Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piecyk do gitary elektrycznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Super to teraz wygląda! Myślę żę Luba z prezentu będzie jak najbardziej zadowolona :)

Skomentuj

Mam taką nadzieje ponieważ trochę w niego pracy włożyłem :)

Podsumowując jeszcze koszta należy dołożyć 50zł za tą kratę, 36zł krata+usługa+wysyłka.
      Myślę że jak za 550zł to się opłacało, bo konstrukcje sklepowe o takich mocach nie istnieją w tym przedziale cenowym. Starałem się aby wyszło jak najtaniej ale nie za wszelką cenę, zaoszczędzić można było np na materiale czyli sklejce, można było kupić wiór. Ale teraz czekamy na dzień odbioru :) Jest nim piątek :)

Skomentuj

Po marudzę jeszcze trochę, choć uważam, że całość jest O.K.
        Nie widzę otworów wentylacyjnych w "głowie" i moim zdaniem prostokątny podłużny otwór na froncie, osłonięty kratką byłby funkcjonalny i nawiązujący stylistycznie do części głośnikowej.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          Nie widzę otworów wentylacyjnych w "głowie"
          Otwory wentylacyjne są przy rączce, patrząc od przodu nie widać ich ale patrząc od góry widać :) Za rączką takie dwie dziureczki :) to jest wentylek wyjściowy :) Wejściowy jest na dole i wyposażyłem go w wiatrak 8x8cm króry podłączyłem pod osobny układ zasilania czyli po PL mówiąc, zasilacz antenowy 12V :P

Tutaj widać tą dolną i górne dwie małe które muszą wystarczyć :)

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          moim zdaniem prostokątny podłużny otwór na froncie
          Tego nie rozumiem :( Niema otworów na froncie głowy oprócz tych co gałeczki są. Ten Otwór to chyba ta kartka papieru doklejona na czas zapoznania się z piecykiem, gdzie jest GAIN VOLUME itd :)

Skomentuj

No w sumie jakbyś zastąpił czymś ten papier + taśma, to już konstrukcja 10/10 :) ale ciężko coś takiego załatwić... może z jakiegoś innego piecyka/wzmacniacza by podpasowało?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
              może z jakiegoś innego piecyka/wzmacniacza by podpasowało?
              Myślałem o tym ale większość piecyków ma albo rozstrzał tych elementów wejściowych, regulacyjnych, oraz jest to zrobione na blaszce też. Ciężko o dopasowanie. A myślałem już o foli samoprzylepnej, o wycięciu literek z alu czy innego materiału... W sumie nic nie wchodzi w grę ponieważ nikt nie chce się podjąć wycięcia tak małych literek czy nawet wydrukowania ich.

Myślałem by kupić marker olejowy biały albo poszukać srebrnego i samemu napisać ładnie coś ale trochę się boje że spierniczę i będzie po ptokach już całkowicie. Była też opcja z brokatem srebrnym do malowania dla małych dzieci, ale tak jak z tym markerem olejowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                Napisał KAPRINT
                moim zdaniem prostokątny podłużny otwór na froncie
                Tego nie rozumiem
                Myślałem, że nie ma chłodzenia i można by wyciąć nad gałkami prostokątny otwór wentylacyjny, zasłonięty taką samą siatką jak głośnik.

Skomentuj

Pomysł dość ciekawy jednak trochę nie poszedłby bo front jest cieniutki i mogłoby to go mocno osłabić, ale wygląd by się zmienił na pozytywne, tak mi się wydaje.

Skomentuj

Jak nic mi brakuje jakiegoś napisu na srodku typu logo i gałeczek metalowych wtedy każdy powie "gdzie kupiłeś/aś taki fajny piecyk "

Skomentuj

Bo teraz brakuje jednak odrobiny czegoś srebrnego na headzie, wystarczyła by jakaś właśnie tabliczka z tymi oznaczeniami na potencjometry, ew. kawałek maskownicy jak radzą wyżej.

Chyba że (na szybko w paincie)
                      Last edited by LightSound; 29.02.2012, 18:43.

Skomentuj

Nie podoba mi się to a co do srebrnego, pewna osoba na forum widzę że wycina coś za pomocą CNC takiego swojego i pewnie za miesiąc to zamontuje bo teraz już nie dam rady a obiecałem oddać już piecyk swojej kobiecie w piątek.

Skomentuj

I wszystko w temacie :)

Skomentuj

Tiaaa ale tam są ładne lampki a nie burdello bum bum :)

Chyba że ja wstawie choinkowe :lol:

Skomentuj

No i po sprawie ogólnie z piecykiem, Kamila powiedziała że trzeba jakieś logo wymyślić i zrobić a reszta jest ok :) Co najlepsze przeczytała temat tu na diy o piecyku i dziewczyna wie do czego co jest i że piecyk jest chłodzony aktywnie i żeby nie kłaść nic na dziurki u góry :)
                              Przy mojej wypowiedzi " to chyba będzie głośne" pojawił się uśmiech na jej twarzy więc to mówi samo za siebie :)

Oczywiście obiecuje DIY'owcom, że na tym co zrobiłem nie poprzestanę i za jakiś czas może znów zobaczą jakieś konstrukcje :)

Skomentuj

Prawie niezły projekt 4/5 :thumbsup:

Skomentuj

Wiem, że to już dość stary temat, ale mnie lekko wzruszył. hehe
                                  Kawał świetnego pomysłu i wykonania. Udało się to logo zrobić? :)

P.S. Sam też gram. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez przemasi Zobacz posta
                                    Udało się to logo zrobić?
                                    To już nie moja robota i nie wiem czy piecyk gra jeszcze itd.

Teraz wiem że nie robiłbym na mostku TDA tylko zwykłym kicie TDA+PRE i starczyłoby, bo piecyk tak czy siak miał kopa. Rzecz jasna lepszy przetwornik = lepsze brzmienie i to na 1 miejscu, potem dopiero końcówka :) Do grania amatorskiego bardzo spoko konstrukcja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                                      To już nie moja robota i nie wiem czy piecyk gra jeszcze itd.

Teraz wiem że nie robiłbym na mostku TDA tylko zwykłym kicie TDA+PRE i starczyłoby, bo piecyk tak czy siak miał kopa. Rzecz jasna lepszy przetwornik = lepsze brzmienie i to na 1 miejscu, potem dopiero końcówka :) Do grania amatorskiego bardzo spoko konstrukcja :)
                                      No ja bym się nie zgodził :) Podłącz gibola, esp pod piecyk za kilka stówek a podłącz też gitarę pokroju epiphone/ltd ("odpowiedniki") i wyjdzie na to, że różnica na słabym piecu jest bardzo mała. To wzmacniacz odpowiada za jakość dźwięku i barwę, a przetworniki są ograniczeniem, które wymienia się na lepsze, żeby wykrzesać lepsze brzmienie.

Skomentuj

Jak to gada z głośnikiem nie do końca gitarowym?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X