Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik niskotonowy z zestawu SMS-5100 + nowa obudowa.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ten thomson to jak mniem od takiego najtańszego kina ?
    Zamieszczone przez bartekgib
    Wydaje mi się, że ten kop Samsung'a wychodzi z tego, że jest to 12 cm - mniejsze głośniki mają większego kopa przy szybkim basie, a większe mają większą dynamikę, i większą kontrolę.
    1...
    zrób sobie suba na jakieś 8...
    dlatego mam pytanie - czy jeżeli podłączyłbym wzmak pod wyjście niskotonowe w tym wzmak od SMS-5100 to coś by się stało ? Czy dżwięk byłby dobry, czy może byłoby coś nie tak ....
    tzn podłączyć wzmak pod wyjście głośnikowe ?

Skomentuj

Woofer od Thomson'a to wcale nie taki prosty i najtańszy model. Ponad rok temu kosztował ten zestaw ponad 1400 zł. Aż tak zły nie jest .... Jednak mam coś inne wrażenie, że ja potrzebuję najpier kolumn frontowych .... Mnie nie zadowala samo niskie pasmo .... Ja potrzebuję całego, czystego, miękkiego, ciepłego i w miarę dynamicznego dżwięku. I tak się zastanawiam .... Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-09-19, 19:19 ]
      Po prostu zastanawiam się nad taką opcją - jakiś wysokotnowiec, jako średniotonówki dałbym głośniczki z satelitek Samsunga ( są całkiem całkiem - jako średniaki spełniłyby swoje zadanie, lepsze to niż tylko dać wysokie i niskie ) i do tego powiedzmy 18 STX'a w kolumnach podłogowych. Kupiłbym jakiś wzmak 2 kanałowy i na pewno coś by to dało .... Pozdrawiam !

Skomentuj

poszukaj tego thomsona na allgro i daj linke ;]
        aż strach pomyśleć jakibyłby Twoje opinie gdybyś zrobił suba na jakieś 10' lub nie daj Boże 12'...

Skomentuj

No tak,głosnik 12cm,buda na oko jak i BR i gra super zajebiście...
          No to po co ja ściagałem 18 cali aż z anglii jak te 12 cm taki piknie daje? :???:

Tak na zdrowy rozum,z tego nic nie będzie,nie ma to sensu bo wystarczy dwa monitorki na wooferkach 16cm aby zgniotły to niby coś.I taką drogę radzę,porządne stereo,później dopiero myśl o subie.Ale o subie na konkret głośniku,minimum 8 cali z konkretnym wzmakiem.Dopiero wtedy zdasz sobie sprawę jaki potencjał drzemie w dobrej konstrukcji.I jaka gafę strzeliłeś z powyższą konstrukcją.

Skomentuj

Dlatego też teraz pomyślałem, nad dorbym stereo. Jakaś wysokotonówka, do tego jako średniak głośniczki z satelitek Samsung'a ( jak już mówiłem - lepsze to aniżeli 2 kanały, bo już kolumn 2 kanałowych mam po dziurki w nosie ) i STX 18 SW. Wszystko zabudowane w otwartej kolumnie podłogowej. Dla kanału wysokiego i średniego jedna zamknięta sekcja kolumny ( jakieś 2 litry albo 2.5 stykną ) a dla 18 STX'a jakieś 9 litrów. Zwrotka myślę, że narazie dałbym zwrotkę od STX'a i tyle ( nie wszystko naraz ). Tylko teraz co ze wzmakiem do takiego zestawu .... Hmmm ..... Pozdrawiam !

Skomentuj

zrób poprostu stereo na 18sw i wysokim.
              nie wiem po co tam średniak i to jeszcze z satelit samsuga :|
              już kolumn 2 kanałowych
              2drożnych chyba.
              a dla 18 STX'a jakieś 9 litrów.
              nie wiem skąd Ty te litraże bieresz ?
              na oko znów ?
              jak masz coś zrobić to zrób dobrze i dla 18sw daj z 15l.
              zrób coś normalnego , a nie jakąś kupe...

Skomentuj

Dobra - a więc pomyślmy tak - najlepiej dla mnie byłoby zrobić podłogowce na znanym i lubianym przez wszystkich zestawie Visaton SC10N + STX 18-120-6 SW. Ale troszkę nie stać by mnie było na te SC10N, a dużo słyszałem od kogoś opinie, że moje wymagani spełniałbym głośnik Tonsil 7/50. I teraz się zastanawiam. Na pewno zrobiłbym osobną zamkniętą sekcję dla wysokotonówki, i otwartą dla STX'a ( b-r umieszczony byłby zaraz pod nim ). I co o tym myślicie ... ? Pozdrawiam !

Skomentuj

Ale troszkę nie stać by mnie było na te SC10N, a dużo słyszałem od kogoś opinie, że moje wymagani spełniałbym głośnik Tonsil 7/50.
                  lepiej weź visatona , ale oszczędź nieco na stxie i kup arna 150, bo do stxa i 7/50 nie znajdziesz zwroty.
                  Na pewno zrobiłbym osobną zamkniętą sekcję dla wysokotonówki, i otwartą dla STX'a
                  no raczej nie odwrotnie ;]
                  ( b-r umieszczony byłby zaraz pod nim ).
                  zamiast myśleć nad tym gdzie dać bt pomyśl np o zwrocie.
                  BTW - głośnik to pompka i wymaga conajmniej 6-7cm średnicy.

Skomentuj

ARN'a nie kupię, bo jego dźwięk mi "nie leży". Ja potrzebuję ciepła, czystości, lekkiej dynamiki i zrównoważnia. Nie chcę, aby te głośniki rozwalały mi łeb basem, albo żeby piszczały jak opony podczas poślizgu. Dość już mam tych naciąganych, niby "czystych", ale potwornie piszcących dżwięków z kolumn plastikowych. Muszę jeszcze dokładnie policzyć obudowę, itd. I wtedy czas na pracę. Sprzedałbym jedną wieżę ( małego Thomson'a ), ale mamuśka szaleje, że coś musi zapełnić miejsce po wieży. Wtedy byłoby już 200 zł na przetworniki. Pozdrawiam !

Skomentuj

Temat do nikąd.Zrobił sie syf.Zamykam.

Skomentuj

Czaruję...
                      X