Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Arya - SB Acoustic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Są to bardzo małe różnice rezystancji nie przekraczające 0,07 - 0,1 ohm. Stosunkowo prosta zwrotnica bez układów RLC, niech wypowie się ktoś doświadczony w projektowaniu zwrotnic jak duży wpływ mają tak małe różnice wartości rezystancji.
    Cewki rdzeniowe mogą mieć większą różnice rezystancji ale akurat tej wartości i tej grubości drutu nie ma w czym wybierać - jest rdzeń walcowy.
    Last edited by Flip90; 04.04.2022, 11:47.

Skomentuj

Jeśli wybierzesz odpowiednią indukcyjność i grubość drutu to różnice wynikające z nawinięcia cewki są pomijalne, tolerancja błędu pomiarowego jest większa. Nie zawracaj sobie głowy.

To samo w przypadku rdzeniowych.
      Last edited by Pteterycz; 04.04.2022, 11:58.
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dzięki.
        W sumie jestem zdecydowany na ten projekt w 90%. Chodzi mi jeszcze po głowie inny projekt na głośnikach 2xSB 17NBAC35-8 + SB29SDAC-C000-4.

Projekt : http://yb-audio.pl/realizacje/fox-2-5/.

Wyszło by drożej - pytanie czy brzmienie byłoby obiektywnie lepsze czy też po prostu inne. Może ktoś ma doświadczenie z tymi głośnikami i coś podpowie.
        Pozdrawiam.
        Last edited by Vladoks01; 04.04.2022, 14:16.

Skomentuj

W mojej ocenie Mfc ma bardziej plastikowy nalot, ciepły w brzmieniu, nie męczy. Mi osobiście lepiej przypadł NBAC w bezpośrednim porównaniu, jednak każdy ma swój gust i woli co innego.
          Last edited by Flip90; 04.04.2022, 20:18.

Skomentuj

Przy tej klasie głośników pomijalne :) zawsze najlepiej jak najmniejsze. Kwestia ile masz kasy na zwrotnice. Tutaj kolega Flip90 dużo pomoże Sukcesów w budowie!

Skomentuj

Zamieszczone przez Vladoks01 Zobacz posta
              pytanie czy brzmienie byłoby obiektywnie lepsze czy też po prostu inne.
              Nie słyszałem obu konstrukcji, ale słyszałem wszystkie te głośniki w innych konstrukcjach i moim zdaniem dźwięk będzie na podobnym poziomie jakościowym, ale charakter będzie zupełnie inny.
              Po pierwsze, różne głośniki w obu konstrukcjach, a po drugie, dwóch różnych projektantów je tworzyło.

Co ja bym wybrał?
              Osobiście zaufał bym Yoshiemu.
              Dlaczego?
              Miałem u siebie Zephyry, połączenie miedzy tym SB17NBAC a SB29SDAC było znakomite.
              Miałem tez monitory na tym aluminiowym wooferze i bas mi się podobał.

SB17MFC faktycznie ma plastikową barwę dźwięku (miałem je u siebie) i nie nazwał bym tego dźwięku uniwersalnym.
              SB29RDC nie przypadł mi do gusty. W ogóle te wysokotonówki z ringiem jakoś mi nie leżą (najwyższa góra jest jakaś taka ospała).
              No i sam projekt... nie wiem kto to projektował.

To są moje odczucia którymi nie musisz się sugerować.
              Sam musisz wybrać :)

Skomentuj

SB29RDC słuchałem w Sounddeco Alpha F2 i też nie porwało mnie jego brzmienie. Taki matowy, bez życia.

O wiele bardziej mi podszedł SB26STC-C000-4 mimo, że to jedna z tańszych kopułek SB.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                  SB29RDC słuchałem w Sounddeco Alpha F2 i też nie porwało mnie jego brzmienie. Taki matowy, bez życia.
                  To akurat jest wada sounddeco a nie głośnika, które lipnie grają na górze - każde jedne wg mojej subiektywnej oceny.
                  29RDC słyszałem dobrze zaaplikowanego i śmiało go mogę postawić zaraz za Scanem d2608/913000.

Skomentuj

Ja tylko miałem do czynienia z nimi w Sounddeco i nie podobało mi się to jak tam brzmiały. Być może w lepszej aplikacji i po posłuchaniu zmieniłbym zdanie.
                    A Scan 913000 jest u mnie bardzo wysoko w hierarchii

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                      Ja tylko miałem do czynienia z nimi w Sounddeco i nie podobało mi się to jak tam brzmiały. Być może w lepszej aplikacji i po posłuchaniu zmieniłbym zdanie.
                      A Scan 913000 jest u mnie bardzo wysoko w hierarchii
                      HDS to genialny tweeter. Ciężko o lepszy w kwocie poniżej 100 zł. Jest do kupienia za 700 zł na OLX 2 szt (pewnie do zbicia na 550/600 zł).

Skomentuj

Jeśli miałbym wybierać to raczej byłby to projekt Yoshiego - te Alu membrany są bardzo detaliczne, choć trochę czuć metalowy nalot, ale wolę to niż Norex, czy polypropylen. Poskładałem monitory na 17NBAC-4 z membraną pasywną i wysokim podobnym do starego CSS LD25X - gość się podniecał że słyszy jak interferencje w nagraniu A. Caram na CD z Chesky pojawiają się i zanikają.
                        Jeśli już z "braku laku" trzeba kupić plastykowe membrany, to napewno NIE użyłbym 29RDC, lub jego neo wersji, chyba że ktoś chce usnąć z nudów (choć pewnie są i gorsze lub jemu podobne, np. 27TDFC). Zamiast 29RDC, bardziej pasują mi 26STAC w tym budżecie. Natomiast nie słyszałem 29SDAC, ale wnioskuje iż gra normalnie bez 'ringowego' usypiania. Ciekaw jestem jak 17NBAC wypadłby z Scanem HDS lub Satori.

Skomentuj

Czaruję...
                        X