Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Mariana (Peerless HDS180EXC + Vifa XT25TG)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Mariana (Peerless HDS180EXC + Vifa XT25TG)

A było to tak...

Chciałem zbudować kolumny, które posłużą mi przynajmniej przez kilka lat... :wink:
    Po wielu nieprzespanych nocach spędzonych na wertowaniu netu postanowiłem wybrać zestaw z Akustyka...
    Nie będę ukrywał że między innymi ze względu na gotowy projekt zwrotnicy.
    Nie posiadam sprzętu pomiarowego i sam nie poradził bym sobie ze zwrotnicą więc postanowiłem nie kombinować i poszedłem na łatwiznę... :wink:

Zastanawiałem się też nad konstrukcją 3-drożną ale problem ze zwrotnicą ostudził moje zapały :sad:

No cóż może kiedyś... Bo jak znam życie to nie poprzestanę na tym zestawie...( w lutym złożyłem kolumny na tesli)...

Przechodząc do przetworników jako nisko-średniotonowy zastosowałem duńskiego Peerlessa HDS180EXC a jako wysokotonowy również duńską Vifę XT25TG...

Obudowa Wykonana została z płyty MDF o grubości 19mm a fronty z MDF o grubości 22mm.
    Wymiary zewnętrzne to:
    Wysokość: 95 cm (bez kolcy)
    Szerokość: 21 cm
    Głębokość: 28 cm.

Kolumny mają w środku po dwie przegrody usztywniające.
    Jedna przegroda dodatkowo dzieli obudowę dzięki czemu uzyskałem pojemność 20 litrów..
    Tweeter dodatkowo ma swoją komorę.
    Fronty są ścięte pod kątem 15 stopni.
    Nie dałem jeszcze kolcy ponieważ mam dylemat czy nie zrobić cokołów...

Jako wykończenie zastosowałem fornir orzech amerykański.
    Kleiłem go na klej Pattex Express i muszę powiedzieć że wyszło idealnie szczególnie jak na pierwszy raz...
    Jako docisk posłużył mi stary parapet z lastryko ważący 60 kg i paczki z gresem 30kg każda...
    Wszelkie nierówności wchłaniały się pod wpływem żelazka...
    Następnie wyfrezowałem otwory pod głośniki i tunel BR oraz wywierciłem otwory pod terminale.
    Na fornir położyłem warstwę wypełniacza do porów oraz 4 warstwy lakieru poliuretanowego HARTZLACK matowego ale chcę położyć jeszcze jedną warstwę ponieważ lakier nakładałem wałkiem i chciałem trochę przyspieszyć sobie pracę kładąc ostatnią warstwę za szybko (poprzednia jeszcze nie wyschła) i lakier nabrał wyglądu jakby był chropowaty...
    Zrobiłem już próbę na tylnej ściance, przeszlifowałem papierem wodnym 600 i polakierowałem jeszcze raz pędzlem i wyszło idealnie.

Obudowę wytłumiłem wewnątrz watą 3cm grubości (tylna ścianka+górna i dwie boczne).

Co do wrażeń odsłuchowych to kolumny grają dopiero niecałą godzinę więc za wiele jeszcze nie da się powiedzieć do czasu aż się wygrzeją ale nie ma nawet porównania do TESLI... :mrgreen:
    Jedyne czego im brakuje to bas ale czytałem na forum że te głośniki muszą się sporo wygrzać zeby pokazać na co je stać...

Co do kosztów:

HDS180EXC 2szt. - 580 zł
    XT25TG 2szt. - 300 zł
    Elementy zwrotnic - 200 zł
    Terminale 2kpl. - 60 zł
    Tunele BR 2szt. - 20 zł
    Fornir ok. 40zł
    Klej Pattex Express - 17 zł.
    Wypełniacz do porów - 30 zł.
    Lakier Hartzlack 0,75l - 30 zł.
    MDF miałem więc 0 zł
    Wkręty oraz inne drobiazgi ok 20 zł.

A teraz kilka fotek:

Bardzo mi sie podobaja moze dlatego ze sam sie przymierzam do peerlessow tylko ten projekt H16 ale i tak interesuje mnie jak one graja?? Napisz cos jak juz je wygrzejesz :wink:
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

no pieknie tez po glowie chodzila mi ta konstrukcja ale zakupilem juz vife XT...
      przetworniki oczywiscie bardzo dobre wiec niema sie czego czepiac.
      fornir bardzo ladny i podoba mi sie
      powiedz mi czy to cos wokol korektora fazy to uszczelka?? to jest polaczone z korektorem tak jak w XT??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        powiedz mi czy to cos wokol korektora fazy to uszczelka?? to jest polaczone z korektorem tak jak w XT??
        To nie uszczekla tylko coś w rodzaju nakładki przeciwpyłowej.
        I nie jest połączone z korektorem fazy.

Skomentuj

czyli klasyczna budowa... a juz myslalem ze bedzie cos podobnego jak w wysokotonowce :lol:

jaki dokladnie ma kolor ten HaDeS?? bo myslalem wczesniej ze srebrny a teraz widze jakby wpadal w biel...

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
            Bardzo mi sie podobaja moze dlatego ze sam sie przymierzam do peerlessow tylko ten projekt H16
            Też myślałem o tym projekcie bo nawet tamte bardziej mi się podobały wizualnie ale nie wiem czy dałbym radę z frezami pod nie więc wolałem nie ryzykować...

[ Dodano: 2007-09-22, 21:23 ]
            jaki dokladnie ma kolor ten HaDeS?? bo myslalem wczesniej ze srebrny a teraz widze jakby wpadal w biel...
            Kolor jest srebrny tylko to efekt odbicia lampy błyskowej i wyszło jakby były białe...

Skomentuj

do zwykłych HDSów nie ma nawet co robić frezów , ich konstrukcja zezwala na to , a nawet jeśli ktoś chciałby je robić to byłyby na tyle płytkie - dosłownie pare milimetrów , że traci to wszelki sens.

Bardzo fajne , klasyczne, nie przekombinowane kolumny za niezłą kase - 1200zł około.

Skomentuj

a i ja sie wpisze, kolumny cos pieknego, fornir rewelka naprawde :)
                mam pytanko do Ciebie, co to za wypelniacz do porow, mozesz podac jego nazwe??

Skomentuj

Właśnie wyszlifowałem kolumny papierem wodnym i położyłem końcową warstwę lakieru.
                  I już struktura nie jest chropowata tylko gładka... :grin:

Teraz tylko pozostaje założyć kolce i finisz... :mrgreen:

Skomentuj

Po przeszlifowaniu papierem 600 powierzchnia jest idealnie gładka? Jeżeli były nierówności to może lepiej było użyć najpierw powiedzmy 240 a później 600? Swoją drogą ostatnie kolumny też lakierowałem Hartz-Lackiem i jestem bardzo zadowolony. Zastanawiałem sie czy nie kupić kompresora i pistoletu, ale widzę, że jednak nie ma sensu. Ciekawi mnie tylko czy wersja błyszcząca tego lakieru też jest taka łatwa w nakładaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR
                      co to za wypelniacz do porow, mozesz podac jego nazwe??
                      u nas w nomi teraz maja wypelniacz dumaluxa, niby szybkoschnacy

Skomentuj

No kolumny wyszły Ci naprawde zgrabne, wyglądają prawie identycznie jak moje, nawet ścięcia są identyczne, tylko moje czekają od roku na położenie forniru :mrgreen:

W sumie to jestem ciekawy tej konfiguracji, moje HDSy grają z vifą DX i uważam, że jest całkiem przyjemnie. Może jakiś spocik i porównanie? :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Barthez
                          Po przeszlifowaniu papierem 600 powierzchnia jest idealnie gładka? Jeżeli były nierówności to może lepiej było użyć najpierw powiedzmy 240 a później 600?
                          Chodzi o to że jak kładłem ostatnią warstwę lakieru to powstała taka delikatnie chropowata struktura i przeszlifowałem całość papierem wodnym 600 a następnie znowu położyłem warstwę lakieru wałkiem do lakieru...
                          I wyszło bardzo dobrze :grin:

Swoją drogą ostatnie kolumny też lakierowałem Hartz-Lackiem i jestem bardzo zadowolony. Zastanawiałem sie czy nie kupić kompresora i pistoletu, ale widzę, że jednak nie ma sensu. Ciekawi mnie tylko czy wersja błyszcząca tego lakieru też jest taka łatwa w nakładaniu.
                          Ja pomalowałem matowym ale robiłem próby wersją w połysku i też całkiem nieżle się nakładał...

[ Dodano: 2007-09-23, 20:15 ]
                          Zamieszczone przez Viper
                          W sumie to jestem ciekawy tej konfiguracji, moje HDSy grają z vifą DX i uważam, że jest całkiem przyjemnie. Może jakiś spocik i porównanie? :mrgreen: :mrgreen:
                          Bardzo chętnie tylko narazie muszę jeszcze poczekać żeby głośniki się dobrze "wygrzały" bo jak narazie to grają dopiero kilka godzin...

A z kąd dokładnie jesteś..?

Skomentuj

Re: Kolumny Mariana (Peerless HDS180EXC + Vifa XT25TG)

Zamieszczone przez mariuszb
                            Co do wrażeń odsłuchowych to kolumny grają dopiero niecałą godzinę więc za wiele jeszcze nie da się powiedzieć do czasu aż się wygrzeją ale nie ma nawet porównania do TESLI... :mrgreen:
                            Jedyne czego im brakuje to bas ale czytałem na forum że te głośniki muszą się sporo wygrzać zeby pokazać na co je stać...
                            Piękne kolumienki. Jeśli chodzi o niskie rejestry to wygrzanie da efekt, ale potrzebny jest spory "piecyk" aby je napędzić.

Skomentuj

A właśnie, czy w Akustyku kupowałeś same głośniki czy razem ze zwrotnicami? I czy przy zamówieniu samych głośników dają projekt obudowy i zwrotnicy?

I czemu terminale kosztowały Cię 60zł? :neutral: Ja za takie same dałem 24zł.

Skomentuj

Re: Kolumny Mariana (Peerless HDS180EXC + Vifa XT25TG)

Zamieszczone przez przemo-lukas
                                Piękne kolumienki. Jeśli chodzi o niskie rejestry to wygrzanie da efekt, ale potrzebny jest spory "piecyk" aby je napędzić.
                                Jeżeli chodzi o wygrzanie to ile mniej więcej czasu to zajmuje..?

Kolumny będą grały pod amplitunerem SONY STR-DB 1070 do którego docelowo je robiłem ponieważ chcę zrobić zestaw kina domowego...

Mam już XXLS'a 10 + MB i Vifę XT 19 na kolumny efektowe.
                                Muszę jeszcze dokupić HDS 152 EXC i poprosić kogoś o pomoc przy projekcie zwrotnicy bo człowiek z Akustyka nie ma takowego... :sad:
                                Ale powiedział że ma takie same głośniki efektowe w domu tylko że są wbudowane w ścianę i tamta zwrotka nie będzie pasowała do normalnych skrzynek...

Ewentualnie gdyby SONY nie dał rady mam jeszcze do wyboru wzmacniacz AKAI AM 49 o mocy 2 x 140 W przy 4R i 2 x 80 przy 8R.
                                Gra naprawdę dobrze i mocy mu nie brakuje...

[ Dodano: 2007-09-24, 19:57 ]
                                A właśnie, czy w Akustyku kupowałeś same głośniki czy razem ze zwrotnicami? I czy przy zamówieniu samych głośników dają projekt obudowy i zwrotnicy?
                                Najpierw kupiłem same głośniki i odrazu dostałem projekt obudowy i zwrotnicy a elementy zwrotnic kupołem po miesiącu...
                                I czemu terminale kosztowały Cię 60zł? Ja za takie same dałem 24zł.
                                Bo kupiłem je w Akustyku, gdzie kosztują po 15 zł za sztukę bo ponoć była podwyżka...
                                A wczoraj byłem na wolumenie i identyczne terminale były po 6 zł za szt... Więc przepłaciłem :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez mariuszb
                                  Ale powiedział że ma takie same głośniki efektowe w domu tylko że są wbudowane w ścianę i tamta zwrotka nie będzie pasowała do normalnych skrzynek...
                                  co za bzdura.
                                  jezeli jestes cierpliwy to moze irkowi podeslesz gotowy monitorek i poprosisz o pomoc...

Skomentuj

Ok dzięki.
                                    A części do zwrotnic też kupowałeś w Akustyku? Bo kosztowały Cię 200 zł więc nie wiem czy oni mają tak drogo czy może zwrotnice są tak rozbudowane.

Skomentuj

jezeli jestes cierpliwy to moze irkowi podeslesz gotowy monitorek i poprosisz o pomoc...
                                      Też o tym myślałem tym bardziej że mieszkam kilkaset metrów od niego ale on nie ma na nic czasu więc nie chcę mu za bardzo zawracać głowy...Ale z drugiej strony to najlepsze wyjście żeby IREK zaprojektował zwrotkę do tego zestawu...
                                      Przynajmniej będę miał pewność że już nic lepszego z tego zestawu nie da się wycisnąć... :lol:

A części do zwrotnic też kupowałeś w Akustyku? Bo kosztowały Cię 200 zł więc nie wiem czy oni mają tak drogo czy może zwrotnice są tak rozbudowane.
                                      Zwrotnica nie jest rozbudowana a części kupiłem w Akustyku ale jak patrzyłem w POLINKU to z przesyłką wcale nie wychodzi dużo taniej...
                                      A oto projekt zwrotki...

Skomentuj

No w sumie jeżeli wszystkie kondensatory są jantzen'a i cewka od niskotonowego ma 1,4 mm rzeczywiście taniej nie wyjdzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X