Subwoofer mIKI’ego – BSW124II
Przez długi czas szukalem głośnika do nowego suba, który spełniałby moje oczekiwania.
Po doświadczeniach z kilkoma stx’ami i osłuchaniu się z innymi zestawami wiedziałem czego chce…
Sub miał wysokie i konkretne wymagania.
- szczegółowość
- dynamika
- kontrola
- konkretna gra - tylko tam gdzie trzeba
- muzykalnosc
- dość wysoki spl.
- nie za duza buda
Naturalnie jego przeznaczenie to głównie muzyka.
Przyznam się ze miałem do wydania ok 500pln (na sam głośnik) jednak ten przedzial cenowy jest mało popularny na polskich forach, troche bałem się ryzykowac i iść w nieznane.
Wybór padł na BSW. Wiedziałem czego mogę się spodziewac, jego opis i opinie przypadły mi do gustu.
Obudowa.
Płyta MDF 19mm.
Front dwie warstwy. Buda dobrze i solidnie wzmocniona, sztywna jak diabli (wystarczająco;p) objętość to 48L netto. Brutto ok. 43L. strojona na 36Hz. Delikatnie wytlumiona za głośnikiem i w rezultacie można przyjąć ze ma ok. 45L.
Obudowa wyrównana szpachla samochodową.
Wykonczenie to fornir - orzech amerykanski, polakierowany na mat. Front to czarny mat. Cala buda na czarnych kolcach z podkładkami. W przyszłości planuje dorobic pdstawke
Wzmacniacz
Konstrukcja na dipolach wg projektu Janka. Moc ok. 300W. calosc zamknieta w osobnej (stylowej;p) obudowe ze sklejki. Wykończone tym samym fornirem co subwoofer.
Odsłuch i wrazenia.
Po wygrzaniu, eksperymentach z ustawieniem i rozmieszczeniem wytlumiena spelnia każde z w/w założeń. Dynamika, kontrola i muzykalność
nawet przy cichym sluchaniu potrafi zejsc nisko. Ladnie zgrywa się z reszta zestawu. To co się dzieje w okolicach strojenia jest nie do opisania… w kinie również deklasuje większość firmowych konstrukcji w dużo wyższym przedziale cenowym. A w muzyce w ogole nie ma porównania.
Szczerze polecam wszystkim którzy mają co do suba podobne oczekiwania.
Koszty (o Boziu...)
BSW 124II 300
MDF 60
terminal 6
kabel 5
fornir 30
lakier czarny 10
wkrety/sruby 10
kleje 25
kolce 10
wytlumienie 10
szpachla 10
lakier mat 27
....................................
503
Wzmak:
koncowka mocy
+ preamp i zasilacz 210
(od Takero;p)
trafo 75
obudowa 10
fornir 0
kable 10
gniazda 5
galki/nozki ok. 30
........................................
340
FORORELACJA;

Przez długi czas szukalem głośnika do nowego suba, który spełniałby moje oczekiwania.
Po doświadczeniach z kilkoma stx’ami i osłuchaniu się z innymi zestawami wiedziałem czego chce…
Sub miał wysokie i konkretne wymagania.
- szczegółowość
- dynamika
- kontrola
- konkretna gra - tylko tam gdzie trzeba
- muzykalnosc
- dość wysoki spl.
- nie za duza buda
Naturalnie jego przeznaczenie to głównie muzyka.
Przyznam się ze miałem do wydania ok 500pln (na sam głośnik) jednak ten przedzial cenowy jest mało popularny na polskich forach, troche bałem się ryzykowac i iść w nieznane.
Wybór padł na BSW. Wiedziałem czego mogę się spodziewac, jego opis i opinie przypadły mi do gustu.
Obudowa.
Płyta MDF 19mm.
Front dwie warstwy. Buda dobrze i solidnie wzmocniona, sztywna jak diabli (wystarczająco;p) objętość to 48L netto. Brutto ok. 43L. strojona na 36Hz. Delikatnie wytlumiona za głośnikiem i w rezultacie można przyjąć ze ma ok. 45L.
Obudowa wyrównana szpachla samochodową.
Wykonczenie to fornir - orzech amerykanski, polakierowany na mat. Front to czarny mat. Cala buda na czarnych kolcach z podkładkami. W przyszłości planuje dorobic pdstawke

Wzmacniacz
Konstrukcja na dipolach wg projektu Janka. Moc ok. 300W. calosc zamknieta w osobnej (stylowej;p) obudowe ze sklejki. Wykończone tym samym fornirem co subwoofer.
Odsłuch i wrazenia.
Po wygrzaniu, eksperymentach z ustawieniem i rozmieszczeniem wytlumiena spelnia każde z w/w założeń. Dynamika, kontrola i muzykalność

Szczerze polecam wszystkim którzy mają co do suba podobne oczekiwania.
Koszty (o Boziu...)
BSW 124II 300
MDF 60
terminal 6
kabel 5
fornir 30
lakier czarny 10
wkrety/sruby 10
kleje 25
kolce 10
wytlumienie 10
szpachla 10
lakier mat 27
....................................
503
Wzmak:
koncowka mocy
+ preamp i zasilacz 210
(od Takero;p)
trafo 75
obudowa 10
fornir 0
kable 10
gniazda 5
galki/nozki ok. 30
........................................
340
FORORELACJA;

Skomentuj