Witam pierwszy raz na forum.
Kolumny SABA CE9596 CONTINENTAL EDISON , to była exportowa wersja produktu UNITRA-TONSIL. Dostałem komplet takich kolumn od kuzyna (dosyć zniszczonych-uszkodzone głośniki, połamana maskownica zniszczone obudowy) i postanowiłem reanimować je niwielkim kosztem.
W kolumnach zastosowano głośniki;
GDN 25/55 8Ohm
GDM 12/60/4 8Ohm
GDWK9/80 8Ohm
W głośnikach nisko i średniotonowych uszkodzone były górne zawieszenia membran, jedna wysokotonówka była spalona.
We wszystkich głośnikach wymieniłem membrany. W wysokotonówkach razem z cewkami.
Najwięcej uwagi poświęciłem obudowie. Ponieważ była zrobiona z płyty wiórowej pokrytej zniszczoną miejscami folią postanowiłem okleić ją fornirem. Mój wybór padł na fornir HEBAN MAKASAR modyfikowany. Fornir jest klejony klejem MOMENT. Powierzchnia jest szlifowana papierem od 120 do 1200, następnie lakierowana lakierem Wypełniacz Porów firmy SYNTILOR. Po wyschnięciu lakier szlifowałem papierem 1200 na mokro, oraz wełną stalową 000. Następnie całość przetarłem olejem i położyłem dwie warstwy wosku bezbarwnego firmy LIBERON. Po wyschnięciu wosku powierzchnie trzeba przepolerować ( ja robiłem to szczotką do butów, żeby usunąć biały wosk z porów czarnego drewna).
Na przednie maskownice założyłem nowy materiał.
Obudowy wypełniłem w 2/3 obętości kawałkami gąbki.
Koszty:
- fornir 80zł
- klej 16zł
- komplet membran 50zł
- czarny lakier rmatowy 10zł
- terminale 2szt 15zł
- lakier Wypełniacz Porów 0,5l 28zł (zużyta minimalna ilość)
- wosk Liberon 0,5l 28zł (zużyta minimalma ilość)
- materiał 10zł
Teraz fotki przed reanimacją:

Po reanimacji:

Fornir z bliska:

Głośnik niskotonowy:

Kawałek wysokotonówki:

Jeszcze dwie fotki:
[

Czekam na uwagi pytania i opinie.
Pozdrawiam.
Kolumny SABA CE9596 CONTINENTAL EDISON , to była exportowa wersja produktu UNITRA-TONSIL. Dostałem komplet takich kolumn od kuzyna (dosyć zniszczonych-uszkodzone głośniki, połamana maskownica zniszczone obudowy) i postanowiłem reanimować je niwielkim kosztem.
W kolumnach zastosowano głośniki;
GDN 25/55 8Ohm
GDM 12/60/4 8Ohm
GDWK9/80 8Ohm
W głośnikach nisko i średniotonowych uszkodzone były górne zawieszenia membran, jedna wysokotonówka była spalona.
We wszystkich głośnikach wymieniłem membrany. W wysokotonówkach razem z cewkami.
Najwięcej uwagi poświęciłem obudowie. Ponieważ była zrobiona z płyty wiórowej pokrytej zniszczoną miejscami folią postanowiłem okleić ją fornirem. Mój wybór padł na fornir HEBAN MAKASAR modyfikowany. Fornir jest klejony klejem MOMENT. Powierzchnia jest szlifowana papierem od 120 do 1200, następnie lakierowana lakierem Wypełniacz Porów firmy SYNTILOR. Po wyschnięciu lakier szlifowałem papierem 1200 na mokro, oraz wełną stalową 000. Następnie całość przetarłem olejem i położyłem dwie warstwy wosku bezbarwnego firmy LIBERON. Po wyschnięciu wosku powierzchnie trzeba przepolerować ( ja robiłem to szczotką do butów, żeby usunąć biały wosk z porów czarnego drewna).
Na przednie maskownice założyłem nowy materiał.
Obudowy wypełniłem w 2/3 obętości kawałkami gąbki.
Koszty:
- fornir 80zł
- klej 16zł
- komplet membran 50zł
- czarny lakier rmatowy 10zł
- terminale 2szt 15zł
- lakier Wypełniacz Porów 0,5l 28zł (zużyta minimalna ilość)
- wosk Liberon 0,5l 28zł (zużyta minimalma ilość)
- materiał 10zł
Teraz fotki przed reanimacją:

Po reanimacji:

Fornir z bliska:

Głośnik niskotonowy:

Kawałek wysokotonówki:

Jeszcze dwie fotki:
[

Czekam na uwagi pytania i opinie.
Pozdrawiam.
Skomentuj