Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skromne monitorki STX14+ARV104

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skromne monitorki STX14+ARV104

W wolnych chwilach powstają różne rzeczy :) Między innymi takie monitorki...

Może najpierw odpowiem na pytanie: po co? Dla zabawy, posłuchania :)

Ok, no to krótki opis...

Głośniki:
    - STX14/50/4 SS - midwooferek STXa. Wykonanie... no cóż... ARV ma większy magnes :) Niektórzy pisali, że odginał im się kosz podczas przykręcania - chyba STX stosuje teraz inną stal, bo u mnie się nic nie odgięło.
    - ARV104/03/8 - no chyba nie trzeba opisywać.

Obudowa:
    - ~9l netto, ~8l po odjęciu wszystkich rzeczy
    - płyta wiórowa 18mm
    - dodatkowe wzmocnienie poprzeczne
    - całość jest tylko klejona (wkręty używane tylko podczas schnięcia kleju)

- wykończenie to fornir sosnowy, którego mam w bród, jednak jest trochę stary i ogólnie trochę kruchy, ale da się z nim pracować
    - 2x capon, 3x dulux do parkietów - nakładane pędzlem, ale nie widać zacieków, jeszcze minimalnie wyczuwalna struktura forniru

- wytłumienie: na bokach i za tweeterem gąbka 2cm, przestrzeń za wooferem wełna, za tweeterem również gruby filc

- waga ~5kg
    - wkręty zwykłe (nie będę kupował imbusów do takich głośników przecież :) )

Zwrotnica:
    - by SW, który miał przypływ dobrych chęci :)
    - na wooferka cewka 0,9mH i kond 10uF
    - na tweeter cewka 0,3mH i kond 4,7uF
    - powyższe wartości mogłem pomylić, więc sory, nie pamiętam :)
    - dodatkowo przed filtrem dla arv jest wstawiony rezystor (którego wartości też oczywiście nie pamiętam :) )
    - wykonana na płytkach od zwrotnic Janbo i przylutowana do terminalu
    - okablowanie Procab LS15

Brzmienie:
    - bas: Huh :) Jak na obudowę zamkniętą i taki malutki głośniczek to naprawdę zaskakujący. Może nie grzeszy niskością (efektywnie ~50Hz, na ucho), ale za to jest bardzo szybki, nie przeciąga, nie muli.
    - srednie: podobnie jak w tesli ARN150, a śmiem nawet powiedzieć, że może minimalnie bardziej wyraźne, ale to już może wrażenie.
    - wysokie: wyraźne ;] Jak to w ARV... może trochę nadmiar ich jest, ale ten głośnik tak już ma.
    - ogólnie całosć tworzy nawet jakotaką scenę, niektórych rzeczy słucha się przyjemnie, innych raczej nie (utwory z dużą ilością niskiego, komputerowego basu - nie polecam...)

No i na koniec koszta:
    - płyta z przycięciem: 20zł
    - klej: 5zł
    - fornir: 0zł
    - lakier dulux do parkietów: 35zł
    - lakier capon: 0zł
    - wkręty: 0zł
    - terminale: 0zł (thx SW :) )
    - STXy: 40zł
    - ARVki: 40zł
    - zwrotnice: 30zł
    - okablowanie: 10zł
    =180zł

Tak, tak, wiem - jeszcze foto w dobrej jakości

Aha, w końcu postanowiłem też pobawić się z maskownicą... troszkę mi nie wyszła może tak jak chcialem, ale trudno :) Za to zauwazyłem ogromny plus maskownicy - otóż... ARV brzmi łagodniej przez ten materiał :)

ps. monitorki szukają nowego właściciela :)

no to jest konkurtencja dla komputerowych pierdziawek
    bardzo ladnie i starannie wykonane.
    ale jakos maskownica mi ie pasi:)
    ogolnie super

Skomentuj

no ładnie wyszły podobają mi sie , widziem je na allegro ostanio:)

Skomentuj

- wkręty zwykłe (nie będę kupował imbusów do takich głośników przecież :) )
        cały majątek bo ze 2zł :)
        mi się podobają :)
        takie kompaktowe :)
        pozatym nic innego, a już napewno lepszego za taką kase nie da się złożyć ...
        czemu nie br ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          cały majątek bo ze 2zł :)
          Już Ci keidyś tłumaczyłem - nie każdy ma Wolumen pod nosem. U mnie w mieście nie ma takich wkrętów, więc sory... nie będę płacił 7zł za 14wkrętów i jeszcze za wysyłkę...

cczemu nie br ?
          Po to, że dla mnie monitorki mają się charakteryzować dynamiką, a nie głębokim zejściem

Skomentuj

Już Ci keidyś tłumaczyłem - nie każdy ma Wolumen pod nosem. U mnie w mieście nie ma takich wkrętów, więc sory... nie będę płacił 7zł za 14wkrętów i jeszcze za wysyłkę...
            ha - nie kupuje na wolumenie tylko w małym sklepie - możnaby powiedzieć "budzie"
            z art. metalowymi w wołominie ;]
            jeśli ktoś jest z wołomina to buda znajduje się niedaleko "globusa" i poczty.
            Za ponad 20 imbusów M5 oksydowanych z nakrętkami zapłaciłem niecałe 2zł ;]
            Jak chcesz to mogę Ci kupić kiedyś :)
            Po to, że dla mnie monitorki mają się charakteryzować dynamiką, a nie głębokim zejściem
            niektóre głośniki nabierają dynamiki dopiero w br ;]

Skomentuj

Jak chcesz to mogę Ci kupić kiedyś :)
              Ok :) Na pewno się zgłoszę, jak będę cośnowego robił :)

Skomentuj

ja tam daje czarne wkręty i podoba mi sie to bardziej od imbusów - pasują do frezów głosnika i nie wystają :P

ogólenie konstrukcja bardzo ładna od siebie dodam jeszcze schemat zwrotki i charki

Esh0 albo coś pokręciłeś z tymi kondami "w pamięci" albo w zwrotce :P
                Załączone pliki

Skomentuj

Sound Wave, o, no właśnie, 0,15mH i 2.2uF :)

Skomentuj

Jak ten STX gra w porównaniu do tesli 150-03

Skomentuj

goffer, podobnie. Jak miałbym wybierać między ARN150 a STX do 'taniej; konstrukcji to wybrałbym stxa.

Skomentuj

Bardzo ładne, jestem w trakcie robienia czegoś podobnego, ale na 14/50/8 SC. Mam w związku z tym pytanie dotyczące zwrotnicy - czy wystarczy, że dam dwa razy mniejszy kondensator i dwa razy większą cewkę do tego GDN-a?

Skomentuj

Prosto, tanio i z polotem :)
                          Fajny fornir - tez myslalem nad takim aby zastosowac w nowej konstrukcji.

Patrzcie i robcie mlodzi a nie wkurw.... mnie cyt. " za 300 pln cche 3way ma glosno grac, robic loda i myc naczynia"

Skomentuj

ventor, dlaczego chcesz 8ohm? Nie dość, że wersja 4ohm ma ledwo 81dB (chociaż fakt... nie czuć tego), to Ty chcesz jeszcze mniej? :)

Skomentuj

Czy tylko ja nie widze fotek :( ?

Skomentuj

screws, sprawdź na innej przeglądarce.

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                                  screws, sprawdź na innej przeglądarce.
                                  sprawdzalem i na firefoxie i internet explorerze nic :(.
                                  chyba czegos mi brakuje:(.
                                  ----------------------------------------------------
                                  spoko ale nie tylko twoich fotek nie widze
                                  dziwne wykres SW widze.
                                  -----------------------------------------------------
                                  w operze tez nie widze....
                                  juz widze firewall blokowal.

Monitorki ładne i schludne, ale nie podoba mi sie pozycja (rozmieszczenie wysokotonowek). Przydaly by sie jakies sciecia ewentualnie zaokraglenia :P.

Skomentuj

esh0, chcę 8 ohm, dlatego że mój wzmacniacz jest przystosowany do takiej impedancji, a niechciałbym go spalić. Przez jakiś czas, będę je używał do kompa, a później pójdą na tył do kina. Mała sprawność do kompa mi nie przeszkadza, a do kina też powinno być dobrze, bo będą ustawione bliżej słuchacza niż przednie.
                                    Co do zwrotnicy - pewnie w takiej sytuacji rezystor przy arv też powinien być trochę większy, ale o ile? Czy w ogóle da się jakoś przeliczyć tą zwrotnicę bez pomiarów?

Skomentuj

teoretycznie z cewkami i kondami powinno być tak jak powiedziałeś. tłumik zwiększ o 3dB (ze względu na impedancje) i jeszcze chyba 1-2 dB roznicy SPL to da jakieś 15-16ohm dokładny dobor proponuje przeprowadzić na ucho

Skomentuj

Dzięki Sound Wave! Jak już zrobię to się pochwalę co z tego wyszło :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X