Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny podlogowe 2x stx gdn17-80-4-sc + arv104-04/8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny podlogowe 2x stx gdn17-80-4-sc + arv104-04/8

POMYSŁ
    Powoli chce skompletować kino domowe, więc zacząłem sie oglądać
    za kolumnami.Stx proponował dosyć tanie kolumny ale mimo że głośniki mają
    stosunkowo dobre do swojej ceny to wykonanie skrzyń jest podobno na
    dramatycznym poziomie (opinie forumowiczow).Inne firmy generalnie byly drogie.
    Po obejrzeniu działu wlasnych konstrukcji doszedłem do wniosku że można stosunkowo
    tanio zrobić kolumny własnymi siłami , tym bardziej mając zaplecze techniczne nie
    byłem skazany na stolarzy.

ZAŁOŻENIA
    Konstrukcja niedroga, prosta, "dobrze grająca" (pojęcie dość szerokie), z
    przeznaczeniem do muzyki i kina.

PRZETWORNIKI
    2 głośniki stx 17-80-4-SC
    1 głośnik arv 104-04/8

OBUDOWA
    płyta wiórowa gr2,1mm (szafa z lat 60 )pojemność 27l , wys/szer/gł 940mm/200mm/240mm
    strojona na 45Hz długość rurki 150mm przy średnicy 70mm ,cięte na pile tarczowej
    (na fotkach), klejona i uszczelniona wikolem. Wykończenie okleiną samoprzylepną
    Wytłumiona gąbką 30mm tylko tylna ściana.

EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA
    Ogólnie z wykończenia jestem zadowolony tym bardziej że materiałem z którym miałem
    najczęściej do czynienia była stal (nie licząc karmnika do córki ).Jeżeli chodzi
    o odsłuch to według kolumn z wieży które miałem to niebo a ziemia , bas jest krótki
    czytelny nie dudni myślałem że średnie tony będą nieco "schowane" ale dość dobrze je
    słychać nie mówiąc już o wysokich których jest stosunkowo dużo(mnie to odpowiada)
    Jako że zestaw chodzi narazie tylko na kondensatorze (4,7uF + 2,2uF) to jest troche
    śmieci w niskim.

PS.
    narazie zestaw chodzi jak wspomnialem na kondensatorze ale mam zaprojektowaną
    zwrotke do niego jak kupie części to poskładam (brakuje mi po jednej cewce
    i pare kondensatorów)i uzupełnie wrażenia słuchowe na forum

Dziękuje wszystkim forumowiczom którzy służyli radą i pomocą szczegolnie kol. d@nielo
    ktory posiada podobny zestaw i służył pomocą przez poczte i komunikatory internetowe

Ładne, bardzo estetycznie wykonane kolumny, nie słyszałem ale na pewno grają przyzwoicie. A kurde ta okleina wygląda jak fornir :) Można powiedzieć, ze czekamy na reszte zestawu.

Skomentuj

Kolumna mi sie podoba ....chociaz jzu to mozna przyjac za jakas nei wiem tradycje regule ja to odbieram tak ze kazdy zaczyna od tych samych przetwornikow ciagle na forach sa te TESLE tesle TVM tesle STX !!!! czy nikt jzu nei potrafi zrobic na innych głosnikach i ciage wszystko to samo ...nei wiem boja sie krytyki czy jak ....

Skomentuj

bardzo ladne !
        brakuje tylko cokolow takie jak maja proaki

Skomentuj

brunon71 nie masz za co dziekowac.zestaw wedlug mnie bardzo ladnie wykonczony,juz zreszta ci to mowilem na gadu.jak gra to wiem bo sam mam identyczny tylko inna troche zwrotka :)...pozdrawiam i zycze udanych nastepnych konstrukcji

Skomentuj

ładne :)
            tylko szkoda że nie zamiast 17 nie siedzą tam 18 ...

Skomentuj

sory ze zapomnialem o kosztorysie
              stx 17-80-4-SC 21 zł za sztuke + koszty wysylki
              arv 104-04/8 30 zl za sztuke + koszty wysylki
              szpachlowka 8,5 zl
              okleina 30 zl
              sruby 10 zl
              klej 11,5 zl
              czesci do zwrotki 50 zl reszte dokupie
              tercza do szlifierki 16 zl
              papier do szlifierki 6,3 zl
              reszte mialem

Skomentuj

Kolumny bardzo ładne sam się zastanawiam nad zrobieniem takich lecz na wersji SS.

Skomentuj

Konstrukcja super, mam ARV 104 i mam również STX 17/80, więc wiem, że gra to dokładnie a bas musi być extra :)
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Bardzo ładne kolumienki :)

Skomentuj

bardzo fajne:) zgrabne ...az buchaja estetyka:) ....ale czy mi sie wydaje...czy na 5-ej fotce od gory.... patrzac w bass reflex nie brakuje tam wytlumienia??:)

Skomentuj

i gites kolumny,
                        ja bym dal tlumik z -6db na arv;
                        stara szafa z lat 60 lepiej jest zrobiona niz obecny mdf, mozna poznac po wadze;
                        ogólnie spox;

jezcze zrób arv 104, +stx 14+stx 27/150

Skomentuj

to jest okleina? niezła....

Skomentuj

Nie ma się co czepiać, bo każdy na początku woli zrobić jaką sprawdzoną konstrukcje. Brakuje troche wzmocnień, ale ogólnie ok.

Skomentuj

wzmocnienia nie sa potrzebne bo obudowy waza swoje i nie wystepuja zadne drgania na nich :]

Zamieszczone przez chris1987
                              bardzo fajne:) zgrabne ...az buchaja estetyka:) ....ale czy mi sie wydaje...czy na 5-ej fotce od gory.... patrzac w bass reflex nie brakuje tam wytlumienia??:)
                              w okolicach B-R nie stosuje sie wytlumienia...

Skomentuj

za pierwszym razem myslalem ze to fornir ;] ladnie ci to wyszlo, a widze ze kolega z piekar to niedaleko :)

Skomentuj

wykonianie 6/6 ogolnie wypas widac ze wlozyles w nie duzo serca i pracy !
                                  A Dragon widac juz chce sie wbić na odsłuchy

Skomentuj

Wyglądają naprawdę super,bynajmniej na fotach.Ja tylko tak od siebie mogę zasugerować kiepski dobór przetworników.Ale jest to chyba krytyka ponad wymagania konstruktora więc mało istotna.Ogólnie gratuluje i po cichu zazdroszcze tej okleiny bo wgląda naprawde niesamowicie.

Skomentuj

super!!!

Skomentuj

naprawde wykonanie jest na 6+:] Ta okleina naprawde na fotach wyglada jak fornir, naprawde bardzo ladne nic tylko pogratulowac i pozazdroscic ukoczonej konstrukcji. GRATULACJE

Skomentuj

Czaruję...
                                        X