Słuszna sugestia Jurek.
Natomiast co do propozycji Sławka odnośnie większej cewki szeregowej. Też miałem to zaproponować, ale to jednak trzeba dokładnie zmierzyć. Mogłoby się okazać, że dając większą cewkę szeregową straciłby na zakresie 400-800Hz. Oczywiście górka przy 1k byłaby mniejsza, bo wszystko byłoby bardziej stłumione poza basem.
Także no... tu by się przydały jakieś dokładniejsze pomiary.
Gratuluję projektu.
Jedna uwaga. pułapki w paśmie od 1kzh do 4khz dobrze by były delikatne w działaniu bo ucho w tym zakresie jest wrażliwe,przy takiej górce na 1khz lepiej najpierw zacząłbym wcześniej filtrację czyli zwiększył cewkę szeregową low pass górka na 1kzh byłaby mniejsza i nie musiałbyś tak ostro jej ciąć.
Z drugiej strony jeśli jesteś zadowolony z dźwięku to naprawdę jest to najważniejsze i nie ma sprawy
Dziękuję.
Pułapka była tak "wyskalowana", żeby całkiem niwelowała tą górkę, bo początkowo głośnik basowy był cięty trochę wyżej (0,82 mH), ale dźwięk był bardzo suchy (choć trzeba przyznać, że "Killing in the Name" Rage Against the Machine brzmiało świetnie), dlatego w jej miejsce weszła cewka 1,0 mH, aż skończyło się na 0,82 mH.
I jakbym miał teraz coś zmienić, to akurat tego bym nie ruszał. "Wyzerowanie" górki daje swobodę w przesuwaniu odcięcia bez martwienia się o to czy będzie ją słychać, czy nie.
Fajne kolumny.
Tweeter ma Fs prawie 1k a wooferem mozna grać spokojnie do 3kHz. Próbowałeś ciąć wyżej ?
Dzięki.
Aktualnie robię odrobinę mniejszy odpowiednik tej kolumny na SB17NBAC i tam wyszło mi przecięcie na prawie 3200 kHz - też jest ok
W tych trochę na próbę zrobiłem takie niskie cięcie i brzmi ok, a może nawet brzmi lepiej niż przy cięciu wyższym, bo SB16PFC przy 3 kHz gra już dość kierunkowo - ma 10 dB spadku dla kąta 60 st., a wysokotonowy przy tej częstotliwości w zasadzie nie ma spadku w ogóle. Kolumny grają bardzo przestrzennie i wydaje mi się, że to może być zasługa właśnie tego, że wysokotonowy schodzi tak nisko.
Słuszna sugestia Jurek.
Natomiast co do propozycji Sławka odnośnie większej cewki szeregowej. Też miałem to zaproponować, ale to jednak trzeba dokładnie zmierzyć. Mogłoby się okazać, że dając większą cewkę szeregową straciłby na zakresie 400-800Hz. Oczywiście górka przy 1k byłaby mniejsza, bo wszystko byłoby bardziej stłumione poza basem.
Także no... tu by się przydały jakieś dokładniejsze pomiary.
Tą cewkę dobierałem na ucho... pierwsza wersja, która dawała prawie płaską charakterystykę miała 0,82 mH. Fajnie sprawdzała się w ostrzejszym rocku i gitarowym graniu, ale z czasem doszedłem do 1,2 mH, bo jazzy, wokale, elektronika brzmiały lepiej.
Skomentuj