Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Monitory Na Teslach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] Monitory Na Teslach

Witam.
    To moja 3 konstrukcja.
    W założeniu miały i są to monitory stereo do kompa.

Przetworniki
    To popularne i za tą cenę jak dla większości forumowiczów bezkonkurencyjne
    nisko-średnio tonowe ARN 188/05/04 i wysokotonowy ARV 104/03/04 kupione w www.empire.com.pl

Narzędzia potrzebne do wykonania:
    Piła elektryczna, wyrzynarka, wiertarka, wkrętarka/śrubokręt, ściski stolarskie, szlifierka kontowa tzw „kątówka”, strug ręczny, duża ilość wkrętów do drewna 4-5cm, klej do drewna (wikol), klej tapicerski, papier ścierny (różne grubości), lakier bezbarwny, bejca, pedzel najlepiej w postaci gąbki…

Obudowa
    Projekt to obudowa zamknięta około 13 litrów.
    [EDIT]: Mała rada jak chcesz wycisnąć wszystko z tego głośniczka, pozwolić żeby bass zasuwał wszędzie gdzie się da to za cholery nie rób obudowy Closed !!
    Ja ją zrobiłem i znudziło mnie mulenie tego głośniczka, większa moc w closed to śmierć dla niego.
    Pewnego dnia się wkurzyłem i wyciąłem w tyle obudowy otwór na BR średnicy 5cm i długości 13cm..... co się okazało było najmądrzejszą rzeczą jaką mogłem zrobić tym monitorom.

Szkielet to płyta MDF 19mm (innej w OBI u mnie nie ma) cięta na miarę:
    4* 30cm x 30cm (boki) i reszta 8* 20cm x 35cm
    Płyty boczne zostały przycięte na pile elektrycznej od dolnego rogu do 5cm od górnego rogu (jak się można domyśleć na fotkach).
    Reszta płyt cięta według miar które po tym zabiegu powstały.
    Otwory pod głośniki wycinamy wyrzynarką z wąskim nożem po namalowanym wcześniej okręgu.
    Pod każdy głośnik wykonałem frez (o około 2mm większy niż średnica głośnika z powodu skóry która jeszcze musiała się w nim zmieścić) głęboki na około 4mm.
    Frez z powodu braku jakiegokolwiek specjalistycznego narzędzia został wykonany dłutem oraz młotkiem, i wyszlifowany papierem ściernym.
    Krawędzie z przodu oraz tyłu kolumny zostały zeszlifowane w celu uzyskania zaokrągleń które mają zapobiec uszkodzeniu skaji oraz ułatwia to przyklejenie jej do drewna.

MDF łączony wkrętami oraz klejem, najpierw na sucho wkręcam wkręty (ściskamy 2 ścianki, dajemy wkręt co 10cm w otwór wywiercony wiertłem o średnicy rdzenia wkrętu, a pod główkę wkrętu robimy dołek np. wiertłem 8mm) aż poskładam cały szkielet (pomagając sobie ściskami stolarskimi) a potem rozbieram to i krawędzie łącze klejem a zaraz po tym wkręcam wkręty w gotowe miejsca.
    Otwory nad główkami wkrętów zaszpachlowane oraz wyszlifowane.
    Wewnętrzne krawędzie uszczelniam silikonem technicznym.
    Na kolumnę przyklejamy klejem Tapicer materiał skóropodobny (skaj).
    Pasek na każdą obudowę miał wymiar 135cm na 30cm szerokości. Pozostałość została naklejona na boczną ściankę i przykryta sosnowymi deskami.

Deski na bokach kilkakrotnie szlifowałem papierem ściernym umocowanym na szlifierce kontowej.
    Po uzyskaniu zadowalającej gładkości, ściąłem boki desek (od ręki) strugiem ręcznym - elektrycznym ( bo na siłę mięśni też jest ), na deski nałożyłem bejce w kolorze wiśnia.
    Po wyschnięciu bejcy, drobnym papierem usunąłem wszelkie śmieci i nałożyłem pierwszą warstwę lakieru bezbarwnego ftalowego, po wyschnięciu (około 18h) boki zostały wyszlifowane papierem ściernym wodnym, zabieg ten powtarzałem jeszcze 3 razy, ostatni raz nie wymagał już szlifowania.
    Wnętrze wytłumione 2cm gąbką na wszystkich ściankach (oprócz przedniej) oraz materiałem do ocieplania budynków, który zamulał głośnik co w konsekwencji doprowadziło do jego usunięcia.
    Głośnik wysokotonowy ma własną komorę wyżłobioną w 7cm kawałku drewna i przyklejony do przedniej ścianki.
    Kable (miedz beztlenowa offcors) 2,5mm do ARNa i ARV

Zwrotnica
    Zaczerpnięta z strony http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
    Niskotonowy opada 18db na oktawę a wysokotonowy 12db.
    Elementy zakupione na stronie http://www.grelton.mycom.pl

Kosztorys:
    2* ARN i ARV = 120zł + przesyłka = 140zł
    Zwrotnica - wszystkie elementy 68zł + przesyłka 10zł = 78zł
    Płyty (MDF 44zł za m2) 40zł plus przycięcie 11zł = 51zł
    Deski na boki 2* 40cm x 80cm = 40zł
    Skóra (19zł za m2) 150cm x 60cm = 10zł
    Klej Tapicer 12zł
    Szpachla stolarska 16zł
    Gratis miałem wytłumienie, wkręty, kej do drewna itp.
    Reasumując ~ 340zł

Wrażenia
    Monitory grają na tyle dobrze że włączenie suba stało się zbędne, mogę je porównywać z monitorami magnata (500zł za parę) i powiem że grają o niebo lepiej.

Sesja fotograficzna:

Pytania i odpowiedzi
    Czy skóra wpływa na dźwięk
    ... nie mam pojęcia bo przed jej nałożeniem nie było możliwości zamontowania głośników (brak zwrotnicy), jedno jest pewne wpływ jest niewielki lub żaden.
    To samo pytanie mogło by być skierowane do tych co uzywają forniru lub okleiny.

.Nie za duże te ARN'y jak na monitorki ?
    Jak dla mnie są akurat :P
    Są to ostatnie największe ARNy które można zastosować jako nisko-średnio tonowe.

czy ARN 188 potrzebuje filtru aż 3ciego rzędu?
    Czesi widocznie twierdzą że potrzebuje, ja się na zwrotnicach średnio znam, więc znalezienie gotowej zwrotnicy było dla mnie wybawieniem, inną alternatywą była by zwrotnica Janbo A-150 ale z przesyłką wyszłoby około 95zł, a ta czeska jest zaprojektowana pod akurat te głośniczki więc pasuje idealnie.

Opis suba:
    Przetwornik to raczej samochodowy a co za tym idzie pracujący w małej obudowie głośnik subniskotonowy Stealth WS-250 o parametrach:
    Moc 250W RMS, 4 Ohm, Fs 36Hz, Qm 3,16, Qe 0,34, Qt 0,32, X-max 14mm, SD 0.0345, Vas 40l
    Okupuje on obudowe 38~40L strojoną na 38Hz, zbudowaną z 4cm MDFu na przedniej i tylniej ściance, a boki 2cm wzmocnione wewnętrznie.
    BasReflex o średnicy 7cm i dłógości około 24cm.
    Napędzany jest mjak narazie mostkiem na TDA7294.
    Pozdro.

Pozdrawiam.

Wersja 1.0 super... wersaj 1.1 genialna
    Możesz coś więcej napisać o subie?
    I tak ps. jak Ty mostkiem TDA napedzasz suba 4 Ohm?

Skomentuj

Dobrze że ktoś złamał w końcu monopol forniru :)
      + za oryginalość
      + za wykończenie
      ogólnie 2+
      a tak serio to jest to jedna z lepszych konstrukcji na forum :)

obniżone zasilanie - np 2x 18v styka na 4R,
      można oksperymentować , ale chyba w nocie tda7294s dokładnie jest opisane jakim napięciem można ile R napędzać - ba, jest nawet wykres w f-cji napięcia :)

Ale rzeczywiście napisz coś o tym subie...
      Widać że jeszcze nie na 100% wykończony:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
        Wersja 1.0 super... wersaj 1.1 genialna
        Możesz coś więcej napisać o subie?
        A co chcecie jeszcze o nim wiedzieć ???
        Suba jak narazie napędzam na "pół gwizdka" trafo 18V zamiast 30V 300watowe.
        Teoretycznie po obniżeniu napięcia o połowę nie powinien sie mostek spalić, i tak jest ale niestety sub kożysta chyba tylko z jednego układu TDA, jak to wygląda w praktyce:
        Suba nie wykożystuje nawet w 30%, na amplitunerze mam ustawione -6db dla jego kanału.
        Poprosu nie da sie wytrzymać takiego natężenia, mój pokój (25m) jest dla niego za mały, po 3 minutach dość głośnego grania zbiera na wymioty, a jeśli stoje na lini pomiędzy monitorem a subem to mi sie obraz rozmywa......
        Resumując podziwiam ludzi którzy umieją wytrzymać suby napędzane 300Watowymi wzamcniaczami, dla mnie była by to pewna śmierć :]
        Pozdro.

[ Dodano: 2005-10-29, 11:49 ]
        Ps. sub już jest skończony tyle że siorka wzieła mi aparat do hollandi i wróci dopiero na święta :(

Skomentuj

jaka grubosc drutu na cewkach do zwrotki wybrales przy kupnie ??

rozumiem ze rezystory sa ceramiczne ?? 5 czy 10 W ??

i jakiej firmy jeszcze wzieles kondensatory??

tez zamowie wszystko do zwrotki z tej strony

PS nie ma jak to z elektronika na bakier ;]

Skomentuj

monitory - nie , ale subwoofer jak najbardziej, mówie oczywiście o wykończeniu, ale widać duzą staranność, nieżle!

Skomentuj

jakby to powiedział cygan w idolu " jestem na tak" nie powiem cudo

Skomentuj

Zamieszczone przez wisnia
                jaka grubosc drutu na cewkach do zwrotki wybrales przy kupnie ??

rozumiem ze rezystory sa ceramiczne ?? 5 czy 10 W ??

i jakiej firmy jeszcze wzieles kondensatory??

tez zamowie wszystko do zwrotki z tej strony

PS nie ma jak to z elektronika na bakier ;]

Rezystorki ceramiczne 10W
                Kondonki poszły po kosztach (68uF z dobrej firmy albo nie znajdziesz albo kosztują około 30zł za sztuke) więc firma MDL.
                Drut na cewkach wybierałem możliwie najgrubszy w stosunku do indukcyjności (np 0,1mH nie kupisz grubszego od 0,7mm :/ ).

PS. ktoś sie kiedyś pytał czemu sub sie trzyma na 4 śrubach ?!!? a więc sub się nie trzyma na 4 śrubach tylko na 8, to z przodu to obręcz wykonana na zamówienie przez mojego ojca :] (kawałek blachy 4mm, spawarka, kontówka, papier ścierny i puszka w areozolu laieru czarnego matowego.

Skomentuj

yyyyyyyyyyyyyyyyyy ja też jestem na TAK ....stanowczo

Genialne :) GJ

Skomentuj

Ile kosztowałoby wykonanie takicj monitorków na zamówienie ?? O ile to możliwe ??

Skomentuj

axl2000 z tego co mi wiadomo to te monitorki na sprzedaz byly... pisz na pw do autora monitorkow:)

Skomentuj

Zamieszczone przez axl2000
                        Ile kosztowałoby wykonanie takicj monitorków na zamówienie ?? O ile to możliwe ??
                        Hej moge ci je sprzedać bo zbieram fundusze na nowy projekt - kino domowe :]
                        Cena 380zł
                        Reszta informacji/kontakt na PW bo to nie wypada sie tu rozpisywać o takich rzeczach :]
                        Pozdro.

Skomentuj

po prostu super to wyszlo!!! bardzo podoba mi sie taka kompozycja i wykonczenie. sam wpadles na dobor materialow i kolorow???

Skomentuj

Oczywiście wszystko sam.
                            A dokładnie brałem to co było u tapicera rozsądnego (w opcji tam miał jakieś czerwone skóry, białe, żółte itp) a potem drogą intuicji wpadłem na na bejce wiśnia@mix by maxdila i wyszła dziwna wiśnia :]
                            Pozdro.

Skomentuj

Wykonanie po prstu pierwsza klasa. JA zrobilem kolumny i wzialem troche pomysl od kolegi chodzi o ta skaj 10/10 extra

Skomentuj

maxdila, Witam bardzo ladna konstrukcja. Tak mi sie spodobala ze postanowilem zrobic podobne kolumienki na tych samych glosnikach. Tylko mam jeszcze pare pytan odnosnie wyboru obudowy, bo posiadam 16 litrowa. Czy wybrac obudowe zamknieta czy BR i jesli BR to jakie wymiary?? Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.

Skomentuj

Ehh.. geanialne monitorki... Ludzie, którzy kupują oczami daliby Ci pewnie za nie fortunę... Pozdrawiam

Skomentuj

Witam wszystkich forumowiczów. Że tak powiem zrobiłem ksero tych kolumienek tylko odrazu ze zintegrowanym standem :) Kolumienki wymiatają nieziemsko. Zdecydowanie lepiej niż plastikowe pierdziawki które miały 180W (szczytowej) :wink: . Moge pokusic się również o stwierdzenie że w sensie mocowym wytrzymują więcej niż zestaw Creativa mojego kolegi który już narzeka na Suba :/ Mi do tych kolumienek suba nie potrzeba do słuchania muzyki. Chociaz w kinie brakuje czasem wykopu i zejścia no ale od tego jest sub. Kto wie może zaopiekuje się jakąś 27 STX'a. Konstrukcja przemyślana i efektownie wykonana Moja Ocena 9/10. Pozdrawiam Ploter

Skomentuj

Wdzie że zwrotnica zniknęła :]
                                      Jest już nowa:

Skomentuj

maxdila, wstaw do gotowych projektow zwrotnic :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X