Witajcie audiomaniacy.
Przedstawiam monitorki na głośnikach SBacoustic SB15NBAC30-8 + Usher Audio T9930-20.

ZAŁOŻENIA:
W sumie po raz kolejny ich nie było... miałem od dłuższego czasu na stanie Ushera, który czekał na kompana.
Przy składaniu Zephyrów spodobał mi się aluminiowy SB15, który był tam na średnicy.
Postanowiłem go kupić i złożyć monitorki.
Ot cała historia.
OBUDOWY:
Relację z budowy można prześledzić tutaj: https://diyaudio.pl/showthread.php/3...-Usher-9930-20
MDF 18mm + HDF 3mm aby zniwelować klawiszowanie.
Obudowa 10L, strojona na 45Hz portem o średnicy 50mm i długości 24cm, umieszczonym na spodzie obudowy.
Wytłumienie to poroso 10mm na boki i tył obudowy, oraz mata akustyczna (jak się dowiem jak się nazywa dokładnie to uzupełnię).
Fornir modyfikowany orzech sycylijski, wykończony olejowoskiem Osmo 3032.

STOJAKI:
Wszystko złożone z MDF-u 18mm. Spód to kanapka z dwóch formatek.
Wykończone tak samo jak monitory (orzech sycylijski + Osmo 3032).

POMIARY + ZWROTNICE:
Dziękuję Lusztiemu za pomoc
Tutaj zwrotnica jeszcze nie polutowana.
Brakuje też kilku elementów:

ODSŁUCH:
Moim zdaniem wyszło fajne granie.
SB15 alu to dobry głośnik a cena jest rewelacyjna do jego możliwości.
Z monitora 10L uzyskujemy naprawdę fajny bas.
Usher to klasyka, moja ulubiona kopułka w tej klasie cenowej... ona po prostu gra.
Całość zlepione odpowiednio zaprojektowaną zwrotnicą z bardzo dobrym zgraniem fazowym, które naprawdę słychać.
Za tą cenę naprawdę fajne granie :)
Monitorów można było posłuchać na tegorocznej wystawie AVS w naszym forumowym pokoju.
Zapraszam do podzielenia się wrażeniami z odsłuchu.
ZDJĘCIA:
Zdjęć za dużo nie ma, ponieważ zestaw finalnie ukończyłem dzień przed wyjazdem na AVS (o 22 jeszcze kładłem ostatnią warstwę wosku na stojaki), więc musi tyle wystarczyć. Kto był w pokoju DIY i ma jakieś dobre fotki tych monitorów, to może mi podrzucić.
Dziękuję Żółwikowi za wykonanie frontu oraz Lusztiemu za pomoc przy zwrotnicy.
Przedstawiam monitorki na głośnikach SBacoustic SB15NBAC30-8 + Usher Audio T9930-20.

ZAŁOŻENIA:
W sumie po raz kolejny ich nie było... miałem od dłuższego czasu na stanie Ushera, który czekał na kompana.
Przy składaniu Zephyrów spodobał mi się aluminiowy SB15, który był tam na średnicy.
Postanowiłem go kupić i złożyć monitorki.
Ot cała historia.
OBUDOWY:
Relację z budowy można prześledzić tutaj: https://diyaudio.pl/showthread.php/3...-Usher-9930-20
MDF 18mm + HDF 3mm aby zniwelować klawiszowanie.
Obudowa 10L, strojona na 45Hz portem o średnicy 50mm i długości 24cm, umieszczonym na spodzie obudowy.
Wytłumienie to poroso 10mm na boki i tył obudowy, oraz mata akustyczna (jak się dowiem jak się nazywa dokładnie to uzupełnię).
Fornir modyfikowany orzech sycylijski, wykończony olejowoskiem Osmo 3032.

STOJAKI:
Wszystko złożone z MDF-u 18mm. Spód to kanapka z dwóch formatek.
Wykończone tak samo jak monitory (orzech sycylijski + Osmo 3032).

POMIARY + ZWROTNICE:
Dziękuję Lusztiemu za pomoc

Tutaj zwrotnica jeszcze nie polutowana.
Brakuje też kilku elementów:

ODSŁUCH:
Moim zdaniem wyszło fajne granie.
SB15 alu to dobry głośnik a cena jest rewelacyjna do jego możliwości.
Z monitora 10L uzyskujemy naprawdę fajny bas.
Usher to klasyka, moja ulubiona kopułka w tej klasie cenowej... ona po prostu gra.
Całość zlepione odpowiednio zaprojektowaną zwrotnicą z bardzo dobrym zgraniem fazowym, które naprawdę słychać.
Za tą cenę naprawdę fajne granie :)
Monitorów można było posłuchać na tegorocznej wystawie AVS w naszym forumowym pokoju.
Zapraszam do podzielenia się wrażeniami z odsłuchu.
ZDJĘCIA:
Zdjęć za dużo nie ma, ponieważ zestaw finalnie ukończyłem dzień przed wyjazdem na AVS (o 22 jeszcze kładłem ostatnią warstwę wosku na stojaki), więc musi tyle wystarczyć. Kto był w pokoju DIY i ma jakieś dobre fotki tych monitorów, to może mi podrzucić.

Dziękuję Żółwikowi za wykonanie frontu oraz Lusztiemu za pomoc przy zwrotnicy.
Skomentuj