Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dyfuzor binarny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dyfuzor binarny

Tak mówią na te ustroje.

Konstrukcja prosta, skrzynia z płyt meblowych 18 mm, z przodu front hdf 3 mm. Głębokość 20 cm, z czego połowę stanowi wypełnienie z włókniny (tej białej, którą czasem stosuje się do wytłumiania kolumn), druga połowa to pustka powietrzna. Z tyłu plecy. Gdzieś mam zapisaną ilość otworów w każdym z ustrojów i stosunek perforacji ale na razie nie mogę znaleźć. Otwory 8 mm, najpierw rozrysowana siatka ołówkiem, potem napunktowanie miejsc pod otwory i jazda z wiertarką. Pamiętam, że w jeden wieczór nie dało rady:/ W tego typu panelach dokładność jest podobno bardzo krytyczna, starałem się więc robić to jak najlepiej, choć z drugiej strony krytyczne w odsłuchach mają też być kable sieciowe itp. Więc chyba bez przesady. Wzoru tej "mapy binarnej" to chyba nie znajdę, ale można w guglu w grafikę wpisać "panele binarne" i coś tam wyskoczy. Albo przerzucić cały temat na audiostereo, jak pisałem już wcześniej.pzdrawiam

Bardzo fajne panele. Jakbyś znalazl jakies dane na temat perforacji, czestotliwosci strojenia tego dyfuzoru bylo by super. Kombinowales ze zmiana jego miejsca? No i najwazniejsze, warto bylo przy obecnym polozeniu?

Skomentuj

A to jest dyfuzor czy absorber?

Skomentuj

Ciekawy panel, czy to cokolwiek rozprasza? Nie lepiej przenieść go z kąta na fragment płaskiej ściany?

Skomentuj

Moj blad ten panel pochlania dzwiek wiec to nie dyfuzor. Czytalem gdzies ze najskuteczniej jest gdy fala pada na niego czolowo aczkolwiek kazde ustawienie cos zmieni.

Skomentuj

Ciekawa konstrukcja :)
            Sam teraz myślę nad adaptacją swojego pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
              to jest dyfuzor czy absorber?
              trochę i tak i tak, chociaż ja nie uważam że zachodzi tam zjawisko dyfuzji... :)

Zamieszczone przez milky way Zobacz posta
              połowę stanowi wypełnienie z włókniny (tej białej, którą czasem stosuje się do wytłumiania kolumn)
              Wata poliestrowa ? Słabo działa na niskie Hz...

Skomentuj

milky way to nie jest dyfuzor...
                To jest perforowana płyta dźwiękochłonna, która zalicza się do rezonansowych typów elementów dźwiękochłonnych. Rezonator Helmholtza, a raczej tuzin ich :)
                Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                zytalem gdzies ze najskuteczniej jest gdy fala pada na niego czolowo aczkolwiek kazde ustawienie cos zmieni.
                Zgadza się. Spowodowane jest to tym, że gdy fala pada prostopadle wszystkie "otworki" rezonują w fazie, inaczej skutecznosc pochłaniania nieco spada.

Skomentuj

To chyba jednak jest mix absorbera oraz dyfuzora opartego o dwuwymiarową sekwencję MLS :)
                  http://www.freepatentsonline.com/5817992.pdf

Skomentuj

Witam,

Jaki wpływ na dźwięk zauważyłeś po zamocowaniu tego panelu???

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                      To chyba jednak jest mix absorbera oraz dyfuzora opartego o dwuwymiarową sekwencję MLS :)
                      http://www.freepatentsonline.com/5817992.pdf
                      Dokładnie jak kolega wspomina.
                      Choć El_liero ma troszeczkę racji :)
                      Bo można sprawdzić "refleksyjność" takiego panelu i sprawdzić kwestię absorpcji przy podejściu jako zwykły panel.
                      Choć zamykając pudło i sprawdzając procent perforacji i kilka innych rzeczy można pokusić się o zestrojenie (właśnie jako rezonator). W sposób szeroko pasmowy co rozszerzy pochłanianie całego ustroju. Dzięki czemu mamy naprawdę fajną zabawkę.

Kto chce to się bawi :)
                      Last edited by arczi87; 01.01.2015, 22:05.

Skomentuj

Ma ktoś może plik z rysunkiem dyfuzora który nadawałby się do wycięcia laserem?

Skomentuj

Czaruję...
                        X