Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Suby estradowe na Eminence Sigma pro 18A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Suby estradowe na Eminence Sigma pro 18A

Witam wszystkich,

Chciałbym przedstawić projekt, który powstał dla kolegi.
    Są to suby PA na głośnikach Eminence sigma pro 18A.

Paczki powstały jeszcze w grudniu zeszłego roku, ale dopiero teraz zebrało mi się na opis :)

Obudowy zrobione z płyty wiórowej 18mm( wiem że to nie najlepszy pomysł ale nie miałem dostępu do innych materiałów),
    pojemność po odliczeniu objętości głośnika i tuneli około 130 litrów, strojenie ~ 43Hz.
    Paczki klejone pattexem do drewna i skręcane konfirmatami.Wewnątrz są dwa wzmocnienia.

Obicie to koc z allegro klejony klejem tapicerskim.

Produkt finalny:

Koszty:

głośniki – 1493 PLN
    wiórówka – 110
    tunele, siatki, uchwyty do siatek,rączki, terminale, narożniki – 188
    koc – 120
    kleje, wkręty, nóżki - miałem

w sumie razem z duperelami około 1950 PLN

Suby grają na razie pod uniampem w mostku, więc nie pokażą wszystkiego co potrafją :)
    Jednak nawet przy takiej mocy pokazują pazurki:biggrin:.Bas ma odpowiednie kopnięcie,
    potrafi też nisko zejść.

nie za cienka scianka jak na takie olbrzymy?

Skomentuj

No raczej za cienka, okaże się jak podłączymy pod mocniejszą końcówkę :)

Skomentuj

Widac, ze wlozyles duzo pracy, to sie ceni. Szkoda jednak, ze nie uzyles sklejki.

Skomentuj

Jestem świadom że wiórówka nie nadaje się na paczki PA, ale jak pisałem nie było innej opcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            nie za cienka scianka jak na takie olbrzymy?
            Grubość płyty jest OK, wystarczy tylko dobrze ulokować wzmocnienia.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Szkoda jednak, ze nie uzyles sklejki.
            Zamieszczone przez AdamAudio Zobacz posta
            Jestem świadom że wiórówka nie nadaje się na paczki PA
            Nadaje się, z akustycznego punktu widzenia nadaje się.
            Co innego jeśli mamy zamiar wykonać w 100% paczki PA do pracy na estradzie, wtedy tylko sklejka (większa wytrzymałość materiału, mniejsza waga przy zastosowaniu cieńszej płyty).

Ładnie wykonane paczki, szkoda tylko że z takimi grilami (kojarzy się to z tanim głośnikiem), gdybyś dał siatkę z bulprenem wyglądało by to znacznie lepiej.

Skomentuj

A to już nie zależało ode mnie, tak chciał kolega.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Nadaje się, z akustycznego punktu widzenia nadaje się.
                Co innego jeśli mamy zamiar wykonać w 100% paczki PA do pracy na estradzie, wtedy tylko sklejka (większa wytrzymałość materiału, mniejsza waga przy zastosowaniu cieńszej płyty).
                Sklejka to nie tylko wlasciwosci uzytkowe ale i soniczne :) paka ze sklejki bedzie brzmiec inaczej niz z wiora.

Skomentuj

paka ze sklejki bedzie brzmiec inaczej niz z wiora.
                  Chyba tylko przy zastosowaniu jej jako materiał na paczkę gitarową, wtedy tak.
                  Przy paczkach PA nie ma już tak znacznej różnicy, przede wszystkim liczy się waga i wytrzymałość... i tu sklejka wygrywa.

Skomentuj

Bardzo dobre wykonanie, widać że było włożone wiele pracy :) Front inaczej bym rozplanował, ale to już kwesta gustu i przeznaczenia. Tunele B-R nie świszczą, mają wystarczającą wielkość? Nie masz problemów, że przód przeważa przy noszeniu kolumny?

Skomentuj

Tunele B-R nie świszczą, mają wystarczającą wielkość?
                      Nie, pod zmostkowanym uni żadnych świstów nie zaobserwowałem.Może przy mocniejszej końcówce...

Nie masz problemów, że przód przeważa przy noszeniu kolumny?
                      Właśnie tu się machnałęm:) miejsce dziur na rączki dobrałem tak że nic nie przeważało, ale przy wymiarowaiu pod frezowanie schrzaniłem i wyszło prawie pośrodku boku:(

tak więc minimalnie przeważa.

Skomentuj

Sklejka to nie tylko wlasciwosci uzytkowe ale i soniczne paka ze sklejki bedzie brzmiec inaczej niz z wiora.
                        jak sie usztywni obie budy redukując vibracje ścianek, nie będzie różnicy. Zresztą na wykresie impedancji i jej fazy elektrycznej można to zaobserwować.

Skomentuj

No bez jaj, nie sądzę aby ktoś usłyszał z jakiego materiału jest zrobiona paczka PA.
                          To że jest jakaś tam różnica między materiałami to OK, ale sprzęt PA to nie HA.

Skomentuj

Ja sam nie usłyszałbym róznicy. Najlepiej przelecieć Sweepem sinusem paczkę, jak nic nie rezonuje to resztą mogą się martwić już tylko audiofile, którzy może użyliby na ścianki maty bitumiczne tak czy siak.

Skomentuj

Tej samej grubosci sklejka plus bitum wypada lepiej w pomiarach niz wiorowkach lub mdf tej samej grubosci z matami bitumicznymi. To jest fakt. Czy to slychac, to juz nie mnie oceniac...

Skomentuj

Pokaz te pomiary bom ciekaw :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pomiary pomiarami ale jak zmęczeni pomocnicy po imprezie będą zwijać sprzęt i kilka razy zdarzy się im uderzyć gdzieś skrzyniami to szybko wyjdzie wyższość sklejki nad wiórówką .Też kiedyś zrobiłem paczki z wióra i szybko robiłem sklejkowe po kilku transportach

Skomentuj

Nie jest łatwo zrobić porównanie dwóch skrzynek. Wypadałoby mieć obie zbudowane, takie same wymiary wew. i zew. Mikrofon w stałej pozycji, ogólnie warunki pomiarowe te same, zmienia się tylko budę, przetwornik trzeba przekręcić.
                                    Też jestem ciekaw charakterystyk.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X