Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz z zabezpieczeniem głośników - projekt by taz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Micwoj
    replied
    W tym nad-ie to inna bajka, tam są dwa mostki od dwóch różnych napięć o ile się nie mylę. Chyba, że kondy są podwójne, ale nie sądzę.
    Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    Tam są jeszcze 4 małe kondensatorki
    Oj, może jeszcze 4 kondki nasze budżety wytrzymają.
    Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    Z minusów to masz większy spadek napięcia. Z plusów to uzwojenia wtórne trafa są niewrażliwe na brak symetrii obciążenia.
    Chyba o czym inym myślimy. Ja myślę o zrobieniu dwóch zasilaczy do jednego trafa. Czyli mostek + 2 kondy na jeden kanał; drui mostek i dwa kondy na drugi. Spadek napięcia ten sam. Najwyżej ciuteńkę więcej prądu na grzanie mostków ucieknie. Symetria też taka sama, po prostu dwa zasilacze równolegle..

Zostaw komentarz:

• szastal
    replied
    Nie na temat...
    Budżetowy nad:

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Z minusów to masz większy spadek napięcia. Z plusów to uzwojenia wtórne trafa są niewrażliwe na brak symetrii obciążenia.

Różnica jest nie tylko w dodatkowym mostku, zerknij na schemat. Tam są jeszcze 4 małe kondensatorki :)

Zostaw komentarz:

• Micwoj
    replied
    A tak jeszcze mi się rzuciło, w niektórych firmowych konstrukcjach robią takie częściowe dual mono, tj zasilanie z jednego trafa, ale już z dwoma mostkami i czterema kondami. Właściwie skoro już mamy cztery kondy to może też tak zrobić? Ma to sens? Wprawdzie masa i tak będzie wspólna, ale napięcia można już rozdzielić? Ma to jakiś sens? Taki luźny pomysł.. W częściach różnica to tylko dodatkowy mostek.

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    W kolejnej wersji pomyślimy.

Zostaw komentarz:

• SowaZ
    replied
    Taz może zmodyfikowal bys go tak, by dzialał z iampem z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym?

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Zamieszczam aktualizację w związku z ZZ http://diyaudio.pl/showthread.php/26...4-parki-i-inne

W zasadzie PCB zostało poddane delikatnej kosmetyce, oraz zostały dodane dodatkowe złącza GND.

Obecnie nie trzeba pogrubiać żadnych ścieżek.
    Załączone pliki
    Last edited by taz; 21.02.2017, 16:24.

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Dzięki nik, miałem zlane dwa pola przy Q4. Teraz wszystko działa tak jak powinno.
    Last edited by Woder; 21.10.2015, 18:26.

Zostaw komentarz:

• nik156
    replied
    Sprawdź Q4,Q5 i okolice czy czasem tranzystor nie jest przebity.

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Źle mnie zrozumiałeś - przekaźnik załącza się momentalnie po włożeniu wtyczki do kontaktu, czyli nie ma opóźnienia. Reszta działa bez zarzutów.

Zostaw komentarz:

• n-krzychu
    replied
    przez diody i ich rezystory rozładowują się kondensatory. Diody świecą dopóki masz na kondensatorach jeszcze ładunek. Jak piszesz działa Ci zabezpieczenie prze składową stała. A opóźnione załączanie głośników masz przy właczaniu wzmacniacza. Wg mnie jest OK.

Zostaw komentarz:

• Woder
    replied
    Panowie co może być przyczynom nie działania opóźnionego załączania? Po włączeniu przekaźnik od razu zaskakuje, po podaniu DC na wyjście głośnikowe rozłącza i momentalnie (po zaniku dc) włącza przekaźnik. Tranzystor BD243C jest mocno ciepły, da się trzymać ale lekko parzy. Drugie pytanie to diody na railach zasilania po odłączeniu trafa z prądu świecą jeszcze przez ok. 20 min tak ma być? Trafo 2x32V AC.

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Maksymalne napięcie jakie można wycisnąć to +/- 100 VDC, ale wiąże się to z kilkoma przeróbkami w zasilaczu. Ja bym nie wykraczał poza +/-80 VDC, co i tak wymaga zastosowania elektrolitów na wyższe napięcie oraz zamontowania radiatorów na T1,T2 i T3. Nie ma możliwości dodania płynnej regulacji napięcia.

Zostaw komentarz:

• CzorńyLiseł
    replied
    A ile to ma max. V i Watów oraz czy jest możliwość dodania układu płynnej regulacji V i jak to zrobić. (wydrukowanie płytki to dla mnie nie problem wiec sie pytam tylko jakby to teoretycznie dodać w schemacie)

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Te kondensatory filtrują zasilanie. Ich pojemność jest uzależniona od tego jaki chcesz mieć poziom tętnień napięcia wyjściowego przy danej mocy pobieranej z zasilacza. Generalnie to przy słabym wzmacniaczu możesz śmiało wlutować kondensatory o pojemności 4700 uF czy 6800 uF. A jak masz rozmach :) to i 22 mF można wcisnąć. Uważaj tylko na raster (10 mm) i maksymalną średnicę (35 mm).

Zostaw komentarz:

• CzorńyLiseł
    replied
    Jakie zadanie maja kondesatory C5-C8? Co sprawi zastosowanie mniejszych lub wiekszych kondensatorów?
    Last edited by CzorńyLiseł; 30.09.2015, 22:17.

Zostaw komentarz:

• taz
    replied
    Zmień D4 na wersję 20V.

Zostaw komentarz:

• .Heat.
    replied
    Jeśli chce użyć trafa 2x24v to co muszę zmienić w zabezpieczeniu diodę D3? Jesli tak to na jaką wartość? Dzięki z góry.

Zostaw komentarz:

• avertim12
    replied
    Jak widac u mnie na płytce też wlutowana na sztywno, poki co 33v, jutro przetestuje dokładniej ten zasilacz.

Zostaw komentarz:

• niebieski9
    replied
    Do napięcia zasilania trzeba dobrać diodę zenera, która jest w częsci odłączania kolumn przy wyłączaniu zasilania. Ja dałem tą diodę za dużą (jak pamiętam to 35V) i przy głośniejszym słuchaniu był spadek napięcia na trafie i odłączało mi kolumny. Zmieniłem ją na mniejsze napięcie i problem zniknął.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X