Tak mi się wydaje, że to że jest napisane na nim RC5 to raczej nazwa typu pilota nadana przez producenta (w tym przypadku przez firmę Canon) niż nazwa standardu, w którym działa ten pilot.
Najpierw musisz być pewny pilota, inaczej nic nie zdziałasz. Ja mam napisany programik na ATmegę w wyświetlaczem, gdzie pokazuje mi od razu czy pilot jest RC5 wyświetlając numer komendy.
No właśnie się okazuje że z pilotem dałem ciała Muszę zamówić drugi...
No i znalazł się winowajca... Po raz kolejny potwierdza się fakt że należy sprawdzać elementy przed lutowaniem... Zamiast przekaźnika na 5v wrzucili mi na 12v:/
Złożyłem układ według schematu (zamiast trafa jest aku 12V i odbiornik TSOP31236)
Czy da sie jakoś wzmocnić siłe sygnału z uniwersalnego pilota? Układ chciałbym zastosować na sali gimnastycznej gdzie narazie zasięg jest 3m. Czy wogóle takie układ zda egzamin na dużej powierzchni otwartej?
Witam,
Złożyłem ten ukladzik wszystko fajnie działa poza pilotem. Czy przyczyną może być zmiana odbiornika podczerwieni na TSOP2236(wziąłem pod uwagę inny pinout), czy może użyty pilot próbowałem Philipsa, lg, z karty creativa i jakiś od dekodera. Z góry dziękuję za pomoc.
Ja miałem tak że jak testowałem różne TSOPy to po zmianie na kolejny nie łapał pilota, trzeba było jeszcze raz programować.
U Ciebie winą może być zły pilot, Nie wszystkie piloty Philipsa się nadają (nie nadają w RC5) poszukaj pilota od starszego TV philipsa albo np. elemis czy tesla
Ok problem rozwiązany, jak polecił Adzik pokopalem głębiej w domowych pilotach i wygrzebalem jakiegoś staruszka poklejonego taśmą i ten oczywiście zadziałał. Dzięki
Czy ktoś z osób które złożyły to urządzenie ma dziwną przypadłość że nie zawsze przycisk na pilocie wyłączy przekaźnik? Tak jakby co 3-4 wysłanie kodu było odbierane. Może znajdzie się ktoś kto bawił się w zmianę lub przeróbkę kodu na C? I mógłby go udostępnić? Co do przycisku jest wszystko OK, działa prawidłowo. Ale pilot ma jakieś problemy. Słyszałem że podobno w bascom protokół odbierania ma jakieś oczekiwanie 10sec.
Rozwiązane.
miałem to samo, bo kompilowałem ten program w BASCOMIE 2.0.7.x - jeśli też masz bascoma w wersji "2" to potrzebujesz mieć wpisane :
"Config Rc5 = Pind.1 , Wait = 2000 "
W Bascomie "1" wystarczy :
"Config Rc5 = Pind.1 "
Oczywiście to cytat znaleziony w internecie. Ale działa tak jak trzeba.
//Modelatora proszę o scalenie postów w jeden. Dla potomnych.
Skomentuj