Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus 75 nowe wcielenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Altus 75 nowe wcielenie

Witam jestem tu nowy na forum i to pierwszy wpis w moim życiu. Postanowiłem wyremontować i odświeżyć kolumny tonsil altus75. Zacznę od początku. Udało mi się kupić wzmacniacz eltron100u w bardzo dobrej cenie i to mnie natknelo na zakup jakiś fajnych kolumn. Po sprawdzeniu różnych wątków w internecie trafiłem na kolumny tonsil, niewiem czy dobrze czy źle. Na olx znalazłem kolumny altus75 za 60 zl do remontu.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Pierwsza czynność jaka zrobiłem to sprawdzenie czy działają i okazało się że gdwk 8-13/120 niedziala ale i tak był do wymiany na oryginał do tych kolumn. I jeszcze głośniki basowe nie orginalne. Będą też do wymiany.

Skomentuj

Zacząłem rozbierać altusy i trochę szpachlowania

Skomentuj

Zająłem się skrzynkach na początek. Fraty wstępnie pomalowalem na czarno

Skomentuj

Następnie zająłem się oklejaniem reszty i wyszło tak myślę że dość nieźle. Kolor dlatego taki bo nigdzie takich nie widziałem.

Skomentuj

Fraty jeszcze raz będę malowal.

Skomentuj

Zająłem się również wymiana membrany w gdm10/80/2

Skomentuj

Powiem obiektywnie:
                2xGDN - zamienniki
                2xGDM - zamienniki
                1xGDWK - zamienniki
                1xGDWT - oryginał
                2xBox Black Altus 75 - oryginał
                Głośniki oryginalne: GDN 25/40/3 , GDM 10/60/1, GDWT 9/40/xx
                Bo kiedyś odnawiałem Altus'a 75 [wymieniałem membrany/resory dolne/resory górne - GDN/GDM]
                Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

No dobra okleina jest ,a co dalej ? jaki ma być układ bas -refleks i zwrotnica? Jak oryginalne to szkoda było roboty .

Skomentuj

Obudowa ładna.
                    Gdyby wszystkie głośniki były oryginalne to wystarczyłoby wymienić wszystkie membrany i resory górne [najtaniej].
                    Nie trzeba byłoby wymienić zwrotkę.
                    Dać do środka obudowy np. Białą Watolinę [poprawić Bas].
                    Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                    Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                    My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Ja zapytam tylko: WHY???

Skomentuj

To nie nowe wcielenie tylko pucowanie starych zwlok, wyciagnietych z grobowca ;]

Skomentuj

Ja po prostu nie kumam że ktoś wydaje pieniądze na takie badziewie..
                          Mogę zrozumieć odrestaurowanie na 100% oryginał i mieć kolekcjonerski zestaw,

Skomentuj

a sam od czego zaczynałeś?Od picia płynu do balsamowania zwłok ?:)

Skomentuj

Są to pierwsze kolumny jakie robię i pierwsze altusy jakie mam. Zwrotnica będą orginalne tylko pożywieniem kable na większy przekrój. A bass refleks to coś pokabinuje. Zdiecia później

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                                a sam od czego zaczynałeś?Od picia płynu do balsamowania zwłok ?
                                Od budowania zestawow od zera. Jakos nie wpadlem na pomysl reanimacji zgnilego paździerza folia pcv.

Skomentuj

@maariusz2308
                                  Nie przejmuj się krytycznymi odpowiedziami od "starszych i mądrzejszych" :flapper:>mają oni tu dużo racji o opłacalność takiego zestawu,lecz można zagospodarować to trochę lepiej i nie należy tego robić na zasadzie jakoś to będzie!Tu trzeba wziąść się za robotę i poczytać tutoriale z forum i inne poza .Na razie polecam ten:
                                  http://www.kolisz.pl/audio/8-alt18.html

Skomentuj

O kosztach tego projektu napisze po skończeniu kolumn. I mam pytanie skoro altusy są takie złe to dlaczego tyle ludzi je ma i chce mieć. I jakie kolumny można kupić za tą cene

Skomentuj

Zamieszczone przez maariusz2308 Zobacz posta
                                      I mam pytanie skoro altusy są takie złe to dlaczego tyle ludzi je ma i chce mieć.
                                      Bo się nie znają na głośnikach.
                                      Altusy przyciągają swoją uwagę dużym wooferem.
                                      Dla młodych ludzi którzy nie są w temacie, wielkość woofera i niska cena to priorytet.

Zauważ też, że większość ludzi którzy mają Altusy, słuchają muzyki pokroju techno.
                                      Przejrzyj filmiki na YT.
                                      Jak więc taki człowiek ma docenić dobry dźwięk skoro słucha "umcyk umcyk"?
                                      Każde kolumny zagrają techno, tyle że akurat Altusy robią to bardziej efektownie z racji wysokiego strojenia obudwy oraz wydzierających się wysokich tonów.
                                      Last edited by marian; 06.09.2016, 07:40.

Skomentuj

To powiedzcie jakie kolumny zamiast altusow. Które lepiej grają wyglądają i są w podobnej cenie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X