Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr do suba - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Była już o tym dyskusja.
    Nie planuje .

Skomentuj

Nie mogłem się doczekać ciągu dalszego więc zrobiłem płytkę samodzielnie z załączonych w poście plików. Prace w toku.
      Czy potencjometry mają być liniowe czy logarytmiczne.
      Last edited by bikoz; 12.01.2014, 11:50.

Skomentuj

do filtru i fazy oczywiście liniowe do głośności może być log lub liniowy .

Skomentuj

Zmajstrowałem sobie ten filtr na PCB własnego projektu z drobnymi modyfikacjami (inny subsonic, bez linkwitza).
          Zagrał od razu i bez problemów, ale zdziwiło mnie trochę działanie potencjometru od regulacji częstotliwości odcięcia.
          Spodziewałem się, że kręcać w lewo będę obniżał częstotliwość - tu jest odwrotnie i już myślałem, że to mój błąd, ale widzę, że w oryginale potki są identycznie jak u mnie.

Ale główne pytanie - czy są jakieś przeciwwskazania, żeby dać napięcie zmienne do zasilania filtra?
          Chodzi mi o to, żeby zmniejszyć temperaturę tranzystorów i rezystorów w stabilizatorach.
          Prostownik na płytce jest (co prawda tylko jednopołówkowy).
          Zawsze napięcie z trafa jest trochę niższe niż stałe z zasilacza końcówki.
          Przy moich 77V stałego tranzystory (na radiatorach oczywiście) i rezystory 4,7k na zasilaniu są dość gorące.
          Last edited by piotreq123; 02.02.2014, 21:34.

Skomentuj

to chyba byłoby warto tu podlinkować http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post444896 gdyby ktoś szukał

Skomentuj

Zamieszczone przez bikoz Zobacz posta
              Nie mogłem się doczekać ciągu dalszego więc zrobiłem płytkę samodzielnie z załączonych w poście plików. Prace w toku.
              Czy potencjometry mają być liniowe czy logarytmiczne.
              Możesz podrzucić namiary na potki, za pewne stojące pihery ale nie mogę dobrać do nich długich pokręteł które by pasowały na całą długość

Skomentuj

Witam wszystkich
                Pytanie do autora w jaki sposób zmodyfikować wartości elementów by uzyskać większe wzmocnienie ? potrzebuję odrobinę większy sygnał na wyjściu.
                Dziękuję

Skomentuj

Panowie ma ktoś spis elementów?
                  Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Ja mam :)
                    SPIS.doc
                    Już dwie osoby prosiły o spis na PW, reszta jest na pierwszej stronie.

Skomentuj

Chyba nie do końca rozumiem korekcję LT. Dzięki niej wzrasta nam efektywność na niskich częstotliwościach, kosztem wychylenia membrany i wzrostu poboru mocy. Jeżeli bez korekcji LT zwiększymy moc na głośniku, zwiększy się wychylenie a zatem SPL to czy nie wyjdzie na to samo ?

Skomentuj

Nie wzrasta efektywność. On tak po chłopsku, obniża poziom na wyższych częstotliwościach żeby skompensować spadek efektywności na niskich. I w efekcie pompujesz więcej mocy w głośnik żeby uzyskać ten sam poziom natężenia. A w konsekwencji przy tej samej głośności masz większe wychylenia, potrzebujesz więcej mocy i głośnik który to wytrzyma i termicznie i mechanicznie.

Skomentuj

Dzięki. Jeżeli głośnik ma liniowe wychylenie +-12mm, a Xmax ma +-28mm to projektując w Winisd powinno sie tak dobrać filtr LT żeby dla mocy znamionowej głosnika 150W skok nie był większy niz 12mm bo już będą zniekształcenia ? Czy skok może być większy ? Czy to bardziej trzeba na słuch dobrać? Mowa o 30W/4558T00

Skomentuj

Nie na temat...
                            Ja bym nie przekraczał tych 12mm przy jakimś tam zakładanym natężeniu dźwięku. Tak na szybko wklepałem głośnik, w 40l przy 160W masz 108dB w części liniowej, 12mm wychylenia, Fsc43 Hz, qtc 0,78. Jak to wklepiesz do filtra linkwitza, dodasz do tego fp 30Hz i Qtc oczekiwane 0,71. Wtedy 12mm wychylenia uzyskujesz przy 40W i SPL=102dB. "dodajesz" 6dB na niskich. Czyli masz tę samą głośność przy 4x większej mocy ze wzmacniacza.
                            Ale tak czy siak, to już nie jest temat na rozmowy w wątku Ravena, tylko załóż nowy w Akustyka.
                            Last edited by Micwoj; 18.09.2017, 08:42.

Skomentuj

Rozważam zaprojektowanie nowego PCB do tego filtru z użyciem łatwiej dostępnych potencjometrów i zamówienie płytek. Ktoś byłby chętny?

Skomentuj

Płytki będą zamawianie?

Skomentuj

Taki jest plan, choć w sumie teraz patrze na TME i potencjometry/gałki są dostępne, ale tak czy inaczej nowe PCB by się przydało.. może trochę w SMD? :)

Skomentuj

Ja tam.mam zapas jeszcze poprzednich pcb i potki też zdaje są więc na razie nie potrzebuje

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja jestem chętny :)

Skomentuj

Mam kilka pytań:
                                        1.do czego służy suma
                                        2.jak mam się podpiąć pod wejście wysokopoziomowe. Na kanał są po 3 piny, a z wzmacniacza mam przecież dwa przewody
                                        3.jeżeli mam wyjście w ampli przezaczone do podłączenia suba, to czy wystarczy że podpnę się pod jedno z wejść niskopoziomowych filtra i będzie w porządku ?
                                        4.Czy ma znaczenie dla kondensatorów elektrolitycznych w torze z której strony bedzie plus, a z której minus ?

Skomentuj

1. jaka suma?
                                          2. pod piny 1 i 3 w każdym kanale
                                          3. tak, wystarczy - lepsze rozwiązanie niż z p.2
                                          4. sygnał raczej na + powinien wchodzić

Skomentuj

Czaruję...
                                          X