Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUB Nr 5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUB Nr 5

Witam wszystkich w mojej drugiej odsłonie.

Ostani mój projekt opisany w temacie SUB 2x10" zarzuciłem mimo, że doświadczenie niekiepskie.
    Tym razem jest znacznie lepiej, ale i metody inne.

Założenia - dobry sub do muzyki do pomieszczenia 30m2 co by nie zamulał i przynajmniej dorównywał kolumnom TANNOY'a które posiadam (poprzednie suby nie spełniały takich wymagań).

Wykonanie:
    Obudowa jak poprzednio buk + MDF w skórzanym obiciu 30x36x37 - obiętość 22l.
    Głośnik Scan 23W + membrana - dlaczego? - silne zawieszenie (krótki impuls ale za to tylko 82dB), długa cewka (duży skok liniowy - zrekompensuje te 82dB) no i spora wytrzymałość mocowa.
    Wzmacniacz - cyfrowy 400W o współczynniku tłumienia 1000 !!!! - nie może brakować niczego, a poradzić musi każdemu napędowi.

Wygląd:

Efekty na stan obecny:

1. Faktycznie będzie do muzyki - szybszy bas od reszy (jeszcze nie słyszałem takiej stopy w perkusji) do efektów niekoniecznie, bo nie trzęsie aż tak bardzo może dlatego, że nisko odcięty ok 40Hz - wyżej traci charakter.
    2. Wyraźna górka na ok 23Hz i to źle, bo ten obszar wystaje nad resztę i nie bardzo można go skorygować (spłaszczyć) eqalizerem wzmacniacza - pierwszy wniosek - zbyt mała obudowa.
    3. Manual wzmacniacza przewiduje komorę, której nie zrobiłem (znowu zacząłem od dupy strony) - efektem świsty przy większych poziomach, przy krótkich impulsach tego nie słychać.
    4. Subsonic wzmacniacza na 12Hz, tak więc częstotliwości już ok 15 Hz zaczynają poruszać gary w zlewie - producent głośnika nie kłamie.

Reasumując:
    Ponownie jest co poprawiać.

Wszystko w baaardzo dużym skrócie - wystawiam się na opinię.

Ile Cie to wszystko kosztowało?

Skomentuj

ja stawiam na cene nie wiecej jak 1200zl

Skomentuj

O cenę lepiej nie pytajcie.

Skomentuj

Jestem pełen podziwu, jak i muszę przyznać żę z chęcią wielką bym tego posłuchał :)
          Na forum większośc osob na słowo scan robi wielkie oczy :)

Jednak mam pare zastrzeżeń:
          -jeśli sub mial być do muzy to po co takie masakryczne zejście ?
          Tym bardziej że nie ma cudów i wywołuje ono pewnie kompromisy liczne jeśli chodzi o szczegółowość dźwięku.
          -nieco mały spl jak na takie pomieszczenie
          -
          Wyraźna górka na ok 23Hz
          gdzie to odczujesz ?
          Tym bardziej jeśli jest odcięty przy 40hz to dość sporadycznie "zabuczy" :)
          Subsonic wzmacniacza na 12Hz, tak więc częstotliwości już ok 15 Hz zaczynają poruszać gary w zlewie
          j.w. gdzie masz te 15hz ?
          Chyba że bassotronics

Choć jestem cholernie ciekaw jak to gra :)

Aha, takie małe przemyślenie - atutem tego głośnika jes zejście w malej budzie,
          jednak czy w pokoju 30mkw nie masz miejsca na conajmniej 50l suba?
          Wtedy za tą kase może możnaby nad innym głośnikiem pomyśleć...

Skomentuj

ups zniklo mi gdzies jedno zero w cenie glosnika ?P zmieniam na 2 do 2,5 tys

Skomentuj

Konstrukcja faktycznie powala na kolana...
              subsonic na 12 hz,troszke to smieszne :) 2 hz odciecia :)
              Chętnie bym tego posłuchał.... ty odcinasz suba na 40 hz,ja gdybym odcial to bym mogl patrzec jak lata membrana,nic wiecej
              pozdraiwam

Skomentuj

Raz jeszcze proszę o merytoryczną dyskusję, a nie dywagacje n.t. opłacalności, czy konieczności oszczędzania miejsca w pokoju.
                Potraktujcie to jako ciekawe doświadczenie, które udało mi się wdrożyć w życie. Z jakim - skutkiem - chciałbym przekazać, bo z pewnością trudno dyskutować o czymś, co trzeba sobie wyobrażać - najlepiej byłoby posłuchać.

Zejście jest faktycznie bardzo niskie, ale nie koliduje to ze szczegółowością dźwięków gdyż po pierwsze w tak małej obiętości, po drugie na tak stratnym zawieszeniu (nie jestem pewien poprawności określenia) i po trzecie z tak wysokim współczynnikiem tłumienia wzmacniacza, który absolutnie panuje nad tym napędem.

Jak mogę sobie wyobrazić efekt? Jeżeli cokolwiek to odzwierciedli, to żaden popularny sprzęt który można posłuchać w marketach tak nie robi. Jednocześnie ponownie podkreślam, że konstrukcja nie jest bez wad. Jest ich jeszcze kilka, o których nie pisałem, ale muszę jeszcze trochę poeksperymentować aby mieć zdanie.

Skomentuj

no super, orginalne wykończenie i włgule fajny

Skomentuj

hmm 15Hz... 400W tu chyba przydała by sie już obudowa betonowa (mówie serio) wytłumiona matami bitumicznymi i z oddzielna komora na wzmacniacz
                    na akustyce zalecają obudowe 30L
                    ja tą konstrukcje wyceniam na 3kzł
                    i chyba wszystkim koparki opadły :]

Skomentuj

no ladne cacko. tylko jakos zalozenia nie do konca pasuja do tego glosnika.
                      straszie nisko strojone buda, nisko odciete... hmm;]

widze ze jestes z bialego to moze po maturach jakis spocik zrobimy bo jest nas trzech;]????:>

Skomentuj

haba haba
                        Nie no jak zobaczyłem cene głośnika w Polsce to mało co z krzesła nie spadłem. Wykończenie ładne, jest sie do czego przeczepić np nie odzielony panel ale rybka :] To jest membran bierna?? W sumie ten subsonic to racze jest nie potrzebny wiecej pogoryszy niż poprawi, spróbuj jęsli sie da go ominąć pobawić sie bez subsonica zobacz jak lepije gra.

Co to spota to zgadzam sie z kolega mIKIm :] A ja myślałem ze tylko nas dwóch niedobitków zostało w mieście a tu coraz wiecej B-stokAudioManiaków

Skomentuj

w 1 poście autora można naczytać sie takich głupot że nie warto komentowac, szkoda że zmarnowałes możliwosci takiego głosnika i popieram Takero, do 30 metrów to trzeba spl a nie 82 db

Skomentuj

wiesz budzik 82db przy ok 25hz... hmmm to jest sporo i jeszcze przy takiej mocy pamietaj ze to jest sub a nie kolumna...

Skomentuj

Witam
                              Wykończenie super , wzmacniacz skąd ściągałeś/zamawiałeś UcD400?
                              Pozdrawiam

Skomentuj

miki 4 :P

ddgibt skad wziales wzmacniacz i ile kosztowal :>??

Skomentuj

Dlaczego wybrałem DS4.0?
                                  Przedstawiam zatem parametry końcówki tam zastosowanej. Jeżeli ktoś studiował elektronikę powinien rozszyfrować, dla reszty proponuję metodę porównawczą z innymi wzmacniaczami.

W mojej opinii (zarówno amatora jak i inżyniera elektronika) jeżeli powyższe charakterystyki nie odbiegają za bardzo od rzeczywistości (a po odsłuchach wygląda nieźle), to warto pokusić się o zrobienie zintegrowanego wzmacniacza stereo na nich.

Skomentuj

Witam
                                    Wszystko super ale skąd go masz , gdzie zamówiłeś i za ile?
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

Po znaczku widać co to jest ale nie na moją kieszeń -HYPEX.
                                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Wiec budzet jednak ponad 3000zl. Na jakich forach konsultujesz takie projekty?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X