jej po prostu "wiecej", a jakość? przecież nie napiszę że grają lepiej od SBacoustic... ale że teraz mid jest odcięty od dołu, to jest wyrównana walka :)

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                            marian, z ciekawości jak dokonywałeś pomiarów w małym pokoju (głównie chodzi mi o wf).
                            A możesz napisać dokładnie o co chodzi? bo nie wiem co to za skrót ten "wf" :)
                            Last edited by marian; 15.02.2016, 10:32.

Skomentuj

WF = woofer
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                WF = woofer
                                Hehe, no tak :)

Robiłem wszystkie pomiary, ale z On axis niżej się nie dało zejść, za małe pomieszczenie/zbyt krótka bramka.

Skomentuj

ladne bryly, dobry pomysl aby osadzic klocki na kolkach, w koncu to 40kg. Wykonczenie ladne, przeczytalem ze jestes zadowolony, wiec nic tylko pogratulowac pierwszych 3way :)
                                  Zauwazylem, ze cos jest nie tak ze zgraniem fazy miedzy 600Hz ~ 1kHz. Fazy cisnienia akustycznego pochodzace od woofera i od sredniaka sa sziftniete wzgledem siebie o okolo 90 stopni wzgledem siebie.

Skomentuj

Dopiero zaczynam przygodę z pomiarami, myślę że jak pomiary będą lepsze, mikrofon będzie lepszy (z kalibracją), głośniki będą lepsze, to i zwrotki będą bardziej dopieszczone :)

Kolumny grają fajnie jak na swoją cenę, i to jest najważniejsze :thumbup:
                                    Last edited by marian; 15.02.2016, 11:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Robiłem wszystkie pomiary, ale z On axis niżej się nie dało zejść, za małe pomieszczenie/zbyt krótka bramka.
                                      A możesz przedstawić te pomiary dołu i ich połączenie ?

Skomentuj

A możesz przedstawić te pomiary dołu i ich połączenie ?
                                        Wolę przedstawić coś co będzie w miare poprawne... no chyba że jeśli był by czas i miejsce, to zrobił bym pomiary jeszcze raz z gotową zwrotnicą.

Następne konstrukcje będą miały już komplet pomiarów (jeśli oczywiście będą takie które będę mógł i chciał udostępnić na forum).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X