Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosty ARTA jig Box do interfejsow studyjnych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdzie najlepiej kupić mikrofon Behringer B5 żeby nie trafić na jakiś trefny?

Skomentuj

Pogromco do łączenia jiga ze Scarlett użyłeś monofonicznych wtyków jack, a Scarlett ma wejścia i wyjścia liniowe zbalansowane więc wtyki powinny być stereofoniczne.
      Last edited by Echo1; 01.07.2022, 17:13.

Skomentuj

Jaki wzmacniacz do pomiaru SPL i impedancji polecacie?

Skomentuj

Nie ma to az tak wielkiego znaczenia. Dobry wzmacniacz bedzie mial znieksztalcenia znacznie ponizej znieksztalcen typowych glosnikow. Wazne aby nie uzywac wzmacniaczy zmostkowanych. Dobry scalak w klasie AB to wszystko czego potrzeba, lub po prostu jakis typowy wzmak domowego Hifi, jesli jego wielkosc nie stanowi problemu.

Skomentuj

Ładnie wykonane, gratulejszyn
            Niestety w przypadku popularnych interfejsów typu 2i2 (czyli 2 wejścia, 2 wyjścia) niestety trzeba będzie przepinać taki JIG na przemian z mikrofonem.

Skomentuj

Dzieki. Tak, trzeba przelaczac kable, choc daloby sie zrobic przelacznik wyjsc. Po prostu jak uzywasz preampa w interfejsie i masz tylko jedno wejscie liniowe, to tak czy tak trzeba bedzie rozpinac czesc przewodow. Poniewaz mam wiecej wejsc, u mnie tego problemu nie ma.

Skomentuj

Witam, byłby w stanie odpłatnie ktoś wykonać takiego arta boxa?

Skomentuj

Zamieszczone przez KnyFF Zobacz posta
                  Witam, byłby w stanie odpłatnie ktoś wykonać takiego arta boxa?
                  jaki masz budżet na ten JIG ? i czy planujesz mikrofon phantom czy tez wkladke ?
                  Last edited by Dudeusz; 15.02.2023, 18:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

I to tyle, cóż więcej pisać o pudełku z kilkoma elementami? :)
                    - Czy ten rezystor 47 Ohm jest 5W czy więcej
                    - Jakie diody zenera dałeś? 4V3 (4V1 podobno nie są produkowane )

Ja w tą obudowę wepcham jeszcze mały wzmacniacz klasy D tak by nie musieć wielkiego ciągać.
                    Last edited by MarekMitonski; 20.02.2023, 05:30.

Skomentuj

Jesli pomiar impedancji jest wykonywany przez wyjscie wzmacniacza mikrofonowego, do rezystor pomiarowy moze byc nawet 1 watowy. 5 Watow to az nad to. Wazne aby mial mozliwie mala tolerancje.

Diody mam 4v3, ale uklad do taki dodatkowy uklad zabezpieczajacy, bez nich tez bedzie dzialac.

Mozna dodac maly wzmacniacz, np na TDA2030 czy LM1875

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta

- Czy ten rezystor 47 Ohm jest 5W czy więcej
                        - Jakie diody zenera dałeś? 4V3 (4V1 podobno nie są produkowane )

Ja w tą obudowę wepcham jeszcze mały wzmacniacz klasy D tak by nie musieć wielkiego ciągać.
                        Nie radzę dawać wzmacniacza klasy D. One często mają zmostkowane wyjście. Chyba, że jesteś pewien, że minus jest na masie.
                        Najlepiej byłoby dać LM3886 zasilany niskim symetrycznym napięciem z okolic 2x12V. Ten wzmacniacz ma bardzo niskie zniekształcenia, nie wymaga kondensatora separującego na wyjściu itd. Jest przyjazny w użyciu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta

Nie radzę dawać wzmacniacza klasy D. One często mają zmostkowane wyjście. Chyba, że jesteś pewien, że minus jest na masie.
                          Najlepiej byłoby dać LM3886 zasilany niskim symetrycznym napięciem z okolic 2x12V. Ten wzmacniacz ma bardzo niskie zniekształcenia, nie wymaga kondensatora separującego na wyjściu itd. Jest przyjazny w użyciu.
                          To niestety prawda co sprawia, że wzmacniacz się niestety wzbudza i konieczna jest niedroga modyfikacja aczkolwiek to taniej, niż zakup LM3886

Skomentuj

LM3886 w oryginale jest trudno dostepny, a do tego kosztuje jakies kosmiczne pieniadze.

Skomentuj

W moim TPA 3116D była źle skonfigurowana praca oscylatora przez co wzmacniacz się wzbudzał i buczał i należało go wyregulować ale sama płytka to był koszt 49 zł.

Trzeba liczyć się z regulacją oscylatora natomiast złożenie takiego wzmacniacza z osprzętem ( obudowa, zasilacz, potencjometr, kabel mono Jack 6,3mm) to koszt zamykający się w 100 zł.

Skomentuj

Czyli przede wszystkim musze sprawdzić czy mój wzmacniacz ma masę zasilania i masę wyjścia głośnikowego wspólną jak nie to kombinacje się zaczynają?

Skomentuj

Tak.
                                  Kurcze, ale się porobiło. Nie spojrzałem na ceny i dostępność przed napisaniem poprzedniego posta. Ja robiłem takie końcówki mocy ostatnio w 2015r i wtedy nie było takich problemów.
                                  W tej sytuacji to wydaje się sensowne rozwiązanie: https://sklep.avt.pl/avt1746.html
                                  Możesz kupić zestaw do lutowania, będzie więcej zabawy
                                  Chociaż za transformator do tego zapłacisz drugie tyle.

Nie wiem jak u Pogromcy, nie doczytałem, ale można zrobić wyjście kanału referencyjnego za wzmacniaczem mocy. Wtedy jego wpływ jest kompensowany w programie pomiarowym. Chodzi o pomiar pasma, nie tylko impedancji gdzie takie podłączenie jest naturalne. No i wtedy te diody zenera są konieczne, żeby nie spalić sobie karty dźwiękowej. W dokumentacji Arta Box jest opisane jak to podłączyć.
                                  https://www.artalabs.hr/AppNotes/AN1...r2-Rev2Eng.pdf
                                  Last edited by Granat; 20.02.2023, 13:31.

Skomentuj

Niestety moja płytka wzmacniacza nie ma masy zasilania i masy wyjścia wzmacniacza wspólnej. Masa wejścia sygnału i zasilania natomiast jest wspólną. Czy uda mi się wykorzystać ten wzmacniacz w jigu?

Nie moge znalesc nigdzie schematu tej plytki

Skomentuj

Diody nie sa konieczne, ale sa dodatkowym zabezpieczeniem. Glowne zabezpieczenie wejscia karty to Lpad.

W moim jigu uklad dziala w trybie pelnym dual channel, co opisalem na poczatku. Dodatkowo jest zalaczany kondensator, ktory rowniez jest w torze autokalibracji. Jig do pomiaru impedancji jest zupelnie osobnym ukladem. Oczywiscie mozna to przerobic tak, aby mozliwe bylo podlaczenie wzmacniacza, ale nie taki byl zamysl tego jiga.

Skomentuj

Taki mam plan jak na rysunku... czyli impedancja na słuchawkowym a reszta na wyjściu normalnie przez wzmacniacz. Tylko czy tu nie będzie problemem brak tej masy między wejściem a wyjściem wzmacniacza.

Chba ze jak tak sie bawie to nie korzystać z tego słuchawkowego wyjścia i zrobić to na wzmacniaczu wszystko...

Ma to sens czy raczej kombinuje...

Skomentuj