Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piecyk do gitary elektrycznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[inny zestaw] Piecyk do gitary elektrycznej

Witam wszystkich!

Pewnego dnia postanowiłem sprawić mojej kobiecie (gitarzystce) przyjemność w postaci piecyka gitarowego. Pomysł bardzo na miejscu ze względu na to że koszty nowego wariata były spore, a stary mniejszy wariat został spalony przez moją panią(pozdro dla dolphina123 :) ).

Zabrałem się do pracy, etapem pierwszym było wyszukanie w sieci możliwie najtańszych układów które spełniłby oczekiwania gitarzysty, oraz posłużyły jako piecyk do testów w domku.

Na stronie Advance Electronic (pozdrawiam pana Krzysztofa) znalazłem fajne proste układy m.in
    1. Preamp gitarowy z czułością wejścia GAIN, regulacją VOLUME, regulacją barwy, wysokości TONE, 3 stopniową regulacją pasma (low, mid, high) oraz znanym w piecykach przesterem FUZ - układ bardzo prosty do polutowania, właściwie wymagał tylko tego by zadziałać, nie trzeba nic regulować itd.
    2. Mostek TDA 7294 - nic dodać nic ująć, prosty układ wzmacniacza który dość często się wzbudza i lubi wybuchnąć podczas odpalania, moc jaką dysponuje to około 150W dla impedancji 8ohm, pracuje również pod 4ohm ale strasznie się grzeje i bałbym się o niego.
    Po przyjściu układów zastałem je bardzo dobrze skompletowane, udokumentowane i co najważniejsze poprawnie działające. Jednak jako laik zadałem sporo pytań Panu Krzysztofowi i myślę że zdążyłem mu sie znudzić już Nie mniej jednak polecam zdecydowanie jego sklep.

Zdjęcia układów:
    1.

2.

Zakup transformatora - byłem standardowy i kupiłem w PL firmie Toroidy
    1. Trafko toroidalne 200W 2x22V (bez obciążenia jest 2x23.8V, po obciążeniu przysiada)

Zdjęcia trafka:
    1.

Głośnik - miałbyć celestiony lecz piecyk miałbyć jak najtańszy i miał służyć tylko w domu, więc padło na naszego STX'a. Kupiony w sklepie Nowy Elektronik, bardzo ładnie zapakowany,
    1. Model GDE-25-300-8-SE

Zdjęcia głośnika:
    1.

Inne graty i elementy to były zakupki na Allegro, w pobliskim Nomi i elektroniku :)
    1. Sklejka 18mm
    2. Lakierobejca i bejce heban i pędzelki
    3. Nóżki z podkładką filcową
    4. Kabel zasilający "komputerowy"
    5. Wejście sieciowe "komputerowe"
    6. Speakony i gniazda do nich
    7. Rączka

Budowa się rozpoczęła i już były zgrzyty, piła w nomi, problemy z malowaniem, z ułożeniem wszystkiego w paczce.
    Powstała koncepcja dwóch modułów połączonych ze sobą śrubami które można w każdej chwili rozłączyć i użyć osobno pod innymi elementami. Prace trwały około 2tygodni nie licząc zbierania gratów.
    TDA jest chłodzony dodatkowo wiatrakiem o wymiarach 8x8cm, zasilanie PRE jest z płytki wzmacniacza na którym napięcia wahają się od +/- 35-36V, wiatrak zasilany osobnym zasilaczem. Głośnik i większość elementów przykręcona mocno śrubami imbusowymi z łebkami płaskimi i walcowymi wraz z nakrętkami samowbijającymi.

Zdjęcia:

Zdjęcia gotowca:

Kosztorys:
    1. Układy z wysyłkami około 100zł
    2. Trafko z wysyłką 105zł
    3. Głośnik z wysyłką 105zł
    4.Sklejka, kleje 80zł
    5. Wykończenie, pędzle itd 30zł
    6. Piedołki montażowe gniazda kable itp okolo 40zł
    7. Inne graty biorące udział w projekcie 40zł
    Całość około 500zł

Czy było warto? Nie mam zielonego pojęcia bo piecyka jeszcze nie wręczyłem, czeka na pierwszą wspólną rocznice oraz dzień kobiet. Grać gra, nie buczy, nie piszczy, brumy zostały zlikwidowane, wykończenie trochę nie poszło ale brak narzędzi typu cyrkiel do frezarki, tępy nóż wyrzynarki trochę popsuły efekt. No i pogoda... Malowanie to była katastrofa, nie wspominając o tym jaką tolerancje ma piła w NOMI.

Chciałbym podziękować za pomoc w projekcie Shiver'owi, Panu Krzysztofowi z Advance Electronic, pracownikom Nowego Elektronika, oraz mojemu tacie który podszlifował mi paczkę lekko i siedział w syfiastej piewnicy przez spory czas

Galeria wszystkich fotek: http://imageshack.us/g/198/82bc89a4cb9506b0e59a231.jpg/

P.S. Prosiłbym moderatora żeby nie usuwał tematu bo nie wiem co jest pięć ale mój imagesrak niepodaje mi kodów do miniaturek :(

Dobra robota. Jestem przekonany, że ta konstrukcja bije na głowę np. Rolandy i inne często wybierane gotowce w tym budżecie (tam siedzą jeszcze dodatkowe efekty, na czymś muszą oszczędzić - głośnik i elektronika). Szkoda tylko że TDA, może dałoby się ukręcić jakieś fajniejsze brzmienie z innego wzmaka.

Skomentuj

Grzechupk chciałbym coś lepszego zastosować nie mniej jednak jestem początkującym w swerze lutujących elektroniczne układy, a po dość długiej przerwie, która spowodowana była lękiem do lutowania układów - bo to wybuchnie. Zła passa przerwana jeszcze wiele przede mną :) Cały czas się uczę :)

Skomentuj

Wszystko ładnie pieknie, ale gdzie maskownica/kratownica? Szkoda głośnika, a po jakimś czasie na pewno dostanie strzała przez przypadek. Można by jeszcze pomyśleć o jakimś napisie nad panelem sterowania - jak to w marshallach, fenderach czy crate bywało bo tam troche pusto. Ile waży głowa? Bo jak to dla kobiety - to chyba ważne.
        Ale prezent ciekawy i ładny - sam zrobiłem podobny na Beymie 12AG100 i jednym TDA zmodyfikowałem stopień wejściowy na większą czułość + eq i efekty. Kumpel do tej pory zadowolony - gra na nim na próbach.

Skomentuj

Układ jak układ, przecież tragedii nie ma, ja bym coś takiego chętnie postawił u siebie w pokoju, nawet na tym TDA - i tak dużo lepszy od wzmaka w moim obecnym, kupnym piecyku Życzę powodzenie przy następnych konstrukcjach :)

Skomentuj

No właśnie co do maskownicy, zastanawiam się jeszcze nad tym, osobiście lubie jak widać głośniki ale prawda jest nieubłagalna, może dostać z buta. i chyba krata się nada, ale to już zostawię mojej pani do oceny, jak cosik wykonam maskownice z siatki zasłoniętej materiałem na maskownice.

Ile waży głowa? Myślę że około 5-6kg, całość około 15kg, ja noszę bez trudu, jestem niski, wysokość jest odpowiednia, na prostej ręce mogę nieść bez tarcia po ziemi. Moja jest ode mnie wyższa więc no problem, no i znam jej siłę :) Co tydzień tacha torbe 20kg do internatu więc piecyk nie zrobi jej kłopotu Ale ze mnie cham nie A na serio zawsze ktoś to za nią nosi :)

Co do napisu, sam nie wiem co by można tam dać, na chwile obecną jest doklejona kartka z prowizorką gdzie jaki płotek do czego...

Grzechupk dzięki wielkie :)

Skomentuj

A jeszcze narożniki na spód by się przydały :) To głowa z combem nie jest odczepiana? Jeżeli tak, to jak są zamocowane? nie ześlizgnie się jak przypadkiem pociągnie kablem od gitary głowe?
              Taka rasowa blacha performowana to ok 100zł/m2 ale blacha a nie blaszka co i tak kopniakiem mozna ja zalatwic :)

Co do napisu - spróbuj zrobić projekt napisu a na dole oznaczenia do panelu sterowania i wyslij do wyceny do grawerowania na np. czarnym plexi i podświetl np. na biało - efekt murowany. Robią tak pod wzmacniacze w CA i wychodzi taka płytka 30x15cm z napisem ok 40-50zl.

Skomentuj

Podoba mi się, gratuluje!
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Pisałem chyba, a może nie, głowa jest odczepiana a trzyma się na dwie śruby imbusowe M5 z łbem płaskim stożkowym wkręcone w głowie, w pace są nakrętki samowbijące, aby zdemontować jedno od drugiego należy w głowie zdjąć "czapkę" i jest po sprawie :) Myślę że nie będzie jednak to demontowane bo jak stanie w pokoju to tak zostanie i będzie całością przenoszone na środek.

Co do tej maskownicy chciałem dać też normalną na głośnik 10cali bo oprze się na śrubach, a ją zamocować na 4 śrubki z łapkami z boku, ale jeszcze zobaczymy. Aż takim szatanem moja nie jest ( a może jeszcze jej nie znam z tej strony :P )

Napisy wolałbym coś bez świecidełek bardziej klasyczne ale się okaże. Nazwę by można wymyślić dla piecyka :) Jakieś propozycje ?

Skomentuj

A no ładnie ładnie, dorzuć tą kratkę i będzie miodzio :)

Skomentuj

Znalazłem już tą kratę, będziemy myśleć, a co do wagi dziś zważyłem całość, waży równo 12,5kg z kablownią itd :) Myślę że nie jest to dużo, może dojdzie z pół kg jak krata będzie. Jak napisałem piecyk jest zrobiony z sklejki 18mm więc nie jest to za lekki materiał i za łatwy w obróbce.
                      A co do napisu, jeszcze go nie wymyśliłem, bo tą kwestie zostawię też mojej kobiecie, co będzie chcieć to będzie mieć :)

Skomentuj

http://allegro.pl/blacha-perforowana...161283975.html

Myślę że wejdzie na styk - ale trzeba lakierować/anodować. Co do maskownicy okrągłej - uwierz że popsuje cały wygląd który jest w tej chwili ładny, klasyczny.

To może co do tablicy - grawerowanie nierdzewki? http://galeria.trojmiasto.pl/Grawer-...pozycja=5#foto

Skomentuj

Za mała ta blacha ale już znalazłem za 3.6zł 10x10cm kawałek i mogę kupić taki wymiar jak chce :) Ale to załatwie w następnym tygodniu, myśle nad kolorem teraz, ale chyba srebrny będzie git, albo czarny, jeszcze sam nie wiem, bo napis na górze zrobiłbym chętnie srebrny.

Skomentuj

360zł za m2 ;O to w castoramie mają już po 90zł/m2 czarną lub srebrną gotową. Tobie potrzebne 30x40cm?

Właśnie przydało by się coś rozjaśnić i ożywić piecyk - bo jest cały czarny i przydały by się jakieś wstawki np srebrne czy chromowe - ew. same literki można zamowić i przykleić.
                            I ja osobiście dodał bym jednak 8 narożników chromowanych - na dole piecyku i na głowie. Ale to już wedle gustu

Skomentuj

Mi potrzebne 33x29cm, a co do narożników, myślę że będą zbędnym kosztem, ten piecyk nie będzie pracował w warunkach trudnych nie będzie nim rzucane i kopane raczej. To dobrze że o Casto powiedziałeś bo w następnym tygodniu jadę do tego sklepu m.in :) Poszukam tego cuda :) A same literki to by musiało być 12stką jak na PC. Napisy są odsunięte od siebie o 2,5cm każdy względem ich środka. Mieszczą się idealnie na 210mm czyli krótszej części A4 :)

Jeżeli dobrze policzyłem to ta siatka z aukcji kosztowałby mnie około 35zł więc chyba nie tak dużo prawda? Do tego zamówiłbym gięcie jej przy rogach tak aby opierała się na czymś, chyba że wymyśliłbym coś innego na podkładki.

Skomentuj

Ehh u mnie w Krakowie są 3 castoramy i tylko w jednej chcieli mi sprzedać mniejszy arkusz niż 1m2. Więc zapytaj.

Ale w sumie skoro tam 35zł wychodzi + gięcie i wysyłka to niezła cena. Warto zagiąć krawędzie, a siatkę przymocować na tulejkach dystansowych.

Skomentuj

Mimo wszystko ja bym przemyślał jednak te narożniki... z doświadczenia wiem, że nieraz się stuknie, puknie o coś krawędzią piecyka (mimo, że ja używam go niby też domowo, no czasem powędruje do kumpla parę domów dalej, to i tak się zdarzy obicie). Bardzo przydatna rzecz.

Skomentuj

U mnie w casto też mają tylko 1mx1m za 94zł :) ale narożniki i krata musi być :) bez tego jakoś tak dziwnie wygląda ten piecyk... no i oczywiście takie gałeczki

Last edited by ploter; 24.02.2012, 15:25.

Skomentuj

Bardzo fajny piec, podoba mi się.

Może weź zamów tak jak ktoś tutaj doradzał wycięte litery z dymionej plexi podświetlane na biało z imieniem Twojej dziewczyny?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                        Może weź zamów tak jak ktoś tutaj doradzał wycięte litery z dymionej plexi podświetlane na biało z imieniem Twojej dziewczyny?
                                        Nie chce wieś tuningu jak to moja siostra powiedziała :) Co do napisu to nie będzie go raczej, wiem że to biednie wygląda ale przydałby się jakiś plastik fantastik tak jak jest to naklejane na konstrukcjach fabrycznych.

Obecnie piecyk wygląda tak:

Krata wycięta na zamówienie przez firmę sprzedającą na allegro więc za dużego wyboru co do boków nie miałem, co za tym idzie śruby są nierówno rozmieszczone ale nie razi to po oczach tak bo wypośrodkowałem całość. Krata przykręcona jest na 4 śrubach M5 z łebkiem płaskim stożkowym na podkładki pazurkowe. Jako dystans służą nakrętki na kluczyk 13stkę w ilości 8sztuk. Krata dość sztywna, myślę że kolor jest ok bo trochę rozświetla piecyk :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X