Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Arya - SB Acoustic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] Arya - SB Acoustic

Witam, chciałbym przedstawić kolumny SB Acoustic Arya wykonane przeze mnie. Jest to projekt dostępny na stronie https://sbacoustics.com/product/arya/

Materiał na obudowy i wszystkie elementy są - można składać :)
    Zastosowane głośniki: Sb17MFC35-8, SB29RDC-000-4.

Jak widać na zdjęciu od strony wewnętrznej montażowej głośnika wykonałem frezy na 45 stopni.
    Na tak sklejone obudowy poszedł HDF 3mm.

Nadszedł czas na fornir a następnie frezy, które wykonałem bez wycinania otworu montażowego na głośnik by obciąć potem frezarką fornir.

Następnie postanowiłem nałożyć bejcę i zawoskować kilkukrotnie obudowy. W międzyczasie polutowałem zwrotnice i pomalowałem spody wałkiem gąbczastym, które zamontowałem na konfirmaty.

Zwrotnice będą montowane na samym dole. Nie ma wspólnej masy ale jest wejście i wyjście na poszczególny głośnik.

Obudowy wytłumiłem filcem 8mm i drugim materiałem tłumiącym za głośnikami na górze i na dole obudowy. Porty br zostały przycięte na 110mm.

Całość po zmontowaniu prezentuje się tak:

Coś o dźwięku:
    Arya gra zaznaczoną górką jest iskra na wysokich tonach, średnich tonów nie brakuje a bas jest bardzo zróżnicowany i ma swój charakter - podoba mi się. Gra dość nisko, 17nbac w 13,5 litach gra bardziej pukając. Podział 3k - myślałem, że odczuję rozpad stożka, zniekształcenia ale nie jestem w stanie. Mam na stanie monitory z niższym podziałem i nie czuję negatywnych różnic.
    Projekt zamknąłem w 2 tys. myślę że w tej cenie to udana, uniwersalna, smukła 2.5d dobrze wyglądająca konstrukcja :)
    Pozdrawiam.
    Last edited by Pteterycz; 29.07.2020, 17:04.

Świetnie wykonane zestawy.
    Jaki fornir , jaka bejca przed woskiem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
      Jaki fornir , jaka bejca przed woskiem ?
      Dziękuję, fornir to Orzech Salerno ORS Y74/S5F, zaś bejca dąb, wosk dąb średni. Po drugim bejcowaniu gąbką miałem pewne obawy ponieważ na narożnikach wpilo bardziej ale po delikatnym oszlifowaniu i zawoskowaniu kilkukrotnie kolor się wyrównał.

Skomentuj

Jak ten rdc na tle adc ?
        No i co z tą 17 ,która u niektórych jest wielkim mułem jak to u Ciebie wygląda ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
          Jak ten rdc na tle adc
          RDC wydaje się bardziej uniwersalnym głośnikiem. W przedstawionym przez SB pomiarze kraniec pasma delikatnie wznosi się nie czuję by był ciemny. Może to dziwne ale ADC testowałem w różnych pokojach i okazuje się, że duży wpływ na ostrość ma sam pokój co w nim jest itp. Nie chce tutaj czarować ADC jest bardziej zimny nie każdy go polubi ale mam wrażenie, że jego brzmienie się jak by zmieniło od pierwszego odpału i wydaje się mniej natarczywy gra dobrze a w dużym stopniu miał na to wpływ za pewne inny sprzęt, pokój i jakość muzyki.

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
          co z tą 17 ,która u niektórych jest wielkim mułem jak to u Ciebie wygląda
          Temat rzeka, zapewne porównując do droższych serii głośników nie obejdzie się bez wad.
          MFC17 gra zróżnicowanym basem i nie mogę powiedzieć, że on jakoś przesadnie muli. Sam producent opisuje Arya, uzyskujemy szybki bas.
          Widziałem aplikacje Cac, Nrx i pochodnych 17'stek w 50 litrach nisko nastrojonych to też na pewno wpłynie na ostateczny wygar i spowolnienie basu.
          Porównując 17NBAC - mam je w 13.5 litrach i bas na prawdę jest bardziej pukający a nie muł.
          Robiłem testy w kilku różnych pokojach, nie będę opisywał ale zmiany w basie były diametralne. Całe szczęście u mnie gra bez podbić i rozlazłego buczenia - najlepiej. Gdybym słuchał tylko tam też bym powiedział, że buczy, muli, rozciąga jak sub zero kopka i jest bardzo źle - być może tam zagra lepiej co innego.
          Reasumując duży wpływ na bas ma pomieszczenie i jego meblowanie.
          Last edited by Flip90; 28.07.2020, 21:12.

Skomentuj

Tak Flip90 ale SB i brak rozległego buczenia? czy aby na pewno mówimy o SB . Gratuluje fajnej konstrukcji. To teraz pozostałe konstrukcję idą na alledrogo albo olx. Pytanie co dalej? Może jakieś satori albo illumi ?

Skomentuj

Zamieszczone przez LaxigenForte Zobacz posta
              SB i brak rozległego buczenia? czy aby na pewno mówimy o SB
              W każdym pomieszczeniu jakim słuchałem bas jest zupełnie inny nie jest tak źle jak to malujesz.

Gratuluje fajnej konstrukcji
              Dziękuję :)

To teraz pozostałe konstrukcję idą na alledrogo albo olx
              Moje konstrukcje nie są na sprzedaż i nie grają wyłącznie u mnie w domu.

Pytanie co dalej? Może jakieś satori albo illumi ?
              Zastanawiam się nad Zephyr Le, nie wiem czego mam się po nich spodziewać. Wiem, że bas na pewno nie będzie lepszy ale to nie jest dla mnie priorytetem.
              Na razie jestem daleki od planów typu satori ale zobaczyny co czas pokaże. Illuminator to zbyt droga półka cenowa, może vifa ne 180 ale nie wiadomo czy mi podejdzie jak ma tylko pukać. Satori czy vifa nie zejdzie zbyt nisko tak czy siak musiał bym posłuchać by przyznać czy mi pasuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                W każdym pomieszczeniu jakim słuchałem bas jest zupełnie inny nie jest tak źle jak to malujesz.

Dziękuję :)

Moje konstrukcje nie są na sprzedaż i nie grają wyłącznie u mnie w domu.

Zastanawiam się nad Zephyr Le, nie wiem czego mam się po nich spodziewać. Wiem, że bas na pewno nie będzie lepszy ale to nie jest dla mnie priorytetem.
                Na razie jestem daleki od planów typu satori ale zobaczyny co czas pokaże. Illuminator to zbyt droga półka cenowa, może vifa ne 180 ale nie wiadomo czy mi podejdzie jak ma tylko pukać. Satori czy vifa nie zejdzie zbyt nisko tak czy siak musiał bym posłuchać by przyznać czy mi pasuje.
                Po prostu papier zagra inaczej co nie oznacza gorzej :). Masz rację, ani Satori ani Vifa NE nie będzie miała takiego wykopu jak CAC, NBAC i szkoda tutaj pisać, że jest inaczej. Nie mniej w pozostałych aspektach naprawdę pozytywnie zaskakuje. Illumi tego problemu nie posiada a to też membrana papierowa .

Skomentuj

Dwukrotne woskowanie zdaniem osoby po fachu to jest za mało. Postanowiłem woskować jeszcze kilkukrotnie dla trwalszego zabezpieczenia forniru. Tak prezentuje się ostatecznie kolor po wielokrotnym nakładaniu cienko wosku dąb rustykalny.
                  Odcień może delikatnie ciemniejszy ale przede wszystkim nie widać mikro niedociągnięć.

Last edited by Pteterycz; 06.09.2020, 18:16.

Skomentuj

Bardzo podobają mi się te kolumny - rozmyślam żeby zrobić takie same.
                    można wiedzieć gdzie zamawiałeś podzespoły: głośniki, elementy zwrotnicy itd.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie chcę tutaj robić reklamy ale polecam sklep internetowy typu Blackdotaudio, zap-audio
                      Last edited by Flip90; 31.03.2022, 18:28.

Skomentuj

Dzięki.

Skomentuj

Od siebie mogę dorzucić oprócz powyższych loudspeakershop.eu i power audio. Część z tych sklepów (na pewno blackdotaudio) sprzedaje też na Allegro

Skomentuj

Mam mały problem - na schemacie zwrotnicy zaznaczona jest indukcyjność i średnica drutu a nie ma rezystancji. Zamawiając cewki chyba muszę podać ten parametr (chyba że to wynika wprost z dwóch pierwszych ). Jedna jest na rdzeniu - też nie wiem jak średnica rdzenia, może też są rôżne materiały ferromagnetyczne .
                            Liczę na pomoc.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

Jak będziesz trzymał się parametrów indukcyjności i średnicy drutu nawojowego cewek to rezystancja będzie się zgadzać.

Skomentuj

Ok. A co z cewką na rdzeniu? Na Twoich zdjęciach zwrotnicy widać opisy części cewek z Jantzen Audio. Może masz możliwość przesłani listy cewek które zamawiałeś.
                                Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Vladoks01 Zobacz posta
                                  Ok. A co z cewką na rdzeniu? Na Twoich zdjęciach zwrotnicy widać opisy części cewek z Jantzen Audio. Może masz możliwość przesłani listy cewek które zamawiałeś.
                                  Pozdrawiam.
                                  Vlado - to jest gotowy KIT dostępny na stronie SBA. Wchodząc na stronę: https://sbacoustics.com/wp-content/u...ser-Manual.pdf

Masz na stronie 8 dokładny schemat zwrotnicy z wartościami. Komponenty możesz kupić na BlackDotAudio.

Skomentuj

2x: Głośnik SB Acoustics SB29RDC-C000-4 - głośnik zamiennie stosowany w tym projekcie (ma po prostu plastikowy front).
                                    4x: Głośnik SB Acoustics SB17MFC35-8 6.5"
                                    4x: Jantzen Audio Cross Cap - kondensator - 6,8 uF 400VDC 5% MKP
                                    2x: Jantzen Audio Cross Cap - kondensator - 12 uF 400VDC 5% MKP
                                    4x: Port bass-reflex HM 900332 wew. 50 dł.185mm (do skrócenia).
                                    2x: Jantzen Audio Cewka rdzeniowa (walcowa) 3,30mH - 0,38ohm - 1,2mm
                                    2x: Jantzen Audio Cewka powietrzna 0,150mH 0,290ohm dr. 0,70mm śr. 25 dł. 8mm
                                    2x: Jantzen Audio Cewka powietrzna 0,470mH 0,259ohm dr. 1,20mm śr. 38 dł. 27mm
                                    2x: Jantzen Audio Cewka powietrzna 1,000mH 0,300ohm dr. 1,40mm śr. 54 dł. 30mm
                                    2x: Rezystor ceramiczny 10W - 2,2ohm ( 2R2 ) - 5%
                                    2x: Rezystor ceramiczny 10W - 33ohm ( 33R ) - 5%

Do tego filc na ścianki i owata/wełna owcza za głośnikam i gróbo na dolnej ściance.
                                    Last edited by Flip90; 04.04.2022, 09:47.

Skomentuj

Dzięki bardzo

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta

Vlado - to jest gotowy KIT dostępny na stronie SBA. Wchodząc na stronę: https://sbacoustics.com/wp-content/u...ser-Manual.pdf

Masz na stronie 8 dokładny schemat zwrotnicy z wartościami. Komponenty możesz kupić na BlackDotAudio.
                                        Manuala z tego projektu mam wydrukowanego i przeglądam codziennie przed zaśnięciem .
                                        Tak jak pytałem chodziło mi o rezystancje cewek których wartości nie na na schemacie a na upartego znajdzie się dwie cewki o tej samej indukcyjności i średnicy drutu a trochę różnej rezystancji.
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X