Witam.
To moja 3 konstrukcja.
W założeniu miały i są to monitory stereo do kompa.
Przetworniki
To popularne i za tą cenę jak dla większości forumowiczów bezkonkurencyjne
nisko-średnio tonowe ARN 188/05/04 i wysokotonowy ARV 104/03/04 kupione w www.empire.com.pl
Narzędzia potrzebne do wykonania:
Piła elektryczna, wyrzynarka, wiertarka, wkrętarka/śrubokręt, ściski stolarskie, szlifierka kontowa tzw „kątówka”, strug ręczny, duża ilość wkrętów do drewna 4-5cm, klej do drewna (wikol), klej tapicerski, papier ścierny (różne grubości), lakier bezbarwny, bejca, pedzel najlepiej w postaci gąbki…
Obudowa
Projekt to obudowa zamknięta około 13 litrów.
[EDIT]: Mała rada jak chcesz wycisnąć wszystko z tego głośniczka, pozwolić żeby bass zasuwał wszędzie gdzie się da to za cholery nie rób obudowy Closed !!
Ja ją zrobiłem i znudziło mnie mulenie tego głośniczka, większa moc w closed to śmierć dla niego.
Pewnego dnia się wkurzyłem i wyciąłem w tyle obudowy otwór na BR średnicy 5cm i długości 13cm..... co się okazało było najmądrzejszą rzeczą jaką mogłem zrobić tym monitorom.
Szkielet to płyta MDF 19mm (innej w OBI u mnie nie ma) cięta na miarę:
4* 30cm x 30cm (boki) i reszta 8* 20cm x 35cm
Płyty boczne zostały przycięte na pile elektrycznej od dolnego rogu do 5cm od górnego rogu (jak się można domyśleć na fotkach).
Reszta płyt cięta według miar które po tym zabiegu powstały.
Otwory pod głośniki wycinamy wyrzynarką z wąskim nożem po namalowanym wcześniej okręgu.
Pod każdy głośnik wykonałem frez (o około 2mm większy niż średnica głośnika z powodu skóry która jeszcze musiała się w nim zmieścić) głęboki na około 4mm.
Frez z powodu braku jakiegokolwiek specjalistycznego narzędzia został wykonany dłutem oraz młotkiem, i wyszlifowany papierem ściernym.
Krawędzie z przodu oraz tyłu kolumny zostały zeszlifowane w celu uzyskania zaokrągleń które mają zapobiec uszkodzeniu skaji oraz ułatwia to przyklejenie jej do drewna.
MDF łączony wkrętami oraz klejem, najpierw na sucho wkręcam wkręty (ściskamy 2 ścianki, dajemy wkręt co 10cm w otwór wywiercony wiertłem o średnicy rdzenia wkrętu, a pod główkę wkrętu robimy dołek np. wiertłem 8mm) aż poskładam cały szkielet (pomagając sobie ściskami stolarskimi) a potem rozbieram to i krawędzie łącze klejem a zaraz po tym wkręcam wkręty w gotowe miejsca.
Otwory nad główkami wkrętów zaszpachlowane oraz wyszlifowane.
Wewnętrzne krawędzie uszczelniam silikonem technicznym.
Na kolumnę przyklejamy klejem Tapicer materiał skóropodobny (skaj).
Pasek na każdą obudowę miał wymiar 135cm na 30cm szerokości. Pozostałość została naklejona na boczną ściankę i przykryta sosnowymi deskami.
Deski na bokach kilkakrotnie szlifowałem papierem ściernym umocowanym na szlifierce kontowej.
Po uzyskaniu zadowalającej gładkości, ściąłem boki desek (od ręki) strugiem ręcznym - elektrycznym ( bo na siłę mięśni też jest
), na deski nałożyłem bejce w kolorze wiśnia.
Po wyschnięciu bejcy, drobnym papierem usunąłem wszelkie śmieci i nałożyłem pierwszą warstwę lakieru bezbarwnego ftalowego, po wyschnięciu (około 18h) boki zostały wyszlifowane papierem ściernym wodnym, zabieg ten powtarzałem jeszcze 3 razy, ostatni raz nie wymagał już szlifowania.
Wnętrze wytłumione 2cm gąbką na wszystkich ściankach (oprócz przedniej) oraz materiałem do ocieplania budynków, który zamulał głośnik co w konsekwencji doprowadziło do jego usunięcia.
Głośnik wysokotonowy ma własną komorę wyżłobioną w 7cm kawałku drewna i przyklejony do przedniej ścianki.
Kable (miedz beztlenowa offcors) 2,5mm do ARNa i ARV
Zwrotnica
Zaczerpnięta z strony http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
Niskotonowy opada 18db na oktawę a wysokotonowy 12db.
Elementy zakupione na stronie http://www.grelton.mycom.pl
Kosztorys:
2* ARN i ARV = 120zł + przesyłka = 140zł
Zwrotnica - wszystkie elementy 68zł + przesyłka 10zł = 78zł
Płyty (MDF 44zł za m2) 40zł plus przycięcie 11zł = 51zł
Deski na boki 2* 40cm x 80cm = 40zł
Skóra (19zł za m2) 150cm x 60cm = 10zł
Klej Tapicer 12zł
Szpachla stolarska 16zł
Gratis miałem wytłumienie, wkręty, kej do drewna itp.
Reasumując ~ 340zł
Wrażenia
Monitory grają na tyle dobrze że włączenie suba stało się zbędne, mogę je porównywać z monitorami magnata (500zł za parę) i powiem że grają o niebo lepiej.
Sesja fotograficzna:

Pytania i odpowiedzi
... nie mam pojęcia bo przed jej nałożeniem nie było możliwości zamontowania głośników (brak zwrotnicy), jedno jest pewne wpływ jest niewielki lub żaden.
To samo pytanie mogło by być skierowane do tych co uzywają forniru lub okleiny.
Jak dla mnie są akurat :P
Są to ostatnie największe ARNy które można zastosować jako nisko-średnio tonowe.
Czesi widocznie twierdzą że potrzebuje, ja się na zwrotnicach średnio znam, więc znalezienie gotowej zwrotnicy było dla mnie wybawieniem, inną alternatywą była by zwrotnica Janbo A-150 ale z przesyłką wyszłoby około 95zł, a ta czeska jest zaprojektowana pod akurat te głośniczki więc pasuje idealnie.
Opis suba:
Przetwornik to raczej samochodowy a co za tym idzie pracujący w małej obudowie głośnik subniskotonowy Stealth WS-250 o parametrach:
Moc 250W RMS, 4 Ohm, Fs 36Hz, Qm 3,16, Qe 0,34, Qt 0,32, X-max 14mm, SD 0.0345, Vas 40l
Okupuje on obudowe 38~40L strojoną na 38Hz, zbudowaną z 4cm MDFu na przedniej i tylniej ściance, a boki 2cm wzmocnione wewnętrznie.
BasReflex o średnicy 7cm i dłógości około 24cm.
Napędzany jest mjak narazie mostkiem na TDA7294.
Pozdro.

Pozdrawiam.
To moja 3 konstrukcja.
W założeniu miały i są to monitory stereo do kompa.
Przetworniki
To popularne i za tą cenę jak dla większości forumowiczów bezkonkurencyjne
nisko-średnio tonowe ARN 188/05/04 i wysokotonowy ARV 104/03/04 kupione w www.empire.com.pl
Narzędzia potrzebne do wykonania:
Piła elektryczna, wyrzynarka, wiertarka, wkrętarka/śrubokręt, ściski stolarskie, szlifierka kontowa tzw „kątówka”, strug ręczny, duża ilość wkrętów do drewna 4-5cm, klej do drewna (wikol), klej tapicerski, papier ścierny (różne grubości), lakier bezbarwny, bejca, pedzel najlepiej w postaci gąbki…
Obudowa
Projekt to obudowa zamknięta około 13 litrów.
[EDIT]: Mała rada jak chcesz wycisnąć wszystko z tego głośniczka, pozwolić żeby bass zasuwał wszędzie gdzie się da to za cholery nie rób obudowy Closed !!
Ja ją zrobiłem i znudziło mnie mulenie tego głośniczka, większa moc w closed to śmierć dla niego.
Pewnego dnia się wkurzyłem i wyciąłem w tyle obudowy otwór na BR średnicy 5cm i długości 13cm..... co się okazało było najmądrzejszą rzeczą jaką mogłem zrobić tym monitorom.
Szkielet to płyta MDF 19mm (innej w OBI u mnie nie ma) cięta na miarę:
4* 30cm x 30cm (boki) i reszta 8* 20cm x 35cm
Płyty boczne zostały przycięte na pile elektrycznej od dolnego rogu do 5cm od górnego rogu (jak się można domyśleć na fotkach).
Reszta płyt cięta według miar które po tym zabiegu powstały.
Otwory pod głośniki wycinamy wyrzynarką z wąskim nożem po namalowanym wcześniej okręgu.
Pod każdy głośnik wykonałem frez (o około 2mm większy niż średnica głośnika z powodu skóry która jeszcze musiała się w nim zmieścić) głęboki na około 4mm.
Frez z powodu braku jakiegokolwiek specjalistycznego narzędzia został wykonany dłutem oraz młotkiem, i wyszlifowany papierem ściernym.
Krawędzie z przodu oraz tyłu kolumny zostały zeszlifowane w celu uzyskania zaokrągleń które mają zapobiec uszkodzeniu skaji oraz ułatwia to przyklejenie jej do drewna.

MDF łączony wkrętami oraz klejem, najpierw na sucho wkręcam wkręty (ściskamy 2 ścianki, dajemy wkręt co 10cm w otwór wywiercony wiertłem o średnicy rdzenia wkrętu, a pod główkę wkrętu robimy dołek np. wiertłem 8mm) aż poskładam cały szkielet (pomagając sobie ściskami stolarskimi) a potem rozbieram to i krawędzie łącze klejem a zaraz po tym wkręcam wkręty w gotowe miejsca.
Otwory nad główkami wkrętów zaszpachlowane oraz wyszlifowane.
Wewnętrzne krawędzie uszczelniam silikonem technicznym.
Na kolumnę przyklejamy klejem Tapicer materiał skóropodobny (skaj).
Pasek na każdą obudowę miał wymiar 135cm na 30cm szerokości. Pozostałość została naklejona na boczną ściankę i przykryta sosnowymi deskami.
Deski na bokach kilkakrotnie szlifowałem papierem ściernym umocowanym na szlifierce kontowej.
Po uzyskaniu zadowalającej gładkości, ściąłem boki desek (od ręki) strugiem ręcznym - elektrycznym ( bo na siłę mięśni też jest

Po wyschnięciu bejcy, drobnym papierem usunąłem wszelkie śmieci i nałożyłem pierwszą warstwę lakieru bezbarwnego ftalowego, po wyschnięciu (około 18h) boki zostały wyszlifowane papierem ściernym wodnym, zabieg ten powtarzałem jeszcze 3 razy, ostatni raz nie wymagał już szlifowania.
Wnętrze wytłumione 2cm gąbką na wszystkich ściankach (oprócz przedniej) oraz materiałem do ocieplania budynków, który zamulał głośnik co w konsekwencji doprowadziło do jego usunięcia.
Głośnik wysokotonowy ma własną komorę wyżłobioną w 7cm kawałku drewna i przyklejony do przedniej ścianki.
Kable (miedz beztlenowa offcors) 2,5mm do ARNa i ARV
Zwrotnica
Zaczerpnięta z strony http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
Niskotonowy opada 18db na oktawę a wysokotonowy 12db.
Elementy zakupione na stronie http://www.grelton.mycom.pl

Kosztorys:
2* ARN i ARV = 120zł + przesyłka = 140zł
Zwrotnica - wszystkie elementy 68zł + przesyłka 10zł = 78zł
Płyty (MDF 44zł za m2) 40zł plus przycięcie 11zł = 51zł
Deski na boki 2* 40cm x 80cm = 40zł
Skóra (19zł za m2) 150cm x 60cm = 10zł
Klej Tapicer 12zł
Szpachla stolarska 16zł
Gratis miałem wytłumienie, wkręty, kej do drewna itp.
Reasumując ~ 340zł
Wrażenia
Monitory grają na tyle dobrze że włączenie suba stało się zbędne, mogę je porównywać z monitorami magnata (500zł za parę) i powiem że grają o niebo lepiej.
Sesja fotograficzna:

Pytania i odpowiedzi
Czy skóra wpływa na dźwięk
To samo pytanie mogło by być skierowane do tych co uzywają forniru lub okleiny.
.Nie za duże te ARN'y jak na monitorki ?
Są to ostatnie największe ARNy które można zastosować jako nisko-średnio tonowe.
czy ARN 188 potrzebuje filtru aż 3ciego rzędu?
Opis suba:
Przetwornik to raczej samochodowy a co za tym idzie pracujący w małej obudowie głośnik subniskotonowy Stealth WS-250 o parametrach:
Moc 250W RMS, 4 Ohm, Fs 36Hz, Qm 3,16, Qe 0,34, Qt 0,32, X-max 14mm, SD 0.0345, Vas 40l
Okupuje on obudowe 38~40L strojoną na 38Hz, zbudowaną z 4cm MDFu na przedniej i tylniej ściance, a boki 2cm wzmocnione wewnętrznie.
BasReflex o średnicy 7cm i dłógości około 24cm.
Napędzany jest mjak narazie mostkiem na TDA7294.
Pozdro.

Pozdrawiam.
Skomentuj