Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centralny - ARN150/05+ARV104/64 by EZO

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Centralny - ARN150/05+ARV104/64 by EZO

Witajcie

Niniejsza konstrukcja jest zestawem przetworników do kina domowego, którego przeznaczenie każdy z Was zna – dialogi w filmach. Mają się one charakteryzować czystym, przejrzystym i klarownym pasmem. Czy się udało?? Tego dowiecie się z poniższego opisu.

Przetworniki

Wysokotonowy - Wybór padł na czeskiego przedstawiciela firmy TVM. ARV 104-64/8 , bo o nim tutaj mowa, jest konstrukcją znana w szerokim gronie konstruktorów DIY i nie tylko. Wybrany model ma niższy SPL'em od swoich nie ekranowanych braci i wynosi 90dB. Dźwięk wydawany przez niego jest suchy i ale może się spodobać.

Nisko-średniotonowy – W roli głównej również czeski przetwornik z firmy TVM. Zastosowany model to ARN 150-60/4 2szt. Przetwornik ten nie ma w swojej klasie równych sobie i moim zdaniem jest naprawdę godny polecenia.

Podział i tłumienie

I tym razem w mojej konstrukcji zastosowałem zwrotnice polskiej firmy janbo. Model J-2 „zaopatrzona w korektor impedancji dla głośnika niskotonowego”. Podział 4300Hz tłumienia 12/12 dB/okt. ARV'ka stłumiona została za pomocą rezystorów o –2dB.

Obudowa

Obudowa została wykonana z surowej płyty wiórowej o grubości 18mm. Jak każda z moich konstrukcji tak i ta została sklejona i poskręcana wkrętami do drewna. Następnie miejsca łączeń zostały zalane wikolem. Obudowa ze względu na swoje małe gabaryty nie wymuszała stosowania jakichkolwiek wzmocnień. Jednakże w trakcie budowy postanowiłem, iż na centralu będzie stał telewizor co wymusiło wzmocnienie pionowe konstrukcji. Do tego posłużyła mi płyta wiórowa z powycinanymi prostokątami (polecam tego typu wzmocnienia, zajmują mało miejsca i można do nich mocować np. wytłumienie).
    Zdecydowałem się na obudowę zamkniętą ze względu na bardziej liniową charakterystyka i niską odpowiedź impulsową nie przekraczająca 4ms.
    o wytłumienia posłużyła mi gąbka 2cm oraz pasy watoliny, które przymocowałem do bocznych ścianek i wzmocnienia środkowego.
    Konstrukcja została pokryta fornirem dębowym i potraktowana trzykrotnie warstwą lakieru co jak widać daje niesamowite wrażenia końcowe.

Podsumowanie

Centralny zespół głośnikowy spełnił wszystkie cechy charakteryzujące ten kanał kina domowego. Dźwięk czysty, jasny i klarowny jednym zdaniem: dialogi cud miód palce lizać.

Koszta

Niestety nie pamietam ale mysle ze w 300 napewno sie zmiescilem.

Jakieś pytania? Chętnie odpowiem gg 2814671 , ezoghul@wp.pl

Bardzo fajna konstrukcja
    Jednak ja zastosowałbym troche mniejszą bude...
    Fornir - jak zwykle ...
    Piękny

Skomentuj

Bardzo ladna konstrukcja !!!
      Te fazy ...mniam
      Brakuje jeszcze tylko bezowej maskownicy z mala miedziana blaszka na ktorej bedzie wygrawerowane "EZOaudio" !

ps. jak tak kozystasz z punktowego docisku forniru to musi byc on dosc gruby ?

Skomentuj

1,5 mm obłoga :)

Skomentuj

Zamieszczone przez TatoTurbo
          Bardzo ladna konstrukcja !!!
          Te fazy ...mniam
          Brakuje jeszcze tylko bezowej maskownicy z mala miedziana blaszka na ktorej bedzie wygrawerowane "EZOaudio" !
          ps. jak tak kozystasz z punktowego docisku forniru to musi byc on dosc gruby ?

to był mój pomysł! chodzi mi to po głowie od kilku tygodni zeby sobie tak zrobić

Skomentuj

flodins, nie Ty pierwszy na to wpadłeś ;]

Skomentuj

takero, true true...nie tylko wy wpadliście na taki pomysł :]

Skomentuj

A ja mam to od pół roku - laserem grawerowaną nazwę sprzetu na blaszkach 1x5cm. Na subwooferze już jest a cztery nowe konstrukcje po ostatecznym lakierowaniu dostaną logo również

Skomentuj

jaki jest koszt grawerowania takiej blaszki, przykladowo w tych twoich wymiarach Przemek 1x5cm ??

Skomentuj

za 16 sztuk około 40 złotych

Skomentuj

kurcze myslalem ze ok 30zl za sztuke, to mnie zaskoczyles pozytywnie

Skomentuj

Przemek, gdzie tak tanio jest ?
                        bo ja się jeszcze nie spotkałem z taką ceną ;]

Skomentuj

Znajomy znajomego z Bytomia. Dałem wzór w Corelu i za tydzień odbiór.

Skomentuj

u mnie biorą coś koło 50gr od cm^2

Skomentuj

Przepraszam, może kogoś obrażę, ale muszę. :neutral: Po pierwsze w temacie są nieścisłości potwierdzone odpowiednimi poszukiwaniami. W temacie pisze że centralny na 150/05.. później że 150/60/4. Szukałem na wszelkiego rodzaju stronach. Głośnik 150/60/4 wyglada tak:
                              http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/n...n-150-60-4.htm
                              jak widać nijak nie podobny do zastosowanego, natomiast głośnik w temacie wygląda tak jak zastosowany czyli 150/05/04
                              http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/n...n-150-05-4.htm
                              czyli oczywiście nieekranowany. Owszem jak ktoś ma telewizor LCD to mu nieprzeszkadza nieekranowany głośnik. Natomiast OK wysokotonowy ekranowany. Gdybym robił Centralny to bym wybrał wszystkie ekranowane, a nie wysokotonowy ekranowany a resztę nie. Chyba że te głośniki są ekranowane poprzez przylkejenie dodatkowego magnesu ?? Poprostu nie wiem. Jesli kogoś obraziłem przepraszam, jednocześnie prosze o wyjaśnienie całej sprawy. Pozdrawiam Ploter.

Skomentuj

http://img232.imageshack.us/img232/9290/38ay.th.jpg

Ale się uśmiałem - zapomniałem, że tak robiłem :)
                                ale sposób skuteczny

Skomentuj

Czaruję...
                                X