Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na BSW104II made by wontrupka.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na BSW104II made by wontrupka.

Założenia

Sub przede wszystkim do muzyki, rzadziej do kina domowego

Przetwornik

Za namową kolegi coolombo, wybór padł na BSW104II. Miał być BSW154II jednak to za wielka krowa do mojego pomieszczenia 6m2

Obudowa

Płyta wiórowa 22mm objętość około 26L netto strojenie około 40Hz Wyszpachlowana, następnie oklejona fornirem dębowym na to 2 warstwy caponu na to 2 warstwy lakieru do parkietu domalux ostatecznie wszystko lekko zmatowione i raz woskowane woskiem antique.

Wzmacniacz

Dobrze wszystkim znana konstrukja janka, nie wiem dokładnie jaką moc osiąga ponieważ trafo ma jakieś 250VA 2x52V(+-72V po odfiltrowaniu) przy pełny wysterowaniu napięcie pewnie sporo przysiada, nie przeszkadza to jednak w odsłuchach i nie jest odczuwalne. W stopniu prądowym siedzą 4 pary 2sa1943/2sc5200.

Wrażenia

Na początku umieściłem suba w narożniku, bas był straszny nie dało się tego słuchać, były straszne podbicia, jeden wielki nawał mięcha. Jadąc generatorem efektywnie sub zaczynał grac od 25hz do 50Hz dalej dziura :| Pomogło przestawienie suba, teraz stoi w połowie długości przy dłuższej scianie. To co potrafi ten mały głośniczek zasilony mocnym wzmakiem to szok, bas jest taki jak być powinien, nic nie muli, nie wlecze się, świetnie sprawdza się w rockowych kawałkach. W kinie domwym również sprawdza się wyśmienicie.

Poniżej kilka fotek

super. mozesz napisac cos wiecej o tym glosniczku, jestem bardzo ciekaw i przymierzam sie do 12calowki. ladnie wykonczony nie ma sie do czego przyczepic, fajna taka mala budka...mmmm;] a dlaczego BR zmieniles na ten kanal z tylu? nie jest za waski nie ma swisut powietrza? moze dlatego sa te podbicia przy jak z tylu stpi przy scianie?

Skomentuj

5/5 po prostu super

Skomentuj

Wszystko super, ale wygląd tego głośnika jest wg mnie za "dresowy:) Ja bym go za czymś schował (jakaś maskoniwca itp) Ale ogólnie naprawde bardzo bardzo dobrze :) Gratuluję.

Skomentuj

dresowaty to fakt ale budka nadrabia swoim stylem i jest super, ja bym nie chowal juz glosnika, z reszta lubie popatrzec jak wooferek sie poci ;]

Skomentuj

głośnik brzmieniowo dobry - gorzej z wyglądem :)
            ja bym starał się jakoś go od spodu ukryć , może jakaś maskownica,
            ale jeśli Ci to nie przeszkadza to spoko :)
            Suba oceniam bardzo pozytywnie
            Gratulacje :)

Skomentuj

kolejna bardzo udana konstrukcja :) ten fornir wyglada wysmienicie :) Poprostu nic dodac nic ujac Gratulacje

Ale ten glosnik wyglada naprawde jak jakis bazarowy charczek, ale ważne ze gra dobrze bo to sie liczy :]

Pozdro

Skomentuj

super subek!!!! ocena 6 na 5. Jeszcze troszkę czasu i ja pokaże swojego tylko na BSW 15":))

Skomentuj

super fornir i wogóle fajny

Skomentuj

Kolejna kanciasta skrzynia bez duszy :)
                    Glosnik wpuszczony i przykrecony do drugiej plyty. Zrobilem kiedys to smao w mojej pierwszej konstrukcji wykonczonej fornirem i dzisiaj uwazam, ze byla to tandeta

+za fornir ale ogolnie konstrukcja ta nie podoba mi sie ale wazne, ze Ty jestes zadowolony

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                      super. mozesz napisac cos wiecej o tym glosniczku, jestem bardzo ciekaw i przymierzam sie do 12calowki. ladnie wykonczony nie ma sie do czego przyczepic, fajna taka mala budka...mmmm;] a dlaczego BR zmieniles na ten kanal z tylu? nie jest za waski nie ma swisut powietrza? moze dlatego sa te podbicia przy jak z tylu stpi przy scianie?
                      Port jak widać na pierwszym zdjęciu, na próbę był sprzodu, jednak przy większych mocach po prostu furkotało, teraz nie słychać żadnych turbulencji. BR 75mm srednicy to za mało, szerszy i dłuższy nie wymiesciłby się w obudowie.

[ Dodano: 2006-01-10, 16:06 ]
                      Wygląd dresowy, ale lepiej go nie ruszać póki gwarancja jest

Skomentuj

Wypas subik na maxa. Sam sobie chce takiego sprawic tylko ze im dluzej czekam na zamowienie to wiecej mi kasy ubywa :)Oczywiscie poluje na 15" :)

Skomentuj

Jakos mi sie nei podobaja te Ravemastery moze one i sa dobre ale jakso zle mi sie widza chodzi mi tu o estetyke glosnika a obudowa co miod i maliny jak ktos napisal na forum ogolnei jak by zakryl maskownica to byl bym za tak...ale najwazneijsze ze tobei sie podoba
                          pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
                            Wygląd dresowy, ale lepiej go nie ruszać póki gwarancja jest
                            Wlasniejak minie gwarancja to bedzie mozna wziać się za niego i mozliwe, ze pojdzie pod skalpel. W planach jest jeszcze budowa monitorków i dopiero wtedy pomysle nad zmiana wygladu glośnika z suba, zeby wszystko do siebie wizualnie pasowalo.

Skomentuj

Sub bardzo ładny tylko ze niepasuje ten niebieski na glosniku(na brzegach)
                              mi tam sie podoba ta kopolka z ludzikiem.tylko jedyne czego niechce to co jest na koszu w niebieskie plamki...

Skomentuj

Zerknijcie sobie na zawartość harmonicznych http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw104iifreq.html Wogóle cała seria BSWII wypada pod tym względem bardzo dobrze <1%.

Skomentuj

ladny :) ale przydalo by sie go zamaskowac

Skomentuj

Fajny subik prostota i elegancja poąlczona z "czerwonymi dresami"

Mam pytanko jak obrabiałes fornir na krancach tego niby frezu że niema (chyba) żadnych zadzior i jest tak równiutko??

Skomentuj

ja to robie papierem sciernym... duzo tez zalezy od uzywanego forniru

Skomentuj

moze jakis kosztorys? bo sie nie doszukalem nigdzie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X