Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Filtr do suba - projekt by raven1985
Collapse
X
-
to chyba byłoby warto tu podlinkowaćhttp://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post444896 gdyby ktoś szukał
-
Zmajstrowałem sobie ten filtr na PCB własnego projektu z drobnymi modyfikacjami (inny subsonic, bez linkwitza).
Zagrał od razu i bez problemów, ale zdziwiło mnie trochę działanie potencjometru od regulacji częstotliwości odcięcia.
Spodziewałem się, że kręcać w lewo będę obniżał częstotliwość - tu jest odwrotnie i już myślałem, że to mój błąd, ale widzę, że w oryginale potki są identycznie jak u mnie.
Ale główne pytanie - czy są jakieś przeciwwskazania, żeby dać napięcie zmienne do zasilania filtra?
Chodzi mi o to, żeby zmniejszyć temperaturę tranzystorów i rezystorów w stabilizatorach.
Prostownik na płytce jest (co prawda tylko jednopołówkowy).
Zawsze napięcie z trafa jest trochę niższe niż stałe z zasilacza końcówki.
Przy moich 77V stałego tranzystory (na radiatorach oczywiście) i rezystory 4,7k na zasilaniu są dość gorące.Last edited by piotreq123; 02.02.2014, 21:34.
Zostaw komentarz:
-
do filtru i fazy oczywiście liniowe do głośności może być log lub liniowy .
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez djrobo Zobacz postajak się liczy ten LT?
Zostaw komentarz:
-
Raven robiłeś symulacje tego preampa w Pspice może? jak się liczy ten LT?
Zostaw komentarz:
-
jak pominiesz stabilizatory
Oczywiście potrzebne jest napięcie symetryczne .
Zostaw komentarz:
-
ładnie :)
MJE tylko dlatego żeby była możliwość zasilania wysokimi napięciami (zamiast stabilizatorów)?
np: R29 i R34 przeciw stukom podczas podłączania/odłączania wyjscia czy jako impedancja wyjściowa?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaA co tam się dzieje z tymi kundkami i rezystorkami ? To tak na tym jednym tylko (zdjęcia), czy to tak ma być lutowane ? - jak to ogarnąć ?
Tam jest taka rzeźba bo wychodzą dziwne wartości i czasem trzeba coś połączyć ze sobą.
Zostaw komentarz:
-
Biore! Gdzie go można nabyć, teraz, już, zaraz? :)
Dobrze że można wyłączyć subsonica :thumbup:
A co tam się dzieje z tymi kundkami i rezystorkami ? To tak na tym jednym tylko (zdjęcia), czy to tak ma być lutowane ? - jak to ogarnąć ?:???:
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postaa wersja 2,2?:PPP
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postamam jeszcze uwagę do subsonica uważam, że można by zrobić w przyszłej wersji regulowany w zależności od zastosowanego głośnika, zestawu, warunków i aplikacji warto dać go wyżej.
Nikt nie robi przecież suba na mniejszym głośniku niż 8 cali - to raz.
subsonic ma działać jak sama nazwa wskazuje poniżej pasma słyszalnego czyli poniżej 20 hz i tak właśnie jest zrobiony - to dwa .
Głownie subsonic potrzebny jest :
- przy słuchaniu LP
- przy jakieś dziwnej muzyce gdzie ma się membrana niskotonowego ruszać
Mogę podać kilka wartości elementów dla różnych częstotliwości .
Zostaw komentarz:
-
mam jeszcze uwagę do subsonica uważam, że można by zrobić w przyszłej wersji regulowany:) w zależności od zastosowanego głośnika, zestawu, warunków i aplikacji warto dać go wyżej.
Zostaw komentarz:
-
Nie wiem czy na same płytki czy na całość .
Się okaże .
Kilka płytek mam .
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: