Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytłumienie rogów pokojów (pułapki basowe)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    No to teraz wyraźnie widać trzy podstawowe rezonanse osiowe pomieszczenia: 3,9m - 47Hz / 2,9m - 59Hz / 2,5m - 68Hz
    No dokładnie takie wychodzą z prościutkich wyliczeń. Sprawdzałem generatorem i zdecydowanie najbardziej słychać 70Hz. Później dokuczliwe potrafi być w okolicach 200Hz.

To na samym początku sprawdź częstotliwość 47Hz jak widzę bardzo prosto bo otwierając drzwi
    No po otwarciu drzwi jest troszkę poprawa. Nie jakieś nie wiadomo co, ale słychać - już tak próbowałem. Trzeba koniecznie jakiś ustrój w tym miejscu postawić

Po lewej stronie to czarne pogrubione to domyślam się że to okno więc zalecam wyposażyć je w grube miękkie zasłony a za nimi dodatkowo schować np panele akustyczne (jak diy to później Ci napisze jakie np. można by zrobić)
    Tak to jest okno i już wrzuciłem sobie tam zasłonkę w rogu pokoju, ale nie odczuwam, żeby przyniosło to jakiś efekt. Spróbuję tam koc powiesić, ale również jestem za tym, żeby wrzucić tam jakieś ustrojstwo. Obecnie najprzyjemniej się słucha stojąc przy oknie. Natomiast koło drzwi bas jest zdecydowanie dudniący. Jak jestem w innym pokoju słychać wyraźnie dudnienia i nie brzmi to najlepiej

Przy tym umeblowaniu w pokoju możesz wstawić jeden walec w rogu za lewą kolumną, drugi żeby było symetrycznie też by można umieścić za prawą kolumną (ale według rysunku nie wiem dokładnie jak to by się prezentowało :/ )
    Nie ważne jak wygląda. Ma dobrze grać przede wszystkim. O estetykę będę się martwił później (co nie oznacza, że wytłoczki od jajek sobie powieszę na ścianie )

Co to za kolumny grają ? monitory?, duże podłogówki ? - jak coś większego to staraj się w miarę możliwości jak najbardziej odsuwać od ściany...
    MTMy na tonsilach 13/50/9. Wiem, że trochę duże jak na mój pokój, ale robiłem kolumny na dłużej, a mam zamiar do końca roku się wyprowadzić więc... Są odsunięte od ściany na pół metra. Trochę ciężko tutaj przestrzegać zasady, aby nie umieszczać kolumn w 1/4 i 1/2 pomieszczenia przy odległości 290cm

Zostają jeszcze ściany naprzeciwległe w odległości 2,9m pewnie są całe gołe ? Na nich możesz coś na razie pozawieszać np. jakieś obrazy, ramki, lampki, pułki wiszące, i inne pierdółki, co tylko uważasz... dobrym było by też coś na zasadzie grubego kilimu (ale to na końcu nie musisz robić wszystkiego naraz bo może się okazać że dobre postępy z zasłonami wpłynęły na lepsze znoszenie się fali podstawowych....)
    Zawsze podobał mi się dyfuzor SKYLINE. Zastanawiam się, aby taki zrobić ale to ze względów estetycznych - zwyczajnie bardzo mi się to podoba. Sęk w tym, że na tą chwilę walczę z basem, a ten ustrój jeśli ma to przyzwoicie wyglądać to musiałby być liczony na jakieś 1100-4000hz (wtedy klocki miałyby max 15cm), bo aby rozpraszał wysoki bas (200hz) to te klocki musiałyby być mieć prawie metr długości co jest nieakceptowalne. Co dopiero niższe częstotliwości. Tak mi wychodzi z kalkulatora.

Najpierw planuję zająć się narożnikami bo z moich testów z poduszkami i kołdrami wychodzi, ze da to najlepszy efekt. Bardzo ci dziękuję ir0nhide za zainteresowanie i proszę jeszcze doradź mi co by się najlepiej sprawdziło w narożnikach. Estetycznie najlepiej by mi się podobały walce. Szczerze mówiąc nie mam za bardzo ochoty robić ustroju membranowego, gdyż mógłbym go wstawić tylko w jednym rogu. drzwi i okno są bardzo blisko rogów i nie mam miejsca na membranowy ustrój. Największym problemem dla mnie jest dobór materiałów.

Czy ktoś wie gdzie można kupić prasowane włókno szklane (fiberglass)???

Myślę że "raczkuje" to nawet na wyrost powiedziane... po prostu zainteresowanie tutaj tego typu tematem dotyczy chyba tylko b.małej ilości osób.
    Może uda nam się rozkręcić temat? Zdobywam wiedzę w temacie, jeszcze trochę praktyki i może jakiś artykuł na ten temat się skrobnie?

A jakby stworzyć nowy dział na forum - akustyka pomieszczenia???

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post o 08:08 ----------

Jak się dzisiaj okazało mam dostęp do dość sporej ilości owczej wełny (worek na ziemniaki - trochę ubita). Czy będzie ona przydatna przy budowaniu ustrojów? Możecie coś zaproponować z owieczki?
    Last edited by kremien; 24.01.2011, 07:17.

Skomentuj

kremien jak widzę że musisz zrozumieć dwie podstawowe rzeczy:
      1. Ustroje akustyczne (pomimo tego że mogą się podobać... ) To teoretycznie nie są czymś pozytywnym... Są to elementy jak by to powiedzieć...- drugorzędne czyli inaczej mówiąc "najlepiej gdy ich wg nie ma". Następny stopień to "super gdy jest ich jak najmniej" itd. gdzie na końcu okazuje się że i tak jakieś jednak muszą być dla stworzenia poprawnej akustyki w pomieszczeniu.
      Podstawową i najważniejszą cechą ustrojów jest to że mają działać! (spełniać swoją pewną role w określonej dla danego ustroju sytuacji) dlatego stworzono ich tyle rodzai, a nie po to żeby ładnie wyglądały... przykład: "zamontuje u siebie w pokoju dyfuzor bo wg mnie jest ładniejszy od rezonatora..." to nie tędy droga...
      Nawiasem dodając to co czyni ustrój ładnym to tylko sposób jego wykończenia - bordowa tkanina obiciowa, pobejcowana sklejka, polakierowana ramka zrobiona z drewna itd..

2. Widzę że upierasz się przy "wypełnieniu" sobie narożników w pokoju pomijając ważniejszą rzecz...
      Pierwsze co robimy to walka z podstawowymi rezonansami osiowymi pomieszczenia! Podstawowe rezonanse nazwane są podstawowymi, dlatego ponieważ nimi są :) ... No ale o co chodzi ? Już tłumaczę:
      PRZYKŁAD: Między ścianami jest odległość 3,6m = wytworzy się fala stojąca długości 7,2m czyli o częstotliwości ~47Hz, Jeżeli nie zrobimy nic by temu zaradzić powstanie również jej harmoniczna czyli ~94Hz (47+47) następnie może powstać druga harmoniczna czyli ~141Hz po niej trzecia ~188Hz (pisałeś coś o uciążliwych okolicach 200Hz ? no to patrz dalej )
      Tak w skrócie wyliczmy pozostałe:
      *2,9m=~59hz 1/~118hz; 2/~177Hz; 3/~236Hz...
      *2,5m=~69Hz 1/~138Hz; 2/~207Hz; 3/~276Hz...
      I co widzicie? Ja widzę pasmo basu od ~50Hz do ~250Hz, a polowe z niego (co mały "kroczek" bo: 47,59,68,94,118,138,141,177,188,207,236,276) jest do du...
      Co do harmonicznych podstawowych (gdyby ktoś chciał sprawdzać) nie koniecznie muszą się dokładnie zgadzać niektóre mogą się znieść... a inne lekko przesunąć...
      Ponieważ nie siedzimy w 6ciu gołych ścianach tylko posiadamy w pokoju jakiś mebel, żyrandol, dywan, nieregularną powierzchnie drzwi itp... to niektóre częstotliwości ulegają stłumieniu (lub przynajmniej w jakimś stopniu), rozproszeniu lub i jedno i drugie...

Gdy już jestem pod tym tematem dodam kremien że możesz również zmierzyć sobie jaką najniższą słyszalną częstotliwość możesz osiągnąć w swym pomieszczeniu: jest to tyle Hz ile wynosi połowa długości fali która zmieści się w najdłuższym odcinku występującym w pomieszczeniu, z reguły jest to odległość od górnego narożnika(sufit) do (idąc po skosie prostokąta pomieszczenia) narożnika przy podłodze... czyli w twoim pokoju to wychodzi (o ile dobrze wyliczyłem) okł. 5,2m czyli okł.33Hz. W ten sposób np. możesz sobie odpuścić odsłuch basu z subwooferów grających poniżej tej częstotliwości...
      Pisze to (jak to się mawia) dla potomności, ale przede wszystkim kremien dla Ciebie byś teraz zrozumiał że:
      Jak już wyżej napisałem ..."połowa fali w najdłuższym odcinku w pokoju" dlatego iż dla najniższych częstotliwości w narożnikach pomieszczenia występuje podbicie/zysk (tzw. room gain) Gdy już dobrze zaadaptujesz sobie akustycznie pomieszczenie (pozbędziesz się rezonansów własnych(czyt. podstawowych) danego pomieszczenia możesz zająć się tymi najniższymi częstotliwościami i dla przykładu jeśli charakterystyka kolumn to -6db na ~35-40Hz a ta częstotliwość będzie uciążliwa (za dużo tego basu) to zajmujesz się dalszą adaptacją pomieszczenia pracując nad narożnikami... Przeróżne ustroje akustyczne począwszy od bas-traps, przez duże absorbery, rozpraszacze, skończywszy być może po prostu tylko na ładnym grubym kawałku gąbki... budowane do przeznaczenia w narożniki, tworzone są właśnie w celu normalizacji w pomieszczeniu charakterystyki odgrywanego pasma.

Podsumowując to co napisałem kremien to: dobrze kombinujesz ale myślę iż niepotrzebnie zaczynasz jak to się mówi od "dupy strony"

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
      Najpierw planuję zająć się narożnikami bo z moich testów z poduszkami i kołdrami wychodzi, ze da to najlepszy efekt.
      Ponieważ siedzisz przy samej ścianie gdybyś był w sytuacji gdzie miejscem odsłuchu był by środek pokoju wytłumianie samych narożników nie przyniosło by odpowiedniego rezultatu... Gdy wypełnisz dobrze (najlepiej jak najgrubiej i najgęściej) wszystkie narożniki materiałami tłumiącymi to zwalczysz podstawowe rezonanse o których mowa, ale tylko w pewnym stopniu, czyli tam gdzie sięgają ustroje w narożnikach... W ten sposób unormalizujesz sobie lekko ch-ke w pomieszczeniu ale tylko w pewnych miejscach i dotyczyć będzie to jedynie basu! I w tym momencie pada pytanie: a co z resztą ? a średnica (czyt. inne fale) ? zaczną Ci się obijać od okna, ścian itp. (wytworzy się dysharmonia czyli po prostu hałas) a chyba przecież chcesz słuchać "całych" kolumn prawda? Dodatkowo pomieszczenie jest małe więc nie ma dużego pola manewru z kolumnami wiec należało by zająć się pierwszymi odbiciami itd. Dlaczego robić coś dla praktycznie samego basu skoro można zrobić coś dla pełnego pasma... itd.. (już mi się nie chce pisać, może później jeszcze coś skrobnę )
      Należy pamiętać że teoretycznie ideałem akustyki było by pomieszczenie na wzór komory bezechowej (na ścianach znajduje się coś co ma pozorować ich brak...) Więc pozostaje nam tylko dążyć do tego... Jednak w przypadku pomieszczenia mieszkalnego i chyląc się ku "rozsądkowi" zmuszeni jesteśmy do stosowania tzw. ustroi czyli elementów wspomagających poprawny odsłuch dźwięków. I tu można by pomału zamykać koło wracając do tego co zacząłem pisać na początku - ...podstawowymi ustrojami.... będą np. zasłony, szafki, półki, kanapy, fotele, dywany... dopiero następnie gdy jesteśmy do tego "zmuszeni" zaczynamy umieszczać wyspecjalizowane elementy poprawiające akustykę w naszym pomieszczeniu..... ( a akustyka kremien to nie jest tylko bas )
      Last edited by ir0nhide; 24.01.2011, 15:56.

Skomentuj

ir0nhide

fajnie jestem ci bardzo wdzięczny za wytłumaczenie mi tych wszystkich rzeczy (Bo nie da się posiąść całej tej wiedzy jedynie z artykułów znalezionych w google). Może jestem noobem w dziedzinie akustyki, dlatego najbardziej słyszalne dla mnie jest to co się dzieje na basie. Uwierz mi po przesiadce z zestawu creativa 5.1 gdzie powyżej 14khz słychać tylko ciszę gra to przepięknie. Za to z basem jest zdecydowanie gorzej. Uwierz mi 10 centymetrowy subik z tegoż zestawu umieszczony pod biurkiem grał znacznie lepiej. Stąd moje dążenie do poprawy tego właśnie segmentu. Ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia pewnie przyjdzie i czas na optymalizację reszty pasma. Tak jak napisałeś należy się skupić na podstawowych rezonansach. Napisałeś, że upieram się, aby zająć się narożnikami pomieszczenia. A powiedz w jaki inny sposób mam się pozbyć tych rezonansów? Podpowiedz mi proszę jakieś praktyczne skuteczne i sensowne rozwiązanie. Pierwsze co przyszło mi do głowy to przemeblowanie. Ale cholera nie mam tutaj praktycznie wcale pola manewru, bo ta naprawdę to mogę wyłącznie zamienić łóżko z biurkiem miejscami. Niestety ale mam takie meble, że nie da rady ich ustawić w inny sposób. A nawet jeśli to miałbym problem z łóżkiem. Tą drogą się nie da.
        zresztą sam zobacz jak wygląda mój pokój:

Wiem, że szału nie ma, ale jeszcze z rok będę tutaj tylko mieszkał, więc ustroje chcę mieć "mobilne", abym mógł je zabrać ze sobą w razie czego. Kasa na modernizacje jest, ale nie chcę wydać na to drugie tyle co na kolumny i wzmaka. Wolę coś DIY, żeby mieć satysfakcję z własnoręcznej pracy. Dlatego mi się spodobała koncepcja bass trapów w kształcie walca. Naprawdę gdyby bas brzmiał tak jak powinien byłbym zadowolony ze sprzętu (na razie bo wiem, że audiofilia to zaraźliwe choróbsko :P). Jedyne rozsądne porównanie to mam w aucie - To moje pierwsze doświadczenia z audio i skompletowałem fajnie grający zestawik, który gra zdecydowanie lepiej niż to co w domu, choć wiem że te tonsile mają większy potencjał. To mnie boli, bo chce się się mieć coraz lepszy sprzęt i postawiłem w home audio.

pytanie tylko co to znaczy:
        Podsumowując to co napisałem kremien to: dobrze kombinujesz ale myślę iż niepotrzebnie zaczynasz jak to się mówi od "dupy strony"
        To powiedz mi od czego powinienem zacząć jeśli nie od wyeliminowania rezonansów poprzez zbudowanie bass trapów?? i przede wszystkim w jaki sposób powinienem do tego dążyć? Nakieruj mnie proszę na właściwy tok myślenia na czym powinienem się skupić. Tak naprawdę to głównym miejscem odsłuchu jest dokładnie środek pokoju - większość czasu spędzam przy komputerze. Potrzebuję porad jakie ustroje akustyczne powinienem budować. Wtedy zacznę się interesować już konkretnymi rozwiązaniami zamiast "wszystkiego po trochu"

Do dyspozycji mam duży worek wełny owczej. Skoro idealnie nadaje się do wypełniania subów może nada się również do ustrojów akustycznych???

Na gołą ścianę nad łóżkiem jak jest rozłożone mogę na tą chwilę dać tylko kocyk. Być może w przyszłości wykombinuję jakiś ustrój, ale skoro mam problem głównie z basem to po co się tym narazie przejmować? Dudni przeokrutnie, normalnie wstyd przed sąsiadami :P

Skomentuj

kremien,luzik, na pewno coś wymyślimy
          Pokój widzę taki jak sobie wyobrażałem...
          Może zacznę tak:
          - Umeblowanie zostaw na razie tak jak jest (za dużo rzeczywiście na razie się nie wymyśli...)
          Co proponuje ? Jedno już Ci pisałem - w twoim pokoju pierwsze co się rzuca w oczy (a później przekłada na uszy ) i w co należy moim zdaniem ewidentnie "uderzyć" to - zasłony, duże, długie, jak najszersze i jak najgrubsze(ciężkie) zasłony! Okna(szyby) to najgorsza zakała akustyki. Ściany można wytapetować, coś na nich zawiesić, pokryć tynkiem akustycznym itp... a z szybą nic nie zrobisz, dlatego trzeba je "wyeliminować"...
          Musisz wyposażyć pokój w zasłony najlepiej jak najdłuższe jeśli tylko się da, to od samej podłogi do sufitu i szerokie na całą ścianę np. jeśli długość ściany wynosi 2.9m to super gdy zasłony były by szerokie na 2*tą długość(5,8m) jednak to nie reguła, i 5m będzie dobrze... Jeśli uda Ci się je zorganizować to następnie montujesz je kilkanaście cm od ściany tj. na taką odległość byś mógł ew. jeszcze coś za nie wsadzić (np. panele z gąbki lub/i jakiś ustrój w narożniki)
          Ja zakitrałem babci takie (i jak można przyuważyć jedną sobie troszkę myślę zepsułem ponieważ przeszyłem ją, zafastrygowałem i od wew. naszyłem dodatkowy płat materiału (by były jeszcze grubsze) a zrobiłem to nie zważając na wymiar i koniec końców okazała się przykrótka :/ )

Idąc dalej:
          Jako następny krok możesz wykonać te pseudo bastapy w postaci walców (na razie dwa) i postawić je za kolumnami (bo po stronie łóżka nie ma za dużo miejsca...)

Na drzwiach zamiast roletki możesz zamontować jakiś ustrój, jednak ja zostawił bym to na koniec, na sam początek wystarczy np. gruby kawałek gąbki. Później ew. możesz (jeśli masz zapał) obić całe drzwi w tym stylu http://www.pajeczyna.pl/images/displ...ac37603d58.jpg (ale chyba raczej nie skórą, - nie wiem, miałem w planach, ale nie doszedłem jeszcze do etapu tapicerowania drzwi )

Zostają Ci: kawałek ściany nad biurkiem i cała ściana nad łóżkiem (ew. sufit)... na jutro postaram się przygotować jakieś materiały pt. "jak wykonać proste ustroje akustyczne"

Skomentuj

Później ew. możesz (jeśli masz zapał) obić całe drzwi w tym stylu http://www.pajeczyna.pl/images/displ...ac37603d58.jpg (ale chyba raczej nie skórą, - nie wiem, miałem w planach, ale nie doszedłem jeszcze do etapu tapicerowania drzwi )
            Ja takim cudem obijałem drzwi wejściowe od środka :) tą skaję sie kupuje...nawet w nomi.... za chyba 30zł do tego jest taka plastikowa nakładka na rogi i tym obijasz ;]

ir0nhide powiedz co sądzisz o basstrapach na allegro oraz piankach piramidkach :)

http://allegro.pl/naroznik-akustyczn...419656323.html

http://allegro.pl/pianka-gabka-mata-...416158628.html

ew. sufit
            NIgdy nie zapominajcie o suficie... na podłodze masz dywan a na suficie zawsze goła ściana....

Skomentuj

"Senk yu weri mucz" ir0nhide. Faktycznie pierwsze co zrobię to kupię jakieś konkretne zasłony i tak jak mówisz złożę je podwójnie, żeby były grubsze. Będą do samej ziemi. Okno bez problemu zakryję, ale nie dam rady całej ściany, bo karnisz mnie ogranicza, a nie zrobię sobie ciemni przecież. No, ale okna się pozbędę. Być może zszyję zasłony razem, a pomiędzy nimi wepchałbym trochę wełny owczej. Myślicie, że to dobry pomysł??

Jako następny krok możesz wykonać te pseudo bastapy w postaci walców (na razie dwa) i postawić je za kolumnami (bo po stronie łóżka nie ma za dużo miejsca...)
              No właśnie tylko z jakiego materiału je wykonać???

Na drzwiach zamiast roletki możesz zamontować jakiś ustrój, jednak ja zostawił bym to na koniec, na sam początek wystarczy np. gruby kawałek gąbki.
              Jeśli efekt poprzednich zabiegów mnie nie zadowoli będzie gąbka na drzwiach. Nie ma litości :P

Zostają Ci: kawałek ściany nad biurkiem i cała ściana nad łóżkiem (ew. sufit)...
              Rozumiem, że na razie za to się nie zabierać tak??

na jutro postaram się przygotować jakieś materiały pt. "jak wykonać proste ustroje akustyczne"
              Bardzo bym prosił, bo w necie tak sobie jeśli chodzi o proste ustroje - nie z pylącej wełny mineralnej

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
              NIgdy nie zapominajcie o suficie... na podłodze masz dywan a na suficie zawsze goła ściana....
              no u mnie właśnie na 70hz jest najgorzej - akurat taki rezonans mam między podłogą a sufitem - pewnie jest to ze sobą powiązane

Skomentuj

Nie koniecznie jak masz dywan to dywan rozprasza a mi chodzi dla sufitu.... :P to już nie rezonansy ale odbicia :)

Skomentuj

Ja takim cudem obijałem drzwi wejściowe od środka tą skaję sie kupuje...nawet w nomi.... za chyba 30zł do tego jest taka plastikowa nakładka na rogi i tym obijasz ;]
                  Ja mówiąc o obiciu drzwi miałem na myśli włożenie jeszcze pod ten skaj, grubo gąbki no i nie wiem jak z tym skajem w kwestii akustyczno-chłonnej dlatego zamiast niego myślałem o użyciu jakiegoś miękkiego materiału... (krótko mówiąc: zrobić z drzwi ustrój akustyczny - pochłaniający...) ale może zostawmy to na razie.

ir0nhide powiedz co sądzisz o basstrapach na allegro oraz piankach piramidkach
                  http://allegro.pl/naroznik-akustyczn...419656323.html
                  http://allegro.pl/pianka-gabka-mata-...416158628.html
                  Po pierwsze te narożniki nawet nie stały pewnie koło bas-trap`u Po drugie nie mam na ich temat zdania, bo i nie miałem z tym czymś do czynienia, jakoś zawsze omijałem to coś, szerokim łukiem (do tego ta cena... :/ ) (pewnie jak by wszystkie! możliwe kąty w pomieszczeniu, tym wyłożył to przyniosło by jakieś efekty...)
                  Bas-trap to jak sama nazwa wskazuje - pułapka basu, są to specjalnie zaprojektowane boxy z rurami/dziurami.....

Co do gąbki piramidki też jeszcze nie mam swojego zdania (dopiero przymierzam się do jej kupna w celach weryfikacji...) Natomiast znajomy audiofil bardzo ją sobie chwali, ale no sami przecież wiemy jak to jest z audiofilami... kable za 5tyś itp.... Niedługo wybieram się do niego na odsłuch, tych jego zachwalanych "perełek" :)

Ehhhh, powiem tak: Na wiosnę przeprowadzam się... To właśnie wtedy miałem zapodać na forum BAAAARDZO obszerny artykuł-tutorial. na temat akustyki pomieszczenia z mnóstwem zdjęć przedstawiających te moje poczynania, zaczynając od niczego - począwszy od gołych ścian kończąc na Audio-room`ie. Lecz jak widzę muszę wziąć się za kilka rzeczy już wcześniej... Problem w tym, że ostatnio mam bardzo mało czasu na to, (jutro też i po jutrze jestem w rozjazdach) ale weekend planuje poświęcić akustyce... )

no u mnie właśnie na 70hz jest najgorzej - akurat taki rezonans mam między podłogą a sufitem - pewnie jest to ze sobą powiązane
                  Nie koniecznie jak masz dywan to dywan rozprasza a mi chodzi dla sufitu.... :P to już nie rezonansy ale odbicia
                  Sufit zostawiamy na koniec, ponieważ podstawowe poczynania mogą wpłynąć pozytywnie na rozkład rezonansów... (w takich przypadkach niektórzy stosują jedynie ustroje w miejscach pierwszych odbić na suficie )
                  PS sam cienki dywan to niedużo jeśli chodzi o niski bas, jednak bardzo dobrze się sprawuje jako absorber wyższych częstotliwości - pierwszych odbić...)

Okno bez problemu zakryję, ale nie dam rady całej ściany, bo karnisz mnie ogranicza, a nie zrobię sobie ciemni przecież.
                  Hmmm... jak to by ująć.... Ciemnia przy odsłuchu nie jest czymś negatywnym, wręcz przeciwnie... nocą mamy lepszą percepcje dźwięku, dlatego melomański odsłuch to właśnie w zaciemnionym pomieszczeniu... (ale powiedzmy że to nie jest już tak istotne...) A zasłony zamontuj tak by można było je odsłaniać...

Być może zszyję zasłony razem, a pomiędzy nimi wepchałbym trochę wełny owczej. Myślicie, że to dobry pomysł??
                  Myślę że wręcz wspaniały - pod względem akustycznym, natomiast nie mam zielonego pojęcia jak to by się prezentowało po stronie wizualnej... hmmm....

No właśnie tylko z jakiego materiału je wykonać???
                  Gąbka/pianka, wata, wata poliestrowa, filce, miękkie tkaniny, wełna w tym owcza, agrowókna, w/w membrana paro-przepuszczalna.... Co Ci tylko przypasuje...
                  W weekend postaram się coś zmajstrować...
                  Rozumiem, że na razie za to się nie zabierać tak??
                  Bardzo bym prosił, bo w necie tak sobie jeśli chodzi o proste ustroje - nie z pylącej wełny mineralnej
                  Na dzisiaj niestety nic nie zorganizowałem, brak czasu. Jutro, po jutrze i weekend...
                  PS Ustrój to nie tylko wata... (w sensie tylko pochłaniacz...)

A tak wg to my tu sobie gadu,gadu a co na to autor tematu ?? Że tak ujmę pytanie: Nie przeszkadzamy?

Skomentuj

a mówiąc o obiciu drzwi miałem na myśli włożenie jeszcze pod ten skaj, grubo gąbki no i nie wiem jak z tym skajem w kwestii akustyczno-chłonnej dlatego zamiast niego myślałem o użyciu jakiegoś miękkiego materiału... (krótko mówiąc: zrobić z drzwi ustrój akustyczny - pochłaniający...) ale może zostawmy to na razie.
                    Pod spodem pod skają jest gąbka nie jest to moze gąbka o grubości 5 cm tylko 1-2 cm (nie pamiętam dokładnie) ale jakaś jest :)

Skoro basstrap (pułapka do basu) to

specjalnie zaprojektowane boxy z rurami/dziurami.....
                    To ćwierć walec obity wełną to chyba nie jest basstrap... :) brak rur/dziur

A tak wg to my tu sobie gadu,gadu a co na to autor tematu ?? Że tak ujmę pytanie: Nie przeszkadzamy?
                    Proponuję założyć temacik o akustyce pokoju gdzie będziemy mogli dać zdjecia pokoju (pokoi) żeby uzyskać informacje co można zrobić by akustyka się poprawiła :)
                    Sam zamierzam w kilka miejsc dać piankę piramidkę...

Skomentuj

(Pierwszy post, witam!)

Jeśli ktoś rozważa zakup narożnych pułapek basowych
                      wykonanych z gąbki, które można spotkać m.in. na Allegro, proponuję zapoznać
                      się z wykresem po pomiarach, który dostępny jest pod tym linkiem:

http://www.hometheatershack.com/foru...html#post36103

Wnioski są oczywiste.

Pozdrawiam,
                      Błażej,
                      Aku Pro.

Skomentuj

Ja zamiast pułapek basowych wolę korekcje aktywną. Taniej, nie zawala pokoju, i co najważniejsze - jest efektywniej. Pułapka basowa może dzialać na jedną częstotliwość, więc żeby wytłumić idealnie wszystkie rezonanse trzeba by zawalić pół pokoju (przykładowo u siebie w paśmie 20-300hz poza 3 podstawowymi modami mam jeszcze 5 innych rezonansów) Korekcją aktywną można wyrównać całe pasmo basu z dokładnością +/-3db, a jak ktoś lubi, wyciągnąc z suba liniowe 20hz (TYLKO W CLOSED!!!) Kiedy wyłączam korekcje bas brzmi zupełnie inaczej, nie jest już taki miękki, soczysty i pełny, zaczyna brakować zejścia, przy 50-60hz dziura, ledwo cokolwiek słychać, a przy 70hz krew z uszu (rezonans około 15db). Obawiam się, że pułapki basowe by sobie nie poradziły.

Skomentuj

Panie Błażeju zajeżdża mi tu trochę kryptoreklamą (joke)
                          W sumie cieszę się że zawitał Pan na forum choć i tak pewnie to było jednorazowo... :)
                          Jeśli był by Pan skłonny do rozmowy to mam pytanie:
                          * Odnośnie dyfuzora 1D - dlaczego nie stosujecie przegród miedzy "szczeblami"..., są one zbędne w dyfuzji? Nic nie wnoszą do skuteczności jego działania?

Aku Pro - http://akupro.pl

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                          Taniej, nie zawala pokoju, i co najważniejsze - jest efektywniej.
                          1. A czy jesteś pewien że i skuteczniej ?
                          2. Jak korekcją aktywną poradziłeś sobie z resztą pasma ?
                          3. Jak prezentuje się rewerberacja w twoim pomieszczeniu odsłuchowym ?
                          4. Jako zwolennik basu pneumatycznego - możesz pokazać wykres waterfall z twojego pomieszczenia ?
                          Pułapka basowa może dzialać na jedną częstotliwość...
                          Sprostowanie: Pułapka basu może a nawet w większości przypadków powinna działać szerzej... np. budując basstrap membranowy na określoną cz. załóżmy 68hz taka pułapka będzie działać także trochę poniżej i również trochę powyżej...

żeby wytłumić idealnie wszystkie rezonanse trzeba by zawalić pół pokoju (przykładowo u siebie w paśmie 20-300hz poza 3 podstawowymi modami mam jeszcze 5 innych rezonansów)
                          A przeczytałeś choćby to! co napisałem na poprzedniej str. o modach pomieszczenia i ich harmonicznych!?

Kiedy wyłączam korekcje bas brzmi zupełnie inaczej, nie jest już taki miękki, soczysty i pełny, zaczyna brakować zejścia, przy 50-60hz dziura, ledwo cokolwiek słychać, a przy 70hz krew z uszu (rezonans około 15db).
                          Przy takich zdaniach musisz niestety dodawać że stwierdzasz to na podstawie odczuć z muzyki elektronicznej takiej jak dubstep! a jak to wygląda przy kontrabasie, fortepianie, tubie ? Też wtedy bas jest lepszy... ? Pokarz więc proszę choćby wykres THD po i przed korekcją....

Obawiam się, że pułapki basowe by sobie nie poradziły.
                          Moje zdanie jest niestety niezmienne! a brzmi ono tak:
                          - Korekcja aktywna nie może być alternatywą dla naturalnie przystosowanego środowiska/pomieszczenia odsłuchu w którym mają zachodzić zjawiska możliwie najbardziej wiarygodne akustyczne; może być jedynie jej uzupełnieniem...!

Skomentuj

.. możesz również zmierzyć sobie jaką najniższą słyszalną częstotliwość możesz osiągnąć w swym pomieszczeniu: jest to tyle Hz ile wynosi połowa długości fali która zmieści się w najdłuższym odcinku występującym w pomieszczeniu, z reguły jest to odległość od górnego narożnika(sufit) do (idąc po skosie prostokąta pomieszczenia) narożnika przy podłodze... czyli w twoim pokoju to wychodzi (o ile dobrze wyliczyłem) okł. 5,2m czyli okł.33Hz. W ten sposób np. możesz sobie odpuścić odsłuch basu z subwooferów grających poniżej tej częstotliwości...
                            Wnioskuję, że: nie ma na świecie słuchawek przenoszących 100 Hz ze względu na niewielkie wymiary komory. Nie ma możliwości odsłuchu 60 Hz w 126p bo jego największy wymiar to 3metry.
                            Absurd kolego!
                            Nawet w najmniejszym pokoju jesteśmy w stanie usłyszeć 20Hz, ale pominę ich jakość.
                            Wieloryby w zasadzie nie miałyby szans na odnalezienie się w oceanie gdyby nie niskie częstotliwości. Słyszymy w domu oddalonym od drogi 20 metrów przejeżdżający samochód z włączonym solidnym subem.
                            Im niższa częstotliwość tym mniej straszne dla niej są przeszkody i wychodząc z takiego założenia modyfikowanie 30Hz za pomocą 10 cm gąbki wydaje się śmieszne.

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol Zobacz posta
                              Wnioskuję, że: nie ma na świecie słuchawek przenoszących 100 Hz ze względu na niewielkie wymiary komory. Nie ma możliwości odsłuchu 60 Hz w 126p bo jego największy wymiar to 3metry. Absurd kolego!
                              Absurd! ? Powiedz to tym wszystkim akustykom i nagłośnieniowcom... :) To nie ja sobie to wymyśliłem i z tym się też nie urodziłem... Ja się tego nauczyłem...

Nawet w najmniejszym pokoju jesteśmy w stanie usłyszeć 20Hz, ale pominę ich jakość.
                              No właśnie! Czy ja powiedziałem że nie usłyszymy ?! Postaraj się czytać ze zrozumieniem - napisałem: że najniższa dobrze słyszalna częstotliwość !!! (jest +/- wtedy kiedy fala złamie się tylko na pół... 20Hz w takim pokoju to fala odbita od kilku miejsc a każde z nich zaabsorbowało jej część!!!....itd.)
                              Jak sam napisałeś: "Słyszymy w domu oddalonym od drogi 20 metrów przejeżdżający samochód z włączonym solidnym subem. Im niższa częstotliwość tym mniej straszne dla niej są przeszkody" To powinieneś wiedzieć że w maluszku czy innym samochodzie karoseria jest prawie że niczym...!

Słuchawki? - (Nie wiem czy nie pomylę się trochę ale..) można tu się chyba oprzeć o prawo odwracalności kwadratów (wiesz co to ?) W skrócie mówiąc to chodzi o to że im bliżej znajdujesz się źródła dźwięku tym dźwięk jest co? - skuteczniejszy (czyt. głośniejszy)
                              Jeśli w przykładowo 8" głośniku doświadczamy spadku na basie powiedzmy 0db/100Hz , -6db/50Hz , -12db/30Hz a z 1m. skuteczność >/= 100Hz wynosi 90db(1W) to wiadomo że z 1/2m. 50Hz/0db a 100Hz/+6db co daje skuteczność głośnika 96db liczone z 1/2m.(1W) Czyż nie ? Gdyby skorygować następnie ten nadmiar tzn. pasmo do skali 0 czyli od 50Hz o 6db(w dół) to skuteczność głośnika z 1m(1W) wynosiła by 84db a spadek na basie przy 50Hz będzie wynosić 0db itd. itd...
                              Nie wiem czy tak to właśnie jest rozwiązane w słuchawkach (nie zagłębiałem się w tym kierunku) by zapewnić w miarę liniową charakterystykę od samych 20hz do 20khz ale żadnej korekcji aktywnej też w słuchawkach nie przyuważyłem która by miała w takim przypadku podbić bas...

modyfikowanie 30Hz za pomocą 10 cm gąbki wydaje się śmieszne.
                              A kto napisał że 10cm gąbka zmodyfikuje 30Hz ??
                              Last edited by ir0nhide; 09.03.2011, 12:41.

Skomentuj

Round 1 - Fight! Nie, nie tym razem Każdy ma swoje rozwiązania, i niech tak zostanie. Ja się wzoruje na rozwiązaniu z najwyższych serii subwooferów Velodyne. Czyli niewielka obudowa zamknięta, mocny wzmacniacz, głośnik z mocną cewką, dużym xmax i nie wymagający dużej obudowy, a ch-ka kształtowana elektronicznie. Jeśli oni w ten sposób psują brzmienie swoich subwooferów za grube tysiące dolarów, to ja kończę z audio

Skomentuj

Postaraj się czytać ze zrozumieniem - napisałem: że najniższa dobrze słyszalna częstotliwość !!!
                                  To przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, skąd wziąłeś słówko "dobrze" i dlaczego radzisz nie kupować subów do małych pomieszczeń. Przecież jak ktoś to przeczyta to jeszcze gotów jest w to uwierzyć i w to, że nie usłyszy głucho zamykanych własnych drzwi do pokoju a ten dźwięk to nierzadko okolice 20Hz
                                  jest +/- wtedy kiedy fala złamie się tylko na pół... 20Hz w takim pokoju to fala odbita od kilku miejsc a każde z nich zaabsorbowało jej część!!!....itd.)
                                  Jakieś to pokręcone.
                                  Fala dźwiękowa to nic innego jak zmienne w czasie i przestrzeni ciśnienie powietrza czy innego nośnika. Dlatego w małym pokoju a tym bardziej w słuchawkach takie zmiany ciśnienia jest łatwo uzyskać i mogą być bez problemu rejestrowane przez nasze uszy. Interferencje fal odbitych i bezpośredniej tworzą właśnie miejscowe podbicia i osłabienia natężenia dźwięku. Są tym bardziej odczuwalne im niższa jest częstotliwość i im bardziej wielkość wymiary pomieszczenia zbliżają się do długości fal. Tak się porobiło, że mieszkamy najczęściej w pomieszczeniach o wymiarach od 3 do 10 metrów i to jest zbieżne z tymi najbardziej poszukiwanymi dźwiękami.
                                  Uważam, że czysto teoretycznie (pomijam zniekształcenia, szumy, możliwości głośników!, itd..) korekcja aktywna byłaby najlepsza. Mielibyśmy wtedy możliwość idealnego dopasowania głośności preferowanych przez nas częstotliwości w wybranym (!) miejscu odsłuchu.

Skomentuj

Witam, moim zdaniem jeśli ktos chce uzyskać dobrą akustyke w przedziale niskich tonów nie powinien kończyć tylko na aktywnej korekcji, moze ona jedynie wspomóc pułapki basowe.
                                    A to ze względu na to ze oprócz duzych zmian charakterystki czestotliwościowej w rezonansie znacznie wzrasta także czas podgłosu danej czestotliwości czego nie poprawi nam aktywna korekcja.
                                    Po druge charakterystyka czestotliwościowa rezonasów w pomieszczeniu w każdym miejscu moze sie znacznie różnić gdzie aktywna korekcja uwzględnia tylko jedno wybrane miejsce w pomieszczeniu, stosując bass trapy różnice charakterystyk w róznych miejscah pomieszczenia maleją. pozdrawiam:)

Skomentuj

ir0nhide jeśli mogę się przypomnieć rozmawialiśmy wcześniej w tym temacie odnośnie bass trapów. Czy mógłbym ciebie prosić o porady jak zrobić skuteczne bass trapy DIY w ludzkiej cenie? kupne naprawdę drogo wychodzą, a jestem prawie pewny że nie są tyle warte jeśli chodzi o koszt materiałów i wykonania. Mam teraz trochę czasu na zabawy, ale nie znalazłem informacji na necie jak wykonać takie pułapki przy użyciu jakichś ogólnodostępnych materiałów w naszym kraju (a nie fiberglass, którego nie wiem gdzie kupić). Najchętniej rozpocząłbym jakąś dyskusję na temat materiałów nadających się na pułapki, bo raczej to jest głównym problemem.

Skomentuj

Panowie ja bardzo chętnie wam pomogę ale jak już pisałem niektórym na priv że nie da się napisać wystarczająco... o akustyce w dwóch słowach (ani nawet w stu ) Pisałem też niektórym że za okł. miesiąc (może nawet mniej) będę starał się poprawnie/akustycznie przystosować pomieszczenie ~12m^2 od samych gołych ścian aż po możliwie najbardziej poprawny do uzyskania w nań dźwięk, jak najtaniej i w możliwie jak najbardziej komfortowy sposób.... Zamierzam przy tym dokumentować swoje poczynania krok po kroku (będą fotki, pomiary, opis itp...) Zrobię wszystko co w mojej mocy by każdy mógł to w miarę łatwo ogarnąć i wykonać także coś samemu... itd.
                                        Pisząc co, nie co na forum to tylko wdaję się niepotrzebnie w zbędne dyskusje z innymi którym to nie odpowiada... (oczywiście mają jak najbardziej prawo do tego) natomiast mnie taka forma konwersacji nie cieszy Więc chcę zrobić coś raz dużego, możliwie szczegółowego... a następnie to przedstawić. To jak się ktoś do tego ustosunkuje to już jego sprawa
                                        Tak że proszę jeszcze o trochę cierpliwości (naprawdę ciężko jest przynajmniej na tym etapie każdemu odpisywać.....)
                                        Dodam jeszcze że ja nie jestem profesjonalistą wiec nie wiem wszystkiego...(moje motto brzmi - "człowiek całe życie się uczy" ) ale tą wiedzą którą dotychczas udało mi się zdobyć zamierzam się podzielić...

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:09 ----------

Mam teraz trochę czasu na zabawy, ale nie znalazłem informacji na necie jak wykonać takie pułapki przy użyciu jakichś ogólnodostępnych materiałów w naszym kraju (a nie fiberglass, którego nie wiem gdzie kupić). Najchętniej rozpocząłbym jakąś dyskusję na temat materiałów nadających się na pułapki, bo raczej to jest głównym problemem.
                                        Jeśli dobrze rozszyfrowałem to fiberglass - to nic innego jak włókno szklane czyli pewnie wata/wełna szklana.
                                        Jeśli naprawdę czas cię goni... i chcesz już zacząć coś robić samemu a z tego co pamiętam to miały to być walce w narożniki tak? To polecam Isover PT-80 lub Rockwool Techrock 80 (gr.10cm) robisz z nich takie coś http://teresaudio.com/haven/traps/traps.html żeby nie pyliło odziewasz w agrowłókno lub membranę paro-przepuszczalną przyozdabiasz z wierzchu upodobaną przez Ciebie tkaniną (w celach wizualnych) i stawiasz/wieszasz blisko (ale nie na styk ze ścianami) w narożniku (min. 5cm odstęp) od razu zrób parę (tzn. dwie) jak będzie "mało"... to masz dwie opcję albo dorobić trzeci albo zdemontować okrycie tamtych i dać jeszcze jedną warstwę (co da ~20cm gr.) ew. możesz od razu robić z 20cm.... Pokombinuj trochę.

---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post o 18:36 ----------

kremien tak się teraz jeszcze zastanawiam... hmmm czy może nie skuteczniej jednak było by zrobić pułapki wąskopasmowe... Napisz mi jeszcze co zamierzasz...(zanim zaczniesz coś robić )

Skomentuj

kremien tak się teraz jeszcze zastanawiam... hmmm czy może nie skuteczniej jednak było by zrobić pułapki wąskopasmowe... Napisz mi jeszcze co zamierzasz...(zanim zaczniesz coś robić )
                                          moje podstawowe rezonanse wyliczone z wymiarów pokoju to 47, 58 i 68hz. Na tyle co testowałem generatorkiem to raczej się pokrywa z rzeczywistością +/- kilka hz. najbardziej dokucza mi te 70hz (na generatorze oczywiście, bo nie mam tak wyćwiczonych uszu żeby to podczas słuchania muzyki umieć określić). Powyżej też są podbicia i nie idzie równo, ale około 200hz znów się robi nieprzyjemnie. Średnicą i wysokimi się na razie nie martwię, bo z basem mam podstawowy problem, a tak słucha się bardzo przyjemnie. Bardzo mnie kusi opcja walców, bo wyglądają estetycznie i są mobilne, a mam zamiar się wyprowadzić w przeciągu roku. Mój pokój wygląda tak:
                                          http://img341.imageshack.us/i/84357989.jpg
                                          Strasznie mnie wkurzają dudnienia kombinowałem dośc sporo z ustawieniem kolumn, otwieraniem drzwiczek od szaf (bardzo dużo zmienia to na basie) ustawieniami korektora i wzmaka. Chcę uzyskać równomierność basu w pomieszczeniu, bo słychać różnicę praktycznie w każdym miejscu i zlikwidować dudnienia. Naprawdę to jest zdecydowanie słyszalne, a średnie i wysokie są jak dla mnie super. Być może jak z tym się poprawi to zacznę słyszeć inne rzeczy, ale teraz zdecydowanie bas skupia moją uwagę. Muszę jeszcze zrobić test w drugim pokoju (ok 20m2) dla porównania i z ciekawości. w każdym razie studio robił w domu nie będę, a jak kupię sobie mieszkanko to zaś będę sie martwił na nowo o akustykę, ale już bogatszy w jakieś doświadczenia i z tworzonym przez ciebie artykułem pod pachą

Skomentuj

Czaruję...
                                          X