Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB15NBAC30-8 + Usher 9930-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory 2way SB15NBAC30-8 + Usher 9930-20

Witajcie audiomaniacy.
    Przedstawiam monitorki na głośnikach SBacoustic SB15NBAC30-8 + Usher Audio T9930-20.

ZAŁOŻENIA:

W sumie po raz kolejny ich nie było... miałem od dłuższego czasu na stanie Ushera, który czekał na kompana.
    Przy składaniu Zephyrów spodobał mi się aluminiowy SB15, który był tam na średnicy.
    Postanowiłem go kupić i złożyć monitorki.
    Ot cała historia.

OBUDOWY:

Relację z budowy można prześledzić tutaj: https://diyaudio.pl/showthread.php/3...-Usher-9930-20
    MDF 18mm + HDF 3mm aby zniwelować klawiszowanie.
    Obudowa 10L, strojona na 45Hz portem o średnicy 50mm i długości 24cm, umieszczonym na spodzie obudowy.
    Wytłumienie to poroso 10mm na boki i tył obudowy, oraz mata akustyczna (jak się dowiem jak się nazywa dokładnie to uzupełnię).
    Fornir modyfikowany orzech sycylijski, wykończony olejowoskiem Osmo 3032.

STOJAKI:

Wszystko złożone z MDF-u 18mm. Spód to kanapka z dwóch formatek.
    Wykończone tak samo jak monitory (orzech sycylijski + Osmo 3032).

POMIARY + ZWROTNICE:

Dziękuję Lusztiemu za pomoc

Tutaj zwrotnica jeszcze nie polutowana.
    Brakuje też kilku elementów:

ODSŁUCH:

Moim zdaniem wyszło fajne granie.
    SB15 alu to dobry głośnik a cena jest rewelacyjna do jego możliwości.
    Z monitora 10L uzyskujemy naprawdę fajny bas.
    Usher to klasyka, moja ulubiona kopułka w tej klasie cenowej... ona po prostu gra.
    Całość zlepione odpowiednio zaprojektowaną zwrotnicą z bardzo dobrym zgraniem fazowym, które naprawdę słychać.
    Za tą cenę naprawdę fajne granie :)
    Monitorów można było posłuchać na tegorocznej wystawie AVS w naszym forumowym pokoju.
    Zapraszam do podzielenia się wrażeniami z odsłuchu.

ZDJĘCIA:

Zdjęć za dużo nie ma, ponieważ zestaw finalnie ukończyłem dzień przed wyjazdem na AVS (o 22 jeszcze kładłem ostatnią warstwę wosku na stojaki), więc musi tyle wystarczyć. Kto był w pokoju DIY i ma jakieś dobre fotki tych monitorów, to może mi podrzucić.

Dziękuję Żółwikowi za wykonanie frontu oraz Lusztiemu za pomoc przy zwrotnicy.
    Last edited by marian; 16.11.2019, 17:41.

Witam,
    Bardzo ciekawe monitorki (słyszałem je na AVS), ale mam pytanie, co trzeba zmienić w zwrotnicy by zastąpić ushera np. sb29rdc i czy to jest dobry pomysł?

Skomentuj

Zamieszczone przez Andrzej.1 Zobacz posta
      Bardzo ciekawe monitorki (słyszałem je na AVS), ale mam pytanie, co trzeba zmienić w zwrotnicy by zastąpić ushera np. sb29rdc i czy to jest dobry pomysł?
      Granie będzie inne i w zasadzie to jest projekt do pomierzenia zaprojektowania zwrotnicy na nowo.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź. Widzę że moje głośniczki muszą jeszcze troszeczkę dojrzewać w szufladzie. Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez Andrzej.1 Zobacz posta
          Witam,
          Bardzo ciekawe monitorki (słyszałem je na AVS), ale mam pytanie, co trzeba zmienić w zwrotnicy by zastąpić ushera np. sb29rdc i czy to jest dobry pomys
          Nic straconego, mam pomierzona taka konfigurację jaki z SB29SDAC. Będą projekty na forum :-)

Skomentuj

Bardzo fajne granie z tych kolumn !! :)

Skomentuj

Last edited by marian; 03.07.2020, 18:29.

Skomentuj

Witam, chcę wstawić do salonu (35m2) monitory 2-way.
                Jak wypada zestaw z tego wątku na tle poniższych? Ktoś ma doświadczenie?

http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-61-MFC.htm

http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm

http://www.troelsgravesen.dk/STUDIO-101-mkII.htm

Te ostatnie już mocno uderzą po kieszeni, czy warto w ogóle tyle wyłożyć? Zestaw Discovery W18 wydaje mi się optymalny. Niestety żadnego nie miałem okazji słychać.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Miałem okazję posłuchać tego monitora na AVS i zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Po roku szukania udało mi się zdobyć tego niedostępnego już Ushera, nawet udało się trafić na nówkę NOS, z pomocą Ariel616. Także w najbliższym czasie będziemy próbować wykonać taki monitor oparty na projekcie Mariana.
                  Last edited by fafik90; 26.11.2020, 11:32.

Skomentuj

marian, czy jest szansa na podanie wymiarów frontu i rozmieszczenia głośników? Wtedy projekt byłby kompletny.

Skomentuj

Front jest z tego projektu: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ojekt-by-borys

...czyli 200x360mm.
                      Rozmieszczenie głośników takie same.

Głębokość była chyba inna, ale nie jestem pewny na 100%.
                      Nie wiem czy mam jakiś rysunek w archiwum, a komputer mam teraz rozłączony (remont), więc dopiero za 2 tygodnie mogę poszukać.
                      Last edited by marian; 11.12.2020, 07:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Nie wiem czy mam jakiś rysunek w archiwum, a komputer mam teraz rozłączony (remont), więc dopiero za 2 tygodnie mogę poszukać.
                        to czekamy...nie śpieszy się :)

Skomentuj

Witam z Kanady!

Natknąłem się na twoją konstrukcję, szukając informacji o SB15NBAC30-8.

Wygląda na to, że oparłeś swoje pudełko na opublikowanych specyfikacjach SB dla tego głośnika niskotonowego, jak to wyszło? Czy masz jakieś ostateczne pomiary?

Kiedy używam Dayton DATS V3, otrzymuję bardzo różne liczby dla QTS 0.574, QMS 5.508 i QES 0.638.

Dziękuję Ci,

Dawida.

Hello from Canada!

I came across your build looking for information about the SB15NBAC30-8.

It looks like you based your box on the published SB specs for that woofer, how did it work out? Do you have any final measurements?

When I use Dayton DATS V3, I get very different numbers for QTS 0.574, QMS 5.508 and QES 0.638.

Thank you,

David.

Skomentuj

We've had the discussions some time ago regarding accuracy of home made TS measurement. The output was, that it varies mostly depending on power implemented to speaker. Additionally you have to have speaker stable, have precisely measured and glued added mass, or closed box.
                            Generally we reached a consensus, that if you can trust the manufacturer's value - use them.

Try to measure the speaker with bigger power - use amplifier in system. I don't know if you can do it with Dayton though.

Skomentuj

świetny projekt szkoda że ushery już niedostępne
                              jaki inny tweeter byłby zbliżony do nich charakterem?

Skomentuj

Dobry tropem jest Scan Speak D2608/913000 (dawny Peerless HDS P810921) ale to wiąże się z nowymi pomiarami i nową zwrotnicą.

Skomentuj

Dzieki
                                  Na filmikach ten usher brzmi super
                                  a z jakims amt daloby sie polaczyc te 15?

Skomentuj

Zamieszczone przez fafik90 Zobacz posta
                                    Miałem okazję posłuchać tego monitora na AVS i zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Po roku szukania udało mi się zdobyć tego niedostępnego już Ushera, nawet udało się trafić na nówkę NOS, z pomocą Ariel616. Także w najbliższym czasie będziemy próbować wykonać taki monitor oparty na projekcie Mariana.
                                    Efekt:
                                    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...627#post656627

Skomentuj

Czaruję...
                                    X