Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX AWX 10" Subwoofer (56k warning!)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] STX AWX 10" Subwoofer (56k warning!)

W planach od dawna miałem zrobienie porządnego zestawu 2.1. Miałem wcześniej kilka konstrukcji na głośnikach STX, byłem zadowolony z jakości więc zdecydowałem się na lepszą serię - AWX. Zacząłem od budowy monitorów, budowę opisałem tutaj - http://diyaudio.pl/showthread.php/27...e-monitory-STX - jednak nie zostały skończone - są wizualnie za duże, nie potrzebuję jednak wygiętych boków, wole zachować objętość przy przy prostej konstrukcji - wtedy będzie bardziej zwarta. Włożyłem tam najtańsze STXy i jakoś sobie gra, zabrałem się natomiast za subwoofer.

Przeznaczenie
    Subwoofer w 70% będzie służył do oglądania filmów, reszta to muzyka bez jakiś szczególnych wymagań, to co leci w radiu + jakaś mała impreza ze znajomymi. Rozmiar 10" uważam za optymalny, nie powstaje aż taka wielka pralka. Obecnie mieszkam w 36 metrowej kawalerce w bloku, więc raczej sprzęt nie rozwinie skrzydeł jeśli chodzi o głośność, ale będzie jak znalazł jak przeniosę się gdzieś indziej.

Obudowa
    Obudowa wykonana z MDF 25 mm, klejona wikolem i skręcona na wkręty 6x60. Wkręty zaszpachlowane przed wykończeniem. Górę, dół i boki udało się skleić idealnie równo, tak, że praktycznie nie wymagało szlifowania. Nie wziąłem jednak pod uwagę tego, że klej też zajmuje jakieś części milimetra i front okazał się za niski o ok. 0.5 mm. Wyrównałem go do górnej części obudowy a brakujące 0.5 mm na dole wyrównałem szpachlą na kilka razy. Front jest pojedynczy, głośnik jest przykręcony śrubami metrycznymi, od spodu są wbite podkładki pazurkowe. Zamontowane są w podfrezowaniu i zaklejone pierścieniem z płyty wiórowej 12 mm. Otwór pod głośnik wykonałem na dwa razy - od spodu frezarką z cyrklem na ok. połowę głębokości, następnie po fronirowaniu i zrobieniu frezu pod kosz cyrklem, wyciąłem od ręki frezarką i wyrównałem frezem z łożyskiem opierając się o frez zrobiony od tyłu.
    Wymiary zewnętrzne zamówionych płyt - wysokość: 47,5 cm, szerokość: 31 cm, głębokość: 52 cm. Nie mierzyłem skończonej konstrukcji, ale trzeba na pewno doliczyć 0.5mm na wysokość oraz głębokość - przez klej; oraz ok. 1 mm w każdą stroną na fornir z klejem. Odległość od głośnika do krawędzi bocznych oraz górnej to 26mm, tak samo, jak pomiędzy głośnikiem a tunelem BR oraz pomiędzy tunelem BR a dolną krawędzią.

Strojenie
    Obudowa to oczywiście bass reflex, zamontowałem tunel firmy Monacor - BR-100HP - bardzo ładnie wyprofilowany, średnica zewnętrzna to 142mm. Zależało mi na jak największym optycznie tunelu, dzięki temu skrzynia mogła być wyższa przy zachowaniu ładnych proporcji. Pojemność netto, po odjęciu tunelu BR i kosza głośnika, ramki na podkładki pazurkowe oraz zaślepki terminala - 47 litrów. Br o długości 47 cm co daje strojenie 30Hz - tak jak zalecał producent. Tunel zbudowany jest z kolanka i rury wentylacyjnej 100 mm - pomalowane od wewnątrz sprayem na czarno.

Zasilanie
    Subwoofer jest pasywny - długo myślałem nad panelem, ale komora która pomieści całą elektronikę znacząco zwiększyłaby wymiary zewnętrzne i zaburzyła proporcje między wielkością głośnika a całości. Do zasilania subwoofera mam dwie końcówki mocy na 2 parach oddające ok 200W przy 4 ohm. Filtr dolnoprzepustowy to popularny kit A-140 z advanceelectronic.pl. Zależało mi na wejściu wysokopoziomowym, stereo mam na amplitunerze Cambridge Audio SR10 który w wersji 1 nie ma wyjścia na subwoofer, dopiero w V2 zostało dodane. Za filtrem podpięty jest prosty układ A-148 który odwraca fazę dzięki czemu dwie końcówki podają na głośnik 400W. Zasilacz posiada 15000uF na stronę oraz transformator toroidalny 500W. Wzmacniacz taki bez problemu można trzymać np w szafce RTV za amplitunerem, w moim przypadku w niczym to nie przeszkadza. Dodatkowym argumentem za pasywną konstrukcją jest waga, wzmacniacz to równe 10 kg, do tego komora czyli dodatkowy MDF, cała konstrukcja ważyłaby wtedy blisko 45 kg.

Budowa, wykończenie
    Cała budowa zajęła mi dwa weekendy, ale takie z siedzeniem do 3-4 rano - ale jakby nie patrzeć, to sama przyjemność. Skrzynia została wykończona fornirem modyfikowanym na flizelinie - orzech milano - kupionym w CDO - gorąco polecam. Fornir klejony na Pattex Universal Classic - nakładany pędzlem, klejenie po 10-15 minutach, docisk krawędzą klocka drewnianego - miejsce w miejsce cała ścianka dwa razy i koniec, od razu obcinałem naddatek i szlif krawędzi papierem 80, w ten sposób całe fornirowanie to kwestia 2-3 godzin. Fornir został pomalowany dwiema warstwami Caponu - w dotyku nadal jest jak surowe drewno, natomiast trzyma kolor i jest trochę zabezpieczony. Wiem, że to nie jest docelowe wykończenie, tzn. nie powinno się na tym poprzestać, ale nigdy nie lakierowałem niczym innym więc nie byłem przekonany. Przy okazji kolumn kupię jakiś matowy lakier końcowy i spróbuję, jak będzie ok to nałożę też na subwoofer. Pod głośnikiem jest uszczelka okienna która idealnie się sprasowała, frez robiłem z zapasem 0,75 mm, śruby elegancko docisnęły głośnik tak, że jest idealnie na prosto. Tunel bassreflex też mieści się idealnie, na średnicy nie ma najmniejszego luzu. Obciąłem jego kołnierz, ma tylko 10 mm głębokości, wchodzi idealnie na wcisk, mimo sporego przedłużenia nie wymaga montażu na kleju, ale może kiedyś dla świętego spokoju wkleję go na sylikonie. Otwór na terminal jest wycięcy na wylot i zaślepiony MDFem, ma więc głębokość ok 26 mm - wystarczyło na terminal + 10 cm zapasu przewodów. Przewody to dwa jednożyłowe miedziane kable które kiedyś zasilały wzmacniacz w samochodzie, niestety nie pamiętam przekroju, przepuszczone są przez zaślepkę przewierconą na styk, więc wchodzą w miarę ciasno, ale nawierciłem je wiertłem 12 mm na głębokość ok 1 cm i otwór jest zalany klejem więc jest szczelnie. Subwoofer stoi na samoprzylepnych nóżkach Monacor.

Zdjęcia z budowy

Serwer zawalony :-)
    Fajny subik.
    Wzmacniacz na zewnątrz ale mogłeś zrobić komorę na wzmacniacz i ją zostawić do czasu aż uznasz że wygodniej jest mieć panel wzmacniacza w subwooferze.
    Myślę że dało by się zachować dobre proporcje z taką komorą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner Zobacz posta
      Subwoofer jest pasywny
      Jest aktywny. Pasywność nie polega na miejscu umieszczenia wzmacniacza tylko na sposobie zasilania (z tego samego wzmacnaicza co kolumny). Aktywny ma swój niezależny wzmacniacz.
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

tak , jeszcze ściślej miedzy wzmacniaczem a głosikiem nie ma pasywnych filtrów , są przed samą końcówką mocy / w panelu / , wtedy jest aktywny.
        Last edited by bolonietoperz; 13.02.2017, 21:41.
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        http://www.rane.com/note160.html
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

No tak, macie racje. Ale przyznam się, że to nie literówka, zawsze tak mówiłem - aktywne/pasywne w zależności czy był wbudowany panel, a jasna sprawa, że to kwestia filtracji a nie zasilania :)
          Last edited by Tanner; 13.02.2017, 21:56.

Skomentuj

Jaki koszt wykonania i jak po odsłuchach? Wzmacniacz robiłeś sam?

Skomentuj

MDF - 100
              fornir i klej - 100
              BR + rury wentylacyjne - 100
              wkręty + wikol + silikon + uszczelka + śrubki, podkładki - 100
              głośnik 395
              Razem 795 zł :)

Wzmacniacz składałem z modułów, ale wszystko kupiłem osobno, nie lutowałem, tj. trafo, dwie końcówki mocy, zasilacz z filtrem, filtr aktywny, odwracacz fazy, na razie to wszystko mieści się pudełku po butach.

Odsłuch super, wygrzało się dopiero, jest miękko i potężnie, tak jak chciałem. Pokój mam zdecydowanie za mały, no ale o tym wiedziałem, rezonuje w kilku miejscach.

Skomentuj

Czaruję...
              X