Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw kolumn pod³ogowych wykonanych z betonu szalunkowego. G³o¶niki: SEAS/STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

Jesli obudowa jest zobiona na bazie szalunku traconego z mdf to grubo¶c betonu jest do¶æ ma³a. Beton nak³adany na mdf jest wilgotny , mdf mocno asymiluje wilgoæ rozszerzaj±c siê w miare wysychania betonu wysycha równiez mdf kurcz±c siê , powstaje szczelina powietrzna pomiêdzy betonem a p³yt± i mdf rezonuje sobie w ¶rodku w najlepsze przenosz±c drgania na cienka warstwê betonu. wraz ze zjawiskiem skurczu betonu podczas wi±zania (proces trwa nawet lata) i drganiami mdf moze to prowadziæ do pekania obudowy

zalecana grubo¶c betonu , która w miare wytrzyma napre¿enia rozciagaj±ce od basu to 5cm i nawet wtedy jesli mi³abym robic taka kolumne da³bym domieszki zbroj±ce z w³ókna szklanego do betonu klasy B20, tym bardziej zazbroi³bym gdyby ¶cianka by³a cieñsza

to takie lu¼ne dygresje o betonie

co do obudowy betonowej i srednich tonów Pogronca mitów ma racjê

Skomentuj

a jeszcze cos dopisze , moze ktos bedzie chcia³zrobiæ betonowa obudowê:)

beton ma bardzo du¿± wytrzyma³o¶c na ¶ciskanie duz± na zginanie i gównian± na rozci±ganie dlatego belki stropowe np teriva sa naszpikowane stal± zbrojeniow±, oprócz tego takie elementy przenosz±ce naprê¿enia rozci±gaj±ce sa produkowane z betonu mocno zagêszczanego wibrowanego.

jak wygl±da sprawa naprê¿eñ wewn±trz obudowy, bas

d³ugo¶c fali dla 200hz to ok 1,7m
      wymiary obudowy wewn±trz maks 1m

jesli ¼ród³o emituje falê o d³ugo¶ci wiekszej ni¿ d³ugo¶æ boku kolumny to fala uderza w ¶ciankê wypychaj±c ja na zewn±trz

nie trudno doj¶æ do wniosku ,¿e fale basu nadymaja kolumnê jakby¶my pompowali balon
      i st±d wiadomo ,¿e ¶cianka jest rozciagana czyli beton pracuje w warunkach dla siebie najgorszych bo na rozci±ganie ma znikom± wytrzyma³o¶æ
      dlatego warto jest zastosowaæ zbrojenie albo z ciekiej siatki stalowej, lub specjalne dodatki w formie w³osków z w³ókna szkalnego

Skomentuj

Obudowa betonowa bez solidnego zbrojenia to juz zupelnie temat bez sensu. Nawet nie ma sensu tego komentowac. Lepiej pojsc w kanapke drewnianych materialow, kratownica i jesli kratownica nie jest gesta to plytki ceramiczne lub metalowe w miejsce wiekszych powierzchni. Giete luki z mdf/sklejki tez daja bdb efekty.

Skomentuj

Wiesz nic nie napisa³ o zbrojeniu st±d moje wywody a jest to podstawowa sprawa jak zauwazy³e¶ , beton "szalunkowy" to tez jest dziwne nazewnictwo beton dzieli sie na klasy wytrzyma³o¶ciowe ze wzgledu na sciskanie

ale mo¿e zastosowa³ innowacyjne rozwi±zania nanotechnologiczne o których zwyk³y smiertelnik jeszcze nie s³ysza³

Skomentuj

Mo¿e z tym rozpadaniem siê obudowy to siê wstrzymajmy a¿ koledze faktycznie ten beton popêka ;-) . Przypomnê tylko, ¿e g³o¶nik ma sprawno¶æ na poziomie 0,2% co w przypadku pompowania nawet 100W w g³o¶nik powoduje prze³o¿enie siê na 0,2W mocy akustycznej z której tylko czê¶æ trafia do wnêtrza obudowy i j± "pompuje". ¯yczê powodzenia w rozwalaniu tej betonowej obudowy moc± 0,2W :-) .

Nie jestem fanem surowego betonu i mi siê to wizualnie nie podoba. Do tego wystaj±ce g³o¶niki s± niepoprawne akustycznie. Do pozosta³ych rzeczy zastrze¿eñ nie mam i gratulujê oryginalno¶ci. My¶lê, ¿e tê metodê da siê jeszcze ulepszyæ i poprawiæ pewne niedostatki.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
              (...) mdf mocno asymiluje wilgoæ rozszerzaj±c siê w miare wysychania betonu wysycha równiez mdf kurcz±c siê , powstaje szczelina powietrzna pomiêdzy betonem a p³yt± i mdf rezonuje sobie w ¶rodku w najlepsze przenosz±c drgania na cienka warstwê betonu.( ...)

zalecana grubo¶c betonu , która w miare wytrzyma napre¿enia (...)
              za du¿o niewiadomych i gdybañ. Mdf móg³ byæ zabezpieczony przed wilgoci± a tak przy okazji to ta zalecana grubo¶æ betonu to od Ciebie czy gdzie¶ z literatury ?

p.s.
              tutaj http://betonart-audio.de/ rozp³ywaj± siê w temacie zalet betonowej obudowy.
              Last edited by desmear; 04.05.2017, 17:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez desmear Zobacz posta
                za du¿o niewiadomych i gdybañ. Mdf móg³ byæ zabezpieczony przed wilgoci± a tak przy okazji to ta zalecana grubo¶æ betonu to od Ciebie czy gdzie¶ z literatury ?

p.s.
                tutaj http://betonart-audio.de/ rozp³ywaj± siê w temacie zalet betonowej obudowy.
                w audio moja , w budownictwie minimalna grubo¶c dla szalunku traconego
                pogdybaæ chyba tez czasem mo¿na, nie s±dzisz?:)

co do mocy jak± Yoshi przedstawi³ zacytowa³bym ravena1985 ale mo¿e sam napisze:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

to ¿e mdf by³ zabezpieczany to w tym momencie te¿ gdybanie:)

Skomentuj

Kolego Pogromco mitów, moja uszczypliwo¶æ do twojej osoby to reakcja na twoje aroganckie wpisy, ch³opak zawita³ pierwszy raz na forum wklei³ foty niebanalnych paczek, chce ciê zaprosiæ na ods³uch a ty mu na zaproszenie odpisujesz ¿e dla tych STX-ów to ci siê nawet z fotela nie chce wstawaæ, no nie³adnie. Jak te¿ mo¿na pisaæ cz³owiekowi ¿e jego kolumny nie maj± ¶rednicy siedz±c i patrz±c jedynie na zdjêcia wklejone na jakim¶ portalu.

Co do obudowy- czy jako ekspert w zakresie projektowania kolumn oraz akustyki mo¿esz stwierdziæ ¿e kolumna bez wewnêtrznej warstwy mdf gr. 10mm i z takow± zagraj± identycznie?
                  Mnie siê wydaje ¿e tak nie jest, jest paru producentów audio którzy u¿ywaj± betonu do wyrobu swoich kolumn..
                  http://www.concrete-audio.com/
                  my¶lê ¿e w ich konstrukcjach ¶rednica jest

Kolego slawek.xm zjawiska reologiczne betonu przy tych grubo¶ciach po osi±gniêciu pe³nej wytrzyma³o¶ci mo¿esz sobie olaæ. Skurczem nale¿y siê martwiæ podczas dojrzewania w tym akurat przypadku. Zbrojenia rozproszonego tam nie ma, przynajmniej ja nie widzê o siatce stalowej autor nic nie pisa³. St±d te¿ bardziej bym siê martwi³ pielêgnacj± betonu podczas dojrzewania a nie jego wytrzyma³o¶ci± po zwi±zaniu.
                  Co do twojej propozycji grubo¶ci ¶cianki betonowej- moim zdaniem jeste¶ w b³êdzie, robili¶my p³aszczyzny których grubo¶æ mia³a i 2cm.
                  Last edited by thomas; 04.05.2017, 21:58.

Skomentuj

Po pierwsze - gratuluje odwagi :) Ca³kowicie inna droga, nie korzysta³e¶ z utartych schematów i to jest fajne.
                    Po drugie - choæ nie do koñca jestem fanem takiego stylu, to z pewno¶ci± kolumny przyci±gaj± wzrok i s± ciekawe, wygl±daj± naprawdê fajnie.
                    Po trzecie - pomiarów nie widzia³em, co do zasady g³o¶niki powinny byæ na p³asko z frontem, ale jak granie siê podoba.. to najwa¿niejsze Pewnie mo¿na by lepiej, ale czy du¿o lepiej? Nie wiem

Skomentuj

Nastêpna nie wiadoma to ile taka obudowa wytrzyma ? Ten kto ma pojêcie o budowlance wie ¿e beton trzeba zbroiæ tak jak wcze¶niej pisa³em tym bardziej 20mm ¶cianki kolumny a poza tym trzeba sezonowaæ tzn podlewaæ wod± przez kilka tygodni a nawet miesiêcy inaczej nie nabierze swej wytrzyma³o¶ci i bêdzie szybko pêka³ , bêdzie siê trzyma³ na zewnêtrznej warstwie bezbarwnego gdyby konstruktor przewidzia³ te aspekty tak jak dyfrakcje to mo¿na by powiedzieæ ¿e jest to jaki¶ odwa¿ny krok do przodu a tak jest to kolejna lipa ... tak jak by mia³ zrobiæ obudowê z kartonu albo styropianu
                      Last edited by kokoelloko; 04.05.2017, 22:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                        sezonowaæ tzn podlewaæ wod± przez kilka tygodni a nawet miesiêcy inaczej nie nabierze swej wytrzyma³o¶ci i bêdzie szybko pêka³
                        To troszkê nie tak :)

to kolejna lipa
                        Last edited by thomas; 04.05.2017, 22:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                          Kolego Pogromco mitów, moja uszczypliwo¶æ do twojej osoby to reakcja na twoje aroganckie wpisy, ch³opak zawita³ pierwszy raz na forum wklei³ foty niebanalnych paczek, chce ciê zaprosiæ na ods³uch a ty mu na zaproszenie odpisujesz ¿e dla tych STX-ów to ci siê nawet z fotela nie chce wstawaæ, no nie³adnie. Jak te¿ mo¿na pisaæ cz³owiekowi ¿e jego kolumny nie maj± ¶rednicy siedz±c i patrz±c jedynie na zdjêcia wklejone na jakim¶ portalu.
                          Moj komentarz nie byl arogancki, tylko bezposredni i szczery, to po pierwsze. Po drugie, docenilem chec zaproszenia ale nie jestem zainteresowany z bardzo prostego powodu. Ja te glosniki znam, budowalem na nich zestawy glosnikowe i wiem jakie maja brzmienie. Malo tego, uzylem malych awx jako glosniki sredniotonowe w dipolu, gdzie mialy najlepsze warunki odtwarzania srednicy, plus odciazenie od przetwarzania niskich czestotliwosci i ogolna jakosc dzwieku byla taka sobie. Dlatego wiem, ze w obudowie ten glosnik zagra tylko gorzej, a w betonie problem moze byc jeszcze wiekszy. Autor szczatkowo opisal budowe, rowniez bez zdjec z procesu budowy, dlatego moja odpowiedz brzmiala - beton jest slaby na srednicy.

Co do obudowy- czy jako ekspert w zakresie projektowania kolumn oraz akustyki mo¿esz stwierdziæ ¿e kolumna bez wewnêtrznej warstwy mdf gr. 10mm i z takow± zagraj± identycznie?
                          Nie czuje sie ekspertem ale odpowiem. Kazda ingerencja w strukture scian obudowy zmieni jej wlasciwosci rezonansu i tlumienia. Na ile zmieni to inny temat.

Mnie siê wydaje ¿e tak nie jest, jest paru producentów audio którzy u¿ywaj± betonu do wyrobu swoich kolumn..
                          http://www.concrete-audio.com/
                          my¶lê ¿e w ich konstrukcjach ¶rednica jest
                          To jak niewielu producentow stosuje beton jako obudowe glosnikowa, swiadczy o tym ze jest to bardzo niszowy material, a juz z pewnoscia nie bezkompromisowy. Jak wszystko ma swoje dobre i zle strony, ale wydaje mi sie ze chcesz na sile postawic teze, ze to absolutnie najlepsze, bezkompromisowe rozwiazanie.

Na koniec przypomne, ze gdybys nie zauwazyl, to docenilem prace autora klikajac na ikonke "Dzieki" jako druga osoba. Byc moze to dla niektorych za malo, bo trzeba pasc na kolana z wrazenia i chwalic pod niebiosa. Sorry, ale to tak nie dziala :)
                          Last edited by Pogromca mitow; 05.05.2017, 01:14.

Skomentuj

Nie znam siê na betonie, wiêc siê nie wypowiem.
                            Mogê jedynie napisaæ ¿e te ramki trochê szpec± (moim zdaniem).

Czy móg³by¶ wkleiæ jakie¶ zdjêcie w kolorze?

Zamieszczone przez Pablo1973 Zobacz posta
                            Zwrotnice zaprojektowane i wykonane z najwy¿szej jako¶ci komponentów
                            Napisz co¶ o tym.
                            To Twój projekt?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              uzylem malych awx jako glosniki sredniotonowe w dipolu, gdzie mialy najlepsze warunki odtwarzania srednicy, plus odciazenie od przetwarzania niskich czestotliwosci i ogolna jakosc dzwieku byla taka sobie. Dlatego wiem, ze w obudowie ten glosnik zagra tylko gorzej, a w betonie problem moze byc jeszcze wiekszy. Autor szczatkowo opisal budowe, rowniez bez zdjec z procesu budowy,
                              d³ugie t³umaczenie
                              dlatego moja odpowiedz brzmiala - beton jest slaby na srednicy.
                              i konkluzja do zdania- problem mo¿e byæ jeszcze wiêkszy dlatego beton jest s³aby na ¶rednicy. Czytasz to co piszesz?

Beton ma ma³y wspó³czynnik strat dynamicznych, wynika to z modu³u Younga, Kirchoffa jego gêsto¶ci. W zasadzie w tym konkretnym aspekcie trzeba wzi±æ jeszcze pod uwagê sam± konstrukcjê kolumny, trzeba by³oby uwzglêdniæ moment bezw³adno¶ci ¶cian kolumny wzglêdem dzia³aj±cej si³y (chocia¿ tu s± do¶æ cienkie), to ¿e jest monolitem, a nie po³±czonym elastycznie na swoich koñcach. Wszystkie te aspekty wp³ywaj± na rezonans i tu bym siê z tob± zgodzi³ w 100% sam beton to nie materia³ na obudowê, ale masz w zasadzie zamkniêty szalunek z MDFu jaki¶ pa¼dzierz o ma³ej gêsto¶ci by³by jeszcze lepszy. Stratny materia³ i sztywna konstrukcja monolityczna, czy jest to jeszcze czym¶ t³umione u kolegi Pablo 1973 tego siê nie dowiemy.

Nie czuje sie ekspertem ale odpowiem. Kazda ingerencja w strukture scian obudowy zmieni jej wlasciwosci rezonansu i tlumienia. Na ile zmieni to inny temat.
                              Nie inny temat a meritum tej rozmowy. Dlatego zapyta³em Ciê o to czy by³aby ró¿nica z samym betonem i z szalunkiem.

To jak niewielu producentow stosuje beton jako obudowe glosnikowa, swiadczy o tym ze jest to bardzo niszowy material, a juz z pewnoscia nie bezkompromisowy.
                              To ¿e niewielu producentów stosuje ten materia³ nie musi wynikaæ z tego ¿e jest huyowy po prostu kolumny s± ciê¿kie a sam proces produkcyjny obarczony jest wiêkszymi problemami. Dodaj do tego ekonomistów w firmie i masz rozwi±zanie. To nie znaczy ¿e nie ma wizjonerów w ¶wiecie audio, masz choæby magico i ich najdro¿sze modele z Alu. Nie powiesz mi chyba ¿e w nich te¿ nie ma ¶rednicy.

ale wydaje mi sie ze chcesz na sile postawic teze, ze to absolutnie najlepsze, bezkompromisowe rozwiazanie.
                              Nie, znowu jeste¶ w b³êdzie, nie uwa¿am ¿e to super materia³, nie zrobi³bym sobie takich kolumn, podstawki pod kolumny albo stolik tak, ale nie kolumny.

Na koniec przypomne, ze gdybys nie zauwazyl, to docenilem prace autora klikajac na ikonke "Dzieki" jako druga osoba. Byc moze to dla niektorych za malo, bo trzeba pasc na kolana z wrazenia i chwalic pod niebiosa. Sorry, ale to tak nie dziala :)
                              heheehe tego nawet nie skomentuje :)
                              Pozdrawiam Ciê i bez odbioru
                              Hej

Skomentuj

Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                uzylem malych awx jako glosniki sredniotonowe w dipolu, gdzie mialy najlepsze warunki odtwarzania srednicy, plus odciazenie od przetwarzania niskich czestotliwosci i ogolna jakosc dzwieku byla taka sobie. Dlatego wiem, ze w obudowie ten glosnik zagra tylko gorzej, a w betonie problem moze byc jeszcze wiekszy. Autor szczatkowo opisal budowe, rowniez bez zdjec z procesu budowy,
                                d³ugie t³umaczenie
                                Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                dlatego moja odpowiedz brzmiala - beton jest slaby na srednicy.
                                i konkluzja do zdania- problem mo¿e byæ jeszcze wiêkszy dlatego beton jest s³aby na ¶rednicy. Czytasz to co piszesz?
                                Widze, ze nawet dokladne tlumaczenie sprawia Ci problem z czytaniem ze zrozumieniem. Wytlumacze jeszcze prosciej. Najlepsza srednice dostaniesz z dipola, gorsza bedzie obudowie "kanapkowej", a jeszcze gorsza z obudowy betonowej, dlaczego? Odpowiedziales sobie sam w kolejnym wpisie.

Nie inny temat a meritum tej rozmowy. Dlatego zapyta³em Ciê o to czy by³aby ró¿nica z samym betonem i z szalunkiem.
                                Przeciez odpowiedzialem, ze roznica bedzie. Jaka? Trzeba zmierzyc dany przypadek, a nie gdybac. W teorii dziala wszystko, tylko pozniej "nie gra".

To ¿e niewielu producentów stosuje ten materia³ nie musi wynikaæ z tego ¿e jest huyowy po prostu kolumny s± ciê¿kie a sam proces produkcyjny obarczony jest wiêkszymi problemami. Dodaj do tego ekonomistów w firmie i masz rozwi±zanie. To nie znaczy ¿e nie ma wizjonerów w ¶wiecie audio, masz choæby magico i ich najdro¿sze modele z Alu. Nie powiesz mi chyba ¿e w nich te¿ nie ma ¶rednicy.
                                Gdyby beton byl lepszy, to by Magico i inni go stosowali. To nie jest tylko kwestia wagi, bo w zestawach bezkompromisowych ma to znaczenie drugorzedne. Obudowa z alu to zupelnie inna para kaloszy, ktorej nijak nie da sie porownac do betonu. Nie dosc, ze alu ma inna charakterystyke tlumienia i rezonansu, to jeszcze w Magico jest bardzo gesta kratownica, ale czy srednica jest dobra? Jest dobra, w tych co slyszalem, ale slyszalem lepsza a obudowa byla ze sklejki. Dzwiek Magico to nie moja bajka.

Nie, znowu jeste¶ w b³êdzie, nie uwa¿am ¿e to super materia³, nie zrobi³bym sobie takich kolumn, podstawki pod kolumny albo stolik tak, ale nie kolumny.
                                Widzisz, tez masz swoje powody, dla ktorych nie zrobilbys obudowy z betonu. Ja rowniez mam swoje powody, a jednym z nich sa problemy dzwiekiem tonow srednich.

heheehe tego nawet nie skomentuje
                                Pozdrawiam Ciê i bez odbioru
                                Hej
                                Oj, slaba koncowka. Spodziewalem sie czegos ciekawszego :|

Skomentuj

trzeba sezonowaæ tzn podlewaæ wod± przez kilka tygodni a nawet miesiêcy inaczej nie nabierze swej wytrzyma³o¶ci i bêdzie szybko pêka³
                                  Beton to nie ro¶linka...
                                  Gdzie ty wyczyta³e¶ takie herezje o kilkutygodniowym podlewaniu betonu?
                                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                                    Beton to nie ro¶linka...
                                    Gdzie ty wyczyta³e¶ takie herezje o kilkutygodniowym podlewaniu betonu?
                                    To stara szko³a znana od x lat , w ten sposób beton nabiera mocy, wytrzyma³o¶ci i staje sie mniej podatny na kruszenie wiem ¿e zaprawy nowej generacji i jastrychy nie wymagaj± tego zabiegu ale kolega nawet nie napisa³ jakiego u¿y³...
                                    Z reszta to nie forum budowlane

Skomentuj

Beton uzyskuje pe³n± wytrzyma³o¶æ zdaje siê po 28 dniach. Pó¼niej mo¿na to go sobie podlewaæ.
                                      Gdyby by³o jak piszesz to ka¿dy deszcz powodowa³by wzmocnienie konstrukcji budynku przez prawie rok od wybudowania.
                                      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Bo tak jest, "pelna wytrzymalosc" to jest ta ktora deklarujesz na produkcie.. Jak masz krucho z czasem to dajesz beton dwie klasy wyzej i po 14 dniach robisz dodatkowe badanie, masz to co Ci potrzeba i budujesz dalej.. A prawdziwa maksymalna wytrzymalosc to zpokojnie po roku jest juz prawie pelna... Zalezy od produktu i erkzji jakiej potem jest poddany..

Choc z tym podlewaniem bym nie przesadzal.. Nikt tego az tak nie pilnuje. Jest to istotne zwlaszcza jak jest goraco.. Zazwyczaj odpowiednie zbrojenie zalatwia sprawe skurczu.. Plus wystarczy streetchem obleciec, zeby beton wody nie tracil..
                                        Last edited by LubMich; 07.05.2017, 10:14.

Skomentuj

Witam
                                          Na wstêpie chcia³em wszystkim podziêkowaæ za zainteresowanie, za komentarze te pochlebne jak i te mniej pochlebne. Ka¿dy jest dla mnie cenny. Chcê nadmieniæ, ¿e pomys³ mój jest skierowany dla raczej w±skiej grupy zainteresowanych gustuj±cych w stylu industrialnym jako potencjalna mo¿liwo¶æ nietuzinkowego urozmaicenia swoich wnêtrz przy zachowaniu w miarê poprawnej i satysfakcjonuj±cej jako¶ci brzmienia. Od 6 lat zawodowo jestem zwi±zany z bran¿± prefabrykacji betonowej, budowa kolumn to moje hobby. Chcia³em w ten sposób po³±czyæ sprawy zawodowe z moj± pasj±. Co do samej konstrukcji aby rozwiaæ pewne tabu które pojawi³o siê na tym forum bez odpowiedzi: jest to specjalnie zaprojektowana mieszanka betonu architektonicznego niezwykle wytrzyma³a, zbrojona polipropylenowym zbrojeniem rozproszonym, jako efekt koñcowy konstrukcja zosta³a pomalowana specjalnym bezbarwnym impregnatem do betonu. ¦cianki betonu maj± grubo¶æ 2 cm i s± na sta³e zwi±zane z p³yt± mdf za pomoc± specjalnie dobranego gruntu szczepnego do betonu. Zwrotnice zosta³y wykonane przez zap-audio, oprócz doboru pojemno¶ci paczek i tunelu basreflex w programie, nie robi³em ¿adnych pomiarów, ca³a reszta by³a wypadkow± tzw. testów na s³uch w ró¿nych pomieszczeniach. Mo¿e to i wed³ug wiêkszo¶ci ma³o profesjonalne podej¶cie ale w ten sam sposób dzia³a twórca kulowych Kudosów, jego konstrukcjê ciesz± siê niez³± opinia na ca³ym ¶wiecie. Tak czy owak doprowadzenie do koñca tego projektu sprawi³o mi niezwyk³± frajdê !!
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czarujê...
                                          X