Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe ALTON'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe ALTON'a

Założenia:

Pomysł na kolumny zrodził się jakieś 6 miesięcy temu. Pomysł pomysłem.. Jakoś nigdy nie
    miałem chęci by zacząć budować nowe kolumny. Pewnego dnia zakupiłem "wzmacniacz" do
    którego nareszcie należało podłączyć konkretne kolumny. Tak też ok 4 tygodnie temu
    zacząłem budowę..

Głośniki:

Nie miałem tutaj za dużego wyboru gdyż część głośników była w domu mianowicie:

Wysokotonówka ARV104/04/8 (miałem)
    Średniotonówka ARP150/00/8 (miałem)
    Niskotonówka 2x GDN27-150-4SC

Obudowy:

Całośc zbudowana z 22mm wiurówki.Skrzynia skręcana wkrętami do gipsu co 10cm dodatkowo
    klejona vikolem (na 2 sztuki poszło 1,2L vikolu). Całość wzmocniona rozporkami w kształcie
    krzyża pod i nad głośnikiem basowym (trzyma boki wraz z przodem i tyłem). Brak komory na
    średnio i wysokotonówkę gdyż była ona zbędna.
    Pojemność całej komory to +/- 90L z tego odjąć rozpory,zwrotnice,kosze daje to ok
    85L.Strojenie w granicy 39-40Hz.

Wymiar skrzyni 32cm szerokości, 102cm wysokości, 37cm głębokości

Zwrotnice:

Zwrotnice to nic innego jak Janbo seria Botes8. Jest to jedna z najsłabszych zwrotnic z
    oferty jednak została przystosowana do moich potrzeb. Kondensatory w niej zawarte są na
    wystarczająco wysokie napięcie że nie wymagały zmian. Główną modyfikacją było wzmocnienie
    ścieżek kablem podtynkowym 1,5mm2. Średnica cewki w dławikach jest wystarczająca dlatego o
    nich nie wspominam

Wykończenie:

Całość została zaszpachlowana szpachlą samochodową. Oklejona okleiną drewnopodobną jasnego
    koloru. W planach był fornir z którego zrezygnowałem ze względu na czasochłonne klejenie
    jak i cenę. Odległości między głośnikami są celowe.

Napęd:
    Owy wzmacniacz o którym wspomniałem na początku to Palladium DAP1600 o mocy 2x500W 8R i
    2x800W 4R.Kolumny mają 8R więc "oszczędzam" giganta :) - jak narazie rekordem było ok 400W
    wduszonych w kolumny (niestety tym razem nie można było wysiedzieć w pokoju). Pierwszy
    odsłuch skończył się kolejką sąsiadów do mych drzwi... wszystko wyjaśniłem i teraz
    przynajmniej nikt nie ma mi za złe :)

Kosztorys:

Całe kolumny ze względu na to że część elementów miałem wyszły mnie +/- 350zł.

Na koniec:

Ogólnie są to kolumny Low End jednak nic lepszego nie potrzeba.Jak widać chodziło tutaj
    poniekąd o natężenie dźwięku jak o spokojne słuchanie.Całość wyszła ładnie - tak jak sobie
    to wyobrażałem. Grają bardzo "potężnie". Przy dobrym napędzie wręcz kopią szybkim i nie
    przeciągniętym basem. średnie i wysokie tony są idealne, nie natarczywe ale ostre i
    wyraźne.

Lo matko boska opikunko wszystkich diy maniakow...

Nie moge sie nie zgodzic ze to low end ale w polaczeniu z tym wzmakiem ... az boje sie sobie wyobrazic cos one robia w domu...

Skomentuj

Wiesz, dobór głośników pozostawia wiele do życzenia, prościej było zrobić monitorki, a do nich dwa suby.

Skomentuj

Sruby w dolnym basie dałbym inaczej
        Wyglada na wypieszczoną.
        Ciekawe jak w realu.

Skomentuj

Tato Muminka, - masz racje ;]

Skomentuj

No nawet nawet. Ale byloby lepiej jak by byl fornir. brak nozek pod kolumny ;/ i te bass reflexy. Mogles dac jeden wiekszy

ogolem 4/6

Skomentuj

troszke ianczej sobie je wyobrazalem(2 niskotonowce na dole)
              faktycznie to musi robic taka rozpierduche ze......... poprostu super.

Skomentuj

no no, podziwiam, kolumienki wyglądają bardzo ładnie i pewnie grają tez nie najgorzej, pozatym fajny napęd i tanio wyszło
                pozdrawiam i oby tak dalej

Skomentuj

Ciekawy pomysł :) mi się podobają :)

Skomentuj

ja zapytam jeszcze...
                    na jakiej wysokosci jest sredniak i wysoki?
                    czy jak dasz wiecej mocy to dzwiek jest nadal czysty?
                    czy jednak juz przy wiekszej mocy slychac jakies znieksztalcenia?(niechodzi mi o znieksztalcenia wzmaka,tylko glosników,przy arz jak da sie 70 W to jest głosno ale znieksztalcony dzwiek jest troche)

Skomentuj

Jeżeli chodzi o kolce pod kolumny musiałem z nich zrezygnować z powodu podłogi w mieszkaniu (niestety wykładzina która bardzo szybko się niszczy). Nie chciałem bawić się w podstawki pod owe kolce dlatego pod kolumnami można znaleźć filcowe podkładki grubości 3mm.Ułożenie głośników zainspirowane były kolumnami tonsil- Voager 350, po prostu przypadły mi do gustu.Średnie i wysokie tony o dziwo radzą sobie wyśmienicie. Może to zaleta tłumików w zwrotnicy gdzie odkłada się trochę mocy ale nie doświadczyłem ani charczenia, ani niczego co świadczyło by o krańcu życia tych że głośników.Br można było dać jeden większy jednak zabawa w poszukiwanie takiej średnicy nie była dla mnie pocieszeniem - przy zamówieniu gdn'ów zamówiłem po prostu br od stx.

Natężenie dźwięku jest potworne i zapewniam że nie jestem chory psychicznie i nie słucham muzyki z taką mocą na co dzień . Mieszkam w bloku 10 piętrowym więc tym bardziej nie mogę sobie pozwolić na takie wyczyny. Przy pierwszym odsłuchu gdzie postanowiłem wbić w nie dużo mocy byłem oszołomiony. Siedząc na kanapie na przeciw kolumn w niektórych momentach ciężko było złapać wdech. Przy podejściu w róg pokoju w który są skierowane kolumny uczucie było identyczne jak szczelne przyłożenie ucha do kanału br (czuć tylko ciśnienie i niestety ból w uszach).

W kwestii wykończenia starałem się jak mogłem mimo że to tylko okleina. Udało mi się tak okleić kolumny że nie widać nawet łączeń.

Skomentuj

Wow:P
                        Niezle paczki jestem tylko ciekawy jak arv wytrzymuje na tym wzmaku... tlumik tlumikem ale ten dap troche mocy ma

Skomentuj

Ja to widze tak. Ogolnie spoko ale... 2 niskie tony dalbym na dole, mniejsze odstepy miedzy sekcja srednio i wysokotonowa. :] No to tyle :] Hehehe chcialbym to uslyszec przy tych 400 W :P

Skomentuj

no natężeniem to musi powalać w takim pokoju a ogólnie to fajne i ładnie wykonane

Skomentuj

BOMBA

Skomentuj

ALTON, możesz wyjaśnić dlaczego takie ustawienie głośników ?

Skomentuj

esh0,
                                  Zamieszczone przez ALTON
                                  Ułożenie głośników zainspirowane były kolumnami tonsil- Voager 350, po prostu przypadły mi do gustu.

Skomentuj

Bardzo ładne te kolumny pewnie robia mocna zadyme w domu jescze w 10 m2 , jedynie co bym zmienił to ułozenie głośników ale o tym sie juz nie dyskutuje

Ocenka 5/6]

Pozdro

Skomentuj

Szczerze spodziewałem się więcej słów krytyki jak pochwały. No cóż. Miło jest przeczytać że komuś podoba się moja praca :)

Skomentuj

Ale zajebiste Kolumny !! wyje......e też takie chce :) ile dałeś za wzmaka ?? dla mnie BOMBA !!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X