Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reanimacja kolumn SABA CE9596

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reanimacja kolumn SABA CE9596

Witam pierwszy raz na forum.

Kolumny SABA CE9596 CONTINENTAL EDISON , to była exportowa wersja produktu UNITRA-TONSIL. Dostałem komplet takich kolumn od kuzyna (dosyć zniszczonych-uszkodzone głośniki, połamana maskownica zniszczone obudowy) i postanowiłem reanimować je niwielkim kosztem.

W kolumnach zastosowano głośniki;
    GDN 25/55 8Ohm
    GDM 12/60/4 8Ohm
    GDWK9/80 8Ohm

W głośnikach nisko i średniotonowych uszkodzone były górne zawieszenia membran, jedna wysokotonówka była spalona.
    We wszystkich głośnikach wymieniłem membrany. W wysokotonówkach razem z cewkami.

Najwięcej uwagi poświęciłem obudowie. Ponieważ była zrobiona z płyty wiórowej pokrytej zniszczoną miejscami folią postanowiłem okleić ją fornirem. Mój wybór padł na fornir HEBAN MAKASAR modyfikowany. Fornir jest klejony klejem MOMENT. Powierzchnia jest szlifowana papierem od 120 do 1200, następnie lakierowana lakierem Wypełniacz Porów firmy SYNTILOR. Po wyschnięciu lakier szlifowałem papierem 1200 na mokro, oraz wełną stalową 000. Następnie całość przetarłem olejem i położyłem dwie warstwy wosku bezbarwnego firmy LIBERON. Po wyschnięciu wosku powierzchnie trzeba przepolerować ( ja robiłem to szczotką do butów, żeby usunąć biały wosk z porów czarnego drewna).

Na przednie maskownice założyłem nowy materiał.

Obudowy wypełniłem w 2/3 obętości kawałkami gąbki.

Koszty:
    - fornir 80zł
    - klej 16zł
    - komplet membran 50zł
    - czarny lakier rmatowy 10zł
    - terminale 2szt 15zł
    - lakier Wypełniacz Porów 0,5l 28zł (zużyta minimalna ilość)
    - wosk Liberon 0,5l 28zł (zużyta minimalma ilość)
    - materiał 10zł

Teraz fotki przed reanimacją:

Po reanimacji:

Fornir z bliska:

Głośnik niskotonowy:

Kawałek wysokotonówki:

Jeszcze dwie fotki:

[

Czekam na uwagi pytania i opinie.

Pozdrawiam.

no super obudowa wszystko ładnie zrobione

Skomentuj

wszystko ładnie wykonane.
      membrany oryginalne rozumiem?
      fornir calkiem spoko,tylko ze kojarzy mi sie z zebra :)

Skomentuj

niepodoba mi sie ten fornir, jest za jaskrawy dla mnie...
        Membrany sa orginalne Tonsila? sam je wymieniales? nie miales problemow z wycentrowaniem cewki...

Skomentuj

To raczej na pewneo nie są orginalne membrany Tonsila...

Ciekawa koncepcja forniru, na pewno sie wyróżnia wśród resztyu

Skomentuj

Membrany nie są oryginalne. Jak wcześniej napisałem chciałem reanimować kolumny tanim kosztem. Za wszystkie membrany (6szt.) zapłaciłem 50zł, natomiast oryginalna membrana do kopółki kosztuje 22zł 1szt. Wymieniałem je sam w/g opisu http://www.akustyka.tk/ artykuły>regeneracja głośnika.

Fornir HEBAN MAKASAR widziałem wcześniej tylko w necie i przy zakupie jego widok mnie zaskoczył, jednak po przyklejeniu i wykończeniu kolumn można się przyzwyczaić do jego widoku. Na temat jego urody można dyskutować ( u mnie w rodzinie zdania są podzielone), ale na pewno jest oryginalny.

Skomentuj

Kolumny całkiem spoko wyszły napisz teraz jeszcze tylko jak grają i czym je zasilasz

Skomentuj

Kolumny grają jak Tonsile : szybki dynamiczny bas, ale nie zchodzący zbyt nisko, wyrażny środek i lekko szeleszcząca góra. Ogólnie bardzo przyjemnie. Zdaję sobie sprawę, że możnaby poprawić ich brzmienie generalnie przebudowując zwrotnicę, ale to już znacznie podnosi koszty.Po symulacjach w programie X_Over Pro trochę przebudowałem oryginalną zwrotnicę Tonsila wykorzystując jej elementy, aby bardziej wyrównać chrakterystykę.
                Zasilam je z zabytkowego wzmacniacz TECHNICS SU-V4A ( wzmacniacz klasy A), ale grającego lepiej, niż niejeden współczesny wzmacniacz.

Skomentuj

...bardzo oryginalny fornir...

Skomentuj

pewnie kwestia gustu ale oryginalna kolorystyka i wykonczenie mi sie berdziej podoba.

Skomentuj

Wg mnie SUPER!
                      Wreszcie coś nowego i innego niż wszystkie.
                      Moja ocena 10/10 ;]

Skomentuj

fajna zebra :)

Skomentuj

W najbliższych dniach kolumny będą wystawione na Allegro. Czekam tylko na pełną aktywację konta

[ Dodano: 2006-05-18, 21:53 ]
                          Kolumny wystawione są na Allegro.
                          Zainteresowanych zapraszam : http://www.allegro.pl/item108181380_...ba_ce9596.html

Skomentuj

Hmmm... jakoś takoś bardziej mi podchodziły te oryginały... Jeżeli chodzi o wykonanie, to strona tehcniczna na bardzo wysokim poziomie. Pozdrawiam

Skomentuj

Bardzo ciekawa i wykonana profesjonalnie reanimacja:)Może wreszcie zabiorę się za swoje zdewastowane saby

Skomentuj

Adres na Allegro nie aktualny. Kolumny zostały sprzedane.

Skomentuj

:evil: twoje głośniki są HŻBM :evil:

Skomentuj

HŻBM?:|

Skomentuj

wezcie go stad (z tad?) prosze...

a ty 'mientki chwdp' jestes JDNKMZJB i JAKZSNR ,jasne?

Skomentuj

szczerze to przedtem były ładniejsze niż teraz zrobiłeś taką trochę można powiedzieć kupę ;p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X