Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw kolumn podłogowych wykonanych z betonu szalunkowego. Głośniki: SEAS/STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jesli obudowa jest zobiona na bazie szalunku traconego z mdf to grubośc betonu jest dość mała. Beton nakładany na mdf jest wilgotny , mdf mocno asymiluje wilgoć rozszerzając się w miare wysychania betonu wysycha równiez mdf kurcząc się , powstaje szczelina powietrzna pomiędzy betonem a płytą i mdf rezonuje sobie w środku w najlepsze przenosząc drgania na cienka warstwę betonu. wraz ze zjawiskiem skurczu betonu podczas wiązania (proces trwa nawet lata) i drganiami mdf moze to prowadzić do pekania obudowy

zalecana grubośc betonu , która w miare wytrzyma napreżenia rozciagające od basu to 5cm i nawet wtedy jesli miłabym robic taka kolumne dałbym domieszki zbrojące z włókna szklanego do betonu klasy B20, tym bardziej zazbroiłbym gdyby ścianka była cieńsza

to takie luźne dygresje o betonie

co do obudowy betonowej i srednich tonów Pogronca mitów ma rację

Skomentuj

a jeszcze cos dopisze , moze ktos bedzie chciałzrobić betonowa obudowę:)

beton ma bardzo dużą wytrzymałośc na ściskanie duzą na zginanie i gównianą na rozciąganie dlatego belki stropowe np teriva sa naszpikowane stalą zbrojeniową, oprócz tego takie elementy przenoszące naprężenia rozciągające sa produkowane z betonu mocno zagęszczanego wibrowanego.

jak wygląda sprawa naprężeń wewnątrz obudowy, bas

długośc fali dla 200hz to ok 1,7m
      wymiary obudowy wewnątrz maks 1m

jesli źródło emituje falę o długości wiekszej niż długość boku kolumny to fala uderza w ściankę wypychając ja na zewnątrz

nie trudno dojść do wniosku ,że fale basu nadymaja kolumnę jakbyśmy pompowali balon
      i stąd wiadomo ,że ścianka jest rozciagana czyli beton pracuje w warunkach dla siebie najgorszych bo na rozciąganie ma znikomą wytrzymałość
      dlatego warto jest zastosować zbrojenie albo z ciekiej siatki stalowej, lub specjalne dodatki w formie włosków z włókna szkalnego

Skomentuj

Obudowa betonowa bez solidnego zbrojenia to juz zupelnie temat bez sensu. Nawet nie ma sensu tego komentowac. Lepiej pojsc w kanapke drewnianych materialow, kratownica i jesli kratownica nie jest gesta to plytki ceramiczne lub metalowe w miejsce wiekszych powierzchni. Giete luki z mdf/sklejki tez daja bdb efekty.

Skomentuj

Wiesz nic nie napisał o zbrojeniu stąd moje wywody a jest to podstawowa sprawa jak zauwazyłeś , beton "szalunkowy" to tez jest dziwne nazewnictwo beton dzieli sie na klasy wytrzymałościowe ze wzgledu na sciskanie

ale może zastosował innowacyjne rozwiązania nanotechnologiczne o których zwykły smiertelnik jeszcze nie słyszał

Skomentuj

Może z tym rozpadaniem się obudowy to się wstrzymajmy aż koledze faktycznie ten beton popęka ;-) . Przypomnę tylko, że głośnik ma sprawność na poziomie 0,2% co w przypadku pompowania nawet 100W w głośnik powoduje przełożenie się na 0,2W mocy akustycznej z której tylko część trafia do wnętrza obudowy i ją "pompuje". Życzę powodzenia w rozwalaniu tej betonowej obudowy mocą 0,2W :-) .

Nie jestem fanem surowego betonu i mi się to wizualnie nie podoba. Do tego wystające głośniki są niepoprawne akustycznie. Do pozostałych rzeczy zastrzeżeń nie mam i gratuluję oryginalności. Myślę, że tę metodę da się jeszcze ulepszyć i poprawić pewne niedostatki.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
              (...) mdf mocno asymiluje wilgoć rozszerzając się w miare wysychania betonu wysycha równiez mdf kurcząc się , powstaje szczelina powietrzna pomiędzy betonem a płytą i mdf rezonuje sobie w środku w najlepsze przenosząc drgania na cienka warstwę betonu.( ...)

zalecana grubośc betonu , która w miare wytrzyma napreżenia (...)
              za dużo niewiadomych i gdybań. Mdf mógł być zabezpieczony przed wilgocią a tak przy okazji to ta zalecana grubość betonu to od Ciebie czy gdzieś z literatury ?

p.s.
              tutaj http://betonart-audio.de/ rozpływają się w temacie zalet betonowej obudowy.
              Last edited by desmear; 04.05.2017, 17:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez desmear Zobacz posta
                za dużo niewiadomych i gdybań. Mdf mógł być zabezpieczony przed wilgocią a tak przy okazji to ta zalecana grubość betonu to od Ciebie czy gdzieś z literatury ?

p.s.
                tutaj http://betonart-audio.de/ rozpływają się w temacie zalet betonowej obudowy.
                w audio moja , w budownictwie minimalna grubośc dla szalunku traconego
                pogdybać chyba tez czasem można, nie sądzisz?:)

co do mocy jaką Yoshi przedstawił zacytowałbym ravena1985 ale może sam napisze:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

to że mdf był zabezpieczany to w tym momencie też gdybanie:)

Skomentuj

Kolego Pogromco mitów, moja uszczypliwość do twojej osoby to reakcja na twoje aroganckie wpisy, chłopak zawitał pierwszy raz na forum wkleił foty niebanalnych paczek, chce cię zaprosić na odsłuch a ty mu na zaproszenie odpisujesz że dla tych STX-ów to ci się nawet z fotela nie chce wstawać, no nieładnie. Jak też można pisać człowiekowi że jego kolumny nie mają średnicy siedząc i patrząc jedynie na zdjęcia wklejone na jakimś portalu.

Co do obudowy- czy jako ekspert w zakresie projektowania kolumn oraz akustyki możesz stwierdzić że kolumna bez wewnętrznej warstwy mdf gr. 10mm i z takową zagrają identycznie?
                  Mnie się wydaje że tak nie jest, jest paru producentów audio którzy używają betonu do wyrobu swoich kolumn..
                  http://www.concrete-audio.com/
                  myślę że w ich konstrukcjach średnica jest

Kolego slawek.xm zjawiska reologiczne betonu przy tych grubościach po osiągnięciu pełnej wytrzymałości możesz sobie olać. Skurczem należy się martwić podczas dojrzewania w tym akurat przypadku. Zbrojenia rozproszonego tam nie ma, przynajmniej ja nie widzę o siatce stalowej autor nic nie pisał. Stąd też bardziej bym się martwił pielęgnacją betonu podczas dojrzewania a nie jego wytrzymałością po związaniu.
                  Co do twojej propozycji grubości ścianki betonowej- moim zdaniem jesteś w błędzie, robiliśmy płaszczyzny których grubość miała i 2cm.
                  Last edited by thomas; 04.05.2017, 21:58.

Skomentuj

Po pierwsze - gratuluje odwagi :) Całkowicie inna droga, nie korzystałeś z utartych schematów i to jest fajne.
                    Po drugie - choć nie do końca jestem fanem takiego stylu, to z pewnością kolumny przyciągają wzrok i są ciekawe, wyglądają naprawdę fajnie.
                    Po trzecie - pomiarów nie widziałem, co do zasady głośniki powinny być na płasko z frontem, ale jak granie się podoba.. to najważniejsze Pewnie można by lepiej, ale czy dużo lepiej? Nie wiem

Skomentuj

Następna nie wiadoma to ile taka obudowa wytrzyma ? Ten kto ma pojęcie o budowlance wie że beton trzeba zbroić tak jak wcześniej pisałem tym bardziej 20mm ścianki kolumny a poza tym trzeba sezonować tzn podlewać wodą przez kilka tygodni a nawet miesięcy inaczej nie nabierze swej wytrzymałości i będzie szybko pękał , będzie się trzymał na zewnętrznej warstwie bezbarwnego gdyby konstruktor przewidział te aspekty tak jak dyfrakcje to można by powiedzieć że jest to jakiś odważny krok do przodu a tak jest to kolejna lipa ... tak jak by miał zrobić obudowę z kartonu albo styropianu
                      Last edited by kokoelloko; 04.05.2017, 22:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                        sezonować tzn podlewać wodą przez kilka tygodni a nawet miesięcy inaczej nie nabierze swej wytrzymałości i będzie szybko pękał
                        To troszkę nie tak :)

to kolejna lipa
                        Last edited by thomas; 04.05.2017, 22:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                          Kolego Pogromco mitów, moja uszczypliwość do twojej osoby to reakcja na twoje aroganckie wpisy, chłopak zawitał pierwszy raz na forum wkleił foty niebanalnych paczek, chce cię zaprosić na odsłuch a ty mu na zaproszenie odpisujesz że dla tych STX-ów to ci się nawet z fotela nie chce wstawać, no nieładnie. Jak też można pisać człowiekowi że jego kolumny nie mają średnicy siedząc i patrząc jedynie na zdjęcia wklejone na jakimś portalu.
                          Moj komentarz nie byl arogancki, tylko bezposredni i szczery, to po pierwsze. Po drugie, docenilem chec zaproszenia ale nie jestem zainteresowany z bardzo prostego powodu. Ja te glosniki znam, budowalem na nich zestawy glosnikowe i wiem jakie maja brzmienie. Malo tego, uzylem malych awx jako glosniki sredniotonowe w dipolu, gdzie mialy najlepsze warunki odtwarzania srednicy, plus odciazenie od przetwarzania niskich czestotliwosci i ogolna jakosc dzwieku byla taka sobie. Dlatego wiem, ze w obudowie ten glosnik zagra tylko gorzej, a w betonie problem moze byc jeszcze wiekszy. Autor szczatkowo opisal budowe, rowniez bez zdjec z procesu budowy, dlatego moja odpowiedz brzmiala - beton jest slaby na srednicy.

Co do obudowy- czy jako ekspert w zakresie projektowania kolumn oraz akustyki możesz stwierdzić że kolumna bez wewnętrznej warstwy mdf gr. 10mm i z takową zagrają identycznie?
                          Nie czuje sie ekspertem ale odpowiem. Kazda ingerencja w strukture scian obudowy zmieni jej wlasciwosci rezonansu i tlumienia. Na ile zmieni to inny temat.

Mnie się wydaje że tak nie jest, jest paru producentów audio którzy używają betonu do wyrobu swoich kolumn..
                          http://www.concrete-audio.com/
                          myślę że w ich konstrukcjach średnica jest
                          To jak niewielu producentow stosuje beton jako obudowe glosnikowa, swiadczy o tym ze jest to bardzo niszowy material, a juz z pewnoscia nie bezkompromisowy. Jak wszystko ma swoje dobre i zle strony, ale wydaje mi sie ze chcesz na sile postawic teze, ze to absolutnie najlepsze, bezkompromisowe rozwiazanie.

Na koniec przypomne, ze gdybys nie zauwazyl, to docenilem prace autora klikajac na ikonke "Dzieki" jako druga osoba. Byc moze to dla niektorych za malo, bo trzeba pasc na kolana z wrazenia i chwalic pod niebiosa. Sorry, ale to tak nie dziala :)
                          Last edited by Pogromca mitow; 05.05.2017, 01:14.

Skomentuj

Nie znam się na betonie, więc się nie wypowiem.
                            Mogę jedynie napisać że te ramki trochę szpecą (moim zdaniem).

Czy mógłbyś wkleić jakieś zdjęcie w kolorze?

Zamieszczone przez Pablo1973 Zobacz posta
                            Zwrotnice zaprojektowane i wykonane z najwyższej jakości komponentów
                            Napisz coś o tym.
                            To Twój projekt?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              uzylem malych awx jako glosniki sredniotonowe w dipolu, gdzie mialy najlepsze warunki odtwarzania srednicy, plus odciazenie od przetwarzania niskich czestotliwosci i ogolna jakosc dzwieku byla taka sobie. Dlatego wiem, ze w obudowie ten glosnik zagra tylko gorzej, a w betonie problem moze byc jeszcze wiekszy. Autor szczatkowo opisal budowe, rowniez bez zdjec z procesu budowy,
                              długie tłumaczenie
                              dlatego moja odpowiedz brzmiala - beton jest slaby na srednicy.
                              i konkluzja do zdania- problem może być jeszcze większy dlatego beton jest słaby na średnicy. Czytasz to co piszesz?

Beton ma mały współczynnik strat dynamicznych, wynika to z modułu Younga, Kirchoffa jego gęstości. W zasadzie w tym konkretnym aspekcie trzeba wziąć jeszcze pod uwagę samą konstrukcję kolumny, trzeba byłoby uwzględnić moment bezwładności ścian kolumny względem działającej siły (chociaż tu są dość cienkie), to że jest monolitem, a nie połączonym elastycznie na swoich końcach. Wszystkie te aspekty wpływają na rezonans i tu bym się z tobą zgodził w 100% sam beton to nie materiał na obudowę, ale masz w zasadzie zamknięty szalunek z MDFu jakiś paździerz o małej gęstości byłby jeszcze lepszy. Stratny materiał i sztywna konstrukcja monolityczna, czy jest to jeszcze czymś tłumione u kolegi Pablo 1973 tego się nie dowiemy.

Nie czuje sie ekspertem ale odpowiem. Kazda ingerencja w strukture scian obudowy zmieni jej wlasciwosci rezonansu i tlumienia. Na ile zmieni to inny temat.
                              Nie inny temat a meritum tej rozmowy. Dlatego zapytałem Cię o to czy byłaby różnica z samym betonem i z szalunkiem.

To jak niewielu producentow stosuje beton jako obudowe glosnikowa, swiadczy o tym ze jest to bardzo niszowy material, a juz z pewnoscia nie bezkompromisowy.
                              To że niewielu producentów stosuje ten materiał nie musi wynikać z tego że jest huyowy po prostu kolumny są ciężkie a sam proces produkcyjny obarczony jest większymi problemami. Dodaj do tego ekonomistów w firmie i masz rozwiązanie. To nie znaczy że nie ma wizjonerów w świecie audio, masz choćby magico i ich najdroższe modele z Alu. Nie powiesz mi chyba że w nich też nie ma średnicy.

ale wydaje mi sie ze chcesz na sile postawic teze, ze to absolutnie najlepsze, bezkompromisowe rozwiazanie.
                              Nie, znowu jesteś w błędzie, nie uważam że to super materiał, nie zrobiłbym sobie takich kolumn, podstawki pod kolumny albo stolik tak, ale nie kolumny.

Na koniec przypomne, ze gdybys nie zauwazyl, to docenilem prace autora klikajac na ikonke "Dzieki" jako druga osoba. Byc moze to dla niektorych za malo, bo trzeba pasc na kolana z wrazenia i chwalic pod niebiosa. Sorry, ale to tak nie dziala :)
                              heheehe tego nawet nie skomentuje :)
                              Pozdrawiam Cię i bez odbioru
                              Hej

Skomentuj

Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                uzylem malych awx jako glosniki sredniotonowe w dipolu, gdzie mialy najlepsze warunki odtwarzania srednicy, plus odciazenie od przetwarzania niskich czestotliwosci i ogolna jakosc dzwieku byla taka sobie. Dlatego wiem, ze w obudowie ten glosnik zagra tylko gorzej, a w betonie problem moze byc jeszcze wiekszy. Autor szczatkowo opisal budowe, rowniez bez zdjec z procesu budowy,
                                długie tłumaczenie
                                Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                dlatego moja odpowiedz brzmiala - beton jest slaby na srednicy.
                                i konkluzja do zdania- problem może być jeszcze większy dlatego beton jest słaby na średnicy. Czytasz to co piszesz?
                                Widze, ze nawet dokladne tlumaczenie sprawia Ci problem z czytaniem ze zrozumieniem. Wytlumacze jeszcze prosciej. Najlepsza srednice dostaniesz z dipola, gorsza bedzie obudowie "kanapkowej", a jeszcze gorsza z obudowy betonowej, dlaczego? Odpowiedziales sobie sam w kolejnym wpisie.

Nie inny temat a meritum tej rozmowy. Dlatego zapytałem Cię o to czy byłaby różnica z samym betonem i z szalunkiem.
                                Przeciez odpowiedzialem, ze roznica bedzie. Jaka? Trzeba zmierzyc dany przypadek, a nie gdybac. W teorii dziala wszystko, tylko pozniej "nie gra".

To że niewielu producentów stosuje ten materiał nie musi wynikać z tego że jest huyowy po prostu kolumny są ciężkie a sam proces produkcyjny obarczony jest większymi problemami. Dodaj do tego ekonomistów w firmie i masz rozwiązanie. To nie znaczy że nie ma wizjonerów w świecie audio, masz choćby magico i ich najdroższe modele z Alu. Nie powiesz mi chyba że w nich też nie ma średnicy.
                                Gdyby beton byl lepszy, to by Magico i inni go stosowali. To nie jest tylko kwestia wagi, bo w zestawach bezkompromisowych ma to znaczenie drugorzedne. Obudowa z alu to zupelnie inna para kaloszy, ktorej nijak nie da sie porownac do betonu. Nie dosc, ze alu ma inna charakterystyke tlumienia i rezonansu, to jeszcze w Magico jest bardzo gesta kratownica, ale czy srednica jest dobra? Jest dobra, w tych co slyszalem, ale slyszalem lepsza a obudowa byla ze sklejki. Dzwiek Magico to nie moja bajka.

Nie, znowu jesteś w błędzie, nie uważam że to super materiał, nie zrobiłbym sobie takich kolumn, podstawki pod kolumny albo stolik tak, ale nie kolumny.
                                Widzisz, tez masz swoje powody, dla ktorych nie zrobilbys obudowy z betonu. Ja rowniez mam swoje powody, a jednym z nich sa problemy dzwiekiem tonow srednich.

heheehe tego nawet nie skomentuje
                                Pozdrawiam Cię i bez odbioru
                                Hej
                                Oj, slaba koncowka. Spodziewalem sie czegos ciekawszego :|

Skomentuj

trzeba sezonować tzn podlewać wodą przez kilka tygodni a nawet miesięcy inaczej nie nabierze swej wytrzymałości i będzie szybko pękał
                                  Beton to nie roślinka...
                                  Gdzie ty wyczytałeś takie herezje o kilkutygodniowym podlewaniu betonu?
                                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                                    Beton to nie roślinka...
                                    Gdzie ty wyczytałeś takie herezje o kilkutygodniowym podlewaniu betonu?
                                    To stara szkoła znana od x lat , w ten sposób beton nabiera mocy, wytrzymałości i staje sie mniej podatny na kruszenie wiem że zaprawy nowej generacji i jastrychy nie wymagają tego zabiegu ale kolega nawet nie napisał jakiego użył...
                                    Z reszta to nie forum budowlane

Skomentuj

Beton uzyskuje pełną wytrzymałość zdaje się po 28 dniach. Później można to go sobie podlewać.
                                      Gdyby było jak piszesz to każdy deszcz powodowałby wzmocnienie konstrukcji budynku przez prawie rok od wybudowania.
                                      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Bo tak jest, "pelna wytrzymalosc" to jest ta ktora deklarujesz na produkcie.. Jak masz krucho z czasem to dajesz beton dwie klasy wyzej i po 14 dniach robisz dodatkowe badanie, masz to co Ci potrzeba i budujesz dalej.. A prawdziwa maksymalna wytrzymalosc to zpokojnie po roku jest juz prawie pelna... Zalezy od produktu i erkzji jakiej potem jest poddany..

Choc z tym podlewaniem bym nie przesadzal.. Nikt tego az tak nie pilnuje. Jest to istotne zwlaszcza jak jest goraco.. Zazwyczaj odpowiednie zbrojenie zalatwia sprawe skurczu.. Plus wystarczy streetchem obleciec, zeby beton wody nie tracil..
                                        Last edited by LubMich; 07.05.2017, 10:14.

Skomentuj

Witam
                                          Na wstępie chciałem wszystkim podziękować za zainteresowanie, za komentarze te pochlebne jak i te mniej pochlebne. Każdy jest dla mnie cenny. Chcę nadmienić, że pomysł mój jest skierowany dla raczej wąskiej grupy zainteresowanych gustujących w stylu industrialnym jako potencjalna możliwość nietuzinkowego urozmaicenia swoich wnętrz przy zachowaniu w miarę poprawnej i satysfakcjonującej jakości brzmienia. Od 6 lat zawodowo jestem związany z branżą prefabrykacji betonowej, budowa kolumn to moje hobby. Chciałem w ten sposób połączyć sprawy zawodowe z moją pasją. Co do samej konstrukcji aby rozwiać pewne tabu które pojawiło się na tym forum bez odpowiedzi: jest to specjalnie zaprojektowana mieszanka betonu architektonicznego niezwykle wytrzymała, zbrojona polipropylenowym zbrojeniem rozproszonym, jako efekt końcowy konstrukcja została pomalowana specjalnym bezbarwnym impregnatem do betonu. Ścianki betonu mają grubość 2 cm i są na stałe związane z płytą mdf za pomocą specjalnie dobranego gruntu szczepnego do betonu. Zwrotnice zostały wykonane przez zap-audio, oprócz doboru pojemności paczek i tunelu basreflex w programie, nie robiłem żadnych pomiarów, cała reszta była wypadkową tzw. testów na słuch w różnych pomieszczeniach. Może to i według większości mało profesjonalne podejście ale w ten sam sposób działa twórca kulowych Kudosów, jego konstrukcję cieszą się niezłą opinia na całym świecie. Tak czy owak doprowadzenie do końca tego projektu sprawiło mi niezwykłą frajdę !!
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...