Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Filtr do suba - projekt by raven1985
Collapse
X
-
1. Jak Ci wygodniej, obydwa sposoby są ok.
2. E450 nie ma wyjścia różnicowego, zatem podpinasz jak napisałem.
Zostaw komentarz:
-
1.W takim razie jeżeli ampli ma pojedyńcze wyjście na suba to podpinam to pod suma, czy jedeno z wejść niskopoziomowych ?
2. Wzmacniacz to klon e450, czyli pushpull. Co to zmienia?
Zostaw komentarz:
-
1. Suma może być wykorzystana jako wejście z amplitunera gdzie masz zmiksowane wszystkie kanały do jednego
2. Jeśli wzmacniacz ma wyjście SE to podpinasz + do pinu nr 1 a - do pinów 2 i 3
4. Jest ok, minusem w stronę wejścia
Zostaw komentarz:
-
1.Na płytce jest miejsce opisane suma
2.Plus pod pin1, minis pod 3 ? Zakładam że tak ale dla pewności pytam :)
4.z tego co widzę to Raven podpiął na przykład kondensatory na wejściu minusem w stronę sygnału
Zostaw komentarz:
-
1. jaka suma?
2. pod piny 1 i 3 w każdym kanale
3. tak, wystarczy - lepsze rozwiązanie niż z p.2
4. sygnał raczej na + powinien wchodzić
Zostaw komentarz:
-
Mam kilka pytań:
1.do czego służy suma
2.jak mam się podpiąć pod wejście wysokopoziomowe. Na kanał są po 3 piny, a z wzmacniacza mam przecież dwa przewody
3.jeżeli mam wyjście w ampli przezaczone do podłączenia suba, to czy wystarczy że podpnę się pod jedno z wejść niskopoziomowych filtra i będzie w porządku ?
4.Czy ma znaczenie dla kondensatorów elektrolitycznych w torze z której strony bedzie plus, a z której minus ?
Zostaw komentarz:
-
Ja tam.mam zapas jeszcze poprzednich pcb i potki też zdaje są więc na razie nie potrzebuje
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Zostaw komentarz:
-
Taki jest plan, choć w sumie teraz patrze na TME i potencjometry/gałki są dostępne, ale tak czy inaczej nowe PCB by się przydało.. może trochę w SMD? :)
Zostaw komentarz:
-
Rozważam zaprojektowanie nowego PCB do tego filtru z użyciem łatwiej dostępnych potencjometrów i zamówienie płytek. Ktoś byłby chętny?
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Ja bym nie przekraczał tych 12mm przy jakimś tam zakładanym natężeniu dźwięku. Tak na szybko wklepałem głośnik, w 40l przy 160W masz 108dB w części liniowej, 12mm wychylenia, Fsc43 Hz, qtc 0,78. Jak to wklepiesz do filtra linkwitza, dodasz do tego fp 30Hz i Qtc oczekiwane 0,71. Wtedy 12mm wychylenia uzyskujesz przy 40W i SPL=102dB. "dodajesz" 6dB na niskich. Czyli masz tę samą głośność przy 4x większej mocy ze wzmacniacza.
Ale tak czy siak, to już nie jest temat na rozmowy w wątku Ravena, tylko załóż nowy w Akustyka.Last edited by Micwoj; 18.09.2017, 08:42.
Zostaw komentarz:
-
Dzięki. Jeżeli głośnik ma liniowe wychylenie +-12mm, a Xmax ma +-28mm to projektując w Winisd powinno sie tak dobrać filtr LT żeby dla mocy znamionowej głosnika 150W skok nie był większy niz 12mm bo już będą zniekształcenia ? Czy skok może być większy ? Czy to bardziej trzeba na słuch dobrać? Mowa o 30W/4558T00
Zostaw komentarz:
-
Nie wzrasta efektywność. On tak po chłopsku, obniża poziom na wyższych częstotliwościach żeby skompensować spadek efektywności na niskich. I w efekcie pompujesz więcej mocy w głośnik żeby uzyskać ten sam poziom natężenia. A w konsekwencji przy tej samej głośności masz większe wychylenia, potrzebujesz więcej mocy i głośnik który to wytrzyma i termicznie i mechanicznie.
Zostaw komentarz:
-
Chyba nie do końca rozumiem korekcję LT. Dzięki niej wzrasta nam efektywność na niskich częstotliwościach, kosztem wychylenia membrany i wzrostu poboru mocy. Jeżeli bez korekcji LT zwiększymy moc na głośniku, zwiększy się wychylenie a zatem SPL to czy nie wyjdzie na to samo ?
Zostaw komentarz:
-
Witam wszystkich
Pytanie do autora w jaki sposób zmodyfikować wartości elementów by uzyskać większe wzmocnienie ? potrzebuję odrobinę większy sygnał na wyjściu.
Dziękuję
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez bikoz Zobacz posta
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: