Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil reaktywacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez krzyszy691 Zobacz posta
    Z przybliżonymi wartościami przyszłościowy proj. dla silver_stas
    Brakuje rezystancji cewek... Aha, i wrzuc jeszcze pomiar glosnikow z tej zwrotnicy.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      Proszę wszystkich, bez wyjątków, o uszanowanie tematu kolegi. Posty nie wnoszące nic do tematu sugeruję ustawić jako wygasające. Nie prowokujemy, i nie dajmy się sprowokować.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

http://www.tonsilproducent.pl/pl/zes...eo/maestro-iii

Proszę zwrócić uwage jaki głośnik pracuje za średnio-tonowy. Podejrzewam że druga częstotliwość podziału została obniżona w okolice 300 Hz?

🐧

Skomentuj

Ale jaki to ma zwiazek z tematem?

Skomentuj

Tonsil sprzedaje stare głośniki? Nowe są w ich "najlepszych" produktach? Pytanie - dlaczego?

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nowoczesne wstawia w aplikacje ale ich nie dystrybuje w detalu, np. taki GDN 15/40/F 8Ω 91dB bardzo dobrze by się asymilował w powyższym projekcie a tu :-(

Skomentuj

W kazdym projekcie mozna cos poprawic. Od reki mozna kupic 17 ze stozkiem http://www.skleptonsil.pl/gdn-17-50-6f-4-ohm,id567.html

Skomentuj

Na wstępie przepraszam ... pomyślałem że to odpowiedni temat aby pokazać co poniżej. Z szczerymi życzeniami aby autor wyciągnął odpowiednie wnioski o których już rozmawialiśmy wyżej.
                  Jeśli to złe miejsce to przenieście do budowy lub spamu.

świeżutkie pomiary ambitnej, ale w bardzo wielu aspektach nie przemyślanej konstrukcji. Układ 4 drożny na nowych głośnikach Tonsila GDWK 9-11 , GDM12, GDN25, GDN30 szczegóły są nieistotne.
                  Są to gotowe przefiltrowane, grające ale nie wykończone do końca wizualnie konstrukcje. Na razie je tylko sprawdzam bo właściciel ma sporo wątpliwości co do ich poprawności.
                  Projekt zwrotnicy został udostępniony przez Pana z obecnej firmy Tonsil (Ten najważniejszy Tam Pan nigdy nie pamiętam Imienia), zapewne w zamian za zakup głośników lub takie tam.

Pisząc powyżej Ambitna konstrukcja nie przesadzałem Aplikacja jest złożona w modułowych obudować , nieco trapezowych. Niestety z mocno rozstrzelonymi głośnikami ( zauważyłem że jest mały odsetek ludzi którym tak się podoba). O ile psuje to mocno zgranie i wybrzmienia, da się zaprojektować i dla takiego układu poprawną filtracje jednak będzie ona bardziej wrażliwa na zmiany fazowe itp. A wspominam o tym celowo bo chciałem zaznaczyć że nie ma to żadnego istotnego wpływu na to że pasma poszczególnych głośników są fatalnie filtrowane względem Siebie.

Wracając do Ambitności podejścia do tematu proszę zobaczyć elementy tworzące zwrotnice. Mundorfowy raj dla Hi-Endowców :) Tak ta wielka cewka 10mH jest powietrzna i chyba na 2mm drucie :) musiała kosztować majątek.
                  Aż przypomniała mi się rozmowo / kłótnia na audiostereo gdzie zostałem okrzyczany za zwrócenie uwagi że dywagacje czy wybrać "Supreme" czy "Oil" o konkretnej wartości bodajże 4,7uf do filtracji wybranego ale jeszcze nie posiadanego głośnika wysokotonowego do projektu jest śmieszna. Tak autor chciał kupować kondensatory przed głośnikami i przed projektem i przed aplikacja itd.

A teraz do konkretów co wyszło z filtracji tej kolumny.Z racji że nie wiedziałem dla jakiej osi odłuchu była projektowana zwrotnica sprawdziłem zarówno w osi wysokiego jak i pomiędzy głośnikami.

pasmo w polu dalekim w osi i pomiędzy

Zniekształcenia w Osi

Zniekształcenia pomiędzy

Pasma przefiltrowane wszystkich głośników w osobna

Jak widać nie ma sensu sprawdzać dalej jakiegokolwiek zgrania itd. Pasma na Siebie tak mocno że kolumn nie da się słuchać.

A ten Chaos w okolicach 2-6 nie tylko widać na Harmonicznych ale i słychać. Uszy bolą.
                  Last edited by Zap Projekt; 08.04.2017, 20:39.

Skomentuj

Szanowni forumowicze, póki co mówię pas. To nie tylko kwestia wiedzy z elektroniki , ale akustyka itd, zresztą jak widać im dalej w las , tym więcej drzew. Oczywiście nie wykluczam, że za jakiś czas zrobię osprzęt do pomiarów , bądź zrobię zwrotnice Alt 18 , choćby po to aby się przekonać czy słyszę różnicę :-)). Lecz w myśl "always look on the bright side of life " , widzę też pozytywy. Ja się świetnie bawiłem "projektując" i poprawiając zwrotnice , przynajmniej część forumowiczów pewnie też z moich pomysłów , bo po raz pierwszy wystąpiłem w roli forumowego leszcza. No i kolejna rzecz , dzięki Waszym radom i mimo mojej ignorancji udało mi się zdecydowanie poprawić granie kolumn :-)). Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam Staszek.

Skomentuj

Cytat z Monty Pythona oddaje tylko podejście do tematu "projektanta" ,ale życie jest takie jakie jest :flapper:
                      Zatem "the end"

Skomentuj

Zapomniałem jeszcze poprosić o pomoc w kwestii akustyki pomieszczenia, bo tu jest szansa że zrozumiem wszystko o czym piszecie :-)). Przedstawiam szkic , oraz zdjęcia pokoju, który ma 3 m wysokości. Na czarno zaznaczyłem obecne miejsce kolumn i krzesło do odsłuchu . Przyjmuje się , że ma to być trójkąt równoboczny. Natomiast ja wolę siedzieć trochę bliżej i lepiej słyszę scenę między kolumnami , czy to możliwe? Kolejna rzecz, to zmiana ustawienia kolumn, co zaznaczyłem na czerwono. Daje to większą odległość między kolumnami i teoretycznie szerszą scenę , ale czy ma sens?

Skomentuj

Spróbuj tego http://www.acoustic.ua/forms/calculator1.en.html

Skomentuj

Najbardziej "grzeszy" ta kanapa z prawej . Można podnieść kolumny trochę wyżej umieszczając je na taborecikach ,tak 30-50 cm nad podłogą.Złapią na pewno więcej oddechu .

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              A czemu tylko bi-wire? Trzeba usunąć te gałąź zwrotnicy szeregowej, zastąpić ja równoległa i będzie tri-wire. Niech będzie z przytupem, a co!
                              Więcej informacji którą większość ludzi słyszy jest zawarta na niższych częstotliwościach. Mój słuch dla przykładu ledwo co obejmuje 12T kHz. W załączniku pasmo dobrych wzmacniaczy, dodając do tego CD np. z zakresem 2_20T jest o co powalczyć.

Skomentuj

Czaruję...
                              X