takero, ja tez mam taka zasade,ale jakoś chciałem tego niebieskiego ludzika schować.Zreszta samo wykonanie pianki na wierzchu sie prosi o pierścień a to dodatkowe problemy.I stąd w podłoge,choc ma to pewne plusy.
umberto, Mógłbyś opisać conieco te plusy (poza oczywiście schowaniem niebieskiego gozdka).
Też się zastanawiam nad skierowaniem w podłogę, ale nie wiem jakie to da "skutki uboczne".
Pierwszy niepodważalny,ochrona głośnika,zabezpieczony jest przed przypadkowym uszkodzeniem.U mnie to dość ważne-dzieciaczki.
Inna sprawa to zauwazyłem że takie połozenie głosnika powoduje że cała konstrukcja jest mniej wrazliwa na miejsce ustawienia,nie ma tych różnic w brzmieniu jak w przypadku skierowania głośnika do przodu.Oczywiście nie mówię tu o ekstremalnym stawianiu w narozniku,tam zawsze będzie podbicie.
Chodzi mi o sytuacje typu metr w tą metr w tamtą,jest bas,nie ma basu.
No i fajnie sie mozna pobawić stawiając go na różnych podłożach,dywan,klepka,wykładzina.Różnice sa ogromne.
no jak zrobisz zonie w salonie taki remont (jak na tych fotach co byly kiedys na forum co robili tuby pod podloga) to zona cie chyba zabije.. chyba ze wyslesz ja na dwu miesieczne wakcje wroci i poslucha to moze zapomni o wydanej kasie...
Spoko Kudłaty, wsio przemyślane,przedyskutowane.Jest aprobata głownego technika mojej chaty czyli żony.Narazie jestem na etapie szukania dobrych cen,i zapowiada sie nieźle.Trzymajcie kciuki to was nieźle zaskocze.
Może nie będzie aż tak ekstremalnie ale napewno ostro z spl-em.Zresztą zejścia tez nie braknie,może nie od 10Hz ale napewno zakres satysfakcjonujący w muzie.Głównie ma być szybko,kontrastowo,bez zamulania.
A na to spoko styknie miejsca pod podłogą :)
Aż się boje...ale sie zejdzie,spore koszty.
umberto, Nie wątpiłem w twój audio-radykalizm ale jak zrobisz to co takero podesłał w tym linku to mnie rozp.....lisz w drzazgi.
Myślałem że pralka 110L to było wyzwanie. Potem coś wspominałeś o tubach na dwu 18" BSW - pomyślałem sobie: "no cóż chłop ma rozmach" ale to!!!???
Ciekawe jaki będzie kosztorys? :)
I Ty mówisz że żona Ci robi rentgena w poszukiwaniu kondziorków i cewek jak wracasz do domu. Teraz jej się nie dziwię - Ty wymagasz ciągłego nadzoru
PS
Nie zapomnij złożyć wniosku w ZE o większy przydział mocy
No nie będzie to takie z rozmachem jak w linku.Mam troszke inne założenia.I inną kase.Niestety duuużo mniejszą.
W każdym bądź razie będzie tuba na 18 calach z porządnym napędem,bardzo porządnym rzędu 1,5kW.A spl?Lepiej nie pytać,odrzutowiec to pryszcz ale mnie akurat nie oto chodzi.Zaznajomieni z hornami wiedzą o czym mówie i jaka one satsfakcje dają.Niestety,okupione jest do dużymi litrażami i sporymi mocami.Ale to gra!Nie udaje czy buczy.I to mnie rajcuje.
....A spl?Lepiej nie pytać,odrzutowiec to pryszcz ale mnie akurat nie oto chodzi.Zaznajomieni z hornami wiedzą o czym mówie i jaka one satsfakcje dają.Niestety,okupione jest do dużymi litrażami i sporymi mocami.Ale to gra!Nie udaje czy buczy.I to mnie rajcuje.
Wiem, wiem horny to piękna rzecz - przynajmniej z tego co do tej pory o nich wyczytałem, bo posłuchać własnym uchem niestety nie miałem okazji :(. Od dawna mi się marzą, ale jak na razie to mam inny projekcik rozgrzebany a czasu nie szczególnie dużo więc się nie zanosi na szybkie spełnienie marzeń. Ale przynajmniej Ty przesz wytrwale do przodu i dzielisz się z nami swoimi pionierskimi konstrukcjami :-)
To tylko niewielki zarys,pewnie docelowo wyjdzie inaczej.Głównie chodzi mi o to aby w jak największym stopniu schować obudowe.Będzie spora więc taka koncepcja pozwoli zaoszczędzić sporo miejsca.No i można zaszaleć z długością,tu nie będzie raczej wielkich ograniczeń
Nie wiem jeszcze co będzie siedzieć w środku,mam parę typów ale napewno nie bedzie to bsw.Raczej cięższa artyleria :)
No ale zobaczymy,jak narazie długa droga przede mną.
Jak chcesz jeszcze zaoszczędzic przestrzeń w (tym pomieszczeniu) to mógłbyś część "naziemną" umieścić za ścianą - ale to by się wiązało z demolką elewacji lub sąsiedniego pomieszczenia.
A podłogę w pomieszczeniu gdzie chcesz to zbudować masz już wykończoną czy to jakies nowe pomieszczenie?
I jeszcze jedno mi przyszło do głowy - może jakbyś wylot zaprojektował wkomponowany w narożnik pokoju to uzyskasz lepsze zejście, bo tuba będzie promieniować w 0,5PI. Tylko czy takie usytułowanie nie będzie miało jakiś negatywnych skutków. Ale przecież robi się tuby narożne, więc chyba nie powinno. Kurde taka zabawa to już nie przelewki - nie da się łatwo budy pooprawić jakby coś nie grało jak trzeba :/
Jak to zmajstrujesz to próby będziesz chyba musiał przy otwartych oknach robić
Chałupka jest i tak do remontu więc jest okazja troszke ją "przebudować.
Zejściem sie zanadto nie przejmuje,zakres od 30Hz jest w zupełności zadawalajacy.
Jedynym problemem może być kierunkowość choć wydaje mi się że w pomieszczeniu nie powinno to byc tak odczuwalne jak na wolnej przestrzeni czy w dużej hali.
Przy dobrych wiatrach powinienem ruszyć z robotą nawet w tym tygodniu.
Kurcze,jak popatrze na podłoge w moim "salonie" to mi sie jej żal robi.Sam nie wiem czy kroić teraz czy poczekać na ocieplenie.Projekt mam i pewnie nie jeden nagłośnieniowiec by go chcial mieć.Spoko,nie zdradze,nikomu.Nie ma takiej mozliwości,za duzo mnie kosztował.
Ale co zbyt ciekawskich wypchnie brutalnie z pokoju a nawet z podwórka.To juz nie przelewki.
Skomentuj